Durimi i Hezbollahut ndaj sauditëve ka mbaruar / Hezbollahu Hixhaz mund të ngjallet përsëri

nga Abdulbari Atvan | Publikuar në Jan. 25, 2022, 8:21 p.m.

Nuk duhet të harrojmë Organizatën e Revolucionit Islamik në Gadishullin Arabik, e themeluar nga Hassan es-Saffar në fillim të viteve 1980. Nuk duhet të harrojmë as "Hezbollahun Hixhaz" saudit, të cilin Mbretëria e fajëson për bombardimin e vitit 1996 në Al-Hobar me një kamion të përgatitur në Libanin jugor, në të cilin u vranë 19 personel ushtarak amerikan.

Mosmarrëveshja midis Hezbollahut libanez dhe Arabisë Saudite arriti një kulm të ri kur partia priti një "Konferencë të Opozitës në Gadishullin Arabik" në bastionin e saj në jug të Bejrutit të mërkurën. Takimi u kryesua nga Hashim Safi al-Din, kryetar i Komitetit Ekzekutiv të Hezbollahut, dhe morën pjesë disa figura të opozitës saudite, si dhe politikanë të shquar sunitë dhe të krishterë libanez.

Deri më tani, Hezbollahu kishte shmangur çdo konflikt të hapur me Arabinë Saudite. Ai gjithmonë i kushtonte vëmendje ekuilibrave të brendshëm të Libanit dhe donte të shmangte shqetësimin e komunitetit sunit të vendit, i cili ka lidhje historike sektare me Mbretërinë, ose përplasjen me partitë e krishtera të mbështetura nga Arabia Saudite. Por kështu ka ndodhur javët e fundit, pasi katër ambasadorët e Gjirit u tërhoqën nga Bejruti pasi ish-ministri George Kordahi kritikoi luftën në Jemen, dhe më e rëndësishmja, pasi mbreti Salman e etiketoi Hezbollahun si një grup "terrorist" sundimi i të cilit në Liban duhet të jetë. Marrëdhëniet midis Bejrutit dhe Riadit kanë ndryshuar që nga kriza.

Përgjigja e parë e partisë erdhi në një fjalim të Sekretarit të Përgjithshëm Hassan Nasrallah me rastin e përvjetorit të martirizimit të komandantit të Gardës Revolucionare iraniane Kasim Sylejmani. Ai u përgjigj mirë, duke akuzuar sundimtarin dhe regjimin saudit se janë terroristë dhe kanë vrarë mijëra njerëz të pafajshëm në Jemen, Siri, Irak dhe gjetkë.

Ky reagim duket të jetë vetëm pjesë e një strategjie të re për shpalljen e "luftës politike" kundër Mbretërisë, duke përfshirë mbështetjen dhe inkurajimin e grupeve opozitare. Burime të informuara pranë partisë bëjnë me dije se në javët dhe muajt në vijim lëvizja mund të shkojë edhe më tej.

Safi al-Dinna, i përshkruar si komandanti i dytë i Hezbollahut, hapi konferencën e opozitës me një fjalim duke paralajmëruar se Partia do të përgjigjet me dhunë ndaj çdo "fyerjeje" saudite që i drejtohet atij ose mbështetësve të tij. Dhe ai kërkoi që mbretëria të hiqte dorë nga qëllimi i saj për të dominuar Libanin dhe të ndalonte kërcënimet dhe ndërhyrjet në punët e brendshme të Libanit.

Është e vështirë të thuhet se si mund të evoluojë kjo strategji e re. Por ka shembuj të së kaluarës që përfshijnë çuarjen e luftës në Arabinë Saudite, veçanërisht në rajonin lindor Ahsa, ku jeton shumica e pakicës shiite. Nuk duhet të harrojmë Organizatën e Revolucionit Islamik në Gadishullin Arabik, e themeluar nga Hassan es-Saffar në fillim të viteve 1980. Nuk duhet të harrojmë as " Hezbollahun Hixhaz " saudit, të cilin Mbretëria e fajëson për bombardimin e vitit 1996 në Al-Hobar me një kamion të përgatitur në Libanin jugor, në të cilin u vranë 19 personel ushtarak amerikan. Kjo fushatë përfundoi vetëm me maturinë e mbretit Fahd në negociatat me grupet opozitare shiite, duke u dhënë garanci anëtarëve të tyre dhe duke adresuar disa nga ankesat e tyre shoqërore. Disa nga drejtuesit e këtyre organizatave, gjithashtu, ishin ndër pjesëmarrësit më të profilit të lartë të konferencës së Bejrutit të kësaj jave. Apo kjo tregon për ringjalljen e tyre?

Në atë kohë, qeveria saudite nuk kishte nisur një luftë me Hezbollahun dhe nuk e kishte akuzuar atë për terrorizëm. Për më tepër, Princi Nayef, ministri i brendshëm i atëhershëm, as nuk do t'i lejonte amerikanët të merrnin në pyetje të dyshuarit në këtë bombë - dhe një sulm tjetër ndaj këshilltarëve amerikanë në një bazë të Gardës Kombëtare Saudite po atë vit - me arsyetimin se siguria e tyre ishin plotësisht punët e tyre të brendshme.

Arabia Saudite ka ndryshuar. Udhëheqja e tij e re braktisi shumë nga rregullat bazë politike dhe diplomatike të paraardhësve të tij. Hezbollahu gjithashtu ndryshoi dhe u bë shtylla kryesore e Boshtit të Rezistencës dhe një forcë ushtarake rajonale. Hezbollahu është gjithashtu më afër se kurrë me brendësinë e Mbretërisë Saudite, përmes aleatëve të saj në Irak në veri, Jemen në jug dhe Iran në lindje. Mesazhi për këtë temë është i qartë.

Tensionet mes Arabisë Saudite dhe Hezbollahut do të vazhdojnë sepse Hezbollahut i ka mbaruar durimi dhe ka vendosur të hakmerret me forcë. Askush nuk mund të parashikojë se çfarë hapash të ardhshëm do të sjellë kjo.Burimi : Rai al Youm / Medya Şafak