Fillimi i fundit të Perandorisë Amerikane

nga Abdulbari Atvan | Publikuar në Shk. 2, 2021, 3:20 a.m.

Biden nuk do të jetë në gjendje të rregullojë dëmin që Trump i ka bërë SHBA-së dhe hegjemonisë së saj globale. Thellësia e krizës që Trump trashëgoi u reflektua në fjalimin hyrës nga pasardhësi i tij Joe Biden. Gjatë historisë, shembja e perandorive të mëdha ka filluar gjithmonë me humbje të brendshme që krijojnë bazën për humbjet e jashtme dhe Biden nuk ka gjasa ta ndalojë këtë vdekje, e lëre më ta kthejë atë.

Largimi famëkeq i Donald Trump nga Shtëpia e Bardhë gjatë rrugës për në vendpushimin e tij privat në Florida, i pashoqëruar nga ndonjë prej ndihmësve të tij të mëparshëm besnikë, shënoi një humbje poshtëruese tani për tani - por mund të mos duhet shumë kohë që ai të kthehet në përpjekjen e tij për të shkatërruar partinë dhe vendin dhe të thellojë përçarjen e tij.

Thellësia e krizës që Trump trashëgoi u reflektua në fjalimin hyrës nga pasardhësi i tij Joe Biden. Anasjelltas, në fjalimin e tij të butë, ai bëri një thirrje të pa shpresë për unitet kombëtar në një vend që është gjithnjë e më i përçarë dhe i ballafaquar me mundësinë e një lufte civile.

 Epoka e Trump gjoja i jep fund epokës së gënjeshtrave, nxitjeve dhe kërcënimeve të luftës brenda dhe jashtë vendit dhe filloi një epokë pajtimi dhe korrigjimi për një Amerikë të ndarë që përballet me një të ardhme të pasigurt - Dinjiteti dhe ndjenja e tij e identitetit janë shkatërruar, forca e tij ka rënë më shumë se kurrë dhe vetëbesimi i tij është shkatërruar si brenda ashtu edhe jashtë vendit.

Trump nuk arriti të përmbushë shumë nga premtimet e tij për të rivendosur 'madhështinë' e Amerikës duke shfrytëzuar fuqinë në rritje të Kinës, duke ndryshuar regjimin në Iran ose duke çarmatosur Korenë e Veriut. Gjëja më e rëndësishme që ai arriti të bënte ishte të poshtëronte sunduesit arabë, t'i shtynte ata të normalizoheshin me Izraelin dhe të plaçkitnin miliarda dollarë nga thesaret e tyre.

 Kjo nuk do të thotë që Biden do të jetë më i suksesshëm në përmbushjen e premtimeve për tejkalimin e ndarjeve të brendshme të SHBA-së dhe ringjalljen e udhëheqjes së saj globale. Pushteti katër-vjeçar i administratës Trump ishte fati për Perandorinë Amerikane dhe mund të ketë shpejtuar vdekjen e saj më shumë sesa imagjinojnë shumë persona. Gjatë historisë, shembja e perandorive të mëdha ka filluar gjithmonë me humbje të brendshme që krijojnë bazën për humbjet e jashtme dhe Biden nuk ka gjasa ta ndalojë këtë vdekje, e lëre më ta kthejë atë.

 Shumë komentues gabimisht përpiqen të minimizojnë ndikimin afatgjatë të trashëgimisë së Trump. Ai u betua se do të "kthehej disi" në shkallët e helikopterit që e nxori nga Shtëpia e Bardhë. Pavarësisht nëse ai arriti apo jo të organizonte një rikthim personal, ai vendosi një rrugë që mund të ishte shkatërruese edhe nga ana sociale, edhe nga ana ekonomike për Shtetet e Bashkuara.

Trump thuhet se po planifikon të krijojë një parti të re 'patriotike' të bazuar në supremacinë e Bardhë dhe ksenofobinë, duke ringjallur trashëgiminë e paraardhësve racistë që pushtuan Amerikën e Veriut dhe 'e pastruan' atë nga popullsia e saj vendase. Kjo parti e supozuar ka një bazë të mundshme prej 74 milion që votuan për Trump dhe përbëjnë 70% të votuesve republikanë.

Ai u vendos si zëdhënësi i kësaj elektorale të margjinalizuar, kryesisht të Bardhë dhe jo-metropolitane. Fashistët evropianë bënë të njëjtën gjë në kohërat antike, ashtu siç bënë tifozët e djathtë të Trump në Evropë tani, duke përfshirë shumicën e Brexitëve Britanik. Ankesat e këtyre votuesve janë reale. Të përcaktosh këto gjëra nuk do të thotë të parashikosh që përpjekjet për t'i shfrytëzuar ato do të jenë të suksesshme. Është vetëm për të sugjeruar atë që mund të ndodhë në muajt dhe vitet e ardhshme të pushtetit që ka dominuar botën për dekada, pasi mori përsipër velin e kolonializmit evropian dhe e abuzoi atë keq.

 

Trump tani do të marrë statusin e 'dëshmorit' për dhjetëra miliona ndjekësit e tij të cilët vendosin një bombë me orë në politikën amerikane dhe presin një shkëndijë që mund të marrë flakë në çdo moment.

Ai krenohet me faktin që nuk ka filluar asnjë luftë në katër vitet e tij në detyrë. Kjo sepse ai nuk ka guxuar të shkojë shumë larg kundër Kinës, Koresë së Veriut ose Iranit. Ai e kuptonte që nuk mund të fitonte asnjë luftë kundër tyre, dhe edhe nëse do ta fitonte, kostoja e 'fitores' do të ishte më e madhe se kostoja e humbjes. Ishin vetëm sunduesit e dobët arabë që ai mund të detyronte të ndiqte urdhrat e tij.

Sot, regjimi në SHBA është në kërcënim kolapsi më shumë se çdo regjim në Lindjen e Mesme ose të Largët që Trump dhe aleatët e tij Izraelitë kërcënonin të rrëzonin. Çfarë rikthimi i madh.Burimi : Rai al Youm