Revolucioni Islamik: Rezistencë e guximshme ndaj sfidave të mëdha

nga Zafar Bangash | Publikuar në Shk. 4, 2021, 4:13 a.m.

Ne ua themi këtë muslimanëve. Nëse Republika Islamike shembet (Zoti na ruajt), muslimanët nuk do të jenë në gjendje të ngrenë kokën për një shekull tjetër. A mund të ketë kjo situatë përfitme për ndonjë musliman kudo që të jetë?

Në historinë e fundit, asnjë vend nuk është përballur me vështirësi më të mëdha dhe armiqësi të pandërprerë më shumë sesa Republika Islamike e Iranit. Në historinë e saj 42-vjeçare, ajo u përball me sabotim të brendshëm, një fushatë vrasjeje kundër figurave të saj të shquara dhe një luftë agresioni tetë-vjeçare (1980-1988), të mbështetur nga SHBA-Arabi-Perëndim. Ajo po ashtu i është nënshtruar me dekada sanksioneve të paligjshme të administruara nga Shtetet e Bashkuara.

Sanksionet kanë shkaktuar dhimbje të mëdha për popullin iranian. Ky është një krim lufte dhe një krim kundër njerëzimit. Përkundër këtij presioni, Irani Islamik nuk është dorëzuar.

Po të ishte ndonjë vend tjetër do të ishte shembur që moti. Por Republika Islamike nuk u shemb. Çfarë qëndron prapa rezistencës së saj - në fakt, mbijetesës dhe përparimit të saj - përballë një shtypjeje të tillë të pamëshirshme?

Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, është e nevojshme të kuptohen parimet dhe filozofia mbi të cilën mbështetet Revolucioni Islamik. Ky është, me një fjalë, Islami. Kjo duhet të detajohet. Shumica e njerëzve, përfshirë shumë muslimanë, bëjnë një gabim thelbësor duke supozuar se Islami është si çdo fe tjetër. Për sa kohë që kryhen rituale të caktuara në këto fe, një person konsiderohet të ketë përmbushur detyrën e tij. Islami nuk është një fe (religjion) siç kuptohet tradicionalisht. Në Kuran, Allahu i Madhërishëm e përshkruan atë si "ed-Din"; domethënë një mënyrë jetese gjithëpërfshirëse që mbulon të gjitha aspektet e jetës, qofshin ato shoqërore, kulturore, politike ose ekonomike (3:19; 5:03).

Islami i kushton një rëndësi të madhe drejtësisë shoqërore dhe i urdhëron ithtarët e tij të qëndrojnë përpara të gjitha formave të padrejtësisë dhe shtypjes (3:18; 5:08). Kjo është ajo që frikëson forcat e liga dhe agjentët e tyre që sundojnë botën sot. Sot kundërshtohen ata të cilët ngriten kundër këtyre tiranëve për të mbrojtur të shkelurit dhe të shtypurit. Në shumicën e rasteve, këta individë sulmohen dhe bëhet çdo përpjekje për të shkatërruar komunitetet e tyre.

Kjo është pikërisht ajo që është bërë kundër Republikës Islamike që nga dita e parë e fitores së Revolucionit Islamik. Nën udhëheqjen e Imam Khomeinit (ra), populli iranian jo vetëm që përmbysi Shahun, një kukull të SHBA-së, por gjithashtu filloi një rrugë të re në mënyrë që të çliroj plotësisht vendin nga politikat shtypëse dhe shfrytëzuese të të gjitha forcave tirane, veçanërisht Shteteve të Bashkuara. Kjo situatë u konsiderua si një mëkat i rëndë dhe Irani nuk mund të lejohej të thyejë zinxhirët e skllavërisë, përndryshe njerëzit nëpër vendet tjera do të frymëzoheshin nga shembulli i tij dhe do të kërkonin lirinë e vërtetë.

Pak kohë pas fitores së Revolucionit Islamik, filloi një fushatë vrasjeje kundër figurave kryesore. Organizata e Muxhahedinëve të Popullit e mbështetur nga Perëndimi, e cila shpejt u bë një "hipokrit", udhëhoqi këtë fushatë. Ai shënjestroi ulematë, akademikët, intelektualët, ministrat, presidentin, kryeministrin dhe të tjerët. Në vitet e para, afërsisht 1200 emra të shquar u martirizuan.

Udhëheqësi, Imam Sayyid Ali Khamenei, i cili shërbeu si përfaqësues i Imam Khomeini në Këshillin e Mbrojtjes në 1981, ishte gjithashtu shënjestër e një atentati, por për mrekulli arriti të mbijetojë. Më 27 qershor 1981, ndërsa po mbante një fjalim në Xhaminë Abu Zer në Teheran, shpërtheu një bombë e vendosur në një magnetofon. Pati djegie të forta në fytyrë dhe krahë, dëmtime të mëdha të telave të zërit si dhe në mushkëri.

“Ana e djathtë e trupit të tij ishte e mbushur me copa të thyera të radios. Një pjesë e gjoksit të tij ishte djegur plotësisht. Dora e tij e djathtë ishte e enjtur dhe nuk do të funksiononte më. Kockat në shpatullat dhe gjoksin e tij ishin lehtësisht të dukshme.” Ai nuk mund ta përdorte përsëri dorën e djathtë, por me ndihmën e Zotit, ai mezi i shpëtoi vdekjes.

Një ditë më vonë, një bombë e madhe hodhi në erë selinë e Partisë Republika Islamike. Shpërthimi rezultoi në humbjen e 72 figurave të shquara të Revolucionit, duke përfshirë Shefin e Drejtësisë, Ajatollah Beheshti, pesë ministra të tjerë dhe disa deputetë.

Pastaj, më 30 gusht 1981, Presidenti Iranian Mohammed Ali Rajai, Kryeministri Mohammed Bahoner dhe një person tjetër u vranë nga një sulm me bombë. Bomba u vendos nga terroristët e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit në zyrën e kryeministrit ku u mbajt një takim.

Terroristët e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit të mbështetur nga perëndimi nuk hezituan të kryejnë fushatat e tyre masakrore në vendet e huaja. U sulmuan ambasadat iraniane në Londër, vende të tjera evropiane, madje edhe në Ottawa. Më 5 Prill 1992, terroristët e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit sulmuan ambasadën iraniane në Ottawa duke përdorur shkallët për t'u ngjitur nëpër dritaret e tyre. Kur hynë brenda, ata jo vetëm që thyen pajisjet, por edhe i thyen krahun ambasadorit iranian.

Pavarësisht nga një rekord i tillë i përgjakshëm, Bashkimi Evropian dhe regjimet perëndimore, si dhe Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Japoni, e hoqën grupin nga lista e organizatave terroriste. Në vend të kësaj, racistët e famshëm amerikanë, mes tyre John Bolton (ish Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i Donald Trump) dhe Rudy Giuliani (avokati personal i Trump), morën pjesë në takimet e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit dhe morën tarifa të larta në këmbim. (Trump, ndërkohë, refuzon të paguajë tarifën ligjore të Giulianit për të trajtuar akuzat për mashtrim zgjedhor!)

Në portalin e lajmeve në internet të SHBA-së, Politico, ish-ambasadori Daniel Benjamin tha në 23 nëntor 2016: “Giuliani mori para nga një grup që vrau Amerikanët. A interesohet Trump për këtë?” Trump fitoi zgjedhjet presidenciale me një rezultat të habitshëm. Benjamin përmend shumë prej atyre që morën para nga terroristët e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit, përfshirë Boltonin!

Terroristët e Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit morën anën e regjimit të Sadam Huseinit gjatë sulmit të Irakut në Iran në vitet 1980-1988. Prandaj, ata ishin fajtorë për tradhti dhe meritonin ndëshkim. Përqafimi i regjimeve perëndimore ndaj terroristëve të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit tregon qartë qëllimet e tyre të këqija.

Urrejtja e Perëndimit reflektohet gjithashtu në sanksionet e paligjshme që ndikojnë shumë në ekonominë iraniane. Sanksionet u vendosën teknikisht nga SHBA. Sidoqoftë, edhe regjimet e tjera perëndimore - Britania, Franca, Gjermania dhe të tjerët - ndoqën Amerikanët, edhe pse të gjitha këto sanksione u hoqën sipas marrëveshjes bërthamore të vitit 2015 dhe Iranit iu lejua të vazhdonte tregtinë e tij normale. Kur bëhet fjalë për Islamin dhe "vetëvendosjen Islame", tiranët (fuqitë arrogante) janë të gjithë njësoj.

Sanksionet janë një dimension i sulmit të Perëndimit ndaj Iranit Islamik. U krye një fushatë sistematike vrasjeje kundër shkencëtarëve bërthamorë, më e fundit ishte vrasja e Dr. Muhsen Fahrizade më 27 nëntor 2020, Edhe Izraeli sionist edhe aleatët e tyre të Organizatës së Muxhahedinëve të Popullit ishin të përfshirë në këtë dhe krime të tjera të ndyra. Në fillim të vitit 2020 (3 janar), gjenerali i lartë i Iranit, Kasim Syleimani, u martirizua në sulmin me dron të SHBA-së kur mbërriti në Aeroportin e Bagdadit në një mision diplomatik me ftesë të Kryeministrit Irakian. Ky është një krim lufte për të cilin Trump dhe bashkëpunëtorët e tij do të mbeten përgjegjës.

Të gjitha këto akte terroriste, qofshin ato të kryera nga grupe ose shtete, kishin një qëllim specifik: minimin e Republikës Islamike dhe sigurimin e shembjes së saj. Përkundër qëllimeve të neveritshme të armiqve të saj, Republika Islamike ka forcuar terrenin mbi të cilin mbështetet. Vërtetë, populli iranian ka vuajtur shumë nga sanksionet dhe aktet e tjera terroriste, por është i vetëdijshëm se ka një thirrje më të lartë, një çmim që e paguan me dëshirë.

Në vend të kësaj, Irani Islamik ka bërë përparime të mëdha si brenda ashtu edhe jashtë vendit. Në fushën e mbrojtjes, ai u bë gati i vetëmjaftueshëm. Ai gjithashtu bëri fitime mbresëlënëse në teknologjinë e raketave dhe dronëve. Teherani e vendosi veten në një pozicion për t'i rezistuar agresorëve të jashtëm, duke ndarë këtë teknologji me lëvizjet e Rezistencës në Liban, Palestinë dhe Jemen.

Arritje të tilla duhet të festohen nga myslimanët në të gjithë botën, por fatkeqësisht disa myslimanë kanë rënë në dashuri me propagandën brutale të mediave perëndimore, sioniste dhe arabe. Kjo ka rezultuar në armiqësi myslimane ndaj historisë së vetme të suksesit të botës islamike në shekullin e kaluar.

Ne ua themi këtë muslimanëve. Nëse Republika Islamike shembet (Zoti na ruajt), muslimanët nuk do të jenë në gjendje të ngrenë kokën për një shekull tjetër. A mund të ketë kjo situatë përfitme për ndonjë musliman kudo që të jetë?

 Burimi : Medya Şafak / crescent.icit-digital.org