Arti i bashkimit të të gjithë lumpenëve të botës

nga Alptekin Dursunoğlu | Publikuar në Nën. 7, 2022, 1:55 a.m.

Gjëja që e bën vajzën mesatare adoleshente iraniane 20 herë më të përfolur se një reportere nga një perandori mediatike është vlera e saj e përdorimit vetëm për qëllime gjeopolitike.

Të kuptosh karakterin e ngjarjeve sociale në botë sot është bërë shumë e lehtë, veçanërisht për një gazetar apo studiues të shkencave sociale.

Teknologjia e njohurive dhe informacionit i siguron gazetarit ose studiuesit të shkencave sociale informacion të pakufizuar për temën e kërkimit, pasi pothuajse eliminon problemin e përkthimit.

Megjithatë, në përpjekjen për të kuptuar karakterin, dinamikën dhe pasojat e mundshme të një ngjarjeje shoqërore, tashmë vendimtare janë nevojat gjeopolitike dhe jo motivimet profesionale apo akademike.

Për këtë arsye, ndërsa inkurajohet të prodhohet përmbajtje e pakufizuar për një ngjarje me vlerë përdorimi në konfliktet gjeopolitike, e njëjta ngjarje pa vlerë përdorimi ose me përdorim të kundërt në konfliktet gjeopolitike, trajtohet vetëm në një lajm.

Prandaj, edhe sasia e përmbajtjes së prodhuar, pavarësisht nga cilësia e saj, jep një ide mbi vlerën e përdorimit gjeopolitik të një ngjarjeje.

Çfarë e bën një iraniane 20 herë më të rëndësishme se një grua palestineze?

Për të mbështetur këtë pretendim, mjafton vetëm krahasimi i sasisë dhe vëllimit të lajmeve, analizave etj. të prodhuara në mbarë botën për vdekjen e palestinezes Shirin Abu Akile dhe asaj iraniane Mehsa Emini.

Të dyja janë gra, të dyja vdiqën; por njëra ishte palestineze dhe tjetra iraniane.

Shirin Abu Akile ishte një reportere që punonte në një perandori mediatike si al-Jazeera.

Mehsa Emini, nga ana tjetër, ishte një vajzë e re e zakonshme iraniane, të cilën askush nuk e njihte deri ditën që vdiq.

Shirin Abu Akile u qëllua dhe u vra nga policia raciste e regjimit izraelit ndërsa po punonte si reportere.

Mehsa Emini ndërroi jetë për shkak të krizës që pati në sallën e seminareve ku u dërgua pasi u ndalua nga policia.

Shirin Ebu Akile ishte e krishterë, ndërsa Mehsa Emini ishte muslimane.

Por, në momentin e shkrimit të këtij artikulli, kur kërkoni emrin e Mehsa Eminit në anglisht si 'Mahsa Amini', ka 22 milionë e 400 mijë rezultate në Google; ndërsa, kur kërkoni për Ebu Akile duke shkruar 'Shireen Abu Akleh' në anglisht, do të gjeni 1 milionë e 230 mijë rezultate.

Shirin Abu Akile u vra në maj të vitit 2022; ndërsa, Mehsa Emini muajin e kaluar.

Gjëja që e bën vajzën mesatare adoleshente iraniane 20 herë më të përfolur se një reportere nga një perandori mediatike është vlera e saj e përdorimit vetëm për qëllime gjeopolitike.

Mobilizimi shumëpalësh për luftë hibride globale

- Amerika dhe Rusia përsa i përket ndërhyrjeve ushtarake në vende të tjera,

- Amerika dhe Siria për sa i përket vdekjeve të civilëve në operacione,

- Amerika dhe Rusia ose Irani përsa i përket ndërhyrjeve të tyre në punët e brendshme të vendeve të tjera,

- Regjimi i Izraelit dhe Siria apo Irani përsa i përket politikave të sigurisë, kontrollit social dhe censurës së shtypit,

- Arabia Saudite dhe Irani për sa i përket shtypjes ndaj grave,

- Demokracitë liberale dhe vendet socialiste ose shtetet e mirëqenies në aspektin e barazisë së mundësive dhe hapjes së kanaleve të pjesëmarrjes politike,

- Është e pashmangshme që do të hasni rezultate të ngjashme kur krahasoni Shtetet e Bashkuara me Iranin etj., për sa i përket dhunës policore.

Kjo epërsi e hapur në sasinë e përmbajtjes së prodhuar vlen edhe për drejtimin e mesazheve të dërguara.

Pra, përmbajtja që paraqet të njëjtën temë në përputhje me qëllimet gjeopolitike të Amerikës dhe aleatëve të saj është edhe shumë më tepër edhe shumë më drejtuese se sa e kundërta e saj.

Pra, pse për ngjarjet që kanë vlera përdorimi në interesat gjeopolitike të Amerikës dhe aleatëve të saj ka më shumë përmbajtje të shkruar, vizuale dhe audio sesa për ngjarjet që nuk përputhen ose kundërshtojnë këto interesa?

Arti i vullnetarizmit të palëve të kundërtave në të njëjtin front

Sigurisht, kjo nuk është për shkak se shumica e gazetarëve, akademikëve, shkrimtarëve dhe artistëve u blenë.

Sigurisht, ka shumë njerëz që janë blerë ose përpiqen të lënë përshtypje për të hyrë në treg.

Megjithatë, edhe diferenca 20-fish midis numrit të përmbajtjes së prodhuar vetëm në Emini dhe Abu Akile tregon se asnjë blerës nuk ka aq shumë para për të shpenzuar; as ajo që blihet nuk ia vlen paratë.

Sepse shumica e tyre janë vullnetarë të këtij fronti informativ e propagandistik, madje edhe ata që janë vërtet ideologjikisht anti-amerikanë, mund të mobilizohen vullnetarisht për këtë front.

Tani ekziston një formulë klishe për të mobilizuar edhe kundërshtarët tuaj për frontin tuaj.

Krijimi i një narrative për çdo zonë lufte që do të provokojë ndjeshmërinë ideologjike të bashkëbiseduesit tuaj është formula më praktike për këtë.

Falë kësaj formule, për shembull, islamistët mobilizohen për interesat izraelite në Siri, liberalët për interesat saudite në Liban, të majtët për interesat amerikane në Iran, hebrenjtë për nazistët në Ukrainë (ose anasjelltas).

Narrativa e 'shtypjes sunite kundër regjimit alevit' në Siri, 'anti-militarizmit' në Liban, 'vendosmërisë së fesë në jetën shoqërore dhe politike' në Iran dhe 'Ukraina që i reziston imperializmit rus' në Ukrainë, është e mjaftueshme për të mobilizuar islamistët, liberalët, të majtët apo regjimin izraelit në frontet përkatëse.

Megjithatë, nuk paraqet dëm që këto parti kundërshtare ideologjike janë vullnetare në të njëjtin front.

Sepse, si në çdo vend të botës, ka qindra probleme të brendshme që do të mbështesin narrativën për t'u shpikur në këto vende të synuara, për më tepër, duke i diversifikuar ato.

Për shembull, narrativa e diktaturës është rezervë për të bërë vullnetar në këtë front një liberal që nuk do të interesohej për alevizmin e regjimit në Siri.

Natyrisht, Siria nuk ishte një strehë për demokracinë, por cili vend në rajon, i cili mbështeti luftën me arsyetimin e sjelljes së demokracisë në Siri, përmbante gjurmë të demokracisë?

Por në atmosferën e vitit 2011, cili liberal do të ishte i interesuar për diktaturat më primitive të aleatëve amerikanë më shumë se Siria, dhe do të pyetej pse ndryshimi që duhet të kishte ndodhur në Siri nuk ishte aty?

Në fakt, ishte ideologjia e islamistëve që feja duhet të ishte vendimtare në jetën shoqërore; por meqenëse Irani është një ‘regjim mulla shiit’, nuk do të kishte dëm në qoftë se do të kishim islamistët dhe të majtët krah për krah në të njëjtin front.

Shumë nga zyrtarët më të lartë të Iranit, nga lideri revolucionar deri te shefi i shtabit, ishin azerbajxhanë dhe ata ishin shiitë; por 'krenaria dhe ndërgjegjja e turqizmit' kërkonte të ishte në anën e 'vëllait të tij sunit' kundër Iranit tani!

Po, kishte nazistë në Ukrainë dhe kishte difusionizëm të NATO-s; por të majtët nuk mund të ishin në favor të 'regjimit oligark të Putinit' as në Rusi!

Hezbollahu nuk e kishte drejtuar kurrë armën; por a do të ishte ndonjëherë një armë diçka tjetër përveç shtetit? Ai tashmë kishte luftuar përkrah regjimit sirian, ishte islamist dhe mbi të gjitha ishte shiit.

Prandaj, kërkoi që islamistët dhe të majtët të vinin në anën e liberalëve, sionistëve dhe sauditëve në Liban!

Teori konspirative komplot

Por a duhet që palët kundërshtare të arrijnë gjithmonë në përfundime të kundërta për të njëjtën çështje? A është e pamundur që njerëz të ndryshëm që shikojnë të njëjtën gjë dhe të arrijnë në të njëjtat përfundime, qoftë edhe me pikëpamje të kundërta?

Sigurisht që jo, përkundrazi, është e pashmangshme që njerëzit me pikëpamje të kundërta të arrijnë në të njëjtat përfundime për të njëjtën ngjarje, edhe pse do të jenë në anët e kundërta për shkak të preferencave të tyre ideologjike.

Për shkak se kjo është një situatë objektive, është në kundërshtim me arsyen dhe realitetin që njëra nga dy pikëpamjet e kundërta duke parë një mal e sheh atë si një mal dhe tjetra si një det. Megjithatë, të shkuarit në mal apo në det për pushime është çështje preference.

Në këtë situatë, a nuk është e natyrshme që palët kundërshtare në Siri, Iran, Liban dhe Ukrainë të dalin në të njëjtin përfundim dhe të qëndrojnë në të njëjtën anë? Ndërsa është e natyrshme që palët e kundërta të arrijnë të njëjtin përfundim për të njëjtin realitet, nuk është e natyrshme që ky rezultat t'i bashkojë ato.

Prandaj, kërkimi i arsyeve të jashtme pas qëndrimit të palëve kundërshtare në të njëjtin vend nuk është një teori konspirative, por një përpjekje për të gjetur të vërtetën.

Fakti që partitë kundërshtare ideologjike arrijnë të njëjtin përfundim lidhur me ngjarjet në këto vende, është për shkak se ato ngjarje nuk mësohen nga realiteti i tyre objektiv, por nëpërmjet një narrative imagjinare të bazuar në kontradikta gjeopolitike, ashtu siç u theksua në fillim të artikullit.

Në të njëjtën anë qëndrojnë ngjashmëritë, jo të kundërtat

Të dyja, narrativa imagjinare dhe realiteti objektiv në fakt bashkojnë vetëm anët e ngjashme, jo të kundërtat. Megjithatë, kur realiteti objektiv mbizotëron në vend të narrativës imagjinare, ata që qëndrojnë në anën e gabuar mashtrohen sepse janë në anën e duhur.

Megjithatë, kur realiteti objektiv mbizotëron në vend të narrativës imagjinare, ata që qëndrojnë në anën e gabuar sepse janë mashtruar, kalojnë në anën e duhur.

Për shembull, në vitin 2011, Hamasi, duke besuar narrativën imagjinare "Ka një luftë për demokraci nga populli kundër regjmit diktatorial alevi në Siri", e goditi Sirinë pas shpine.

Ai u kthye në Siri në vitin 2022 sepse e kuptoi faktin se Siria ishte objektivi i kësaj lufte, duke mos iu dorëzuar tekave gjeopolitike të Amerikës dhe aleatëve të saj.

Nëse shihet fakti që Hezbollahu dëshiron të çarmatoset,  jo për të krijuar një shtet civil dhe demokratik Liban, por për të hequr pengesën para Izraelit, a mund të bashkohen islamistët dhe të majtët me liberalët në anën e Saudisë dhe Izraelit?

Rusia ndërhyn ushtarakisht në Ukrainë, jo për të realizuar ambiciet e saj imperialiste, por për të penguar NATO-n të realizojë ambiciet e saj imperialiste duke përdorur regjimin e Kievit. Pra, cilat segmente të imperializmit të ndjeshëm ndaj këtij realiteti mund të zgjedhin 'neutralitetin'?

Nuk ka një "lëvizje çlirimtare të grave" në Iran, por një provë lufte hibride të palëve, projektet e të cilave në Jemen, Irak, Siri, Liban dhe Palestinë përballen me rezistencën iraniane.

Cili i majtë, islamist, madje nacionalist, që di më së paku se çfarë po ndodh në Jemen, Irak, Siri, Liban dhe Palestinë, do të ishte militant i kësaj lufte?

Vullnetarët lumpen

Mbizotërimi i rrëfimit imagjinar, e jo i realitetit objektiv, është i mundur falë këshilltarëve, e jo informacionit për subjektin që do të prodhohet.

Gazetari, i cili priti një 'ekspert' për të bërë pyetje, përgjigjet e të cilëve mund t'i gjeni në Wikipedia, i habitur dëgjon 'zbulimet e mëdha' të të ftuarit të tij 'ekspert', i cili nuk jep informacione as në nivel Wikipedia.

Por kur i vjen radha për të folur, ai krijon fjali që përfundojnë me "...e nevojshme" ose "...e duhur" për vendin për të cilin flet.

Shumica dërrmuese e atyre në këtë klasë janë ose liberalë ose propagandues të një ideologjie të caktuar në një moment të jetës së tyre; por tani përbëhet nga ata që nuk kanë asnjë 'vlerë', përfshirë ideologjinë e tyre.

Meqenëse këta janë njerëz që kanë adoptuar ideologjitë të cilave u përkisnin, jo me vetëdije, por duke bindur, besimet e tyre të reja zgjasin deri në një bindje të re.

Ata nuk shohin asnjë të keqe në nënvlerësimin e vijave të kuqe të të tjerëve, pasi nuk kanë asnjë vijë të kuqe për vete.

Ata nuk kanë as arkiva mendore dhe as kërkime intelektuale; leximi i tyre për temën që prodhojnë përmbajtje kufizohet në rendin e ditës; por këshillat dhe udhëzimet e tij mbi temën "lërini le të bëjnë dhe lërini le të kalojnë" janë të pakufishme.

Përfundimi

Afganistani në 2001, Iraku në 2003, Libia në 2011, Siria në 2012, Jemeni në 2015 ishin në shënjestër të drejtpërdrejtë të luftërave.

Afganistani u çlirua 20 vjet më vonë, pasi u shkatërrua e gjithë infrastruktura e tij materiale dhe njerëzore.

Iraku, Siria dhe Jemeni po luftojnë për rezistencën nën okupim. Libia nuk ka mundur ta kapërcejë pasigurinë për 10 vjet.

Venezuela, Kuba, Irani, Rusia, Koreja e Veriut janë të përfshirë në një luftë hibride dhe të kërcënuar nga lufta reale. Sigurisht që ekziston korrupsioni, dobësitë e menaxhimit, problemet sociale; por këto janë nënprodukte të përpjekjes për të qëndruar të pavarur.

Për shkak se është e mundur të anashkalohen sanksionet me mjete të paligjshme, mënyrat e paligjshme shkatërrojnë transparencën dhe zhdukja e transparencës shkakton korrupsion dhe probleme të tjera.

Natyrisht, arsyet e përmendura nuk i justifikojnë dhe as i banalizojnë problemet që ato shkaktojnë. Megjithatë, kjo nuk vërteton se një ngjarje sociale në këto vende është një reagim i natyrshëm ndaj problemeve aktuale.

Sepse ekzistenca e këtyre problemeve nuk e bën luftën hibride të fuqive të huaja, të cilat ndajnë një buxhet për rrëzimin e regjimit në këto vende dhe e shpallin zyrtarisht atë, të jetë as joreale dhe as teori konspirative.Burimi : Yakın Doğu Haber