Pas masakrës në Bejrut qëndron ambasada amerikane

nga Alptekin Dursunoğlu | Publikuar në Tet. 23, 2021, 8:43 a.m.

Fakti që shpresonte për ndihmë nga lufta civile duke bërë masakër ndaj Forcave Libaneze tregon se sa e pafuqishme është Amerika në lidhje me Libanin.

Partia Forcat Libaneze e udhëhequr nga Semir Caca mori përgjegjësinë. Më saktësisht, Zëvendësi i Partisë së Forcave Libaneze Imad Vakim pranoi se partia e tij kreu sulmin e armatosur që vrau 6 persona dhe plagosi më shumë se 60 persona në Bejrut.

Në një deklaratë në llogarinë e tij në Twitter, Imad Vakim tha, "Konflikti që filloi është midis një pale dhe një pale tjetre. Nuk është midis një grupi dhe një tjetri, ose midis një rajoni dhe një tjetri. Ky konflikt është midis Hezbollahut dhe libanezëve të lirë nga çdo fraksion tjetër për të mbrojtur institucionet e mbetura nga shteti nga dominimi i Hezbollahut. Kjo është për të mbrojtur drejtësinë."  - tha ai.

Dihet tashmë se sulmuesit ishin militantë të Forcave Libaneze; por këto deklarata u bënë pranimi zyrtar se sulmi u krye nga Forcat Libaneze.

Imad Vakim nuk është një emër i zakonshëm në grupin e Forcave Libaneze të udhëhequr nga Semir Caca. Imad Vakim, një i krishterë ortodoks, ka qenë anëtar i Partisë së Forcave Libaneze që nga themelimi i saj. Ai aktualisht është deputeti i Bejrutit i kësaj partie. Duke marrë parasysh që ai ishte sekretar i përgjithshëm i partisë midis 2011 dhe 2012, mund të thuhet se ai është një nga drejtuesit kryesorë të partisë.

Ai shërbeu si menaxher në kompaninë inxhinierike Rehab në Emiratet e Bashkuara Arabe nga 1992 në 2012; Midis 2013 dhe 2017, ai shërbeu si kryetar i bordit të drejtorëve të kompanisë Imariya Investment me qendër në Egjipt. Ndërsa, nga viti 2014, Vakim ka qenë menaxheri i përgjithshëm i kompanisë.

Forcat libaneze lufonin haptazi kundër ushtrisë siriane dhe Organizatës Çlirimtare të Palestinës gjatë viteve të pushtimit izraelit dhe luftës civile. Kjo organizatë, e cila kreu masakrat Sabra dhe Shatila në emër të ushtrisë raciste të regjimit izraelit që pushtoi Libanin në atë kohë, tani financohet nga sauditët.

Pretendimi i hapur i Imad Vakim për këtë sulm mund të kuptohet si një përpjekje për të fituar favorin e Dorothy Shea, Ambasadores Amerikane në Bejrut.

Pse Hezbollahu demonstroi?

Sulmi i djeshëm ishte kundër demonstratës së Hezbollahut, Lëvizjes Amal dhe Partisë Marda për të protestuar ndaj gjyqtarit Tarik Bitar. Gjyqtari Tariq Bitar akuzohet për politizimin e çështjes së shpërthimit të Portit të Bejrutit në gusht 2020, i cili vrau shumë libanezë dhe shkaktoi shkatërrime të mëdha, dhe për përpjekjen për të shfajësuar fajtorët e vërtetë.

2,750 ton nitrat amoni, i cili shkaktoi këtë shpërthim, u ruajt në Portin e Bejrutit në 2013 në kushte të pasigurta. Ata që shërbyen si kryeministër në vend nga 2013 deri në 2020, kur ndodhi shpërthimi, ministrat përgjegjës për menaxhimin e portit dhe ata që menaxhojnë portin janë anëtarë të aleancës së 14 Marsit, e cila përfshin partinë e Forcave Libaneze.

Megjithatë, pavarësisht kalimit të një viti, asnjë menaxher nuk është hetuar në lidhje me këtë dosje. Përkundrazi, fajësohet Hassan Diyab, i cili ishte kryeministër vetëm disa muaj para shpërthimit. Gjyqtari Tarık Bitar ka lëshuar një urdhër arresti për ish -ministrin e Drejtësisë, deputetin e Lëvizjes Emel, Ali Hasan Halil, i cili nuk ishte i përfshirë drejtpërdrejt në këtë çështje, me akuzën se nuk do të merrte në pyetje.

Hezbollah, Lëvizja Amal dhe Partia Kristiane Marada e udhëhequr nga Süleyman Faranciye akuzuan Tarık Bitar për errësimin e hetimit, lirimin e përgjegjësve dhe përpjekjen për të politizuar çështjen, dhe për këtë arsye njoftuan se ata do të protestonin një ditë më parë.

Zëdhënësi i Forcave Libaneze Sharl Jubur pretendon se Tarik Bitar do të lëshojë një urdhër arresti për Hezbollahun dhe fakti se Nasrullahu e dinte për këtë justifikon Hezbollahun dhe Amalin. Ashtu si vrasja e Rafik Haririt, shpërthimi i portit të Bejrutit synohet të përdoret si armë politike kundër Hezbollahut dhe aleatëve të tij.

Në fakt, që nga momenti kur ndodhi shpërthimi i portit, domethënë, ndërsa tymi ishte ende në port, si Forcat Libaneze, Aleanca e 14 Marsit, anëtarët e së cilës ata janë, ashtu edhe përkrahësit e tyre të huaj, Arabia Saudite dhe Shtetet e Bashkuara, fajësuan menjëherë Hezbollahun për shpërthimin dhe thanë se shpërthimi u shkaktua nga armët e ruajtura në port nga Hezbollahu.

Kur u zbulua se kjo nuk ishte e vërtetë dhe se shpërthimi u shkaktua nga nitrat amoni i ruajtur në kushte të pasigurta në port, këtë herë nxitimi për të mbrojtur zyrtarët politikë që kanë drejtuar portin që nga viti 2013 dhe burokratët pranë Saad Hariri filloi. Amerikanët tani po përpiqen ta kthejnë këtë në një mundësi, ashtu siç bënë me vrasjen e Rafik Haririt.

Roli i gjyqtarit Tarik Bitar

Tani është vërtetuar se shpërthimi në port u shkaktua nga 2,750 ton nitrat amoniumi, i cili ishte ruajtur në kushte të pasigurta që nga viti 2013. Shpërthimi nuk ka asnjë lidhje me Hezbollahun; përkundrazi, 14 Marshuesit kanë interes dhe përgjegjësi.

Burokratët që u arrestuan për neglizhencën e tyre pas incidentit kanë lidhje të ngushta me 14 marshuesit, jo me Hezbollahun. Drejtori i Përgjithshëm i Doganave Shefik Merai është një person që e mbajti këtë pozicion në qeveritë e Najib Mikati, Temmam Selam dhe Saad Hariri nga 2013 deri në 2018, kur 2750 ton nitrat amoniumi, i cili shkaktoi shpërthimin, u ruajt në portin e Bejrutit. Ky person, i cili është kreu i burokratëve që janë drejtpërdrejt përgjegjës për menaxhimin e portit, është njeriu i 14 marshuesve.

Hasan Kuraytem, ​​menaxheri i Portit të Bejrutit ku ndodhi shpërthimi, është dikush që është shumë afër dhe i mbrojtur nga Saad Hariri. Në fakt, kur Lëvizja e Lirisë Kombëtare e udhëhequr nga Michel Aun, një aleat i Hezbollahut, filloi të shënjestronte Hasan Kuraytem në vitin 2019, atëherë kryeministri Saad Hariri shkoi personalisht në portin e Bejrutit dhe vizitoi Kuraytemin dhe tha se ai ishte " vija e kuqe '.

Një vit pas shpërthimit, Hezbollahu dhe aleatët e tij janë ende duke reaguar ndaj autoriteteve gjyqësore, të cilët nuk ndërmarrin asnjë hap ligjor kundër këtyre burokratëve dhe politikanëve që i mbajnë në detyrë, por që përpiqen të errësojnë dhe politizojnë rastin.

Pse Hezbollahu dëshiron ndërhyrjen e ushtrisë libaneze?

Menjëherë pas sulmit të djeshëm, Hezbollahu kërkoi që ushtria libaneze të përmbushë përgjegjësinë e saj dhe të ndërhyjë në incident. Ishte një thirrje nga ndjenja e përgjegjësisë, e jo nga dobësia.

Sepse ndëshkimi i Hezbollahut ndaj agresorëve më vete i jep ngjarjes pamjen e një lufte të krishterë shiitë, ashtu siç dëshiron Amerika. Në Liban, si në të gjitha institucionet shtetërore, grupet që përbëjnë vendin, pra grupet etnike dhe sektare, përfaqësohen në ushtri. Ashtu si Presidenti, komandanti ushtarak duhet të jetë një i krishterë Maronit; Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që të gjithë anëtarët e ushtrisë janë të krishterë. Për më tepër, burimi i kontradiktave politike në Liban, veçanërisht kjo çështje, nuk është për shkak të një çështjeje fetare ose sektare.

Forcat e krishtera libaneze janë armiq të Hezbollahut; por Lëvizja e Lirisë Kombëtare e Krishterë ose Partia Marada është aleate e Hezbollahut. Hezbollahu dëshiron që ushtria të marrë iniciativën jo vetëm në këtë incident, por edhe në të gjitha çështjet e sigurisë. Kjo nuk është për shkak të forcës ose suksesit të ushtrisë libaneze në fushën e sigurisë, por sepse është një institucion ku përfaqësohen të gjitha fraksionet në vend. Meqenëse Hezbollahu e sheh ushtrinë si një institucion neutral që përfaqëson shtetin, ai gjithmonë dëshiron ndërhyrjen e ushtrisë në çështjet e sigurisë.

Pas sulmit qëndron ambasada amerikane në Bejrut

Amerika pësoi disfata në zgjedhjet e 2018 si në Liban ashtu edhe në Irak. Sepse Aleanca Fatah, përfaqësuesi politik i Forcave të Mobilizimit Popullor në Irak, dhe Aleanca e 8 Marsit e udhëhequr nga Hezbollahu në Liban, u bënë vendimtare në qeveri.

Regjimi amerikan gjithashtu ka zhvilluar luftë kundër qeverive në Irak dhe Liban që nga viti 2019 dhe i ka bërë këto vende të paqeverisshme. Ai provokoi rrugët përmes grupeve politike që ka ndikim në këto vende; Duke e bërë Libanin të pakontrollueshëm, ai po përpiqet të nxjerrë njerëzit kundër Hezbollahut dhe aleatëve të tij.

Sanksionet e "Ligjit të Cezarit" të vendosura nga Shtetet e Bashkuara mbi Sirinë po trondisin thellësisht Libanin. Libani, i cili po përjeton një krizë të rëndë ekonomike, nuk mund të furnizojë karburant. Kjo ndikon thellësisht në çdo aspekt të jetës shoqërore. Kur përpjekjet e Hezbollahut për ta bërë jetën më të lehtë për popullin libanez duke blerë karburant nga Irani rritën imazhin e Hezbollahut dhe Iranit në sytë e publikut, Amerikës iu desh të shponte sanksionet e veta ndaj Sirisë.

Për të plotësuar nevojat energjetike të Libanit, lejoi transferimin e energjisë elektrike nga Jordania përmes Sirisë dhe gazit nga Egjipti. Kjo ishte një situatë shumë e mjerueshme për Amerikën dhe regjimin racist izraelit; sepse ata nuk guxuan të bllokonin anijet e Hezbollahut dhe ata u detyruan të shponin sanksionin që ata vendosën vetë ndaj Sirisë.

Regjimi amerikan u përpoq të hakmerrej për këtë situatë poshtëruese në të cilën kishte rënë, duke vrarë 6 persona nga forcat libaneze në lagjen Tayyuna të Bejrutit. Sigurisht, shpërthimi i një lufte civile në Liban zbukuron ëndrrat e regjimit racist izraelit dhe sauditëve; megjithatë, nuk ka polarizim politik bazuar në dallimet e identitetit që ata mund të shfrytëzojnë në Liban. Sepse ka të krishterë, shiitë, sunitë dhe druzë në aleancën e 8 Marsit të udhëhequr nga Hezbollah dhe aleancën e 14 Marsit të mbështetur nga SHBA dhe Arabia Saudite.

Përveç kësaj, Hezbollahu dhe aleatët e tij veprojnë me shumë mençuri dhe disiplinë për të mos u dhënë atyre terrenin për të filluar një luftë civile.

Sfondi historik dhe roli gjuajtës i Forcave Libaneze u përmendën më lart. Kjo parti sot përdoret nga sauditët dhe Amerika. Forcat libaneze; Vlejnë të përdoren jo sepse kanë fuqi, por sepse janë gati të punojnë edhe për Izraelin, të cilin të gjithë segmentet e shohin si armik në Liban.

'Forcat Libaneze' nuk janë në asnjë mënyrë të barabarta me Hezbollahun; sepse ndërsa ka grupe të krishtera që presin një mundësi për të pirë gjakun e tyre, Hezbollahu as nuk ka kohë ta bëjë këtë.Burimi : Yakın Doğu Haber