Raketat Burkan të Hezbollahut – Nga konflikti sirian në Libanin jugor

nga Yaakov Lappin | Publikuar në Dhj. 27, 2023, 4:28 a.m.

"Burkan tërheq vëmendjen me kokën e tij shpërthyese, e cila ka një rreze veprimi deri në 10 km dhe peshon midis 100 kg dhe 500 kg. Raketa mund të shkaktojë shkatërrim të gjerë brenda një rrezeje prej 150 metrash nga pika e goditjes. Në vitin 2016, Hezbollahu kishte qindra raketa Burkan dhe kostoja e secilës raketë varionte midis 300 dhe 400 dollarë. Një armë me efekt të madh dhe një çmim të lirë. Ne mendojmë se sot Hezbollahu ka me siguri mijëra raketa të tilla në arsenalin e tij."

Përdorimi i raketës Burkan nga Hezbollahu me një kokë luftarake masive në sulmet e fundit kundër Izraelit Verior, tregon një rritje të konsiderueshme të llojeve të armëve që organizata merr. Kjo gjendje na kujton përsëri aftësinë kërcënuese serioze të Hezbollahut kundër objektivave ushtarake dhe civile në Izrael.

Për aq kohë sa Hezbollahu mund të kërcënojë komunitetet civile pranë kufirit verior të Izraelit me fuqi zjarri dhe koka të tilla të përmasave, ekziston dyshimi i vërtetë për mundësinë e kthimit të civilëve në këtë zonë në shtëpitë e tyre. Kthimi i banorëve të Izraelit Verior në shtëpitë e tyre pranë kufirit libanez do të jetë i mundur vetëm duke parandaluar këtë kapacitet rakete me rreze të shkurtër, por vdekjeprurëse dhe duke hequr Forcat Ridvan nga kufiri.

Hezbollahu gjuajti raketa Burkan në një bazë ushtarake në veri të vendit më 4 nëntor. Më 20 nëntor, ai mori përgjegjësinë për gjuajtjen e raketave Burkan në bazën e ushtrisë izraelite në Biranit. Sulmi nuk shkaktoi viktima [!] por aty ku ra raketa, u shkaktuan dëme të rënda.

Burkan tërheq vëmendjen me kokën e tij shpërthyese, e cila ka një rreze veprimi deri në 10 km dhe peshon midis 100 kg dhe 500 kg. Raketa mund të shkaktojë shkatërrim të gjerë brenda një rrezeje prej 150 metrash nga pika e goditjes.

Instituti Sirian CERS ishte specializuar në prodhimin e raketave të tilla gjatë Luftës Civile Siriane. Raketat Burkan u përdorën gjatë luftës civile nga Ushtria Siriane dhe aleatët shiitë të Iranit dhe u bënë pjesë e taktikave të luftës së rrethimit kundër forcave rebele, duke shkaktuar shkatërrime të mëdha, veçanërisht në zonat urbane. Nuk duhet harruar se versioni ajror i Burkanit është në formën e fuçive shpërthyese të hedhura nga helikopterët në vendbanime.

Raketa Burkan lëshohet nga kamionë të vegjël ose lëshues në tokë. Sipas një raporti nga Al-Nahar, në vitin 2016, Hezbollahu posedonte qindra raketa Burkan dhe kostoja e secilës raketë varionte midis 300 dhe 400 dollarë. Një armë me efekt të madh dhe një çmim të lirë.

Ne mendojmë se sot Hezbollahu ndoshta ka mijëra raketa të tilla në arsenalin e tij dhe ka shumë të ngjarë që Hezbollahu të ketë aftësinë e tij të prodhimit.

Hezbollahu mund të përdorë raketën Burkan në dy skenarë: I pari është të mbajë vendbanimet nën zjarr. I dyta është përpjekja për të goditur objektivat pranë kufirit libanez duke hapur zjarr ndaj bazave ushtarake izraelite (ose qendrave të grumbullimit ushtarak), siç po bën sot. Në qoftë se shpërthen një luftë në shkallë të gjerë, raketa Burkan mund të përdoret nga Hezbollahu edhe për të goditur forcat e ushtrisë izraelite që manovrojnë në territorin libanez.

Duhet theksuar se, sipas vlerësimeve të bëra përpara sulmit të 7 tetorit, thuhej se Hamasi dhe Xhihadi Islamik Palestinez kishin në arsenalet e tyre raketa Burkan në Gaza.

Shfaqja e Burkanit në kufirin verior tregon një fazë të re në zhvillimin e kërcënimit të Hezbollahut. Kësaj duhet t'i shtojmë edhe vështirësinë e ndalimit të këtyre raketave për shkak të rrezes së tyre të shkurtër dhe lartësisë relativisht të ulët teksa lëvizin drejt objektivit.

Sipas një postimi të datës 22 nëntor nga Dr.Yehoshua Kalisky, një bashkëpunëtor i lartë në Institutin për Studimet e Sigurisë Kombëtare: "Duhet të theksohet se distanca e shkurtër e raketës paraqet vështirësi për parandalimin kinetik të përdorur, për shembull, nga Iron Dome.

Përveç opsionit të sulmit, përkatësisht shkatërrimit të kamionëve lëshues të Burkanit, një tjetër mundësi e arsyeshme për të ndaluar raketën është përdorimi i topave lazer, të cilët lëshojnë një rreze të fuqishme lazer në objektiv brenda sekondave, duke 'djegur' pjesë kritike të raketës dhe duke shkaktuar një dështim strukturor, duke bërë që ajo të bjerë larg nga objektivi i saj.Burimi : Alma.org

Yaakov Lappin

Analist dhe korrespondent ushtarak, i çështjeve strategjike. Instituti Miryam, Jane's Defense Weekly, JNS, Circuit, BESA, ...