Eric Walberg: Imam Khomeini vazhdon të frymëzojë forcat anti-imperialiste

nga Eric Walberg | Publikuar në Qershor 9, 2022, 4:56 a.m.

“Megjithë luftën e financuar nga SHBA në Irak dhe shkatërrimin dhe bojkotimet e vazhdueshme nga Perëndimi, toka iu shpërnda fshatarëve dhe vendi u bë i vetë-mjaftueshëm në prodhimin e grurit. Tani të gjithë iranianët mund të lexojnë dhe të shkruajnë, klinikat shëndetësore kanë arritur në fshatra dhe jetëgjatësia është rritur nga më pak se 56 vjet në vitet 1970 në 70 në 2000.”

Shkrimtari dhe gazetari kanadez tha se lideri i ndjerë i Revolucionit Islamik, Ayatollah Ruhollah Khomeini, frymëzoi kombet myslimane dhe fuqitë anti-imperialiste në të gjithë botën që të ngriheshin kundër tiranisë dhe stabilitetit.

Në një intervistë për Press TV të premten, Eric Walberg foli për 33-vjetorin e vdekjes së këtij lideri të madh iranian dhe mysliman dhe tha: “3 qershori 2022 korrespondon me 33 vjetorin e vdekjes së Ajatollah Khomeinit. Revolucioni Islamik i Iranit i vitit 1979 i udhëhequr nga Ajatollah Khomeini u bë një nga shtyllat më të rëndësishme të luftës kundër imperializmit.

Shkrimtari kanadez nënvizoi se urdhri i parë i Ajatollah Khomeinit pas rënies së Shahut ishte prishja e marrëdhënieve me regjimin racist izraelit dhe dorëzimi i ambasadës sioniste tek palestinezët.

"Për 43 vjet, Irani ka qenë shtylla kurrizore e rezistencës kundër aparteidit izraelit. Kjo do të thotë gjithashtu të punosh me forcat e tjera për të luftuar padrejtësinë. Ajatollah Khomeini ka punuar për të përmirësuar bashkëpunimin me vendet progresive të Botës së Tretë," tha ai për Walberg Press TV.

Sipas gazetarit, udhëheqësi i madh i tha një delegacioni kuban në Teheran, kryeqyteti i Iranit, në prill të vitit 1979, “Qeveritë duhet të përqendrohen të jenë në shërbim të kombeve. Atëherë kombet do t'i mbështesin ata.” tha ai.

Walberg theksoi se Islami me një praktikë të tillë ishte në qendër të Revolucionit Iranian.

“Megjithë luftën e financuar nga SHBA në Irak dhe shkatërrimin dhe bojkotimet e vazhdueshme nga Perëndimi, toka iu shpërnda fshatarëve dhe vendi u bë i vetë-mjaftueshëm në prodhimin e grurit. Tani të gjithë iranianët mund të lexojnë dhe të shkruajnë, klinikat shëndetësore kanë arritur në fshatra dhe jetëgjatësia është rritur nga më pak se 56 vjet në vitet 1970 në 70 në 2000," tha ai.

"Kjo situatë ngjalli frikën në shtetin tjetër të madh islamik, Arabinë Saudite, se Irani do të frymëzonte botën islame dhe u perceptua si një kërcënim për të ashtuquajturën rrugë islame që sauditët ofruan për të dominuar botën myslimane," tha Walberg.

“Tradhtia e sauditëve në marrëdhëniet ndërkombëtare bie ndesh me politikat parimore të Iranit të bazuara në Islam. Dhe për fat të keq, pavarësisht faktit të qartë se sauditët kontrollojnë qytetet e shenjta dhe për shkak të financimit masiv të SHBA, sauditët vazhdojnë të mashtrojnë muslimanët, pavarësisht faktit të qartë se ata kanë mbyllur një sy ndaj aktiviteteve të imperialistëve dhe sionistëve dhe lanë njerëzit e tyre në mjerim.”

Walberg tha se Irani vazhdon të përballet me kërcënimin e përmbysjes, vrasjes së hapur të shkencëtarëve dhe Izraelit të provokuar vazhdimisht nga Shtetet e Bashkuara, por se imperializmi "kafshon një kafshatë më të madhe se sa mund të gëlltisë".

Diku tjetër në intervistë, gazetari kanadez e përshkroi Rusinë si një lojtar parimor që përballet me planet imperialiste, duke thënë se: “Kjo politikë e pamenduar dhe budallaqe e ka sjellë botën në prag të urisë së paku masive dhe më e keqja nga të gjitha, luftës bërthamore.”

Duke theksuar se administrata e presidentit aktual të SHBA-së Joe Biden po kërcënon me luftë në tre fronte me Rusinë, Kinën dhe Iranin, Walberg tha: “Përveç xhelatëve të NATO-s, SHBA-ja nuk ka miq dhe kriza botërore imponon realitetin e saj. “Brenda dëgjohen kryesisht zëra anti-republikanë dhe tani po ringjallet lëvizja e paqes gjithashtu”, tha ai.

Duke vënë në dukje se Arabia Saudite duket se synon të rinovojë marrëdhëniet me Iranin, madje edhe Shtetet e Bashkuara janë të gatshme të kenë akses në naftën iraniane, por nuk mund të ndryshojnë politikën shkatërruese të ish-presidentit Donald Trump, Walberg tha: "Nëse forca mbrojtëse e Iranit, Garda Revolucionare, është etiketuar si terrorist, do të ishte absurde të pritej që Irani të krijonte një marrëdhënie me të. Irani dhe pjesa më e madhe e botës e dinë se kush është terroristi i vërtetë”.”

"Pra, forcat anti-imperialiste po rriten dhe shpirti i Ajatollah Khomeinit jeton si një frymëzim për luftën e së mirës," tha Walberg.

Ekziston edhe një vepër e Eric Walberg e përkthyer në turqisht me emrin Imperializmi Postmodern.Burimi : Medya Şafak

Eric Walberg

Eric Walberg është gazetar kanadez i specializuar në politikat e  Lindjes së Mesme, Azisë Qendrore ...