Përse Irani shtyri vizitën e Meshaal-it ?

  • None
nga Adnan Ebu Amer | Publikuar në Tet. 10, 2013, mesnatë


Shkruan: Adnan Ebu Amer

      Lajmet që kreu i byrosë politike të Hamasit, Khaled Meshaal, mund të viziton Iranin ka dominuar diskursin politik palestinez të prapa –skenave. Vendim marrësit në Gaza, Doha, Teheran dhe Damask kanë shkëmbyer mesazhe të tërthorta për rreth vizitës të spekuluar.
     Amir Musavi, një zyrtar i Këshillit Suprem për Revolucionin Iranian, tha për gazetën e Hamasit “Al-Resala” më 23 tetor 2013 se  janë duke u bërë përgatitjet për një takim mes Meshaal-it  dhe presidentit iranian, Hassan Rouhani në javët e ardhshme për të forcuar marrëdhëniet dypalëshe.
       Vizita, megjithatë, u shty nga Irani për arsye të panjohura. Ahmed Jousef, një ish-këshilltar politik i qeverisë së Hamasit, fajësoi për shtyrjen preokupimin e Iranit me çështjet e brendshme dhe të bisedimeve të saj të vazhdueshme me bashkësinë ndërkombëtare. Ai zbuloi se një delegacion i Hamasit kishte vizituar fshehtas Teheranin këtë muaj për të zvogëluar dallimet në marrëdhëniet e tyre dhe për të arritur një qëndrim pajtues në menaxhimin e marrëdhënieve strategjike.
      Ndërkohë, Izzat al- Rishl , një anëtar i byrosë politike të Hamasit dhe zyrtar për media, ka thënë  për Al -Monitor gjatë një interviste se nuk ka përgatitje për Meshaal për të vizituar Teheranin dhe se të gjithë çla flitet në këtë drejtim është vetëm spekulim, që ka për qëllim të shtrembërojnë  pozicionin  e Hamasit.
 

Kushte të vështira

      Rishk shtoi se një vizitë zyrtare në Teheran u krye nga Mohammad Nasr,  gjithashtu, një anëtar i byrosë politike të Hamasit - i porositur nga udhëheqja e Hamasit për të ofruar ngushëllimet për Kassem Sulejmanin, Komandant i Forcave Kuds të Gardës Revolucionare, për vdekjen të nënës së tij. Rishk mohoi se Nasr Meshaal ka kërkuar që të lejohet të vizitojë Iranin ose të përgatitet për të shkuar dhe se nuk kishte, pra nuk ka pasur asnjë pikë bisede në lidhje me nëse Irani refuzon ose e shtyen vizitën.
     Kjo është konfirmuar nga zëdhënësi i Hamasit, Sami Abu Zuhri, i cili thuhet se tha se asnjë emërim për Meshaal-in të vizitojë Teheranin është ngritur dhe kështu as emërimi nuk është u anuluar.
      Disa gazetarë të afërt me Hizbullahun libanez kanë vënë në dukje, megjithatë, se në qoftë se Irani përfundimisht  pranon Meshaal-in, ai  ajo nuk do të ketë kushte të lira. Iranianët duan Hamasi që të shlyente këtë, për shkak të sjelljeve të tij në dy vitet e fundit. Sipas raporteve të mediave libaneze, disa në Iran kanë kërcënuar se do të organizojnë demonstrata në aeroport për të parandaluar vizitën apo hyrjen e Meshaal-it në Iran. Ndërkohë, qarqet tjera iraniane mendojnë se vizita e Meshaal-it në Iran është një faqe tjetër, është një kthesë. 
     Al -Monitor pyeti një ish-zyrtar të lartë iranian, i cili tani është i afërt me qarqet vendim-marrëse në Teheran rreth këtyre rrjedhjeve. Zyrtari tha se boshti i përbërë nga Siria, Irani dhe Hizbollahu nuk është në marrëveshje të plotë rreth rifillimit të marrëdhënieve me Hamasin, sepse secili ka llogaritjet dhe interesat e veta. Ai shtoi se ka pasur një
 
  veto Siriane, në pajtimin me Hamasin para se grupi të angazhohet është kërkuar një seri e kushteve, në mesin e tyre haptazi të kërkojnë ndjesë për Sirinë dhe tërheqjen e luftëtarët të tij prej Sirisë. 
    Në një intervistë të kohëve të fundit, Presidenti Bashar al- Assad i referohet kësaj çështje, kur ai kërkoi që Hamasi të mbajë distancë nga Vëllazëritë Myslimanë.
       Në një fjalim javën e kaluar, Ismail Hanijeh - kreu i qeverisë së Hamasit në Gaza - tha, Hamasi nuk do t’i kërkoj falje askujt dhe nuk pendohemi për qëndrimin e politikës së jashtme , duke aluduar në pozitën e Hamasit në lidhje me çështjen siriane.
      Në të njëjtën intervistë me Al- Resalah, Mousavi shprehu mirëkuptimin e Iranit për pozicionin e Hamasit në drejtim të Sirisë, me anë të marrëdhënieve të grupit me shtetet arabe dhe rrethimin dhe ngacmimeve kundër Hamasit. Mousavi tha se Teherani nuk ka kërkuar nga Hamasi për të kërkuar falje, pasi lëvizja ka vepruar racionalisht dhe me mençuri në dritën e kompleksitetit dhe të rrethanave politike në rajon.
      Duhet të theksohet se Al -Monitor ka marrë një deklaratë ekskluzive nga Khalil al- Hayya, një figurë e shquar e Hamasit në Gaza, në të cilën ai mohoi se ndonjë luftëtar i Hamasit është duke luftuar në Siri. Ai pohoi se në qoftë se disa përkrahës të Hamasit apo simpatizantë janë në Siri, ata janë duke bërë kështu sipas vullnetit të tyre personal dhe Hamasi nuk është përgjegjës për ta. 
     Qarqet siriane dhe iraniane pohojnë se Hamasi ka mbështetur batalionin e Aknaf Bejtit el- Makdis,  luftëtarët e të cilit janë me origjinë palestineze, ata janë duke luftuar në Siri. Por, Rafat Murra, i cili është zyrtari politik në krye të Hamasit në Liban, ka mohuar këtë dhe theksoi se prania ushtarake e lëvizjes është e kufizuar në Palestinë dhe është për të luftuar Izraelin.

Mbajtja larg Meshaal

      Burimi Iranian i tha Al –Monitor-it se në lidhje me gjendjen Siriane, ku disa qarqe Iraniane dhe Hizbullahu po kërkojnë që Meshaal-i të mbahet larg nga skena e përgjithshme e Hamasit. Kjo do të thotë izolim i tij nga udhëheqja, duke pasur parasysh se ai ishte i vetmi që mori vendimin për të lëvizur Hamasin nga Damasku.
      Al -Monitor ka mësuar edhe nga brenda Hamasit se një presion i madh i brendshëm është ushtruar mbi Meshaal-in dhe udhëheqjen e lëvizjes jashtë vendit për të lënë Sirinë në mes të vitit 2012, për shkak të frikës se grupi duke qëndruar atje do t'i jepte Assadit një mundësi për të kontrolluar rezistencën palestineze. Meshaali ishte zyrtari i fundit i cili dëshironte për të lënë Damaskun.
       Faqja Iraniane, apo website, Tabnak, e cila është e lidhur me Komandantin  e Skuadriljes së Gardës Revolucionare Islame, Muhsen Rezai, ka shprehur kundërshtimin e e tij ndaj vizitës së Meshaal-it, sepse elementet e Hamasit janë duke luftuar ushtrinë siriane. Ky Website kërkoi që  Meshaalit të mos lejohet të hyjë në Iran. Për të pasur marrëdhënie me Hamasin, së pari duhet suspenduar Hamasi, pastaj duhet bërë lidhjet e ardhshme me kushtëzime. Meshaal të largohet nga lidershipi. Në lidhje me këtë, Website deklaroi thënien e famshme persiane:  Jo khosh amdid për Meshaal në Teheran , që do të thotë se: ”Meshaali nuk do të jenë i mirëpritur në Teheran”.
     Rishk, gjithashtu, tha për Al -Monitor se Irani nuk kishte hedhur asnjë kusht dhe se këto janë thjesht spekulime të mediave. Ai tha se Hamasi nuk është i interesuar në komentimin e tyre, por, në parim, ne  refuzojmë për të diskutuar ato, sepse ata cënojnë pavarësinë e lëvizjes.” 
     Një zyrtar i lartë i Hamasit në Gaza tha, edhe atë më shumë në mënyrë eksplicite, se Meshaali është lider në shtëpi dhe jashtë vendit dhe se çdo vendim politik që merret nga lëvizja nuk janë përgjegjësi e çdo zyrtari të veçantë, janë rregullat e institucioneve në të gjitha nivelet e Hamasit, udhëheqja e Hamasit i miraton ato. Këto vendime përfshijnë edhe largimin nga Siria dhe marrëdhëniet me Iranin.
       Palët e interesuara në përmirësimin e marrëdhënie me ne duhet të dinë se ne jemi të etur për të mbajtur lëvizjen e bashkuar dhe se ne jemi të gjithë pas udhëheqësit, Meshaal, kjo është më e rëndësishme se çdo marrëdhënie me çdo vend që ne respektojmë dhe vlerësojmë. Kështu, të gjithë duhet të merren me ne nëpërmjet portës kryesore të Hamasit, Khaled Meshaal,:  shtoi ai. 
    Zyrtari Iranian e përfundoi intervistën e tij me Al –Monitor-in duke thënë se edhe pse vizita e Meshaalit në Iran pengohej, Irani duket i vendosur për të mbajtur marrëdhëniet e tij me Hamasin - rrënjët e të cilit janë në Vëllazërinë Myslimane sunnite - kështu që Irani mund të kundërshton akuzat se ai ka adoptuar politikat thjesht sektare dhe aleancat. Ai tha se Hamasi është ura Iranit për Islamin politik sunnit, i cila ndan pozicione të caktuara dhe interesat me Iranin, pavarësisht mosmarrëveshjes mes dy palëve në krizën Siriane.
      Shtyrja e vizitës së Meshaal-it, megjithatë sinjalizon se marrëdhëniet e Hamasit me Teheranin nuk do të kthehen së shpejti në një periudhë si muaji i mjaltit. Në të njëjtën kohë, megjithatë, Hamasi është i kujdesshëm që të mos le çështjet të zbresin deri në një ndarje të parevokueshme me Iranin. 
    Shënim:
   Adnan Ebu Amer është dekan i Fakultetit të Arteve dhe Shef i Seksionit Shtypit dhe Informacionit, si dhe ligjërues në Historinë e Çështjes Palestineze, të Sigurisë Kombëtare, i Shkencave Politike dhe i Qytetërimit Islam në Al Ummah University Open Education. (Universiteti i Edukimit të Hapur – Al-Ummah)
     Ai ka doktoruar në Historinë Politike në Universitetin Demashk dhe ka botuar një numër të librave në çështjet që lidhen me historinë bashkëkohore të kauzës palestineze dhe konfliktit Arabo-Izraelit.


Burimi : Al Monitor

Adnan Ebu Amer

Adnan Ebu Amer është dekan i Fakultetit të Arteve dhe Shef i Seksionit Shtypit dhe ...