Lufta e Libanit 2006: Fillimi i ndryshimit në ekuilibrin ushtarak global / Ngjashmëritë me Luftën e Ukrainës

nga Alastair Crooke | Publikuar në Gus. 9, 2023, 2:34 a.m.

"Zyrtarët e inteligjencës së Hezbollahut i kishin përsosur aq aftësitë e tyre të inteligjencës sinjalizuese, saqë mund të përgjonin komunikimet tokësore midis komandantëve ushtarakë izraelitë. Duke u mbështetur në një grup teknikash shumë të sofistikuara të "hapjes së frekuencës" për t'u mundësuar komandantëve të tij të komunikojnë me njëri-tjetrin, Izraeli nënvlerësoi aftësinë e Hezbollahut për të zotëruar teknologjinë kundërsinjaleve."

Rileximi i asaj që kam shkruar (së bashku me Mark Perry) për luftën e vitit 2006, e cila në fakt ishte planifikuar prej kohësh, por gjoja e shkaktuar nga përgjigja ushtarake e "Izraelit" ndaj rrëmbimit të dy ushtarëve nga Hezbollahu dhe vrasjes së tetë prej tyre më 12 korrik, veçanërisht këtë javë kur Lufta në Ukrainë arriti pikën e saj të kthesës, të çon në disa kujtime. Edhe pse shoh ngjashmëri mes dy luftërave, duhet të them se ka një mangësi të madhe në artikullin tim të mëparshëm.

Në atë kohë në Bejrut, më kujtohet se isha i shqetësuar teksa shikoja sulmet e natës në Dahiye dhe më vonë në jug. Rezultati i luftës nuk ishte aspak i qartë; Gjithçka dukej e varur deri në momentin e fundit.

Tani kur kthehem dhe shikoj, kuptoj se çfarë ngjarje ikonike ishte kjo dhe si veproi si një 'pilot' që ndryshoi ekuilibrin e fuqisë ushtarake në botë, duke kontribuar - ndër shumë faktorë të tjerë - në përmbysjen e paradigmës globale.

Në atë kohë, nuk ishte e qartë për mua që lufta do të përfaqësonte një transformim të madh në të menduarit ushtarak. Por ndoshta në fund të fundit, kjo nuk është aq e habitshme?

Pra, çfarë ishte kaq revolucionare? Shtetet perëndimore ishin mësuar të vendosnin dominim të plotë mbi hapësirën ajrore. Kjo i lejoi ata të fluturonin ku të donin, kur të donin dhe si të donin. Ndërsa Hezbollahu nuk kishte një forcë ajrore. Dhe askush në botën e Rezistencës nuk kishte një përgjigje për këtë të vërtetë të hidhur.

Por Hezbollahu dhe Irani shpikën një përgjigje:'Forca Ajrore' do të përbëhej nga raketa të thjeshta për t'u prodhuar, të cilat prodhoheshin në numër të madh dhe shpërndaheshin në një zonë të gjerë në vendet sekrete të lëshimit (pra, nuk do të kishte kurrë një bazë ajrore qendrore nga e cila mund të shkatërrohej fuqia raketore). Pra, kjo funksionoi - raketat dhe dronët u bënë të kudogjendura në përgjigje të forcave ajrore konvencionale.

Kjo kishte edhe një përfitim dytësor. Perëndimi, i mësuar me paradigmën e Supremacisë Ajrore, nuk u mundua të investonte në mbrojtjen e vet ajrore, duke supozuar se epërsia e tyre do t'i mundësonte të shkatërronin menjëherë çdo Forcë Ajrore joperëndimore. Por strategjia e raketave/dronit, natyrisht, e bëri më të lehtë fokusimin e raketave të mbrojtjes ajrore në një pozitë të barabartë me raketat tokësore. Sot, shteti me sistemet më të avancuara të mbrojtjes ajrore me shumë shtresa në botë është Rusia (SHBA është shumë prapa saj).

Së dyti, Hezbollahu ka qenë pionier i "punës së thellë" në inteligjencë. Ndërsa inteligjenca perëndimore (dhe izraelite) u mbështet me përtesë në besimin arrogant se ai ishte trashëgimtari me fat i ADN-së kulturore "superiore" të botës perëndimore, ai do të tronditej që analiza e tyre e inteligjencës izraelite doli të ishte kaq e gabuar:

"Sulmi fillestar mbi pikat e grumbullimit të Hezbollahut dhe komplekset e mëdha të bunkerëve në 72 orët e para të luftës kishte dështuar. Forcat Ajrore Izraelite sulmuan udhëheqjen e Hezbollahut në Bejrut më 15 korrik. Edhe ky sulm dështoi. Pavarësisht pretendimeve të vazhdueshme të Izraelit se lidershipi i lartë i organizatës pësoi viktima, në asnjë moment të luftës nuk u vra ndonjë figurë e shquar politike e Hezbollahut."

Sipas një zyrtari amerikan që vëzhgonte nga afër luftën, sulmet ajrore izraelite neutralizuan 'ndoshta vetëm 7%' të burimeve totale ushtarake të mbajtura nga luftëtarët e Hezbollahut në tre ditët e para të konfliktit dhe sulmet ajrore të Izraelit ndaj udhëheqjes së Hezbollahut ishin 'absolutisht të pavlera'.

Hezbollahu kishte marrë mundimin për të 'shqyrtuar thellë' armiqtë e tij; Ai i dinte pikat e forta dhe të dobëta të tyre dhe prandaj ishte i vetëdijshëm se çfarë taktika do të përdorte për t'i mashtruar. Sot, gjenerali Gerasimov i Komandës së Lartë Ruse konsiderohet ekspert i hiles dhe mashtrimit ushtarak.

"Për më tepër... Hezbollahu kishte 'transformuar' me sukses një numër 'elementësh' civilë libanezë, të cilët u raportuan oficerëve të inteligjencës izraelite vendndodhjen e depove të rëndësishme ushtarake të Hezbollahut në Libanin jugor. Në një numër të vogël rastesh vendimtare, zyrtarët e lartë të inteligjencës së Hezbollahut ishin në gjendje t'i jepnin "reagim" të rremë Izraelit për pozicionet më të rëndësishme të milicisë së tyre, duke rezultuar në shënjestrimin e Izraelit në pozicione kyçe që në fakt nuk ekzistonin."

Ndoshta 'kryengritja e pa ndodhur kurrë' në Rusi më 24 qershor 2023 ishte një zgjatje e këtyre teknikave - kush e di?

Risia e tretë e rëndësishme ishte refuzimi i diskursit perëndimor të epërsisë teknologjike:

"Zyrtarët e inteligjencës së Hezbollahut i kishin përsosur aq aftësitë e tyre të inteligjencës sinjalizuese, saqë mund të përgjonin komunikimet tokësore midis komandantëve ushtarakë izraelitë. Duke u mbështetur në një grup teknikash shumë të sofistikuara të "hapjes së frekuencës" për t'u mundësuar komandantëve të tij të komunikojnë me njëri-tjetrin, Izraeli nënvlerësoi aftësinë e Hezbollahut për të zotëruar teknologjinë kundërsinjaleve."

Institucionet politike izraelite dhe amerikane u tronditën nga dështimi i forcave "izraelite" për të arritur objektivat e tyre ushtarake në luftë. Kryeministri Olmert dhe kabineti i tij i sigurisë u treguan të gjithëve se ata i nënvlerësuan shumë armiqtë e tyre. Ndërsa kabineti kërkoi detajet më të mira të planit të ushtrisë pushtuese izraelite për tre ditët e para të luftës, ai dështoi të vendoste objektiva të qarta politike ose të hartonte një strategji daljeje politike për dështimin e mundshëm të ofensivës.

Olmert dhe kabineti i tij, në shumë mënyra, u mbajtën robër nga një besim i padiskutueshëm në efektivitetin e parandalimit izraelit. Ashtu si populli i Izraelit, ata e panë si sakrilegj dyshimin ndaj aftësisë së ushtrisë së tyre.

Lufta në Ukrainë sot ka gjithashtu ngjashmëri të frikshme: besimin e padiskutueshëm në epërsinë e NATO-s, poshtërimin dhe nënvlerësimin e rusëve dhe paaftësinë për të menduar thellë për ndonjë gjë tjetër përveç kundërsulmit të Ukrainës.

Është e qartë se disa kanë përvetësuar mësimet e nxjerra nga viti 2006. Ndërsa të tjerët nuk kanë menduar kurrë për to.Burimi : Al Mayadeen English

Alastair Crooke

Autori është diplomat britanik, i cili ka shërbyer në poste të rëndësishme edhe në shërbimin ...