Al-Akhbar: Si u shndërrua kampi Jenin në qendër të Xhihadit Islamik? Cila organizatë mbron familjet e dëshmorëve?

nga Yahya Dbouk | Publikuar në Prill 28, 2022, 3:09 a.m.

Lëvizja e Xhihadit Islamik është partia që tërheq rininë palestineze në këtë arenë, veçanërisht ata që janë larguar nga Fatah ose janë të pakënaqur me performancën e FY. Kjo bëri të mundur përqendrimin e mjeteve luftarake në kamp dhe rrethinat e tij, gjë që u bë alarmante për regjimin pushtues, veçanërisht pasi Xhihadi Islamik ishte një organizatë mjaft e madhe në numër dhe pajisje.

“Izraeli” përballet me një sfidë sigurie me komponentë të paprecedentë në konfliktin e tij prej dekadash me arabët: një seri operacionesh të drejtuara nga palestinezët kundër okupimit. Interesant është fakti se një nga motivuesit kryesorë të këtyre operacioneve janë masat ndëshkuese të ndërmarra nga “Izraeli” për të parandaluar këto veprime.

Është një dilemë e vetë-përjetësuar pa asnjë shpresë zgjidhjeje. Sipas vlerësimit të inteligjencës "izraelite", sulmet ka të ngjarë të vazhdojnë, edhe nëse Tel Avivi shpreson t'i zvogëlojë ato me një sërë masash. Nuk është e mundur të numërohen të gjitha këto komplikime për "Izraelin".

Me qasjen e tij të parandalimit kriminal, "Izraeli" nuk i eliminon thjesht autorët, edhe nëse ata nuk arrijnë të kryejnë operacionet; ai gjithashtu ndëshkon të gjithë rreth tyre duke prishur shtëpitë e të afërmve të tyre, duke arrestuar baballarët dhe vëllezërit e motrat e tyre, duke plaçkitur financat e tyre dhe kërkon të përkeqësojë kushtet e tyre të jetesës në çdo nivel. Ky dënim kolektiv prek edhe çdo qytet nga vendlindja e autorit, veçanërisht në zonat e pushtuara jashtë Vijës së Gjelbër.

Kjo është një strategji e qëndrueshme "izraelite" përballë operacioneve guerile. Edhe pse sulmet e fundit ishin unike në atë që ato u kryen pa ndonjë drejtim apo udhëheqje nga organizatat e rezistencës palestineze. Përveç kësaj politike, shërbimet e sigurisë së Autoritetit Palestinez kanë një rol funksional për të luajtur. Njësitë e sigurisë kanë për detyrë të bëjnë atë që pushtimi nuk mundi, duke shkaktuar humbje operacionale dhe për të mbledhur informacione për rezistencën në favor të armikut.

Megjithatë, në linjën e tij të fundit të operacioneve, "Izraeli" ka zbuluar faktorë shtesë të pavërejtur më parë, si goditjet e improvizuara me thikë dhe sulmet e përplasjes me makinë.

Sulmet e fundit janë kryer pjesërisht nga palestinezë që mbajnë dokumente identiteti "izraelitë", duke përkrahur atë që "izraelitët" e quajnë fanatizëm fetar dhe ideologji që identifikohen në një farë mase me grupet ekstremiste islamike. Mediat theksuan praninë e DAESH-it për t'i shërbyer strategjisë së pushtimit.

Operacione të tjera u kryen nga palestinezë që niseshin nga Bregu Perëndimor i pushtuar, veçanërisht rajoni i Jeninit, i cili për shumë arsye paraqet një sfidë komplekse për "Izraelin". Më të rëndësishmet nga këto arsye janë:

Së pari: Jenin; Në kamp, ​​qytet apo fshatrat përreth, konsiderohet një zonë relativisht jashtë kontrollit të sigurisë së administratës, për arsye të vështira për t'u numëruar, duke përfshirë rënien e mbështetjes për Autoritetin Palestinez, madje edhe brenda organizatës Fatah. Kjo rënie ka ulur aftësinë e njësive të sigurisë së Autoritetit Palestinez për të vepruar, kontrolluar dhe mbledhur informacione për regjimin pushtues dhe për të lehtësuar misionin e tyre.

Së dyti: Lëvizja e Xhihadit Islam është partia që tërheq rininë palestineze në këtë fushë, veçanërisht ata që u larguan nga Fatah ose ishin të pakënaqur me performancën e FY. Kjo bëri të mundur përqendrimin e mjeteve luftarake në kamp dhe rrethinat e tij, gjë që u bë alarmante për regjimin pushtues, veçanërisht pasi Xhihadi Islamik ishte një organizatë mjaft e madhe në numër dhe pajisje.

Së treti: Jenin në veri të Bregut Perëndimor të pushtuar; Është shumë afër "Izraelit" qendror, i cili është shtëpia e zonave të populluara duke përfshirë Gush Dan dhe Tel Aviv. Rëndësia e kësaj pike është se konfirmon ekzistencën e vrimave në murin e zjarrit të kësaj zone që lejuan palestinezët të lëviznin në territorin e vitit 1948 me lehtësi relative, për qëllime të ndryshme – jo vetëm për të kryer operacione.

Mund të thuhet se pikat e mësipërme e bëjnë të pamundur që pushtuesit të përdorin ndëshkimin kolektiv në përgjigje të këtyre operacioneve në Jenin, ku Xhihadi Islamik mbron familjet e aktivistëve martirë nga dëmtimi fizik, material dhe moral.

Kjo i jep një goditje strategjisë së ndëshkimit të "Izraelit", shkatërron efektivitetin e saj dhe e kthen Jeninin dhe kampin e tij në një model simulimi. Kjo është gjëja më e rrezikshme për “Izraelin”. Për më tepër, dobësia strukturore e Autoritetit Palestinez dhe refuzimi popullor ndaj tij e detyrojnë armikun të operojë drejtpërdrejt në kamp, ​​qytet dhe zonat përreth, që do të thotë fërkime të mëtejshme me palestinezët. Operacioni është një opsion i vështirë, veçanërisht pasi imazhet e dhjetëra viktimave të shkaktuara nga sionistët në bastisjen e kampit në 2002 janë ende të freskëta mes armikut. Përveç kësaj, çdo reagim në shkallë të gjerë rrezikon të tërheqë Rripin e Gazës në konflikt, ngjashëm me atë që ndodhi në Luftën e Shpatave të Jerusalemit vitin e kaluar.

Pra, si mund t'i arrijnë qëllimet e tyre forcat pushtuese? Dëshmori Raad Hazem duket se nuk ka plane alternative përveçse ta bëjë të atin objektivin e parë strategjik. Nga një këndvështrim realist, mund të supozohet vetëm se është një objektiv taktik, por është bërë shqetësimi kryesor i aparatit të sigurisë dhe ushtarakëve të "Izraelit".

Po sikur të jetë e pamundur të arrihet edhe tek babai i dëshmorit? Çfarë do të ndodhë me objektivat e tjerë të "Izraelit", veçanërisht ata që duhet të parandalojnë kampin e Jeninit, të cilin pushtuesit e quajnë "foleja e grerëzave", të bëhet një model frymëzues për luftëtarët e rezistencës?Burimi : Al Ahbar / Medya Şafak