“Zgjedhjet” palestineze: Një përpjekje për të hapur politikën e bllokuar palestineze

nga Emir Ashnas | Publikuar në Maj 13, 2021, 10:03 p.m.

POPULLSIA PALESTINEZE DHE RËNDËSIA / KUPTIMI I ZGJEDHJEVE

Zyra Qendrore e Statistikave Palestineze njoftoi në korrik 2020 se ata vlerësuan se numri i përgjithshëm i palestinezëve në botë ishte 13.5 milion, sipas llogaritjeve të tyre.

Sipas projeksionit të të njëjtit Institucion, popullsia e Bregut Perëndimor përfshirë Jeruzalemin është 3.2 milion dhe numri i njerëzve që jetojnë në Rripin e Gazës është 2.1 milion në vitin 2021; Totali e këtyre dyve është rreth 5.3 milion. Për më tepër, sipas të dhënave të Zyrës Qendrore të Statistikave të Izraelit, numri i palestinezëve që jetojnë me kombësi izraelite në territoret palestineze të okupuara në vitin 1948 është 1.9 milion nga mesi i vitit 2020. Kështu, një popullsi prej 7.2 milion, e cila përbën pak më shumë se gjysmën e palestinezëve (54%) - edhe pse në 4-5 statuse të ndryshme - jeton në Palestinën historike (dmth tokat nga deti në lumë, nga Mesdheu në Lumin Jordan). Gjysma tjetër e palestinezëve jeton në diasporë (Jordani, Siri, Liban dhe vendet e tjera).

Si rezultat, banorët e Bregut Perëndimor dhe Rripit të Gazës, të cilët përbëjnë afërsisht vetëm 40% të popullsisë palestineze me 13.5 milion në total, mund të ushtrojnë të drejtën e tyre për të zgjedhur dhe për t’u zgjedhur. 60% e mbetur e popullit palestinez nuk mund t'i përdorë këto të drejta për shkak të situatës së përmendur më lart (Sigurisht, 14% e popullit palestinez ka mundësinë të zgjedhë dhe të zgjedhet në zgjedhjet e Izraelit).

Kjo strukturë unike e problemit palestinez (më saktësisht, problemi i quajtur Izrael) pas përfundimit të regjimit të Aparteidit (Diskriminimi Racor) në Afrikën e Jugut, natyrshëm sjell së bashku këto diskutime në lidhje me zgjedhjet që do të mbahen. Fakti që 5.3 milion njerëz që janë aderuesit e këtyre zgjedhjeve në thelb varen nga mëshira e pushtuesve për të ushtruar të drejtat e tyre lirisht nën okupim e përkeqëson më tej debatin e ligjshmërisë. Disa palestinezë pretendojnë se në këto kushte, mund të jetë e ligjshme të mbahen zgjedhje për komuna dhe institucione të tjera që do të rregullojnë jetën e përditshme të njerëzve dhe të organizojnë dhe rregullojnë ekonominë, edhe nëse ata janë nën okupim, dhe se zgjedhjet në lidhje me institucionet politike që do të të përcaktojë fatin e popullit palestinez nuk mund të mbahet. Mbrojtësit e kësaj pikëpamje tregojnë, për shembull, se disa nga anëtarët e Parlamentit të quajtur "Asambleja Legjislative" u arrestuan / u zunë rob nga okupatori, dhe se Autoriteti Palestinez i vendosur brenda fushëveprimit të Marrëveshjeve të Oslos nuk ka mundur dhe nuk do të mund të marr vendime vepruese për ndonjë çështje që Izraeli nuk e miraton; Ai pretendon se administrata e Mahmut Abbas, të cilin ata ende e akuzojnë si besnikë ndaj Marrëveshjeve të Oslos, në të vërtetë ka zëvendësuar Autoritetin Palestinez nën okupimin izraelit të Organizatës Çlirimtare Palestineze, e cila është përfaqësues i Popullit Palestinez.

Kundërshtarët, nga ana tjetër, argumentojnë se që nga sot kjo është përfaqësimi më i gjerë që mund të arrihet dhe për këtë arsye zgjedhja demokratike e administratës, megjithëse nga 40% e popullit palestinez, është e rëndësishme, si dhe se populli i pushtuar ka të drejtë të zgjedhë institucionet dhe përfaqësuesit e tyre dhe shprehen se personalisht do të shërbejnë si një platformë që kontribuon për të shpjeguar për të gjithë botën problemin themelor të popullit palestinez lidhur me zgjdhjet.

Por, përfundimisht shumica dërrmuese e organizatave dhe partive palestineze marrin pjesë në zgjedhje. Midis tyre ka shumë organizata që kundërshtojnë Marrëveshjet e Oslos që nga fillimi dhe madje hedhin poshtë parimin e një zgjidhjeje me dy shtete në Palestinë - pavarësisht nëse është e realizueshme apo jo.

Këtu, mund të jetë e dobishme të përmendim qëndrimet e 5 organizatave në lidhje me pjesëmarrjen në zgjedhje në mënyrë që të shprehet më mirë çështja:

 • Për shembull, organizata Islamike e Xhihadit nuk merr pjesë në Autoritetin Palestinez, që do të thotë të njohësh Izraelin, dhe çdo organizatë që lidhet me të, duke menduar se ato nuk janë legjitime; Për të njëjtat arsye, ajo ka vendosur të mos marrë pjesë në këto zgjedhje duke ruajtur qëndrimin e saj në zgjedhjet e mëparshme.

• Organizata "Komanda e Përgjithshme e Frontit për Çlirimin e Popullit Palestinez", e cila ka një fuqi të rëndësishme sidomos në kampe në Siri dhe Liban dhe është në bashkëpunim të ngushtë me Sirinë dhe Hezbollahun, gjithashtu bojkoton zgjedhjet sepse në thelb është kundër njohjes së Izraelit dhe Marrëveshjet e Oslos.

• Nga ana tjetër, Hamasi, nga ana tjetër, ka një qëndrim më fleksibël (konsideruar nga disa si oportunist) për të hequr qafe kufizimet e mundshme të Autoritetit te Palestinez në luftën e armatosur dhe të paktën për të ruajtur "fuqinë" e tij Gaza, megjithëse është kundër Marrëveshjeve të Oslos.

• Hamas, i cili fitoi shumicën në zgjedhjet e fundit parlamentare të mbajtura në 2006 dhe ka qeverisur në mënyrë aktive Rripin e Gazës për 15 vjet, merr pjesë në zgjedhjet parlamentare; Por, ai ka njoftuar se nuk do të emërojë kandidatë në zgjedhjet presidenciale 2021, siç bëri në zgjedhjet e fundit presidenciale në 2005.

• Organizata e Frontit të Çlirimit Popullor Palestinez, e cila konsiderohet të jetë organizata më e madhe e së majtës dhe është gjithashtu kundër Marrëveshjeve të Oslos, vendosi të marrë pjesë në zgjedhje pas diskutimeve të gjata me idenë se "ajo ka më shumë përfitime, megjithëse ka pengesa”.

• Në zgjedhje po merr pjesë edhe Nisma Kombëtare Palestineze (mbështetur nga i ndjeri Edvard Said, mendimtar i madh), dhe themeluar nga Haydar Abdushshafi, i cili kryesoi delegacionin Palestinez në Konferencën e Paqes në Madrid 1991 dhe ish-Sekretari i Përgjithshëm i Partisë Popullore Palestineze (Partia Komuniste), Dr. Mustafa Barghouti. Kreu i kësaj Partie, Dr.Mustafa Barghouti, i cili ishte kundër Marrëveshjeve të Oslos, por mbrojti zgjidhjen me dy shtete (dhe të drejtën e refugjatëve për t'u kthyer) dhe gjithashtu miratoi metodat e rezistencës civile në luftën kundër okupimit, në zgjedhjet presidenciale në 2005 kur Mahmut Abbas u zgjodh me 67.4% të votave, kishte marrë 22.0% të votave.

 

ZGJEDHJET E MËPARSHME

 

Marrëveshja (e parë) e Oslos në 1993 përcaktoi krijimin e një shteti sovran palestinez, edhe pse në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës, i cili përbën një pjesë të vogël të 22% të territoreve Palestineze në një maksimum prej 5 vjetësh (Kjo nuk ka ndodhur në 28 vitet e kaluara deri më tani, dhe duket e vështirë se do të ndodhë në të ardhmen e afërt). Zgjedhjet e para në Palestinë u mbajtën në kushtet e vitit 1996, kur kjo shpresë "e rreme" e krijuar nga bashkësia ndërkombëtare (me fjalë të tjera, sistemi imperialist) në popullin palestinez me Marrëveshjet e Oslos nuk u zhduk ende. Në këto zgjedhje, "parlamenti" përbëhej nga anëtarë të Fatah dhe të pavarur. Hamasi dhe partitë dhe organizatat e majta bojkotuan zgjedhjet sepse nuk pranuan Marrëveshjet e Oslos.

Në zgjedhjet presidenciale, Yasser Arafat mori pothuajse 90% të votave.

Zgjedhjet presidenciale u mbajtën në 2005 pas vdekjes së Arafat, i cili mendohej se kishte shkaktuar vdekjen nga helmimi, në Nëntor të vitit 2004. Mahmut Abbas fitoi këto zgjedhje, të cilat Hamasi nuk i nominoi, me 67.4% të votave. Zgjedhjet parlamentare u zhvilluan në 2006. Karakteristika kryesore e këtyre zgjedhjeve ishte se, ndryshe nfa ato të parat, shumica e organizatave të tjera përveç Fatah, gjithashtu morën pjesë në zgjedhje. Zgjedhjet përfunduan në një befasi të keqe për ata që mbështesin Marrëveshjet e Oslos. Për Hamasin nuk ishte vetëm partia e parë në zgjedhje, por gjithashtu kishte një shumicë absolute në Asamble. Sistemi zgjedhor ishte vendimtar në arritjen e shumicës absolute të Hamasit në Asamble me 40-45% të votave.

Votuesit hedhen dy vota. Vota e parë u përdor nën sistemin zgjedhor proporcional dhe për të zgjedhur 66 deputetë, me të gjithë "vendin" të numëruar si një zonë elektorale. Nga ana tjetër, vota e dytë kishte për qëllim përcaktimin e vendeve në secilën zonë elektorale sipas sistemit të shumicës, të cilën votuesi përdori për zonën elektorale që i përkiste (numri i zonave zgjedhore ishte 16). Numri i përgjithshëm i deputetëve që do të zgjidhen me këtë votë të dytë ishte 66:

TABELA: REZULTATET E ZGJEDHJEVE TË LEGJISLATURËS PALESTINEZE 2006

 

 

LISTAT/PARTITË

PËRQINDJET E VOTIMIT NË LISTËN E PËRGJITHSHME (%)

DEPUTET E ZGJEDHUR ME VOTË TË PËRGJITHSME

PËRQINDJET E VOTAVE TË LISTAVE RAJONALE  (%)

DEPUTETET E ZGJEDHUR NGA RAJONET

NUMRI I PËRGJITHSHËM I DEPUTETËVE

 

         

Lista e Ndryshimit dhe Reformës (Hamas)

44.5

29

40.8

45

74

Lista e Lëvizjes Fatah

41.4

28

35.6

17

45

Lista e dëshmorit Abu Ali Mustafa (Fronti Çlirimtar i Popullit Palestinez)

4.3

3

3.0

0

3

Lista Alternative*

2.9

2

0.2

0

2

Lista e e Palestinës së Pavarur - Nisma Kombëtare Palestineze

2.7

2

0

2

Lista e Rrugës së Tretë - Lista e Selam Fayyad dhe Hanan Ashravi

2.4

2

0

2

Të Pavarurit jashtë listës

20.1

4

4

TOTALI I LISTËS

98.2

66

99.7

66

132

TOTALI I PËRGJITHSHËM

100.0

66

100.0 

66

132

 

(*): Lista e përbashkët e Frontit të Çlirimit Demokratik Palestinez, Partisë Popullore Palestineze dhe Bashkimit Demokratik Palestinez. Burimi: Bordi Qendror i Zgjedhjeve i Palestinës

 

ZGJEDHJET 2021

Zgjedhjet, të cilat nuk mund të mbaheshin pas vitit 2006 dhe u shtynë për vite me radhë, ka të ngjarë të zhvillohen këtë herë. Parashikohet që zgjedhjet për Parlamentin Palestinez ("Asambleja Legjislative") të mbahen më 22 maj 2021 dhe zgjedhjet presidenciale të mbahen më 31 korrik 2021.

Sipas deklaratave të Bordit Qendror të Zgjedhjeve Palestineze, numri i përgjithshëm i votuesve në Bregun Perëndimor dhe Gaza që kanë të drejtë të votojnë në këto zgjedhje është 2.8 milion; Rreth 2.6 milion votues u regjistruan për të votuar, duke zënë 93% të tyre. Autoriteti Palestinez njoftoi se arabët në pjesën lindore të Jeruzalemit të okupuar (aktualisht, popullsia e përgjithshme prej rreth 330 mijë) gjithashtu do të dalin për të votuar në zgjedhje. Disa qeveritarë izraelitë kanë njoftuar se ata mund të mos e lejojnë këtë. Presidenti palestinez Mahmut Abbas dhe shumë sundimtarë palestinezë kanë deklaruar vazhdimisht se nuk mund të mbahen zgjedhje në të cilat banorët e Jeruzalemit Lindor nuk mund të votojnë. Prandaj, nëse Izraeli nuk merr "presion të mjaftueshëm" nga vendet perëndimore për këtë çështje, zgjedhjet në fjalë mund të rrezikohen seriozisht.

Kështu, Hasan al-Wardiyan, i cili ishte në listën e kandidatëve për deputetë të Hamasit në 6 Prill 2021, u arrestua / u zu rob nga Izraeli në qytetin Bethlehm, në jug të Jeruzalemit.

Nga ana tjetër, në Bordin Qendror të Zgjedhjeve Palestineze u paraqit një listë me 36 kandidatë në lidhje me zgjedhjet Parlamentare që do të mbaheshin në bazë të një elektorati të vetëm. 8 nga këto lista janë lista të partive politike, pjesa tjetër janë lista të partive të pavarura. Bordi shqyrtoi këto lista deri më 6 Prill 2021 dhe pranoi të gjitha aplikimet. Kundërshtimet ndaj këtyre listave u bënë në 6-8 Prill 2021. Bordi do të shqyrtojë këto kundërshtime dhe do të jetë gjithashtu e mundur të tërhiqen kandidatët deri në 29 Prill. Kështu, listat dhe kandidatët do të finalizohen në fund të Prillit. Më të rëndësishmet nga këto lista të kandidatëve janë:

 

1. Listën e Jeruzalemit (Lista e Hamasit),

2. Lista e Lëvizjes Fatah (Lista e Mahmut Abbas),

3. Lista e Lirisë (Lista e arkitektit / drejtorit të Intifadës 1 dhe 2, Barghuti dhe e Nasser Kudva, nipit të Arafat i cili u dëbua nga Fatah),

4. Lista e së Ardhmes (Lista e Muhammet Dahlan, i cili u përjashtua nga Fatah dhe vendimi i të cilit u dha nga gjykatat Palestineze)

5. Lista e Pulsit të Popullit (Lista e Frontit për Çlirimin e Popullit Palestinez),

6 Lista e Ndryshimit Demokratik (Lista e Frontit të Çlirimit Demokratik Palestinez),

7. Lista e majtë e bashkuar (Lista e Përbashkët e FIDA-s e Partisë Popullore Palestineze, që është ish Partia Komuniste dhe e Partisë së Bashkimit Demokratik Palestinez),

8. Lista e Nismës Kombëtare Palestineze për Ndryshimin dhe Fundin e Ndarjes (Nisma Kombëtare Palestineze),

9. Lista ‘Së Bashku Mundemi’ (Lista e ish-kryeministrit Selam Fayyad).

 

Zgjedhjet presidenciale do të mbahen në dy raunde nëse kandidati nuk fiton shumicën në raundin e parë.

Fituesit e dy zgjedhjeve të mëparshme presidenciale (përkatësisht Yasser Arafat dhe Mahmut Abbas) ishin të qartë para zgjedhjeve. Këtë herë situata mund të jetë ndryshe.

Para zgjedhjeve, të cilat pritej të mbaheshin në 2009 por ishin shtyrë, Mahmut Abbas kishte njoftuar se nuk mund të ishte më kandidat. Sidoqoftë, disa drejtues të Fatah njoftuan se Abbas do të emërohej për president përsëri në zgjedhjet e 2021. Sidoqoftë, Abbas është 86 vjeç dhe është një udhëheqës, reputacioni i të cilit ka rënë në sytë e publikut. Pas 28 vitesh, pikëpamja e shumicës së popullit palestinez për Marrëveshjet e Oslos është jashtëzakonisht negative. Përveç që njihet si "Arkitekti i Oslos", Mahmut Abbas ka qenë kreu i Autoritetit Palestinez që nga viti 2005, i cili u themelua në këtë kuadër dhe shkaktoi zhgënjim në publik.

Prandaj, edhe nëse Abbas është një kandidat, është e vështirë për të që të fitojë zgjedhjet presidenciale nëse përballë ka një kandidat të fortë.

 

PASOJAT DHE EFEKTET E MUNDSHME TË ZGJEDHJEVE

Pavarësisht nga fakti se kanë kaluar 28 vjet nga Marrëveshja e Oslos 1993 dhe pavarësisht nga qeverisja e krahut më pajtues / bashkëpunues i Organizatës Çlirimtare Palestineze që nga viti 2005, populli palestinez nuk ka fituar ndonjë nga të drejtat e tij më themelore, ata janë penguar të kontrollojnë madje një pjesë të vogël prej 22% të tokave të tyre dhe krijimin e një shteti mbi të. Përkundrazi, në këtë periudhë 28-vjeçare, tokat e sekuestruara në Bregun Perëndimor dhe Jeruzalemin Lindor u rritën disa herë dhe kolonizimi sionist në këto toka u zgjerua më tej. Mbi të gjitha, varfërimi i popullit palestinez vazhdoi gjithnjë e më shumë.

Si përmbledhje, pasojat e Oslos kanë qenë të rënda për popullin palestinez. Të gjitha lëshimet që ata i bënë shtetit aparteid sionist ishin të padobishme dhe gjendja e tyre u përkeqësua.

Tutje, normalizimi i marrëdhënieve midis vendeve të Gjirit dhe Izraelit, me fjalë të tjera, publikimi i marrëdhënieve ekzistuese sekrete dhe gjysmë sekrete, dhe më e rëndësishmja, evolucioni i një aleance kundër Palestinës dhe boshti që e mbështet atë në rajon, duke ndikuar më tej negativisht në pozicionin dhe manovrimin e Autoritetit Palestinez, bëri që zona të kufizohet edhe më shumë.

Në një mjedis të tillë, zgjedhjet kanë dalë si një rrugëdalje edhe për administratën aktuale. Edhe konsensusi midis Fatah dhe Hamas në lidhje me mbajtjen e zgjedhjeve dhe kushtet e tyre u formuan gjithashtu në këto kushte.

 Zgjedhjet mund të kenë pasoja të konsiderueshme në këto kushte të vështira - pavarësisht nga dëshirat dhe qëllimet e qeverisë aktuale.

1- Së pari, sistemi zgjedhor është i ndryshëm nga zgjedhjet e vitit 2006. Në zgjedhjet e vitit 2006, gjysma e deputetëve të përgjithshëm u zgjodhën në 16 zona elektorale dhe nga sistemi i shumicës, kështu që Hamas fitoi 45 nga 66 deputetë, edhe pse raporti i votave të hedhura për këto rajone ishte rreth 40%. Këtë herë, meqenëse të gjithë deputetët (132 deputetë) do të zgjidhen me një rajon të vetëm dhe një sistem përfaqësimi proporcional, nuk do të jetë e mundur që Hamasi të arrijë shumicën absolute nëse norma e votës nuk rritet në 50%. Në ndërkohë, sondazhet e opinionit tregojnë se, përkundrazi, shkalla e votimit të Hamasit do të bjerë ndjeshëm krahasuar me zgjedhjet e vitit 2006.

2- Nga ana tjetër, mund të thuhet se ekzistojnë tre lista që pasqyrojnë ngërçin e partisë në pushtet, Lëvizjes Fatah, dhe që mund të riformojë procesin politik Palestinez në baza të reja:

Lista e parë është lista zyrtare e përcaktuar nga Komiteti Qendror i Fatah i kryesuar nga Mahmut Abbas.

Tjetra ishte lista e nipit të Yasser Arafat, Nasir Kudva (i cili ishte edhe përfaqësues i Organizatës Çlirimtare Plasetineze dhe një anëtar i Komitetit Qendror të Fatah derisa u përjashtua një muaj më parë), si dhe Lista e Lirisë e Marwan Barghoutit, i cili është antarë i Komitetit Qendror të Fatah. Marwan Barghouti, i cili ka qenë në Lëvizjen Pushtim që nga rinia e tij e hershme, është një person i cili njihet si udhëheqësi i intifadave 1 dhe 2, dhe ka një popullaritet dhe reputacion të lartë në mesin e popullit Palestinez si në Palestinë ashtu edhe në diasporë. Përveç kësaj, ai është mbajtur i burgosur në burgjet e Izraelit që nga viti 2002 për shkak të rolit të tij në intifada; Ekziston një "dënim" me 5 burgime të përjetshme dhënë nga gjykatat e pushtimit. Në vendin e parë në listën e lirisë është Nasır Kudva dhe në vendin e dytë është Fadva İbrahim, gruaja e Marwan Barghoutit. Pritet që kjo listë të jetë lista kryesore që do të përcaktojë qeverinë.

Një listë e tretë me origjinë nga Fatah është lista e së Ardhmes, e Muhammet Dahlan. Lista e Dahlan, e cila ka mbështetjen e Emirateve të Bashkuara Arabe, pritet të arrijë një normë të konsiderueshme votash, veçanërisht në Rripin e Gazës.

Sipas rezultateve të sondazheve të mëparshme të opinioneve, duket se është e vështirë që Lëvizja Fatah, e cila parashikohet të jetë partia që do të marrë më shumë vota, të dalë e para në zgjedhje si rezultat i kësaj ndarjeje.

Përveç diversitetit të krijuar nga kjo ndarje në Fatah, fakti që të gjithë deputetët do të zgjidhen në bazë të një rajoni të vetëm dhe sistemit proporcional do të lejojë gjithashtu partitë e tjera (partitë e majta) të kenë më shumë deputetë. Si rezultat i gjithë kësaj, do të shihen një parlament i ndryshëm nga struktura parlamentare bazuar kryesisht në dy parti që dolën si rezultat i zgjedhjeve të vitit 2006, dhe kështu si rezultat edhe qeveria dhe jeta politike. Ndërsa ishte e mundur të merreshin vendime me kompromise midis vetëm dy lëvizjeve (Fatah dhe Hamas) më parë, këtë herë shumë aktorë politikë do të duhet të bëjnë kompromis me njëri-tjetrin dhe do të ketë një mjedis politik më të njëanshëm dhe më të gjallë. Mund të zhvillohen aleanca të ndryshme dhe të ndryshme.

3 - Nëse mbahen zgjedhje, ndryshimi më i madh mund të pritet si rezultat i zgjedhjeve presidenciale. Sidomos kandidatura e Marwan Barghuti për presidencën do të trondisë administratën aktuale të Abbas, e cila është pro-Perëndim-SHBA dhe nuk ka asnjë horizont apo projekt përveç bisedimeve me Izraelin, i cili nuk ka sjellë ndonjë përfitim për popullin Palestinez deri më sot.

Nëse Fatah emëron Abasin ose një kandidat të ngjashëm, nuk do të ishte befasi që jo vetëm baza e Fatahut por edhe partitë e majta që kundërshtojnë marrëveshjet e Oslos dhe Hamasi të mbështesin Barghutin.

Në ndërkohë, Qendra Palestineze e Studimit të Politikave dhe Anketave PSR, e vendosur në Ramallah, pyeti publikun se kush do të donte të ishte president si rezultat i zgjedhjeve të ardhshme, në një sondazh të opinionit publik të kryer në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës në Mars 14-19, 2021; 22% e të anketuarve u shprehën për Marwan Barghutin, 12% për Shefin e Byrosë Politike të Hamasit, Ismail Haniye dhe 9% për Mahmut Abbasin (Në fakt, Hamasi deklaroi se nuk do të propozoj kandidant për presidencën).

4 - Në fund, është e sigurt që këto aleanca zgjedhore dhe rezultatet e zgjedhjeve do të lejojnë një hapje të politikës së bllokuar palestineze. Duhet pritur që zhgënjimi i popullit palestinez dhe organizatave politike që e përfaqësojnë atë, që buron nga procesi i Oslos, do të lërë gjurmët e tij në këtë periudhë të re. Abdelbari Atwan, një gazetar palestinez (dhe anëtar i Asamblesë Kombëtare Palestineze, e cila është bërë e paefektshme me procesin e Oslos) shpreh se përparësia në politikën palestineze tani do t'i jepet për t'i rezistuar pushtimit në të gjitha mënyrat ekzistuese, dhe një fazë e re po afrohet me një udhëheqje të re në Palestinë. Në këtë kontekst, Atwan shpreson që palestinezët të tërhiqen nga të gjitha marrëveshjet që burojnë nga Marrëveshjet e Oslos, veçanërisht bashkëpunimi i sigurisë, dhe ndoshta Autoriteti Palestinez do të shpërbëhet vetë.Burimi : Marbuta Haber

Emir Ashnas

* Kush është Emir Ashnas? I diplomuar për civile. Përfundoi kurset e programit të masterit ...