Emir Ashnas shkroi dhe e përktheu artikullin e prof. Saade: Të kuptuarit e Libanit - Funksioni i "Libanit të Madh": Fillimi dhe Fundi

nga Emir Ashnas | Publikuar në Prill 16, 2021, 4:58 a.m.

Në artikullin e saj, autorja shpjegon arsyet se qëllimi i krijimit të Libanit dhe funksioni i caktuar atij (një zonë tampon për mbrojtjen e Izraelit) nuk vazhdohen dhe nuk mund të vazhdohen.

Edhe pse në të kaluarën ajo u referua si Parisi ose Zvicra e Lindjes së Mesme në shtypin perëndimor (dhe natyrisht në shtypin turk, i cili është një kopje e keqe e tij), historia e shtetit libanez në fakt është një histori e mbushur me me sulme të drejtpërdrejta izraelite, atentate dhe luftë civile, që burojnë nga çështja palestineze.

Sidoqoftë, Libani ishte i vetmi vend fqinj me Palestinën që nuk i shpalli luftë Izraelit. Pavarësisht kësaj, - veçanërisht që kur Organizata Çlirimtare e Palestinës u zhvendos në Liban - ka qenë gjithashtu vendi që ka pësuar më shumë sulme nga Izraeli dhe shkatërrimin më të madh të shkaktuar nga këto sulme. Për më tepër, Libani ishte i vetmi vend arab përveç Palestinës, kryeqyteti i të cilit u pushtua nga Izraeli.

Një tjetër tipar interesant i Libanit është se si një vend që i është nënshtruar më shumë sulmeve dhe kërcënimeve të Izraelit, ai në të vërtetë nuk ka një ushtri. Më saktësisht, ekziston një institucion i quajtur "Ushtria Libaneze", por ky institucion nuk ka forca detare, forca ajrore, sisteme të mbrojtjes ajrore dhe madje edhe sisteme të armëve të rënda. Me fjalë të tjera, megjithëse emri i saj është "Ushtri", në të vërtetë ekziston një institucion në nivelin e një force policie / xhandarmerie.

Në këto rrethana, kishte dy pika të rëndësishme thyerje që i dhanë fund sulmeve izraelite ndaj Libanit. E para është që në vitin 2000, Rezistenca (Hezbollah dhe aleatët e tij) e detyruan Izraelin të tërhiqej pa kushte nga Libani i Jugut, të cilin e pushtoi. E dyta ishte dështimi i Izraelit në vitin 2006 në sulmin e tij ndaj Libanit, i cili u mbështet nga pothuajse e gjithë bota dhe Kombet e Bashkuara. Në këtë luftë, pavarësisht nga gjithë kjo mbështetje dhe sulmet që bëri me avionët më të përparuar në botë si dhe të gjitha krimet e luftës që bëri pa ndonjë arsye, duke e ditur se nuk do të ishte kurrë e përgjegjshme, Izraeli nuk mundi të përparoj në territoret libaneze, nuk mundi të thyej forcën e Rezistencës dhe iu desht të kërkonte një armëpushim, (Izraelit nuk i mjaftuan sulmet ndaj infrastrukturës libaneze dhe qytetarëve civil, por vrau 4 oficerë në objektin e vëzhgimit të OKB me sulme ajrore, Sekretari i Përgjithshëm i OKB deklaroi se ky sulm i Izraelit ishte i qëllimshëm, por OKB nuk mund të merrte as një vendim dënimi kundër Izraelit në lidhje me personelin e tij).

Si rezultat, Libani, i cili nuk ka as një ushtri de facto, ka pasur një parandalim ushtarak kundër Izraelit falë Rezistencës dhe fuqisë së tij raketore. Për shkak të kësaj force parandaluese, që nga viti 2006, Izraeli nuk guxon të sulmojë Libanin. Ai e di që nëse sulmon, ai do ta marrë përgjigjen nga Libani (Rezistenca) ndryshe se në të kaluarën, dhe ka frikë se ndërlikimet dhe pasojat e kësaj përgjigje mund të kenë efekte shkatërruese për ekzistencën e tij.

Kështu, falë Rezistencës, Libani ka evoluar në një pozicion shumë të ndryshëm karshi Izraelit sesa në të kaluarën; Ajo ka pushuar plotësisht të jetë një zonë tampon që kontribuon në sigurinë e Izraelit, i cili është funksioni i tij kryesor, përkundrazi, ka provuar se fuqia e Izraelit nuk është e pathyeshme dhe madje është bërë kërcënimi më i madh për të. Natyrisht, më saktësisht, për shkak të natyrës së imperializmit, Libanit i kërkohet të paguajë çmimin për këtë, ta gjunjëzojë atë dhe në fund të fundit të ndryshojë status quo-në aktuale në Liban në një mënyrë që do të parandalojë Izraelin dhe interesat e tij të kërcënohen. Realizimi i kësaj varet nga izolimi i Rezistencës, përjashtimi i proceseve vendimmarrëse politike dhe më e rëndësishmja, heqja e armëve që kërcënojnë Izraelin ose me fjalë të tjera sigurojnë sigurinë e Libanit sa më shumë që të jetë e mundur.

 Është e nevojshme të krijohet mjedisi i nevojshëm për këtë dhe populli t’a pranojë këtë. Në këtë kontekst:

Libani është tronditur nga kriza më e rëndë financiare dhe ekonomike në historinë e saj;

Porti po fluturon në ajer;

Depozitat në valutë të huaj të qytetarëve në banka kontrabandohen në Perëndim nga pronarët e bankave dhe me bashkëpunimin e sistemit financiar Perëndimor, kështu që qytetarët nuk mund të tërheqin paratë e tyre nga bankat,

Vlera e lira libaneze ndaj dollarit amerikan është e pabesueshme dhe po humbet vlerën e saj pothuajse çdo ditë,

Për shkak të krizës financiare, shteti nuk mund të subvencionojë më nevojat themelore të qytetarëve të varfër,

Më shumë se gjysma e shoqërisë jeton nën kufirin e varfërisë dhe nuk mund të plotësojë nevojat e tyre themelore.

Nga ana tjetër, media perëndimore, media e Gjirit nën komandën e tij dhe media libaneze e financuar nga vendet e Gjirit - të cilat përbëjnë të paktën 80% të të gjithë medias – për 24 orë, kanë bërë gjithqka që kanë mundur për të ‘demonizuar’ Hezbollahun dhe për t’i bërë qytetarët të mendojnë se përgjegjës për të gjitha këto negativitete është Hezbollahu nën udhëheqjen e Iranit. Megjithatë, Hezbollahu as nuk ka kontribuar në formimin e strukturës ekzistuese sektare të shtetit libanez, as nuk ka qenë i lidhur me sistemin financiar të Libanit. Në thelb, sistemi financiar i Libanit është nën kontrollin e rreptë të Perëndimit dhe veçanërisht të SHBA-së; Meqenëse SHBA e ka përkufizuar Hezbollahun si një organizatë terroriste, nuk është e mundur që Hezbollahu të përfitojë nga operacionet rutinë të sistemit financiar Libanez.

Si rezultat, imperializmi sot i imponon këtë dilemë popullit libanez:

Ose të jetoni duke çarmatosur Hezbollahun dhe duke iu nënshtruar Izraelit si më parë dhe duke i dhënë atij gjërat që ai dëshiron në çështje, siq janë kufijtë tokë-det, burimet ujore, gazi natyror në Mesdheun Lindor, etj.

Ose të jetoni në kushte të krizës ekonomike dhe financiare, në një mjedis trazirash shoqërore, kaosi dhe varfëri që kërcënojnë paqen e brendshme.

Kështu, me idenë që mund të ndihmojë për të kuptuar situatën aktuale të Libanit, arsyet historike për këtë në më shumë detaje dhe për të parashikuar se si mund të bëhet një rrugëdalje nga këtu, ne kemi përkthyer një artikull të rëndësishëm të botuar në këtë temë nga një autor kompetent (Prof. Dr. Safiye Saade) në Gazetën Libaneze Al-Akhbar.

Në artikullin e saj, autorja shpjegon arsyet se qëllimi i krijimit të Libanit dhe funksioni i caktuar atij (një zonë tampon për mbrojtjen e Izraelit) nuk vazhdohen dhe nuk mund të vazhdohen.

Ndërkohë, në seksionin "Shënimet e Përkthyesit", ka informacione për autorin dhe babanë e tij, një figurë e rëndësishme historike. Përsëri, në të njëjtën pjesë, jepen informacione shpjeguese për këtë temë për lexuesit që nuk kanë njohuri të mjaftueshme në lidhje me historinë e Libanit.

FUNKSIONI I "LIBANIT TË MADH": FILLIMI DHE FUNDI

Prof. Dr. Safiye Saade (1),

Gazeta Al-Akhbar, 26 janar 2021

Zona tampon Libani

Nëse Britania e Madhe nuk do të kishte vendosur të krijonte një koloni të bazuar në kolonizimin Zionist në territoret Palestineze gjatë Luftës së Parë Botërore, "Libani i Madh" nuk do të ishte krijuar në vitin 1920 (2). Në atë kohë, funksioni kryesor i "Libanit të Madh" u përqendrua në një entitet të krishterë që pritet të luajë rolin e një "zone tampon" midis një shteti "hebre" dhe vendeve islamike fqinje. Ajo që dy fuqitë imperialiste perëndimore e dëshironin më së shumti ishte të hiqnin idenë e ndërtimit të shteteve kombëtare nga mendjet e banorëve të rajonit dhe të ruanin idiomën fetare / sekt si një identitet që ka përparësi absolute mbi të gjitha (3). Historia e Perandorisë Osmane në lidhje me sistemin e kombeve gjithashtu kontribuoi në lehtësimin e punës së Britanisë imperialiste në këtë drejtim. Kështu, Britania imperialiste solli Familjen Sharif Al-Huseyni nga Gadishulli Arabik dhe caktoi anëtarët e familjes në krye të shteteve të Gjysmëhënës Pjellore duke përdorur identitetin dhe statusin e tyre fetar - me kusht që Palestina të braktisej (4). Me fjalë të tjera, asnjë irakian, sirian ose jordanez nuk është caktuar të sundojë vendin e tyre; përkundrazi, "Suraki" u soll nga jashtë rajonit dhe rrethinës së tij në një familje plotësisht të zbutur, të bindur ndaj vullnetit anglez dhe që përfaqësonte vetëm një simbol fetar, jo një popull (5).

Më 1 shtator 1920, përpara Pallatit të Pishave, e cila ishte Zyra e Komisionerit të Lartë Francez: Pamje e famshme që dokumenton deklaratën e "Shtetit të Madh Libanez": Komisari i Lartë Francez, Gjenerali Henry Gouraud, në njërën anë të Patriarkut të Manoritëve të Antiokisë Ilyas Huayek dhe në anën tjetër, Krye Myftiu Shejh Mustafa Naja.

Paralelisht me këtë, dhe nga mesi i shekullit të 19-të, arabët e krishterë u lidhën më shumë me identitetin arab, bënë përpjekje për të ringjallur gjuhën arabe pasi osmanishtja u bë gjuhë zyrtare dhe më vonë filluan të karakterizonin nacionalizmin arab. Të krishterët arabë drejtuan partitë nacionaliste që përqafuan trashëgiminë kulturore arabe. Si rezultat, Perëndimi e kuptoi se këto rryma nacionaliste / patriotike përbënin një kërcënim për praninë e tij imperialiste në rajon; për t'iu kundërvënë kësaj, ai ndau popullin e Libanit në myslimanë dhe të krishterë.

Që nga themelimi i Libanit - zona  tamponë - ka filluar të formohet një ideologji për këtë entitet të krishterë që do ta ndajë atë nga mjedisi i tij. Sipas kësaj, kjo qenie ishte një vend me origjinë fenikase, një admirues perëndimor, ku të krishterët e saj flisnin frëngjisht në shtëpitë e tyre dhe me fëmijët e tyre, ata nuk e përqafuan atë dhe ishin krenarë për paaftësinë e tyre për të folur arabisht, të cilën ata panë në një nivel të ulët (6). Emrat e tyre tashmë treguan përkushtimin e tyre ndaj civilizimit perëndimor: Pierre, Raymond, Paul, Janet, Colette etj...

Shkollat ​​misionare kontribuan në përforcimin e këtij koncepti dhe në ndëshkimin e kujtdo që thoshte një fjalë arabe. Rryma arabe (e vakët), e cila më parë ishte e zakonshme midis të krishterëve, u bë e disfavorshme deri në fund të Luftës së Dytë Botërore; Perëndimi u përpoq të shkatërronte këtë ide dhe mbështeti trendin që pretendonte se ai që është arab duhet të jetë një mysliman, prerë plotësisht historinë e civilizimit arab nga rrënjët e tij pagane, të krishtera dhe madje ateiste. Aq sa arabi nuk mund të kishte një identitet tjetër përveç Islamit! Vendet arabe ranë gjithashtu në grackën e injorimit të vetvetes dhe origjinës së tyre, që kolonizatori perëndimor kishte planifikuar për ta. Ka shumë klerikë dhe lëvizje islamike që mohojnë karakterin arab të asaj që është jashtë fesë së tyre dhe nxisin shkatërrimin e saj, domethënë shkatërrimin e identitetit patriotik / kombëtar. Kjo ishte pikërisht ajo që ndodhi gjatë luftës civile në 1975.

Gjatë periudhës 1920-1975, Perëndimi kolonial punoi për të mbështetur Libanin e Madh dhe zonën e tamponëve të krishterë, një zonë gjeografike që thithi pasqyrimet e konfliktit islamo-hebre. Jo vetëm kaq, por një deficit që Libani ka një zonë tranziti përmes bankave të huaja dhe shndërrimin e naftës në dollarë dhe përveç transformimit të tij në një treg ajror, u bënë përpjekje për të zbutur fëmijët e elitës arabe përmes universiteteve perëndimore, duke siguruar kështu që myslimanët të pranojnë Perëndimin dhe t'i nënshtrohen atij.

Roli i Shkollave dhe Universiteteve të Huaja

Misionarët e huaj ecën në hap me sulmet e Perëndimit kolonial në rajon.

Ata u përpoqën të provokonin konflikte fetare ekstremiste përmes aktiviteteve të tyre misionare fetare (krishterizim) në shkolla dhe të bënin dallimin midis studentëve të krishterë dhe studentëve myslimanë, në mënyrë që idetë dhe propozimet kombëtare që çuan në integrimin e shoqërisë dhe kërcënojnë ekzistencën koloniale të mos realizohen. Sepse vetëdija patriotike / kombëtare do të krijonte një unitet midis të gjitha klasave dhe përbërësve të shoqërisë në subjektet e besnikërisë ndaj atdheut dhe shikimi i tij u përkiste të gjithë qytetarëve, pavarësisht nga feja të cilës i përket.

Mbi të gjitha, të krishterët, të cilët ishin shumë të përfshirë në aktivitetet e këtyre misionarëve, u bënë grupi më i arsimuar dhe me përvojë në gjuhë të huaja. Në veçanti, disa prej këtyre grupeve misionare ofruan arsim falas për të tërhequr studentë.Përveç kësaj, u krijuan dy universitete të huaja misionare: Kolegji Protestant Sirian (Universiteti Amerikan i Bejrut) dhe Universiteti Jezuit, të cilin maronitët e mbrojnë.

Respektimi i autoritetit tradicional ndaj rolit që "Libani i Madh" ka luajtur në dekadat e kaluara nuk do të bëjë asgjë përveç përkeqësimit të kolapsit në këtë vend.

Megjithëse qëllimi i këtyre shkollave është përhapja e krishterimit, cilësia e materialeve dhe programeve arsimore është më e lartë se të gjitha shkollat ​​publike në vendet arabe Mashrik, kështu që më pas, myslimanët dynden në këto shkolla si të krishterë. (7) Këtu lindi kontradikta më e madhe: Ndërsa këto shkolla dhe universitete u krijuan për të sjellë studentë vendas në vendet perëndimore, ato ishin gjithashtu shkolla që kishin një nivel të lartë shkencor dhe ofronin ide të bazuara në logjikë dhe argumentim në një mënyrë që nuk ishte në dispozicion në publik shkollat. Në vend që të merrte mendimin shkencor dhe ta përqafonte atë për përparim dhe zhvillim, u shfaq një trend që refuzoi jo vetëm këto shkolla të huaja, por edhe me arsyetimin se logjika, shkenca dhe arsyeja ishin produkte perëndimore!

Funksioni ekonomik

Struktura e traktatit kombëtar midis sunitëve dhe maronitëve në 1943 nuk kishte për qëllim vetëm krijimin e një zone tampon midis myslimanëve dhe hebrenjve, por edhe që Libani të luante një rol ekonomik si një zonë tranziti midis shteteve të Gjirit, të cilat ishin ende në punë në kushtet e infrastrukturës dhe urbanizimit, dhe kjo është përcaktuar posaçërisht nga Britania. Të gjitha institucionet si portet, aeroportet, bankat, universitetet, etj ishin në shërbim të vendeve të pazhvilluara të Gjirit, megjithëse ishin të pasura me naftë.

Maronitët politik theksuan dëshirën për të konsoliduar armëpushimin me Izraelin në marrëdhëniet e saj ndërkombëtare dhe disa elita pretenduan se Izraeli do të vinte në ndihmë të Libanit nëse Siria ngacmonte Libanin, si dhe mohonte çdo identitet arab në lidhje me të për të konfirmuar neutralitetin e Libanit. Në një mjedis të tillë, Perëndimi kolonial gjeti një oaz në Liban për sa i përket drejtimit të shërbimeve të inteligjencës, trajnimit të agjentëve të tij dhe mësimit arabisht (për shembull, Qendra e Damaskut) pa ndonjë pengesë ideologjike.

"Roli i zonës tampon i Libanit të Madh, të cilin Sykes-Picot e dëshironte dhe që filloi në vitin 1920, dhe qëndrimi i tij i nënshtruar ndaj Izraelit përfundoi me fillimin e luftës civile në 1975 (8). Deri në atë kohë, mendimi mbizotërues ishte se situata në Liban do të mbetej e pandryshuar, çështja Palestineze do të likuidohej përfundimisht dhe Jordania do të ishte atdheu alternativ i Palestinezëve. Sidoqoftë, disfata e luftës së armatosur palestineze në Jordan në 1970, e njohur si "Shtatori i Zi", dhe lëvizja e Organizatës Çlirimtare të Palestinës në Liban me luftëtarët e saj ndryshoi rolin e këtij vendi. Libani nuk ishte më një zonë tampon, neutrale dhe një vend armëpushimi me Izraelin, por një vend konflikti dhe sfidimi që çoi në shkatërrimin e tij. Kjo çoi në rënien e rolit aktual të Libanit si banka, porte, aeroporte dhe universitete, zhdukjen e fëmijëve të elitës nga vendet e tjera arabe që ndoqën universitete dhe shkolla dhe erozionin e klasës së mesme të krishterë si rezultat i braktisjes masive të të rinjëve nga Libani.

Lufta civile hoqi rolin që prania e krishterë luante si një zonë tampon. Pas kësaj, SHBA ndërhyri për të ruajtur hegjemoninë e saj. Sidoqoftë, këtë herë ndërhyrja ishte përmes Sunitëve, dhe kompromisi SHBA-Arabi Saudite-Siri prodhoi një Kushtetutë të re (Marrëveshja Taif) që shfuqizoi shumë nga pushtetet e të krishterëve dhe i barazoi me myslimanët. Nga 1990 në 2005, Arabia Saudite ishte vendi që udhëhoqi Libanin përmes Kryeministrit Rafik Hariri dhe me mbështetjen e hapur Amerikane. Sidoqoftë, roli lehtësues për integrimin e Libanit me Perëndimin është zhvendosur në Emiratet e Bashkuara Arabe, veçanërisht Dubai. Në këtë drejtim, universitetet më të rëndësishme amerikane hapën degë në vendet e Gjirit për të siguruar personel që më vonë do të punojë në vendet e tyre.

Rafik Hariri përqendroi politikat e tij në qëllimin e Libanit për t'u bërë një vend turistik dhe u përpoq të krijonte të gjithë infrastrukturën e nevojshme për këtë qëllim. Hariri besoi se konflikti arabo-izraelit do të përfundonte, kur SHBA të deklaroj sovranitetin e saj mbi botën pas rënies së Bashkimit Sovjetik, vendet përkatëse Arabe të pajtohen të merrnin pjesë në Konferencën e Paqes në Madrid dhe kur Organizatën e Çlirimit të Palestinës të njoh Izraelin në Oslo. Fakti që mendimtarët më të rëndësishëm të periudhës treguan për fitoren absolute të SHBA-ve dhe "fundin e historisë" e bëri Haririn të besonte se hegjemonia e SHBA-ve ishte përfundimtare dhe e bëri atë të ndërtonte të gjitha politikat e tij mbi këtë bazë.

Stabiliteti i situatës në Liban nuk zgjati më shumë se një dekadë dhe në 2006 Shtetet e Bashkuara u përpoqën ta kthejnë situatën në favor të Izraelit; megjithatë, ajo dështoi siç bëri në Irak në 2003 dhe më pas në Siri në 2011, dhe nuk mund të thyejë Boshtin e Rezistencës. Me Trumpin që mori presidencën, Amerika ndryshoi taktikat për të krijuar një front të përbërë nga vendet e Gjirit Arabik dhe Izraeli kundër Boshtit të Rezistencës që shtrihej nga Irani në Liban. Kjo i dha fund karakterit të Libanit për të qenë një vend që luan një rol në fushën e turizmit dhe financave, të cilin Hariri e mbrojti me forcë.

Marrëdhëniet normale të disa vendeve të Gjirit me Izraelin shkaktuan pasojat e mëposhtme:

1- Roli i "Libanit të Madh" siç ishte planifikuar në vitin 1920 mori fund. Shtetet e Bashkuara nuk kanë më nevojë për këtë. Edhe nëse ai kthehet në këtë rol dhe përputhet me vendet e Gjirit si Bahreini dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, pasi shumë njerëz që duan t'i përmbahen rolit të vjetër të Libanit, ai nuk do të kthehet në gjendjen e tij të mëparshme speciale që ndan "myslimanët" dhe "hebrenjtë".

2- Presioni dhe sanksionet e Trump ndaj Libanit synojnë ta gjunjëzojnë Libanin dhe t’i nënshtrohen Izraelit, si në disa vende të Gjirit. Sidoqoftë, ndryshe nga këto vende, çmimi që Libani do të paguajë në një situatë të tillë do të thotë të dëmtojë të drejtat e tij në lidhje me sovranitetin e tij, tokën, ujin e detit dhe naftën. Izraeli ka ambicie që i ka deklaruar publikisht në lidhje me territoret libaneze që nga themelimi i tij në 1948. Izraeli dëshiron të aneksojë disa toka libaneze për të kapur burimet ujore dhe me ngrohjen globale kjo kërkesë është bërë çështje e jetës dhe vdekjes për të. E njëjta gjë vlen për naftën dhe gazin e Libanit, kufijtë tokësorë dhe detarë të ndërthurur me Palestinën e okupuar. Po të mos ishte për rezistencën e njerëzve në Liban, Izraeli do të kishte marrë gazin natyror dhe do të fillonte ta dërgonte në Evropë.

3- Meqenëse disa vende të Gjirit morën rolin e Libanit të Madh dhe madje e tejkaluan këtë rol duke përqafuar kolonialistët izraelitë, porti i Bejrutit nuk ishte më i nevojshëm dhe dukej si një mundësi e lartë që Haifa e kapur të merrej. Po kështu, nuk është më e nevojshme të normalizohen marrëdhëniet midis Perëndimit dhe Gadishullit Arabik, si Universitetet perëndimore u hapën atje dhe njerëzit e Gadishullit u shkolluan dhe u njohën me gjuhët e huaja. Sa për fëmijët e të pasurve, më nuk kundërshtohet arsimimi i tyre në vendet perëndimore, dhe nevoja për të investuar paratë e tyre në Liban për këtë qëllim është zhdukur.

Këto na çojnë në përfundimin se aderimi i autoritetit tradicional në Liban për rolin e luajtur nga "Libani i Madh" në dekadat e kaluara do të çojë vetëm në kolaps të mëtejshëm, pasi ky rol ka mbaruar. Roli i Libanit sot për Perëndimin është të parandalojë çdo vend që të arrijë në bregdetin Mesdhe nga fronti Lindor. Sepse kjo kërcënon interesat e tyre. Libani është atëherë një zonë konflikti midis fuqive multipolare që mund të zgjasë për shumë vite. Në mes të këtij konflikti të dhunshëm, i takon popullit libanez të gjejë udhëheqës të rinj, të vetëdijshëm, të cilët mund të parashikojnë të ardhmen, në mënyrë që të zhvillojnë planet e tyre mbi këtë bazë.

SHËNIMET E PËRKTHYESIT:

1. PËR AUTOREN:  Prof. Safiye Saade (Safia Antoun Saadeh) është një mendimtare libaneze dhe vajza e Antun Saade (Antoun Saadeh), themeluesi i Partisë Social Nacionaliste Siriane-PSNS. Dr. Safiye Saade studioi bachelor dhe master në histori në Universitetin Amerikan të Bejrutit, dhe pasi përfundoi doktoraturën në fushën e Historisë së Lindjes së Mesme në Universitetin e Harvardit në SHBA, ajo punoi si pedagoge në universitete të ndryshme në vendin e saj, Liban. Ajo ende vazhdon këtë detyrë.

Disa nga librat e Prof. Saade:

  • The Social Structure of Lebanon: Democracy or Servitude?  (Struktura shoqërore e Libanit: Demokracia apo Shërbimi?
  • Antun Saadeh and Democracy in Geographic Syria: A Nation Divided (Antun Saadeh dhe Demokracia në Sirinë Gjeografike: Një komb i ndarë)
  • Lebanese Confessionalism in Citizenship and Conflict (Konfesionalizmi libanez në qytetari dhe konflikt)
  • The Quest for Citizenship in Post Taef Lebanon (Kërkimi i Shtetësisë në Post Taef Liban)
  • Tufûlatî ma‘a Wâlidî (Kujtimet e mia të fëmijërisë me babanë tim)

 

Nga ana tjetër, babai i Prof.Safiye Sade, Antun Saade, është biri i një familjeje të krishterë ortodokse. Ai mbështeti unifikimin e "Sirisë Natyrore" ose "Sirisë së Madhe" të përbërë nga Siria e sotme, Iraku, Libani, Palestina / Izraeli dhe Jordania, dhe se njerëzit e këtyre rajoneve janë një komb i vetëm pavarësisht nga feja / sekti dhe identiteti i tyre etnik. Për shkak të këtyre pikëpamjeve, ai u sulmua nga kristianët nacionalistë libanezë maronitë si dhe islamistët politikë dhe ai u ekzekutua në Liban në 1949 për motive thjesht politike. Sidoqoftë, idetë anti-imperialiste të Antun Saade vazhduan të rëndonin mbi "Sirinë e Madhe", veçanërisht në Liban dhe Siri. Në fakt, partia PSNS, së bashku me Hezbollahun, luftuan kundër okupimit Izraelit në Liban, dhe është ende në aleancë me këtë parti. Në Siri, përveç që janë partia më e madhe në vend pas Partisë Baat PSNS  vazhdojnë t'i rezistojnë luftës kundër vendit të tyre, së bashku me “Shqiponjat e Uraganit", Ushtrinë Siriane, një krah i armatosur prej afro 12 mijë personash.

2- PIKAT KRYESORE TË THEMELIMIT DHE ZHVILLIMIT TË SHTETIT (TË MADH) TË LIBANIT: Libani u pushtua nga forcat britanike dhe franceze në fillim të tetorit 1918. Në Konferencën e San Remos të mbajtur në prill 1920, Libani dhe Siria iu dorëzuan mandatit të Francës. Franca njoftoi krijimin e Shtetit të Madh Liban në Shtator 1920. Shteti i Madh Libanez u formua nga zgjerimi i Guvernatorëve të Libanit (Mali i Libanit) gjatë periudhës Osmane.

Në krijimin e Shtetit të Libanit të Madh, Gjibral-i Libanit, kufijtë e të cilit tregohen me vija të trasha të ndërprera në hartën më poshtë, iu shtuan qytetit të Bejrutit, Tripolit dhe afërsisë së tij në veri, Baalbek dhe Bika në lindje, qyteti i Sidonit në jug dhe tokat në jug deri në kufirin palestinez.

Kishte dy arsye për këtë “zgjerim”. Së pari, vetëm kufijtë e Libanit ishin të pamjaftueshëm për ta mbajtur gjallë ekonomikisht këtë shtet. Së dyti, ky shtet duhej të shoqërohej nga Palestina për të funksionuar si një zonë tampon për sigurinë e Izraelit. Këtu do të shfaqej çudia e çuditshme e historisë. Për sigurinë e Izraelit, Jabal, në jug të Sidonit, i cili është përfshirë në shtetin e Libanit të Madh, "Populli i rajonit Amil (shumica dërrmuese e tyre janë Shiitë, siç tregohet me ngjyrë vjollce në hartë), do ta nxirrnin Lëvizjen Amal ( në vitet 1970) dhe Hezbollah ', i cili më vonë do të sjell probleme për Izraelin. (në vitet 1980).

Administrata e mandatit francez në Liban u miratua nga Lidhja e Kombeve në korrik 1922. Më 23 maj 1926, u pranua kushtetuta dhe u shpall Republika Libaneze. Republika e deklaruar ishte në thelb nën mbikqyrjen e Francës. Sipas kushtetutës së re, qeveria libaneze ishte e autorizuar në punët e brendshme, marrëdhëniet e jashtme i ishin lënë plotësisht Francës dhe komisionarit të lartë iu dha fuqia për të shpërndarë parlamentin dhe për të pezulluar kushtetutën përtej të drejtës së vetos së ligjeve. Frengjishtja u pranua si gjuhë zyrtare së bashku me arabishten. Për shkak të praktikave dhe politikave të tilla të bazuara në të krishterët maronitë, reagimet kundër Francës u rritën gradualisht; Ajo çoi në trazira midis vitit 1925-1927.

Në fakt, vendi përjetoi tension dhe konfuzion të vazhdueshëm pas asaj date dhe vendi  me mandat u trondit nga lëvizjet kundër Francës.

Fillimi i negociatave Siri-Francë për të përcaktuar të ardhmen e Sirisë në 1936 mobilizoi mbështetësit sirianë në Liban, shumica e të cilëve ishin myslimanë dhe të mbështetur nga ortodoksë dhe protestantë. Të krishterët që kundërshtuan këtë pikëpamje gjithashtu filluan një kundër-lëvizje të bazuar në nacionalizmin libanez dhe punuan për një Liban të pavarur.

Dispozitat kushtetuese u zbatuan në Liban në janar 1937. Sidoqoftë, Parlamenti Francez nuk e miratoi marrëveshjen dhe me shperberjen e parlamentit, Kushtetuta u pezullua për shkak të Luftës sè Dytë Botërore që filloi me 1939.

Më 8 nëntor 1943, Asambleja Libaneze miratoi një ligj që hoqi kufizimet e vendosura nga administrata e mandatit. Ligji i ri u miratua shpejt pas miratimit të presidentit. Gjenerali i Deleguar Helleu, i cili mësoi për zhvillimet kur u kthye në Liban, jo vetëm që arrestoi Presidentin Hûrî, Kryeministrin Sulh dhe disa anëtarë të kabinetit në 11 nëntor, por gjithashtu pezulloi kushtetutën dhe shpërndau parlamentin. Këto praktika bashkuan shumicën dërrmuese të Libanit në kundërshtimin anti-francez.

Demonstratat dhe trazirat ndoqën njëra-tjetrën. Franca shkarkoi delegatin e përgjithshëm në këtë fazë, kur ngjarjet ishin gati të dilnin nga kontrolli, kur Britania dhe Amerika gjithashtu vepruan në favor të pavarësisë. Më 22 nëntor 1943, presidenti dhe kryeministri u lanë të lirë dhe u kthyen në detyrat e tyre. Kjo datë ishte një pikë kthese në luftën e Libanit për pavarësi kundër Francës dhe u festua si dita e pavarësisë. Pas kësaj, të drejtat që Franca fitoi përmes mandatit u anuluan gradualisht. Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore në Evropë në maj 1945, francezët evakuuan ushtarët e tyre në Liban deri në fund të vitit 1946, me rolin e presionit nga Britania. Ndërkohë, Libani i pavarur u bë anëtar i Organizatës së Kombeve të Bashkuara dhe Lidhjes Arabe në 1945.

3- Ajo që nënkuptohet nga dy fuqitë imperialiste perëndimore janë Britania dhe Franca.

4- Gjysmëhëna Pjellore (anglisht: Fertile Crescent) është vendlindja e civilizimeve perëndimore dhe të Lindjes së Mesme në Lindjen e Mesme. Gjysmëhëna pjellore është një rajon në Lindjen e Mesme në formën e një gjysmëhënë e cila përfshin Irakun e sotëm, Sirinë, Libanin, Izraelin, Palestinën, Jordaninë, Egjiptin, rajonin juglindor të Turqisë dhe skajin perëndimor të Iranit. Sidoqoftë, kuptohet që autori bazohet në përkufizimin e ngushtë në këtë artikull, duke përdorur kështu termin për një rajon që përfshin Irakun e sotëm, Sirinë, Libanin, Palestinën dhe Jordaninë.

5- Rajoni Suraki ose Surakiye: Emri që i është dhënë rajonit të formuar nga Siria dhe Iraku.

6- Me frazën e origjinës fenikase, vihet theksi tek origjina joarabe ose e ndryshme / e mëparshme nga arabishtja.

7- Vendet Arabe Mashrik është një term gjeografik që përfshin vendet arabe midis Iranit dhe Mesdheut, ose me fjalë të tjera, lindjes. Kështu, mbulon vendet e Gjysmëhënës Pjellore (Iraku, Siria, Libani, Palestina dhe Jordania) dhe vendet e Gadishullit Arabik (Arabia Saudite, Kuvajti, Emiratet e Bashkuara Arabe, Katari, Bahreini, Omani dhe Jemeni). Disa njerëz përfshijnë edhe Egjiptin dhe madje Sudanin në këtë përkufizim.

8- Marrëveshja Sykes-Picot është një marrëveshje e fshehtë e nënshkruar midis Britanisë dhe Francës në 16 maj 1916 gjatë Luftës së Parë Botërore dhe e ratifikuar nga Rusia në Tetor të të njëjtit vit, e cila parashikon ndarjen e tokave të Perandorisë Osmane në Lindjen e Mesme.

Emrat e marrëveshjes janë diplomati britanik Mark Sykes dhe diplomati francez François Georges-Picot. Me botimin e qeverisë bolshevike që kapi pushtetin në Rusi, e gjithë bota u bë e vetëdijshme për këtë Marrëveshje.

Marrëveshja Sykes-Picot ka pësuar disa ndryshime deri në konferencën e San Remo.

 

* Kush është Emir Ashnas?

I diplomuar për civile. Përfundoi kurset e programit të masterit për  Marrëdhëniet  Ekonomike BE-së  dhe ato Ndërkombëtare. Është entuziastët për  çështjet e marrëdhënieve Lindje e Mesme dhe Turqi-Lindje e Mesme. Ai ka punuar në fushat e tregtisë ndërkombëtare dhe investimeve, administratës publike dhe diplomacisë së biznesit. Ai shërbeu në vende të ndryshme arabe për gjithsej 10 vjet, 3 vjet në Palestinë. Ai flet arabisht dhe anglisht, mëson spanjisht. (për kontakt: emirasnas@gmail.com).Burimi : Marbuta Haber

Emir Ashnas

* Kush është Emir Ashnas? I diplomuar për civile. Përfundoi kurset e programit të masterit ...