Izraeli mbajti ambasadën sekrete në Bahrein për një dekadë para marrëveshjes së normalizimit

Publikuar në Tet. 23, 2020, 4:32 a.m.

Izraeli operoi një mision sekret diplomatik në Bahrein për më shumë se një dekadë para se të dy vendet të binin dakord për të normalizuar lidhjet muajin e kaluar.

Negociatat për të hapur ambasadën e fshehtë filluan në 2007, njoftoi Axios.

Deri në këtë muaj, Bahreini dhe Izraeli nuk kishin marrëdhënie diplomatike.

Pas Emirateve të Bashkuara Arabe, mbretëria e vogël e Gjirit u bë shteti i katërt arab që normalizoi lidhjet me Izraelin.

Shumica e kombeve me shumicë myslimane historikisht u janë shmangur marrëdhënieve me Izraelin për solidaritet me palestinezët.

Misioni sekret izraelit u zbulua për herë të parë nga Channel 11 News i Izraelit javën e kaluar. Një urdhër zyrtar  mbajti ekzistencën e tij nën 11 vjet.

Diskutimet midis Ministrit të Jashtëm të atëhershëm Tzipi Livni dhe homologut të saj Bahraini Khaled Bin Ahmad Al-Khalifa për të hapur misionin diplomatik erdhën pjesërisht në përgjigje të ndërprerjes së marrëdhënieve tregtare të Katarit me Izraelin, thanë zyrtarët izraelitë për Axios.

Në korrik 2009, një kompani me emrin "Qendra për Zhvillim Ndërkombëtar" u regjistrua në Bahrein.

Ndërsa ofroi nominalisht një firmë këshillimi, kompania ishte në të vërtetë një front për aktivitetet diplomatike izraelite. Kompania ndryshoi emrin e saj në 2013 në një që nuk u zbulua nga autoritetet për shkak të shqetësimeve të sigurisë.

Për shkak të kufizimeve të qytetarëve izraelitë që vizitojnë Bahreinin, misioni i fshehtë punësoi diplomatët izraelitë me kombësi të dyfishtë.

Si dhe sigurimi i një kanali të fshehtë për komunikime të drejtpërdrejta midis zyrtarëve izraelitë dhe bahreinit, ambasada e fshehtë gjithashtu promovoi marrëveshjet tregtare me kompanitë izraelite.

Zyrtarët izraelitë tashmë kanë kërkuar të hapin një ambasadë zyrtare në kryeqytetin e Bahreinit Manama, sipas Axios.

"E tëra çfarë duhet të bëjmë është të ndryshojmë shenjën në derë", tha një zyrtar.

Ndërsa identiteti dhe vendndodhja e ambasadës së Izraelit mund të ketë qenë një sekret i ruajtur me kujdes, vëzhguesit e rajonit kanë qenë prej kohësh në dijeni të ngrohjes së marrëdhënieve midis shteteve arabe të Gjirit dhe Izraelit.

Vitet e fundit kanë parë raporte në rritje se disa shtete të Gjirit janë të hapura për normalizimin e lidhjeve me Izraelin, një temë që është tabu për shumicën e publikut të gjerë në rajon.Burimi : The New Arab