OKB: 8.4 milionë jemenas kanë nevojë për ndihmë urgjente

Publikuar në Nën. 6, 2018, 1:37 p.m.

Shefi për çështje humanitae i KB thotë se konflikti në Jemen ka lënë 8.4 milionë njerëz të varur nga ndihma e ushqimit të menjëhershëm dhe 75 përqind e 22 milion njerëzve të saj që kërkojnë ndonjë formë ndihme.

Mark Lowcock paralajmëron në një analizë të marrë të hënën mbrëma nga The Associated Press se zyrtarët humanitarë "vlerësojnë se 3.5 milionë deri në 4 milionë më shumë njerëz mund të bëhen ushqim të rrallë në muajt e ardhshëm". 

Analiza, e cila do të jetë temë e një informimi në Këshillin e Sigurimit të martën, thotë se 3 milion jemenas janë kequshqyer, duke përfshirë 1.1 milion gra shtatzëna dhe më shumë se 400.000 fëmijë të sëmurë rëndë.

Në një skenar më të keq, Lowcock paralajmëron se nëse trendet aktuale vazhdojnë, nevojat e ushqimit mund të rriten "deri në 62 përqind".

Civilët janë përballuar barrën e konfliktit, i cili ka vrarë mbi 10,000 njerëz dhe përhapi një epidemi të kolerës dhe krizës humanitare.

Në fillim të vitit 2017, KB  dhe partnerët e saj ishin në gjendje të ndihmonin 3 milion Jemenas të uritur. Por që atëherë, ata kanë rritur ndihmën, duke arritur 8 milionë njerëz muajin e kaluar për shkak të fondeve bujare nga donatorët, tha Lowcock. Por nevojitet tani rritja e fondeve për të përmbushur "rritjet e parashikuara të nevojave".

Ai u kërkoi gjithashtu luftëtarëve të lejojnë qasje më të lehtë për operacionet e ndihmës dhe zgjerimin e importeve komerciale.

Lowcock paralajmëroi këshillin më 21 shtator 2018 se lufta kundër urisë ishte duke u humbur dhe tha se situata është përkeqësuar "në mënyrë alarmante" në javët e mëparshme.

"Tani mund të afrohemi me një pikë kthese, përtej së cilës do të jetë e pamundur të parandalohet humbja masive e jetës si rezultat i urisë së përhapur në të gjithë vendin", tha ai. "Ne tashmë po shohim se uria është përhapur, duke përfshirë rastet ku njerëzit po hanë gjethe".

Analiza e re e Lowcock u dërgua në këshill për të përmbushur një rezolutë të Këshillit të Sigurimit të miratuar në maj duke kërkuar raportime të shpejta mbi "rrezikun e zisë së bukës të shkaktuar nga konflikti dhe pasigurisë ushqimore të përhapur".

Ai tha se një faktor i rëndësishëm i konfliktit që ndikon në disponueshmërinë e ushqimit është humbja e të ardhurave të familjes, duke përmendur vlerësimet e Bankës Botërore që ekonomia e Jemenit ka kontraktuar 50 për qind që nga fillimi i konfliktit, me të paktën 600,000 vende të humbura, kryesisht në bujqësi dhe në shërbim sektor.

Një tjetër faktor kryesor, Lowcock tha, është zhvlerësimi i monedhës së Jemenit, rial, i cili ka humbur 47 përqind të vlerës së tij kundrejt dollarit amerikan gjatë vitit të kaluar, duke përfshirë 20 përqind që nga shtatori.

"Në gjashtë javët e fundit, çmimi i shportës ushqimore bazë është rritur 25 *për qind dhe tani është më shumë se dy herë në nivelet para krizës", tha ai.     "Kriza e monedhës ka detyruar gjithashtu çmimin e karburantit me 45 për qind", gjë që ndikon në transportin, ujin, energjinë elektrike, shërbimet shëndetësore dhe sanitare.Burimi : APL