Shënimet e luftës guerile të dëshmorit Bassel al-Araj që hedhin dritë mbi Operacionin Përmbytja Al-Aksa

Publikuar në Mars 11, 2024, 11:32 p.m.

"Rezistenca Palestineze përbëhet nga formacione që ndjekin strategji të bazuara në logjikën e luftës guerile ose të luftës hibride, të cilën arabët dhe myslimanët e kanë zotëruar përmes përvojave të tyre në Afganistan, Irak, Liban dhe Gaza. Kjo luftë nuk bazohet kurrë në logjikën e luftës konvencionale dhe mbrojtjen e pikave dhe kufijve fiks; përkundrazi, i zë pritë armikut."

Dëshmori Bassel al-Araj kishte shkruar gjerësisht përpara se të vdiste në mars të vitit 2017. Ai shkroi librin e tij "I gjeta përgjigjet e mia", botuar pas vdekjes, gjatë sulmit sionist në Gaza në 2014. Rreshtat e mëposhtëm janë nga testamenti i tij në këtë libër. [Ne mendojmë se ajo që shkroi dëshmori është një hapje horizonti në kuptimin e procesit të konfliktit që filloi me Operacionin e Përmbytjes Al-Aksa dhe po vazhdon ende; Medya Şafak]

Bassel na udhëzoi mbi natyrën e luftës përmes tetë rregullave dhe mendimeve. Ai shkroi:

“Meqenëse po flasim për një operacion tokësor, duhet të merren parasysh disa pika:

1. Rezistenca Palestineze përbëhet nga formacione që ndjekin strategji të bazuara në logjikën e luftës guerile ose të luftës hibride, të cilën arabët dhe myslimanët e kanë zotëruar përmes përvojave të tyre në Afganistan, Irak, Liban dhe Gaza. Kjo luftë nuk bazohet kurrë në logjikën e luftës konvencionale dhe mbrojtjen e pikave dhe kufijve fiks; përkundrazi, i zë pritë armikut. Ju nuk mbroni një pozicion fiks, por kryeni manovra, lëvizni, tërhiqeni dhe sulmoni nga krahët dhe mbrapa. Pra, kurrë mos e krahasoni këtë me luftërat konvencionale.

2. Armiku do të shpërndajë fotografi dhe video të cilat tregojnë se ata hyjnë në Gaza, pushtojnë rezidenca ose janë të pranishëm në zona publike dhe monumente të njohura. Kjo është një pjesë e luftës psikologjike në luftërat guerile. Ju e lini armikun tuaj të veprojë si të dojë, kështu që ata bien në grackën tuaj dhe ju i qëlloni. Ju përcaktoni vendndodhjen dhe kohën e betejës. Pra, kur shihni foto nga Sheshi Al-Katiba, Al-Saraya, Al-Rimal ose rruga Omar Al-Mukhtar, mos lejoni që kjo të dobësojë vendosmërinë tuaj. Lufta gjykohet nga rezultatet e saj të përgjithshme, dhe e gjithë kjo që ata bëjnë është vetëm një shfaqje.

3. Asnjëherë mos e propagandoni pushtimin dhe mos kontribuoni në rrënjosjen e ndjenjës së humbjes. Ne duhet të fokusohemi në këtë çështje, sepse së shpejti do të fillojmë të flasim për një pushtim të madh, për shembull, në Beit Lahiya dhe Al Nuseyrat. Mos përhap kurrë panik; mbështetni Rezistencën dhe mos përhapni asnjë lajm të publikuar nga pushtuesit. (Harrojini etikën gazetareske dhe paanshmërinë; ashtu siq gazetari sionist është një luftëtar, ashtu jeni edhe ju!).

4. Armiku; mund të publikojë imazhe të të burgosurve, me shumë gjasa civilë, për të dhënë përshtypjen se Rezistenca po shembet me shpejtësi. Mos i besoni kurrë këto.

5. Armiku do të kryejë operacione të kualifikuara, taktike për të vrarë disa figura simbolike të Rezistencës dhe e gjithë kjo është pjesë e luftës psikologjike. Ata që vdiqën dhe ata që do të vdesin nuk do të prekin kurrë sistemin dhe harmoninë e Rezistencës, sepse struktura dhe formacionet e Rezistencës nuk janë qendrore, por horizontale dhe të përhapura. Qëllimi i tyre është të ndikojnë në bazën mbështetëse të Rezistencës dhe në familjet e rezistentëve, sepse ata janë të vetmit që mund të ndikojnë te ushtarët e rezistencës.

6. Humbjet tona direkte, njerëzore dhe materiale, do të jenë më shumë se ato të armikut; Kjo është e natyrshme në luftërat guerile që mbështeten te vullneti, elementi njerëzor, durimi dhe qëndrueshmëria. Ne jemi shumë më të aftë për të absorbuar kostot, kështu që nuk ka nevojë të shqetësohemi për krahasimin e madhësisë dhe numrave të tyre.

7. Luftërat e sotme nuk janë më vetëm konflikte ndërmjet ushtrive, por më tepër luftëra ndërmjet shoqërive. Le të jemi si një ndërtesë e fortë dhe të habitim armikun: shoqëria jonë është kundër shoqërisë së tyre.

8. Së fundi, çdo palestinez (në përgjithësi, kushdo që e konsideron Palestinën pjesë të luftës së tyre, pavarësisht nga identitetet e tyre dytësore) është në ballë të luftës për Palestinën. Prandaj, duhet të jeni të kujdesshëm që të mos dështoni në misionin tuaj.”

Shiko gjithashtu Bassel al-Araj: Mendja luftarake dhe "Enciklopedia e Palestinës"Burimi : Resistance News