Mbi 2 milionë iranianë kanë hyrë në Irak për Arbain

Publikuar në Nën. 3, 2018, 4:37 a.m.

Zëvendës Ministri i Brendshëm i Iranit për Çështje të Sigurisë Hussein Zolfaghari thotë se rreth 2 milionë vizitorë nga Irani deri më tani kanë hyrë në Irak për të marrë pjesë në mbledhjen e fetare të Arbainit në Qerbela.

Hussein Zolfaghari, i cili është gjithashtu kreu i selisë qendrore të Iranit për Arbain, shtoi se këtë vit numri i makinave personale dhe automjetet e pasagjerëve që udhëtojnë në vendin fqinj ka një rritje të dhjetë-fish në krahasim me vitin e kaluar.

Në harmoni me marshimin e Arbainit miliona njerëz kanë ardhur në këmbë  në qytetin e shenjtë të Qerbelasë, mbi 911.000 automjete dhe 2,050 autobusët kanë marrë leje për të hyrë në tokën e Irakut në një përpjekje për të lehtësuar transportin e vizitorëve 'gjatë këtyre ditëve, shtoi ai.

Zëvendësministri vuri në dukje se qeveria ka rritur numrin e zyrave për  lëshimin e vizave këtë vit, për të reduktuar kohën që njerëzit duhet të shpenzojnë në radhët e gjata. Sipas zyrtarëve, aktualisht lëshimi i vizave për vizitorët e Arbainit  merr më pak se një ditë dhe është parashikuar që rreth  200,000 viza më shumë do të lëshohet gjatë disa ditëve të ardhshme.

Duke treguar për vizitorët e huaj që shkojnë  drejt qytetit të shenjtë të Qerbelasë nga Irani,  Hussein Zolfaghari tha se 50,000 shtetas afganë që jetojnë në Iran janë regjistruar edhe emrat e tyre për të marrë vizat për të marrë pjesë  në Arbain.

Përveç kësaj, mbi 75.000 vizitorë të tjerë kanë hyrë në Iran nga shtete të ndryshme fqinje për të kaluar nëpër këtë shtet për të marrë pjesë në ceremoninë vjetore.

Arbaini  i cili është i njohur edhe si udhëtimi  i Arbainit, është një udhëtim shpirtëror  ku marrin pjesë me qindra e mijëra muslimanë shiitë dhe muslimanë sunni, si dhe pasuesit e feve të tjera të tilla si të krishterët dhe zoroastrianët, etj. çdo vit për të shënuar fundin e periudhës 40-ditore të zisë së për Imam Husejnin (a.s.).

Çdo vit vizitorët fillojnë  vizitat e tyre nga qytete të ndryshme për në Xhaminë e Shejtë të Imam Husejnit (a.s.) në Qerbela ose edhe javë para ditës së 40-të të Arbainit.

E 40-ta e Shehidllykut të Imam Hussejnit bie më 30 tetor 2018.

Sipas njoftimeve, vitin e kaluar rreth 2.3 milionë vizitorë iranian morën pjesë në stërvitjen shpirtërore.Burimi : Mehr News Agency