Dy qytete iraniane në mesin e Rrjetit të Qyteteve të UNESCO-s

Publikuar në Shta. 27, 2018, 10:08 p.m.

Kryetari  Komisionit të Trashëgimisë Kulturore të Komisionit Kombëtar të Iranit për UNESCO tha se qytetet iranianë  Isfahani dhe Rasht janë të përfshira në 180 qytete të Rrjetit të UNESCO-s.

UNESCO  mbulon shtatë fushat krijuese përfshirë zanatet dhe artet popullor, dizajnin, filmin, gastronomi, letërsinë, mediat dhe muzika", ka thënë Bahman Namvar Motlagh në mbledhjen e këshillit të qytetit të Yazd Të dielën mbrëma.

'Rasht dhe Isfahan janë të regjistruara respektivisht në fushën e gastronomisë dhe artizanatit,' shtoi ai.

Bahman Namvar  Motlag shpreson se qytetet tjera iraniane me të veçanta së shpejti do të bashkohen me rrjetin.

Rrjeti i Qyteteve Kreative të UNESCO-s u prezantua në vitin 2004 dhe ka krijuar një platformë për qytetet botërore për të bashkëpunuar.

Sipas standardeve UCCN, një qytet njihet si krijues kur një ose më shumë nga shtatë fushat e krijimtarisë luajnë një rol të rëndësishëm në zhvillimin e qëndrueshëm urban.

Që nga viti 2017, në rrjet janë indeksuar gjithsej 180 qytete nga 72 vende, duke përfshirë dy qytete nga Irani.

Çdo qytet anëtar ofron një raport mbi gjendjen dhe aktivitetet e tij të përgjithshme në çdo katër vjet në Raportet e Monitorimit të Anëtarësimit të UCCN.

Anëtarët janë të përkushtuar të ndajnë praktikat e tyre më të mira dhe partneritetet që përfshijnë sektorët publikë dhe privatë si dhe shoqërinë civivile. Burimi : IRNA