Japonia hapet për turizmin Hallall

Publikuar në Shta. 26, 2016, 6:56 p.m.

Qeveria japoneze do që të tërheqë më shumë turistë muslimanë nga Lindja e Mesme dhe vitin e kaluar  ka lehtësuar kufizimet e vizave për qytetarët e disa vendeve të rajonit, duke përfshirë Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jordanisë.

Ndërsa Emiratet mund të aplikojnë për një vizë në shumë hyrje në Japoni, që është e vlefshme për tre vjet, jordanezët janë të liruar nga pagesat e vizave.

"Unë mendoj se [Japonia] është duke u hapur ngadalë", tha  Shusaku Hinoki, në njësinë përbrenda turizmit të Freeplus, një kompani private turistike japoneze.

"Ka pasur disa lëvizje për restorantet e hapura  për muslimanët, dhe përgatitjen e ushqimit hallall," thotë ai.

Përveç nga Lindja e Mesme, ka një numër në rritje të turistëve nga vendet muslimane nga  Azia Lindore, si Indonezia dhe Malajzia, në Japoni.

Numri i indonezianëve që vizitojnë u rritë nga 63,617 në 2009 në 136,797 në vitin 2013, dhe numri i turistëve   nga Malajzia në Japoni  është dyfishuar nga 89,509 në 2009 në 176,521 në vitin 2014, sipas Organizatës  Kombëtare Japoneze  të Turizmit (JNTO).

Megjithatë, vetëm 59.909 turistë nga Lindja e Mesme, duke përfshirë 14,816 turistë nga vendet PGCC, vizitoi Japoninë në vitin 2014, sipas JNTO.

Japonia është fokusuar në rritjen e shifrave të turizmit, dhe ka për qëllim për të përfituar në Lojrat Olimpike të vitit 2020, për të tërhequr një milion musliman vizitorë në vit. Kjo është rreth 4 për qind të numrit të përgjithshëm turistëve  sot, me parashikimin e rritjes vjetore në 18.7 për qind në vitin 2020, sipas Crescent Rating.

Për të rritur shifrat, Japonia do të ofrojë  hyrjen e turistëve pa viza nga Indonezia, Malezia dhe Talanda, do të kujdesemi më mirë  për 65 për qind të vizitorëve muslimanë të cilët vijnë nga Azia Juglindore.

Ndërsa numri i turistëve muslimanë  është rritur, kështu që ata kanë vende, objekte, lokale  hallall dhe shërbime, të cilat dukshshëm u shtuan, nga 3.9 në vitin 2013, në 4.5 në vitin 2014.

Tregues i këtij trendi është TFK Corporation, një furnizues ushqimesh ajrore në Tokio, i cili ka investuar kohët e fundit rreth  530,000 dolar për të përmirësuar objektet e saj në Aeroportin Ndërkombëtar Narita të jetë hallall-certifikuar për ushqim edhe gjatë fluturimit.

Një app telefon cellular - Halalminds – është nisur nga Indonezia për të ndihmuar muslimanët  për të gjetur produktet hallall në Japoni.

Për ata që do të udhëtojnë, ka disa operatorë të përkushtuar që ofrojnë pushime dhe turne të projektuara për vizitorët muslimanë.

Një i tillë është Miyako International Tourist Company, me seli në qytetin e Hiranoku në  Prefkturën e Osakës, e cila ka ofruar turne hallall që nga viti 2012.

"Me stafin tonë kemi musliman të trajnuar, ne jemi specializuar në pritjen e udhëtarëve muslimanë duke planifikuar udhëtimet e tyre dhe rregullimin turneve të tyre në Japoni", tha kompania.

"Ne e kuptojmë shqetësimin e udhëtarëve muslimanë në lidhje me ushqimin  hallall, objektet e lutjes dhe të gjitha aspektet e tjera që plotësojnë besimin tonë fetar. Gjithashtu ju keni rastin që do të gëzoheni duke vizituar xhamitë në Japoni.

Në dy vitet e fundit, turnet turistike kanë tërhequr 400 deri në 500 mysafirë, duke përbërë 30 përqind të biznesit të kompanisë, thotë përfaqësuesi i kompanisë Ryoma Miyoshi. 

Tetëdhjetë për qind e pjesëmarrësve janë nga Malajzia, 15 për qind janë nga Singapori dhe 5 për qind nga Indonezia, thotë z.Ryoma Miyoshi.  Gjashtëdhjetë për qind e pjesëmarrësve turistë hallall  vijnë në grupe, dhe pjesa tjetër janë familje, thotë ai. "Në bazë të fesë, veçanërisht për lutje dhe ushqim, ato janë turne nga muslimanët për muslimanët", thotë z. Miyoshi. 

Japon  Oriental Tours, ndërkohë, i ofron "Tokio Osaka Muslimane Tour 6 ditë", me çmime duke filluar nga 1200 dolar për dy vetë që përfshin pesë netë strehim, vizita të xhamive për lutje dhe ushqimin hallall.

Një tjetër operator, Hatobus, ofron udhëtime ditore dy herë në javë, të hënave dhe të premteve,duke u kujdesur për vizitorët muslimanë.Burimi : Halal Focus