Andalusia Islame e themeloi një qytetërim të ri

  • None
Publikuar në Shta. 4, 2015, mesnatë

Gjatë pesë shekujve të administrimit Islam në Andaluzi, në rajon u themelua  një qytetërim i ri, ka thënë një dijetar i historisë Islame.

Abdul Rahman Ali al-Haxhi tha  në një seminar të mbajtur në Kuvajt me  temën Islami në Andaluzi.

Seminari u organizua nga Qendra për Hulumtime Islame dhe Civilizimin Islam ‘ Ibn Hazm’ njoftoi faqja Al-Anba website.

Ai tha se gjatë periudhës Islame, 95 për qind e muslimanëve të rajonit ishin vendasit.

Sipas studiuesit, në Andaluzi ka pasur rreth 4.000 xhami në atë periudhë, duke përfshirë Xhaminë e Kordobës, e cila ishte një nga vendet kryesore të adhurimit në rajon.

Abdul Rahman Ali El-Haxhi i  vjen keq që pas rënies së Andaluzisë, gjykatat e inkuizicionit dogjën mijëra dorëshkrimeve të çmuara që mund të  përdoreshin sot për të hedhur dritë mbi historinë e periudhës së madhe Islame në rajon.

Andaluzia ishte pjesë e Spanjës Muslimane apo Iberia Islamike, një vatër kulturore muslimane në një territor që në kulmin e saj ishte më e madh se sot që janë Spanja dhe Portugalia.

Në pjesën më të madhe të saj gjeografik në shekullin e tetë, Franca Jugore

France-Septimania-ishte një kohë të shkurtër nën kontrollin e Andaluzisë.

Muslimanët e administruan Andaluzinë që nga shekulli i tetë.

Në fund të shekullit të tetë, Andaluzia ishte vendi më i populluar, më i kulturuar dhe më  i zellshëm i gjithë Evropës, dhe vazhdoi  kështu për shekuj me radhë.Burimi : IQNA News