Bassel al-Araj: Mendja ndërluftuese dhe 'Enciklopedia' Palestineze

nga Sara Taha Moughnieh | Publikuar në Mars 13, 2023, 7:28 a.m.

Në vitin 2015, Bassel al-Araj mori pjesë në Konferencën e Mbështetjes së Rezistencës në Bejrut. Sapo u kthye në Palestinë, u zhduk për një javë me disa të rinj. Autoriteti Palestinez njoftoi se ky grup kreu një operacion ushtarak kundër izraelitëve. Paralelisht, izraelitët pretenduan se ky grup ishte rekrutuar nga Hezbollahu libanez.

Bassel al-Araj, një palestinez, farmacist, intelektual dhe luftëtar 31-vjeçar nga Betlehemi, ishte në listën e heronjve të ekzekutuar të hënën nga forcat pushtuese izraelite për çlirimin e Palestinës.

Pas muajsh kërkimesh, pushtimi izraelit nuk arriti të kapte të gjallë Araj-in. Automjeti u përfshi në një konfrontim individual dyorësh kundër forcave pushtuese izraelite. Pas martirizimit, ia rrëmbyen trupin.

Menjëherë pas shpalljes së vrasjes së Araj, në rrjetet sociale u shfaq hashtag-u “mendje luftarake” dhe aktivistët filluan të japin informacione për këtë hero, emrin e të cilit e kishin fshehur prej muajsh, sepse kishin frikë për jetën e tij.

Vetëm dy ditë më parë, emri Bassel al-Araj ishte i papëlqyer. Gjaku i Araj sot ka rindezur frymën e hakmarrjes që bashkoi ithtarët e rezistencës së armatosur dhe rezistencës intelektuale.

“Nuk e kam menduar kurrë se ky i ri i shkolluar dhe i dobët që takova në Bejrut dy vjet më parë do të zgjidhte opsionin e luftës së armatosur. Ne shkrimtarët dhe gazetarët preferojmë të themi se e kemi luftuar armikun intelektualisht dhe kulturalisht, por Bassel al-Araj ishte më fisniku ndër ne; rezistencë e bashkuar intelektuale dhe e armatosur…”Gazetari Qassem Qassem i shkroi këto fjali për të në gazetën Al-Akhbar.

Këtu qëndron rëndësia e këtij të riu, i cili ka luftuar çdo lloj lufte kundër armikut të Izraelit dhe është i shqetësuar për ruajtjen e historisë së Palestinës deri në detajin e fundit.

Në një deklaratë të dhënë për web faqen Al-Manar, një shok i Araj u shpreh se: “Ai ishte shumë i arsimuar dhe i ndërgjegjshëm, dhe një referencë në kulturën palestineze për shumë gazetarë dhe aktivistë brenda dhe jashtë territoreve të pushtuara.”, duke shtuar se “kur pyetej për një veshje të veçantë palestineze, ai përshkruante historinë, rajonin dhe familjen e tij”.

Një mik tjetër i Araj, aktivisti libanez Khodor Selame, tha: “Basseli ishte një pasuri informacioni në çdo fushë. Ai ndërthurte fenë dhe shoqërinë. Ai kishte aftësinë për të krijuar një shkencë shoqërore vendase dhe jo një të importuar. Çdo fshat, rrugë apo gur në Palestinë kishte një histori për të treguar. Ai i dinte emrat e të gjitha luftërave dhe dëshmorëve.”

Araj organizonte turne edukative brenda Palestinës për të rinjtë dhe turistët palestinezë. Ai i çoi në zonat ku palestinezët po luftonin kundër britanikëve dhe izraelitëve. Ai gjithashtu punoi për të dokumentuar historinë dhe kryengritjet palestineze para Nakba (Katastrofa e 1948).

Selame foli për web faqen Al Manar, duke thënë se: “Bassel e pa se rruga për në Palestinë ishte e drejtë, pa asnjë neutralitet apo lakim. Ai ishte i përkushtuar për të dokumentuar çështjen palestineze, duke shkruar historinë e saj dhe duke e përcjellë atë brez pas brezi... Ai ishte një 'luftëtar' që lexonte shumë... ndryshe nga shumica e njerëzve, ai ishte një dëgjues shumë i mirë dhe i jepte fund çdo bisede me palestinezët, me emrin e një libri, referencë ose një artikulli.”

Në fjalimin e tij, Selame shtoi se “Ai kishte një projekt të qartë të bazuar në rezistencë, pasi i bëri shumë përshtypje përvoja e Libanit në fushën e rezistencës.”

Në vitin 2015, Araj mori pjesë në Konferencën e Mbështetjes së Rezistencës në Bejrut. Sapo u kthye në Palestinë, u zhduk për një javë me disa të rinj.

Autoriteti Palestinez njoftoi se ky grup kreu një operacion ushtarak kundër izraelitëve. Paralelisht, izraelitët pretenduan se ky grup ishte rekrutuar nga Hezbollahu libanez. Vetëm një javë më vonë, Autoriteti Palestinez kapi Araj dhe miqtë e tij, të cilët mohuan se po përgatiteshin për ndonjë operacion, duke pretenduar se ishin në një udhëtim kampingu.

Autoriteti palestinez burgosi ​​Arajin dhe miqtë e tij në burgun e Bitonisë. Presidenti i Autoritetit Palestinez Mahmoud Abbas u shfaq në Channel 10 të Izraelit, duke thënë se ai kishte ndaluar një operacion të madh që do synonte izraelitët.

Araji dhe miqtë e tij u torturuan në burg. “Luftëtarit” palestinez, i cili ka diabet, iu refuzuan barnat që ndikojnë në shëndetin e tij. Ata filluan një grevë urie njëmujore, pas së cilës Autoriteti Palestinez i liroi pas 6 muajsh paraburgim.

Sapo u publikua, Autoriteti Palestinez, së bashku me Araj dhe miqtë e tij, ua dërguan raportin e hetimit izraelitëve, bazuar në Politikën e Koordinimit të Sigurisë të Autoritetit Izrael-Palestinez, e cila përfshin shkëmbimin e informacionit midis dy palëve.

Sipas Salame, Autoriteti Palestinez po bën marrëveshje me autoritetet sioniste për të kapur të burgosurit që ka liruar. Kështu, Autoriteti Palestinez mund të refuzojë akuzat për arrestimin e luftëtarëve të rezistencës.

Politika e Koordinimit të Sigurisë pushtuese Izrael-FY u përcaktua në marrëveshjen Taba të vitit 1995, e cila deklaronte se Autoriteti Palestinez është përgjegjës për parandalimin dhe marrjen e masave të duhura kundër "terroristëve dhe terrorizmit". Kjo po ndodh përmes një komiteti të përbashkët palestinezo-izraelit që konfiskon armët e rezistencës, veçanërisht Hamasin, Xhihadin Islamik dhe Brigadat e Dëshmorëve të Al-Aksës.

Pas shpërthimit të Intifadës Al-Aksa në vitin 2000, Autoriteti Palestinez ndaloi koordinimin e sigurisë. Procesi u rivendos sapo Mahmud Abbas erdhi në pushtet. Me këtë rast, kryeministri sionist Ariel Sharon tha: “Ne shohim mundësi të mëdha në zgjedhjen e Presidentit Mahmud Abbas. Shpresojmë se do të jetë në gjendje të krijojë një ligj demokratik që respekton shoqërinë, i cili do të udhëheqë njerëzit e saj dhe do të ndërtojë institucionet e saj, do të luftojë terrorizmin dhe do të shkatërrojë infrastrukturën e organizatave terroriste.”

Selame u shpreh se: “Qëndrimi i Bassel kundër Autoritetit Palestinez ishte baza e diskursit të tij revolucionar. Sepse ai besonte qartë se kjo organizatë kishte një rol të kufizuar dhe se bota nuk do ta lejonte themelimin e saj nëse nuk do të ishte për të mirën e pushtimit.”

Për shkak të kësaj humbjeje të madhe, tema e martirizimit të Arajt ka qenë në rendin e ditës në të paktën katër vende (Liban, Palestinë, Egjipt dhe Jordani) në tre ditët e fundit dhe në rrjetet sociale ka mbizotëruar një atmosferë revolucionare.

Sipas Selame, “Kjo është një pikë kalimi. Sot, ne duhet të përmirësojmë përvojën e Bassel në vend që të vajtojmë largimin e tij. Ne duhet ta kthejmë Basselin në një rrugë të vazhdueshme të luftës intelektuale që refuzon çdo formë koordinimi, normalizimi apo paqeje.”

“Jam i sigurt se largimi i Basselit do t'u kthehet vrasësve: Autoritetit Palestinez, i cili kryen operacione kundër të gjitha llojeve të rezistencës, dhe Izraelit pushtues, i cili duke vrarë Bassel al-Araj, prodhoi dhjetëra mijëra heronj dhe devijoi busullën e mijëra intelektualëve të tjerë...”Burimi : Al-Manar