Pajtimi Hamas-Asad: Një unitet arenash

nga Hiba Morad | Publikuar në Nën. 13, 2022, 12:37 a.m.

Parashikimi famëkeq i Sekretares së Shtetit të atëhershëm të SHBA-së, Condoleezza Rice, për "dhimbjet e lindjes së një Lindje të Mesme të re" në vitin 2006, gjatë kësaj periudhe doli të ishte jashtëzakonisht i gjerë.

Një delegacion i lëvizjes palestineze të rezistencës Hamas u takua kohët e fundit me presidentin sirian Bashar al-Assad në Damask në vizitën e parë të tillë në më shumë se një dekadë, teksa të dy palët kërkojnë të rigjallërojnë lidhjet e tyre.

Nuk do të jetë e tepruar të thuhet se Hamasi, i cili ishte komponenti i munguar i Boshtit të Rezistencës, është kthyer mirë dhe me të vërtetë, me një zhurmë proverbiale.

Skenari i ri me pajtimin Hamas-Siri ka shkaktuar kuptueshmërisht shqetësime në SHBA dhe Tel Aviv. Hamasi, së bashku me fraksionet e tjera të rezistencës palestineze, Siria, Hezbollahu, Irani dhe Jemeni, përbëjnë një front më të fortë rezistence kundër regjimit okupues fëmijëvrasës dhe mbështetësve të tij perëndimorë.

SHBA-ja nuk arrin të shpërbëjë Boshtin e Rezistencës

Afrimi i shumëpritur ka shfuqizuar në mënyrë efektive mosmarrëveshjet e së kaluarës dhe ka dështuar "pritjet strategjike" të të ashtuquajturës Pranvera Arabe të koreografisë së SHBA-së në drejtim të destabilizimit të mëtejshëm të rajonit.

Ajo ka shkatërruar gjithashtu ambiciet hegjemoniste të kompleksit ushtarako-industrial të SHBA-së në rajon përmes politikës së jashtme të larmishme dhe gjithëpërfshirëse.

Sipas sociologut dhe analistit politik libanez, Dr. Talal Atrissi, pajtimi Hamas-Qeveria Siriane dëshmon se përpjekjet e dëshpëruara të SHBA-së për të mbjellë farën e mosmarrëveshjes sektare në rajon dhe për të shpërbërë bllokun e rezistencës janë penguar.

Me kthimin e Hamasit, një lëvizje popullore e rezistencës në botën arabe, Boshti i Rezistencës është kompletuar sërish dhe më i palëkundur se kurrë, tha Dr. Atrissi në uebfaqen e Press TV në një intervistë.

Ai tha se shumë lojtarë ndërkombëtarë dhe rajonalë janë përpjekur të krijojnë çarje në Boshtin e Rezistencës duke ndezur flakët e sektarizmit brenda Sirisë dhe madje edhe jashtë saj.

Mediat kryesore, gazetarët dhe ekspertët politikë kanë qenë të prirur për të zgjeruar hendekun midis lëvizjes Hamas dhe Boshtit të Rezistencës, veçanërisht në Siri, për të përforcuar se Hamasi nuk është një komponent në trupin e boshtit të rezistencës transnacionale, theksoi analisti politik.

Vlen të përmendet se pavarësisht mosmarrëveshjeve midis lëvizjes së rezistencës palestineze dhe presidentit sirian Bashar al-Assad, Hamasi nuk e braktisi rolin e tij të rezistencës kundër regjimit pushtues izraelit gjatë dekadës së fundit.

Pavarësisht dallimeve apo mosmarrëveshjeve, disa parime dhe detyrime mbeten konstante në bllokun e rezistencës. Më e rëndësishmja është eliminimi i regjimit izraelit të aparteidit dhe çlirimi i territoreve të pushtuara palestineze.

Një skenar i ri rajonal

Operacioni al-Quds Sword shënoi një hap gjigant në aftësinë e fraksioneve të rezistencës palestineze për të luftuar pushtimin izraelit dhe kthimi i sotëm i Hamasit në krahun e boshtit të rezistencës përfaqëson një moment vendimtar.

Dr. Atrissi nënvizoi se takimi i udhëheqjes së Hamasit dhe zyrtarëve të qeverisë siriane do të ndryshojë dinamikën rajonale.

Rivendosja e Asadit me Hamasin përfshin përmirësimin e mundshëm të marrëdhënieve me aleatët e lëvizjes Katarin dhe Turqinë, marrëdhëniet e të cilëve me Sirinë mbeten të lëkundura.

"Pajtimi do të hapë rrugën për marrëdhënie më të mira midis Sirisë dhe aleatëve të Hamasit, Katarit dhe Turqisë, dhe kjo vetë do të ketë gjithashtu një ndikim në rajon," tha Dr. Atrissi për faqen e internetit të Press TV.

Dhe nuk janë vetëm marrëdhëniet në nivel rajonal që do të përmirësoheshin; do të ketë një situatë të cilën analisti e cilësoi si "një unitet i arenës".

“Këtu po flasim për Unitetin e Arenës. Arena palestineze ishte e bashkuar që nga Operacioni Al-Quds Sword; gjë që çoi në ngritjen e një dhome operacioni të përbashkët që bashkon fraksionet e rezistencës palestineze”, tha ai.

"Tani, ka edhe një dhomë tjetër operacionesh të përbashkëta, por këtë herë jashtë Palestinës, e cila bashkon së bashku fraksionet e rezistencës palestineze, Iranin dhe Hezbollahun në Liban."

Me këtë, kthimi i Hamasit në Siri intensifikon operacionet e përbashkëta në drejtim të udhëheqjes, hartës dhe ekzekutimit të planeve dhe operacioneve.

Frika SHBA-Izrael përshkallëzohet

Jo vetëm që kthimi i Hamasit do të lejojë që Boshti i Rezistencës të përmirësohet në një nivel tjetër dhe të zhvillojë më tej aftësitë e tij, por gjithashtu do të thellojë frikën dhe shqetësimet amerikane dhe izraelite.

“Ky realitet i bën gjërat më të vështira për regjimin izraelit, veçanërisht në dritën e operacioneve heroike dhe kryengritjes që po shohim brenda Bregut Perëndimor të pushtuar”, theksoi Dr. Atrissi.

Analisti nxitoi të shtojë se frika e amerikanëve për shkak të pajtimit të fundit është logjike. SHBA e sheh Boshtin e Rezistencës si një grup “organizatash terroriste” që kërcënojnë sigurinë e entitetit të paligjshëm që pushton Palestinën.

"Një bosht i tillë i rezistencës është pa dyshim një kërcënim i drejtpërdrejtë për regjimin izraelit," tha ai.

Ribashkimi i Boshtit të Rezistencës është i detyruar të prishë të gjitha përpjekjet e SHBA-së, duke përfshirë të ashtuquajturin normalizim midis regjimit izraelit dhe disa vendeve arabe ose të ashtuquajturën Marrëveshja e Shekullit nga njëra anë dhe vë në rrezik sigurinë dhe të ardhmen e regjimit izraelit. .

“Ankthi i SHBA-së është për shkak të frikës së saj për sigurinë e Izraelit dhe për faktin se skemat e saj në rajonin e Lindjes së Mesme kanë dështuar”, pohoi z. Atrissi.

Ky pajtim duket se i komplikon më tej problemet dhe shqetësimet e SHBA-së, veçanërisht pasi ajo është e përfshirë në luftë kundër Rusisë dhe Kinës për epërsi globale.

Analisti tha më tej se Siria ka përfaqësuar gjithmonë një thellësi strategjike për Palestinën dhe gjithmonë ka mbështetur lëvizjet e rezistencës palestineze.

"Sot, për shkak të këtij pajtimi, Hamasi është kthyer në ballë. Në çdo konfrontim të ardhshëm, Izraeli duhet t'i llogarisë gjërat saktë dhe të kuptojë se Siria do të jetë pjesë e çdo konfrontimi të ardhshëm. Llogaritjet e tilla nuk ekzistonin para pajtimit," tha ai. .

Dr. Atrissi iu referua gjithashtu përpjekjeve të palodhura të Republikës Islamike të Iranit, lëvizjes së rezistencës libaneze Hezbollah dhe komandantit të lartë antiterrorist të Iranit, Gjeneral Qassem Soleimani, për të krijuar pajtimin midis Sirisë dhe Hamasit.

“Irani, Hezbollahu dhe Haj Qassem Suleimani kanë të gjithë një qëllim strategjik për të ruajtur marrëdhëniet me Hamasin dhe për ta rikthyer atë në bord; dhe qëllimi kryesor strategjik i Boshtit të Rezistencës është çlirimi i Palestinës, i gjithë Palestinës dhe përfundimi i aparteidit izraelit”, tha ai.

Hiba Morad është një analiste akademike dhe politike me bazë në Teheran, që aktualisht ndjek një doktoraturë në gjuhësi në Universitetin e Teheranit.Burimi : Press Tv