Rusia: Struktura, sanksionet, dinamika

nga Hazal Yalın | Publikuar në Prill 19, 2022, mesnatë

Çështja e Ukrainës nuk është më një çështje e Ukrainës. Bëhet një pyetje se çfarë do të bëhet me Rusinë. A do të vazhdojë në kapitalizmin shtetëror bazuar në burimet e energjisë deri më sot, apo do të marrë një nga dy rrugët kryesore në të dyja anët?

Struktura

"Rusia. Në "Rënie, Ngritje, Dinamika", unë shtjellova statistikat e investimeve të huaja direkte të Rusisë. Këta, me sa duket, janë gati 10 herë më shumë se Turqia; Kanadaja, një nga më të voglat e bllokut të trojkës, është vetëm një e katërta.

Megjithatë, konstatova se investimet reale të huaja ishin shumë më të ulëta se këto statistika.

Nga erdhën këto shifra, të cilat sot patën pasoja shkatërruese klasore pas krizës së Ukrainës?

(a) Borgjezia e mesme

Së pari, borgjezia e mesme, e cila përbën bazën sociale të opozitës liberale perëndimore, bleu sasi të mëdha pronash të paluajtshme jashtë vendit ndërsa rritej. Në shumë artikuj të mi e kam theksuar ngritjen e borgjezisë së mesme dhe rolin e saj në veprimet e pushtetit. Për këtë arsye, gjithmonë e kam theksuar se edhe kur opozita liberale del në rrugë, ajo nuk është një opozitë popullore, por pasqyron aspiratat klasore të borgjezisë së mesme (admirimi i "perëndimit liberal") dhe i shërben kështu legjitimimit të marrëdhënieve. të borgjezisë së madhe me Perëndimin.

Kjo është një rritje dhe pasurim thelbësor; pasuria reflektohet edhe në pronat e paluajtshme në pronësi jashtë vendit (veçanërisht në Evropë). Vetëm në vitin 2012, shuma e investuar në pasuri të paluajtshme jashtë vendit, veçanërisht në Evropë, arriti në 12 miliardë dollarë. Pse është kjo e rëndësishme sot? Për këtë arsye: një pjesë shumë e rëndësishme e borgjezisë së mesme u largua nga Rusia me krizën ukrainase; me fjalë të tjera, kjo klasë është pothuajse plotësisht e "deklasifikuar". Duket se sanksionet e bllokut perëndimor e parashikojnë pikërisht këtë dhe veçanërisht përpiqen të përshpejtojnë rrjedhën; sepse kjo mund të shkaktojë një përmbysje klasore që ata mendojnë se do ta detyrojë qeverinë të tërhiqet.

(b) Monopolet shtetërore

Së dyti, motori i investimeve të huaja të Rusisë nuk është kapitali privat, por monopolet shtetërore; Kryesuesi midis tyre është Gazprom. Kjo duket të jetë forca e Rusisë pasi stabilizon investimet. Ky perceptim i “pushtetit” është i vërtetë në kuptimin e rritjes së fuqisë blerëse të njerëzve, pavarësisht thellimit të dallimeve klasore që nga viti 2000 dhe sigurimit të stabilitetit relativ ekonomik pas tmerreve të viteve '90. Lëndët djegëse të karbonit varen nga tregu botëror, por pozicioni monopol botëror i Rusisë, veçanërisht në gazin natyror, ka ulur gjithashtu efektet dhe rreziqet negative të kësaj varësie. Po kështu, kostoja e tij është e ulët për shkak të infrastrukturës së madhe sovjetike dhe njohurive pas saj.

Megjithatë, varësia nga nafta, gazi natyror dhe derivatet e saj, që patën një ndikim të madh në fundin e Bashkimit Sovjetik, e ka bërë veten të domosdoshme, ashtu si në Bashkimin Sovjetik. Në vitin 2018, nafta dhe gazi natyror përbënin 46 për qind të të ardhurave buxhetore. Si e tillë, edhe nëse Rusia përballet me sanksionet më të rënda, ajo nuk mund të heqë dorë; nuk mund ta përdorë armën e saj me gaz natyror mjaftueshëm kundër sanksioneve. Pamaturia e sanksioneve të bllokut perëndimor është padyshim rezultat i kësaj.

(c) Offshore

Së treti, në det të hapur, të cilit i referohem si “specialiteti rus” në librin tim “Rusia…”. Këto përbëjnë pjesën më të madhe të investimeve të huaja direkte të pasqyruara në statistika. Megjithatë, në det të hapur është grumbullimi i kapitalit, kontrabanda e kapitalit të maskuar, jo investimi kapital. Vetëm në vitin 2013, 23 nga “50 kompanitë më të mira private në pronësi, jo të huaja, filialë përfshinin filiale që ishin të ndryshme të regjistruara në det të hapur në vende të tjera (ato kontrollonin 40-90 përqind të kompanisë mëmë) ose qendrat e marrjes së vendimeve ndodheshin direkt në këto vendeve.” Kjo ishte një vjedhje kaq masive, saqë në të njëjtin vit, 21.2% e kompanive "të huaja" në Rusi kishin selinë në Qipron Jugore. Këto, natyrisht, nuk ishin as të huaja dhe as të korporatave. Në vitin 2018, 4 vjet pas sanksioneve të Krimesë, kjo tendencë u përkeqësua: më shumë se 90 për qind e investimeve të huaja direkte të Rusisë ishin në: Qipro (34 për qind); Holanda (10); Anglia (8); Irlanda (7); Luksemburgu (6); Singapor (5); Bahamas (4); Gjermani (3); Ishulli Virxhinia (3); Zvicra (3); Jersey Island (2); SHBA (2); Turqia (2); Bullgaria (1); Belgjika (1). Nuk ka dyshim se shumica dërrmuese e këtyre ishin llogari në det të hapur.

Në det të hapur është kontrabanda kapitale e fshehur; ka edhe kontrabandë kapitale që nuk ka qenë e maskuar. Nën Jelcin, kjo vjedhje nuk kishte kufij; por pas mesit të viteve 2000, kur epoka e Putinit tashmë është stabilizuar plotësisht, është rreth 30 për qind sipas disa llogarive (shumë më e ulët sipas statistikave të Bankës Qendrore).

Sipas një studimi të publikuar nga The Bell në mars të vitit të kaluar, dalja totale e kapitalit të Rusisë nga viti 2010 në 2020 është 603.9 miliardë dollarë. Nga kjo, 394.6 miliardë dollarë janë bërë përmes llogarive bankare dhe 209.1 miliardë dollarë janë bërë në para të gatshme. Daljet e kapitalit u ulën relativisht vetëm në vitin 2014, kur Kremlini u shpalli luftë llogarive në det të hapur pas sanksioneve të Krimesë (nga 150 miliardë dollarë në 2014 në 20 miliardë dollarë në 2016), por përsëri iu afrua 65 miliardë dollarëve në 2018.

Banka Qendrore e Rusisë, së bashku me Ministrinë e Financave, janë bartësit dogmatikë (por sigurisht të suksesshëm në krahasim) standardet e integrimit të plotë të Rusisë në ekonominë botërore neoliberale; prandaj nuk e sheh si humbje të madhe daljen e kapitalit. Pavarësisht kësaj, edhe Banka Qendrore e kishte vlerësuar daljen totale të kapitalit të kryer nga “transaksionet e dyshimta ose të paklasifikuara” në 135.5 miliardë dollarë në vitin 2020 midis 2010 dhe 2020. Këto rezultate ishin pothuajse zero pas vitit 2018. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se janë parandaluar daljet jashtë vendit, thjesht tregon se është parandaluar ikja e kapitalit të pa maskuar.

Si ishin daljet e kapitalit në vitin 2020? Sipas një llogarie, prodhimi vetëm në tre tremujorët e parë arrin në 152.1 miliardë dollarë. Nëse po, do të thotë se viti 2020 ka barazuar rekordin e daljes së kapitalit në vitin 2014.

Sanksionet

Që nga fillimi i sanksioneve të Ukrainës, shtypi perëndimor është vërshuar me raporte se pasuritë e oligarkëve (jahte luksoze, pallate të mëdha) u konfiskuan dhe pasuritë e tyre u ngrinë. Sipas Bloomberg, oligarkët kishin afër 300 miliardë dollarë në llogaritë e tyre në parajsat në det të hapur. Megjithatë, ende nuk dihet se sa prej tij është ngrirë apo çfarë është konfiskuar (përveç jahteve dhe dyshemeve reklamuese).

Megjithatë, ka disa gjëra që dihen qartë. Për shembull, Abramovich shiti Chelsean para valës së parë të sanksioneve në Angli, shtoi nënshtetësinë portugeze në koleksionin e tij të pasaportave, ai ishte zhvendosur tashmë në një vilë gjigante në Izrael tre vjet më parë; Me kërkesën speciale të Zelenskit dhe miratimin e Kremlinit (pothuajse me siguri si ndërmjetës në emër të Izraelit), ai mori pjesë në bisedimet Rusi-Ukrainë, duke e hequr atë nga lista e sanksioneve të SHBA-së. Alisher Usmanov hyri në listën e parë të sanksioneve të SHBA-së, të nesërmen Ministria e Financave të SHBA bëri një përjashtim nga lista dhe e largoi Usmanov. Pasi u diskutua ditën e parë kjo situatë e çuditshme, ajo u hoq nga rendi i ditës me memorien e dobët të mediave.

Këta të dy ishin emrat që ranë më shumë në sy. Megjithatë, sipas lajmeve të Forbes (që nga 1 prilli), gjysma e 20 njerëzve më të pasur në Rusi nuk arritën të hyjnë në listën e sanksioneve të SHBA-së, BE-së dhe Anglisë. Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar sanksionoi 10 nga këta 20 persona; BE në 9, SHBA vetëm në 4. Vetëm tre nga 20 më të mirat kanë hyrë në të tre listat e sanksioneve. Vetëm një nga 5 njerëzit më të pasur arriti në lista: Aleksey Mordashov. Mordashov nga Vladivostok; Ajo ishte kopertina e numrit të parë të versionit rus të Forbes. Pronar ose partner i shumë kompanive; më i shquari prej tyre është gjigandi i hekurit dhe çelikut Severstal. Menjëherë pasi hyri në sanksionet e BE-së më 1 mars, ai tha: "Nuk e kuptoj pse po më vendosen sanksione". Kishte mjaftueshëm për të befasuar Mordashovin; vërtet interesante, meriton një rishikim të detajuar nëse jo këtu; Ka të ngjarë që investimet e Severstal në Kinë të qëndrojnë pas sanksionit të trefishtë. Me fjalë të tjera, penalltia këtu duket se i drejtohet kryesisht Kinës.

Liderët e tjerë të top 5-së Vladimir Potanin, Leonid Mihelson, Vladimir Lisin dhe Vagit Alekperov nuk arritën të hyjnë në lista. Potanin është shefi i Nornikel-it. Kam kaluar shumë kohë në Nornikel si në librin tim "Rusia..." ashtu edhe në artikujt e mi mbi konfliktet e klasave në Rusi. Unë, si Abramovich, e shoh këtë kompani si një lloj letre lakmusi, si për shkak të lidhjeve të saj me familjen Jelcin, pasurisë së saj të madhe dhe imunitetit afatgjatë. Abramovich, një nga ish-partnerët, shiti aksionet e tij të Nornikel në 2020, ndoshta sepse po nuhaste ajrin si zakonisht. Në të njëjtin vit, kompania u gjobit me 2 miliardë dollarë për shkak të fatkeqësisë mjedisore në Norilsk dhe përkundër faktit se Ministri i Mjedisit donte ta mbyllte çështjen me një gjobë në formën e bamirësisë, u detyrua ta paguante atë në te plota dhe pa keste. Megjithatë, Nornikel është aq i fortë sa u bë monopoli i parë që ngriti zërin kundër krizës në Ukrainë. (Për detaje, shihni http://medyagunlugu.com/haber/altust-olusun-esiginde-51216)

Shefi i Novatek, Mihelson, ishte gjithashtu i lirë, derisa u vendos në listën e sanksioneve të Britanisë së Madhe më 6 prill. Lisin, shefi i kompanive të shumta, është ende i përjashtuar nga sanksionet. Po ashtu edhe Alekperov, partneri i Lukoil.

Çfarë kanë të përbashkët? Kundërshtimi i tyre ndaj operacionit ukrainas? Qysh më 7 mars, Lisin i kishte bërë thirrje Putinit që të "përfundonte menjëherë luftën me Ukrainën". Më 14 mars, Potanin kishte folur pak a shumë në të njëjtin kuptim.

Megjithatë, kjo nuk është një arsye për të mos u përfshirë në listat e sanksioneve, por mund të jetë një rast.

Cilësitë e tyre të përbashkëta nuk fshihen në fjalët apo veprimet e tyre. Emra si Mihelson, Alekperov dhe Rotenberg, të cilët nuk hynë në listat e sanksioneve ose u futën shumë vonë në mënyrë që të mund të largoheshin lehtësisht (si Abramovich), janë më të rëndësishëm sepse ata kanë qenë gjithmonë të lidhur me Kremlinin në e kaluara. Por jo, nuk po spekuloj se “ata mendojnë se përmes këtyre mund të vendoset një dialog me Kremlinin”. Përkundrazi, siç do ta përmend më poshtë, kjo nuk është e mundur, sepse objektivi është tashmë ndryshimi i pushtetit në Rusi.

Rëndësia e shumë prej këtyre emrave buron nga lidhja e tyre me naftën dhe gazin natyror. Me fjalë të tjera, sepse ata kanë hyrë në zemrën e ekonomisë ruse.

Prandaj, duke mos i përfshirë në listën e sanksioneve (duhet të ketë lidhje të drejtpërdrejta përveç këtij fenomeni indirekt), marrëdhënia me ta synon të kthejë Kremlinin dhe jo dialogun me Kremlinin. Nëse disa oligarkë janë përfshirë në lista, mospërfshirja e tyre në lista është për të njëjtën arsye politike; Arsyeja pse borgjezia e mesme u likuidua me sanksione është për të njëjtën arsye politike.

Dinamika

Më 15 mars, unë shkrova në ‘Medya Günlüğü’:

"Rrjedha e ngjarjeve në Rusi varet kryesisht nga forma e trazirave klasore. Nëse politika e koncesioneve ndaj borgjezisë së madhe vazhdon, dhe për rrjedhojë inflacioni rritet në mënyrë të pakontrolluar, dhe nëse masat punëtore përballen me një fatkeqësi të ngjashme me atë të 98-ës, as Kremlini nuk do të jetë në gjendje të mbajë. Mënyra më e besueshme është ajo që ai dukej se e kishte marrë që në fillim, por që e kundërshtoi me guxim, siç tregoi shfaqja e borgjezisë së madhe përpara Nornikelit; dmth kufizimi i monopoleve, nacionalizimet, edhe pse të kufizuara, ose marrja në konsideratë e interesit publik nga administratori, jo e kompanisë, janë mënyrat për të ruajtur fuqinë blerëse të masave punëtore. Nëse merr këtë drejtim, mbështetja politike për Kremlinin mund të gjejë gjithashtu një bazë sociale të qëndrueshme. Unë mendoj se Kremlini priret të marrë këtë rrugë; por nuk di si ta detyroj borgjezinë e madhe të tërhiqet. Ai ndoshta do të përpiqet të gjejë një rrugëdalje; por kjo kërkon një politikë ekuilibri shumë të imët. Është shumë e vështirë të ruhet ky ekuilibër në një mjedis të thellë krize. Brenda do të ketë një proces konfliktual; Mënyra për të dalë me sukses nga konflikti është parandalimi ose kufizimi i varfërimit të masave punëtore.”

Nëse ju justifikoni ndërhyrjen e Rusisë në Ukrainë apo jo; Sot, çështja ka pushuar plotësisht të jetë një çështje ukrainase.

Që në fillimet e konflikteve, kam kundërshtuar me këmbëngulje komentet se “oligarkët nacionalistë-imperialistë rusë duan luftën”. Në realitet, konflikti ndodhi përkundër këtyre oligarkëve. Prandaj, ky kundërshtim ndaj interesave të borgjezisë së madhe bën që zhvillimet të evoluojnë në një konflikt të dukshëm klasor.

Konflikti po vijon aktualisht mes përfaqësuesve të palëve. Në njërën anë të kësaj është e majta, e cila e vendos denazizimin (denazistët) në Ukrainë përpara të gjitha kërkesave të tjera të shprehura nga Kremlini dhe për këtë arsye (vetëm në këtë kontekst) përfaqëson pritshmëritë e masave. E majta po debaton gjithashtu nëse denazifikimi do të mbulojë të gjithë Ukrainën, apo nëse do të mjaftohet me garancitë e mos anëtarësimit dhe garancitë e Krime-Donbasit, pa prekur drejtpërdrejt sistemin politik të Ukrainës (që kuptohet si prirje e Kremlinit në këtë faza e dytë e luftës); megjithatë, këto nuk nënkuptojnë një ndryshim cilësor në qasjen e së majtës. Kjo e majtë në fund po lufton për një "kthesë majtas" popullore në dislokim.

E majta deri tani ka arritur të ushtrojë njëfarë ndikimi në masat kundër krizës të Kremlinit; falë kësaj, kriza nuk është ndjerë ende fort në sytë e masave, veçanërisht me administrimin e suksesshëm të Mishustinit. Por "kthesa majtas" është ende e paqartë; mbetet konservatore.

Nga ana tjetër, borgjezia e madhe natyrshëm përpiqet të arrijë të kundërtën, dhe e bën këtë me një diskurs pacifizmi gjithnjë e më të fortë. Deripaska, një nga viktimat e listave të sanksioneve (ka nga ata që e quajnë "hajdut lapsash" duke i kujtuar imazhet e marrëveshjeve kolektive të Putinit), është përfaqësuesi më i shquar i borgjezisë së madhe, nëse jo më i ndrituri, në kohët e fundit. Deripaska tërheq një kornizë politike për atë që Potanin tha shumë herët më 14 mars nga një këndvështrim i ashtuquajtur jo politik dhe "thjesht ekonomik" dhe bën thirrje për braktisjen e "kapitalizmit shtetëror", "kalimin në një ekonomi tregu", “fundin e  konfliktit në Ukrainë". Sipas Deripaska, kjo është thelbësore për "gjetjen e tregjeve të reja, trajtimin e eksporteve, vendosjen e një pikënisjeje të re"; kështu që ne mund të "ndërtojmë një ekonomi të suksesshme në 10 vjet".

Unë mendoj se kjo është një deklaratë lufte kundër Kremlinit, e fshehur pas një velloje të rreme gandhiane. Kjo deklaratë lufte përkon plotësisht me shpalljen e luftës së trojkës.

“Shpallja e luftës e Trojkës” nuk është një deklaratë retorike; Borrell, shefi i diplomacisë së BE-së, tha sot: "Kjo luftë duhet të fitohet në fushën e betejës". Fusha e betejës është ekonomia ruse, jo Ukraina; fitorja nënkupton hapjen e pakushtëzuar të Rusisë ndaj trojkës, "braktisjen e kapitalizmit shtetëror", "kalimin në një ekonomi tregu".

V. Lepehin, drejtor i Institutit të Bashkimit Ekonomik Euroaziatik dhe rektor i shkollës me emrin “Shkolla e Solidaritetit Ekonomik”, ka shkruar pak ditë më parë:

“Për tridhjetë vjet, Rusia është mbështetur aq fort në Perëndim, është ndikuar nga administrata perëndimore dhe qendrat e standardizimit me një epsh të tillë, saqë është bërë një vend i zakonshëm periferik, madje edhe gjysmë kolonial.”

Ndoshta situata aktuale mund të shpjegohet me konfliktin midis vullnetit (Kremlinit) dhe objektivitetit (neoliberalizmit): vullneti deri tani ka arritur të ruajë pavarësinë e tij pa ndryshuar objektivitetin; por rruga ngushtohet.

Hazal Yalin. Ka më shumë se dyzet përkthime, kryesisht nga letërsia klasike ruse. “1945. Marrëdhëniet BRSS-Turqi" dhe "Rusia: Rënia, ngritja dhe dinamika". Midis tyre janë autorë si Tolstoi, Dostojevski, Saltykov-Schedrin, Gogol, Turgenev, Pushkin, Zamyatin, Kuprin, Goncharov, Leskov, Grin, Zoshchenko, Strugatsky. Përkthimet botohen në botues si Kırmızı Kedi, Kitap, İthaki, Helikopter, Remzi, etj. Artikujt aktualë zakonisht botohen në Yakın Doğu Haber (ydh.com.tr). @Hazal_YalinBurimi : Medya Günlüğü