Historia e Hezbollahut dhe kontrabandës së drogës: "Çështja Bodansky" që legalizon tregtinë!

nga Ali Murad | Publikuar në Nën. 11, 2021, 9:59 p.m.

Qindra libra, studime dhe artikuj janë botuar gjatë dy dekadave të fundit duke pretenduar ekzistencën e një fetvaje që lejon anëtarët e Hezbollahut të tregtojnë drogë dhe ta përdorin atë si armë për të shënjestruar armiqtë e tyre. Burimi kryesor i cituar si dëshmi për ekzistencën e fetvasë në të gjitha këto botime është izraeliti Yosef Bodansky, i cili mori nënshtetësinë amerikane në fillim të viteve të tetëdhjeta dhe punoi në institucione dhe departamente zyrtare amerikane.

Ndër akuzat që armiqtë e Hezbollahut i bëjnë vazhdimisht organizatës është edhe kontrabanda e drogës. Për gati tre dekada, partia është akuzuar nga armiqtë e saj për trafik droge dhe lidhje me rrjetet globale (veçanërisht ato në Amerikën Latine) për të financuar aktivitetet e saj. Armiku Izrael ishte i pari që nisi këto akuza, pas së cilës amerikanët miratuan narrativën sioniste për aktivitetet e pretenduara të Partisë në trafikun e drogës dhe krimit të organizuar. Vendet e Gjirit, sidomos pas vitit 2011, iu bashkuan radhëve të tyre dhe u përpoqën ta përforconin këtë akuzë me mjetet e tyre mediatike dhe politike.

Në numrin e tretë të projektit kërkimor “Eliminimi i pretendimeve amerikane në lidhje me rolin e Hezbollahut në Amerikën Latine”, botuar nga Qendra Këshillimore e Kërkimeve dhe Dokumentacionit, Izraeli akuzon Hezbollahun për trafik droge dhe e paraqet këtë si një “fakt” të padiskutueshëm dhe më pas diskutohet se Amerika e përdori këtë akuzë për të justifikuar ligjet e saj të drejtpërdrejta të sanksioneve kundër organizatës.

Dëshmia më e qartë e përpjekjeve të para të Izraelit për të ndikuar fuqitë perëndimore për të mbështetur "etiketën e trafikut të drogës të Hezbollahut" ndoshta erdhi në vitet 1990. Më 16 qershor 1997, në një takim të komitetit "Lufta kundër drogës" në Knesset izraelit, Shmuel Narkis, Zëvendës Komandanti i Operacioneve Speciale në Ministrinë e Sigurisë Kombëtare, tha: "Ju mund të gjurmoni drogën që rrjedh në Amerikë përmes Hezbollahut, Libanit dhe Sirisë. Hezbollahu është i përfshirë në prodhimin e drogës dhe kushdo që është në dijeni të asaj që po ndodh në Liban e di këtë." Në të njëjtin takim, koloneli Reuven Ehrlich, zëvendës koordinator i qeverisë izraelite në Liban, tha: "Hezbollahu ka mjaft para për të ushqyer organizatën e saj falë prodhimit të saj (drogës). Duket se ekziston një lidhje midis drogës dhe terrorizmit. Ky supozim duhet të testohet me kujdes. Është e rëndësishme të përfshihen Perëndimi dhe Shtetet e Bashkuara në këtë luftë."

Sa i përket akuzës më të vjetër të SHBA-së se Hezbollahu është i përfshirë në trafikun e drogës; Në një raport të botuar më 9 mars 1988, Christian Science Monitor pohoi, duke cituar burime të inteligjencës perëndimore, se "një autoritet fetar shiit ka nxjerrë një fetva për Hezbollahun që e bën të ligjshëm prodhimin e opiumit dhe heroinës për sa kohë që u shitet jobesimtarëve." Disa ditë më vonë (24 mars 1988), Wall Street Journal botoi një raport duke cituar një zyrtar "të lartë" në Departamentin e Drejtësisë të SHBA, i cili tha: "Është e qartë se anëtarët e Hezbollahut janë të përfshirë në trafikun e drogës për të mbështetur elementet e ndryshme të organizatave të tyre”. Por, zyrtari shtoi se qeveria e tij "nuk e di nëse paratë janë shpenzuar drejtpërdrejt për të mbështetur aktivitetet terroriste". Në të njëjtin raport, pretendohetse CIA arriti në përfundimin se iranianët "po i mësonin aleatët e tyre libanezë të kultivonin hashash" dhe se "qarqet e inteligjencës amerikane gjetën prova të marrëdhënies së Hezbollahut me drogën, duke përfshirë se kleriku Subhi Tufeyli nxori një fetva në këtë drejtim”. Thuhet se Tufeyli i paralajmëroi ndjekësit e tij që të mos përdorin drogë vetë dhe u tha atyre që t'ua shesin atë jobesimtarëve. Kjo është një gënjeshtër që përgënjeshtrohet nga fakti se Tufejli nuk ishte autoritet fetar i autorizuar për të nxjerrë fetva, as në ato ditë dhe as në ndonjë kohë tjetër.

Katër vjet më vonë, akuza amerikane u përhap në një nga komitetet e Dhomës së Përfaqësuesve në Kongres. Më 23 nëntor 1992, Nënkomiteti i Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA-së për Krimin dhe Drejtësinë Penale (i udhëhequr nga përfaqësuesi sionist, demokrati i Nju Jorkut Chuck Schumer) publikoi një raport të titulluar "Siria, Presidenti Bush dhe Droga". Raporti prej 36 faqesh përmbante pretendime të padokumentuara, plot referenca për burime të paidentifikuara të inteligjencës amerikane, dhe i frymëzuar nga një raport i mëparshëm i publikuar nga inteligjenca e policisë izraelite – vetëm në anglisht – në të cilin Hezbollahu akuzohej për trafik droge. Në këtë raport si të ardhura nga kjo tregti përmendet një shumë prej 100 milionë dollarësh. Në vitet në vijim, sionistët amerikanë dhe të tjerë e përdorën këtë "Raport Schumer" në librat dhe shkrimet e tyre (si sionisti amerikan Daniel Pipes dhe ish-kreu i Shin Bet, gjenerali izraelit Ami Ayalon).

Për shkak se Hezbollahu përqafoi doktrinën islame të ndalimit të përdorimit dhe trafikimit të drogës, duhej të ndërtohej një narrativë që shkonte përtej këtij ndalimi për të lehtësuar shpërndarjen e akuzës. Prandaj, regjimi i pushtimit përhapi akuzën se partia po sponsorizonte kultivimin e opiumit dhe kanabisit dhe prodhimin industrial të drogës, duke përfituar nga kontrabanda e drogës që kryenin disa familje dhe individë në zonën ku u shfaq Hezbollahu në Liban (veçanërisht në Bekaa. ). Ai e bëri këtë pavarësisht se e dinte se ky kultivim në zona të thella kishte filluar para themelimit të Partisë dhe lidhej me dobësinë e sigurisë shtetërore dhe ekonomisë atje.

Qindra libra, studime dhe artikuj janë botuar gjatë dy dekadave të fundit duke pretenduar ekzistencën e një fetvaje që lejon anëtarët e Hezbollahut të tregtojnë drogë dhe ta përdorin atë si armë për të shënjestruar armiqtë e tyre. Me sa duket, thuhej: "Nëse nuk mund t'i vrasim me armë, do t'i vrasim me drogë". Mirëpo, emri i autoritetit fetar që ka dhënë fetva nuk përmendet në asnjë nga librat, hulumtimet dhe artikujt që përmendin këtë fetva. Përveç kësaj, burimi kryesor i cituar si dëshmi për ekzistencën e një fetvaje në të gjitha botimet është izraeliti Yosef Bodansky, i cili mori nënshtetësinë amerikane në fillim të viteve tetëdhjetë dhe punoi në institucione dhe departamente zyrtare amerikane.

Falsifikuesit e akuzave

Bodansky ishte redaktor i revistës zyrtare të Forcave Ajrore Izraelite dhe emigroi në Shtetet e Bashkuara në fund të viteve 1970 për të punuar në Universitetin Johns Hopkins. Paralelisht me punën e tij akademike, ai shërbeu si "redaktor teknik" i një reviste të botuar nga "Instituti Hebre për Çështjet e Sigurisë Kombëtare - JINSA". Në vitet e para të administratës së Reganit, ai u punësua nga Richard Perle dhe Stephen Bryan si konsulent në Departamentin e Mbrojtjes. Kjo ishte e pazakontë për agjencitë qeveritare amerikane, pasi ai ishte ende një shtetas izraelit. Bodansky ofroi shërbimet e tij këshilluese në Divizionin e Transferimit të Teknologjisë në Pentagon. Menjëherë pasi punonjësi i Inteligjencës Detare Jonathan Pollard u arrestua me akuzën e spiunazhit për Izraelin në 1985, njeriu ynë filloi të fshihej. Sipas burimeve amerikane, Bodansky ishte një nga operativët e Pollard-it si agjent i shërbimit izraelit "LEKEM", dega e spiunazhit teknologjik të Ministrisë së Luftës së Izraelit. Sipas Executive Intelligence Review, Bodansky fillimisht u dërgua në Shtetet e Bashkuara si pjesë e planeve të Izraelit për të marrë teknologjinë e nevojshme për të prodhuar LAVI, një version i modifikuar i F-16-ve amerikanë. Pasi Pollard u ekspozua, gazeta e Partisë Laburiste të Izraelit "Davar" do të shkruante se Bodansky ishte i lidhur me të.

Fetvaja e lartpërmendur u përfshi në librin e izraelitit Yosef Bodansky në vitin 1993 dhe teksti i saj iu atribuua gabimisht Agjencisë Libiane të Lajmeve.

Bodansky shkroi artikuj mbi sigurinë kombëtare për Washington Times dhe punoi si reporter për gazetën britanike Jane Defense. Nga viti 1989 deri në vitin 2004 ai ishte drejtor i Task Forcës për Terrorizmin dhe Luftërat Jokonvencionale në Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA-së dhe raportoi për "kërcënimin islamik" ndaj Amerikës. Në vitin 1993, muaj pas bombardimit të Qendrës Botërore të Tregtisë, ai botoi një libër të quajtur "Amerika dhe Perëndimi… Terror sot".

Në librin e tij, Bodansky u përpoq të përfshinte Hezbollahun dhe grupet e rezistencës palestineze në kategorinë e organizatave salafi-xhihadiste dhe pretendoi se lëvizjet e rezistencës po kryenin aktivitete kriminale me qëllim që të synonin Perëndimin duke përhapur drogë në shoqëritë e tyre. Fetvaja, e cila lidhte Hezbollahun me drogën, iu atribuua Agjencisë Libiane të Lajmeve Jamahiriya me buletinet e saj të datës 19, 20 dhe 21 mars 1990. Kur çështja e vlefshmërisë së fetvasë u kontrollua në buletinet e Agjencisë Libiane të Lajmeve, nuk u gjet asgjë. Studiuesi amerikan Jonathan Marshall, në librin e tij "Hekurudhat Libaneze" (2012), i cili tregon historinë e trafikut të drogës në Liban, deklaroi se citati në librin e Bodansky ku ai i referohet fetvasë është i dyshimtë.

Libri i Bodanskit ishte burimi i parë i përmendjes së "fetvasë" në librat dhe botimet e shumë shkrimtarëve dhe studiuesve, kryesisht nga e djathta sioniste amerikane, përpara se të transmetonte fetva drejtpërdrejt ose përmes një transmetuesi parësor. Megjithatë, shumica e librave dhe botimeve të mëvonshme rrallë ia atribuojnë fetvanën Bodanskit, duke cituar në vend të kësaj kërkimet nga Divizioni Federal i Kërkimeve të Bibliotekës së Kongresit në partneritet me Departamentin e Mbrojtjes të SHBA, botuar në maj 2002 nga Rex Hudson. Në faqen dhjetë të artikullit të Hudson-it, citohet një "fetva", duke iu referuar një libri tjetër të Bodansky: "Bin Laden: Njeriu që i shpalli luftë Amerikës". Vlen të përmendet se kjo “fetva” nuk ishte përfshirë në botimin e parë të librit, i cili u botua në vitin 1999. Megjithatë, ajo iu shtua botimit të dytë të botuar pas ngjarjeve të 11 shtatorit 2001, në kontekstin e pretendimit se organizatat islamike sunite dhe shiite ndryshojnë ideologjikisht, por se ekziston një marrëveshje e fshehtë mes Al Kaedës dhe Iranit dhe se ato bashkëpunojnë në krimin e organizuar.

Autorja izraelito-amerikane Rachel Earnfield i referohet "Fetvasë së Bodanskit" në librin e saj "Financimi i së keqes: Si të financohet dhe ndalohet terrorizmi" (2003). Megjithatë, studiuesit dhe autorët e mëvonshëm nuk e cituan (pa dashje ose qëllimisht) librin e Bodanskit si burimin kryesor për fetvanë e supozuar.

Me kalimin e kohës, me zhvillimet politike dhe në terren në përballjen e Hezbollahut me pushtimin izraelit, "fetva" depërtoi në institucionet zyrtare të SHBA. Ai u prezantua si një “fakt” në korridoret e Kongresit Amerikan dhe disa përfaqësues amerikanë e cituan qëllimisht atë në seancat dëgjimore drejtpërdrejt për Hezbollahun ose për kartelet e drogës dhe bandat e krimit të organizuar në Amerikën Latine. E njëjta frazë u shpreh nga dy ligjvënës republikanë në tre seanca të Dhomës së Përfaqësuesve në fund të vitit 2011. Njëri prej tyre ishte vetë Michael McCaul, i cili shkroi hyrjen e librit të parë të Bodansky për të folur për fetvanë, “Amerika dhe Perëndimi… Terrori sot”!

Si rezultat, shfaqet një partneritet i qartë izraelito-amerikan në fabrikimin dhe ekzagjerimin e akuzave për trafik droge kundër Hezbollahut kur rrethanat politike e lejojnë. Së pari, sepse kjo akuzë synon të njollosë imazhin e kryengritësit dhe ta portretizojë lëvizjen si organizatë kriminale, por edhe terroriste. Së dyti, akuza krijon një rrugë shtesë për të nxitur përpjekjet ndërkombëtare për t'u përballur me Partinë në lidhje me aktet e saj të supozuara të paligjshme. Së treti, me këtë justifikim, ata mund të ngjallin dyshime për biznesmenët shiitë dhe të bëjnë presion mbi Libanin dhe qarqet shiite për referimet e mërgimtarëve. Së katërti, me këtë akuzë, Hezbollahu bëhet një kërcënim për sigurinë kombëtare amerikane, gjë që kontribuon në mobilizimin e opinionit publik amerikan dhe zbatimin e shpërndarjes gjithnjë në rritje të burimeve për t'u përballur me lëvizjen.Burimi : Al Akhbar / Medya Şafak