SHBA vendos grupin pro-Iranit të Bahreinit në 'listën e terrorit'

Publikuar në Dhj. 25, 2020, 12:23 a.m.

Shtetet e Bashkuara të martën vendosën një grup pro-iranian të vendosur në Bahrein në "listën e tyre terroriste" globale, duke e akuzuar atë për komplotin e sulmeve kundër trupave amerikane në Mbretërinë e vogël të Gjirit.

Grupi, Saraya al-Mukhtar, paraqet një "rrezik të konsiderueshëm të kryerjes së akteve terroriste që kërcënojnë sigurinë  kombëtare dhe politikën e jashtme të Shteteve të Bashkuara", tha sekretari i shtetit Mike Pompeo në një deklaratë.

"Saraya al-Mukhtar është një organizatë terroriste e mbështetur nga Irani me qendër në Bahrein, thuhet se ka marrë mbështetje financiare dhe logjistike nga Trupat e Gardës Revolucionare Islamike të Iranit," tha Pompeo.

Gardat Revolucionare të Iranit kanë qenë në listën e SHBA "Terrorist të Përcaktuar Global" që nga viti 2019.

"Qëllimi i vetë-përshkruar i Saraya al-Mukhtar është të rrëzojë qeverinë e Bahrainit me synimin t'i hapë rrugë Iranit të ushtrojë ndikim më të madh në Bahrein," tha Pompeo.

"Grupi ka komplotuar sulme kundër personelit amerikan në Bahrein dhe ka ofruar shpërblime parash për vrasjen e zyrtarëve te Bahrainit."

Vendosja e Saraya al-Mukhtar në listë ngrin çdo pasuri që ka në Shtetet e Bashkuara, e privon atë nga hyrja në sistemin financiar të SH.B.A.-së dhe ndalon qytetarët e SH.B.A.-së nga çdo marrëdhënie me grupin.

Muslimani Shia Saraya al-Mukhtar është i njohur në internet për bërjen e kërcënimeve ndaj familjes mbretërore dhe dënimin e trajtimit të pakicës myslimane shiite në Arabinë Saudite fqinje.

Ajo u akuzua në vitin 2017 për rrëmbimin e llogarisë në Twitter të ministrit të jashtëm të Bahreinit, një anëtar i dinastisë myslimane sunite që mbretëron mbi mbretërinë e Gjirit me shumicë Shia.

Presidenti Donald Trump është zotuar të rritë presionin mbi Iranin deri në fund të mandatit të tij në Shtëpinë e Bardhë në 20 Janar.

Presidenti i zgjedhur Joe Biden ka treguar se ai do të ishte i hapur për rinovimin e një dialogu me autoritetet iraniane.Burimi : The New Arab