Dhjetëra bahrejnas të arrestuar për pjesëmarrje në ritualet e Arbainit

Publikuar në Tet. 11, 2020, 2:19 a.m.

Të paktën 61 shtetas bahrejnas janë thirrur dhe marrë në paraburgim nga forcat e sigurimit të vendit për pjesëmarrje në ritualet e Arbaimit.

Grupi kryesor i opozitës së Bahrejnit , Shoqata Kombëtare Islamike al-Wefaq, tha se forcat e sigurisë kanë arrestuar qytetarët gjatë ditëve të fundit duke çuar në ditën e Arbainit, e cila ishte të enjten.

Arbaini  vjen 40 ditë pas Ashures, përvjetorin e martirizimit të Imamit të tretë Shia, Imam Husseit  (a.s.).

Regjimi qeverisës në Bahrejn  vitet e fundit është përpjekur të parandalojë shiat e vendit nga mbajtja e ritualeve të zisë.

Masat kufizuese dhe abuzimet e të drejtave u rritën në Bahrejn edhe para muajit hënor Hirji të Muharremit (21 gusht - 18 shtator), në të cilin Shiat vajtojnë martirizimin e Imam Hussejnit (a.s.).

Masat përfshijnë thirrjen e atyre që organizojnë rituale zie për t'i kërcënuar ata.

Mbreteria  ne Gjirit Persik ka parë protesta anti-regjim gjatë nëntë viteve të fundit. Kërkesa kryesore ka qenë përmbysja e regjimit Al Khalifah dhe krijimin e një sistemi të drejtë dhe përfundimtar që përfaqëson të gjithë shtetasit Bahrejnit..

Regjimi i Manama-s   i ka injoruar thirrjet dhe po vazhdon  me shtypjen e tij të ashpër të demonstratave pro-demokracisë me ndihmën e forcave nga Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.Burimi : IQNA