Enes Efendi Ljevakoviç: Bashkesia Islame po lehtëson masat së shpejti, namazet do të kryhen në xhami

Publikuar në Maj 9, 2020, 12:21 a.m.

Komuniteti Islamik në B dhe H gjithashtu do të fillojë gradualisht të zbusë masat dhe kufizimet e lartpërmendura në lidhje me kryejen e namazeve  në xhami, duke respektuar masat e zbatueshme të mbrojtjes të miratuara nga autoritetet shtetërore kompetente, tha Enes ef. Ljevakoviç.

Efendija Ljevakoviç thotë se situata me pandeminë në botë dhe në vendin tonë është e ndërlikuar dhe e vështirë, jo vetëm në funksion të numrit të personave të infektuar dhe të vdekur, por edhe për sa i përket pasojave të përgjithshme që do të lërë pas në të gjitha sferat e jetës shoqërore.

"Shpalljet e bëra nga disa epidemiologë, me gjasë jashtë kujdes dhe kujdes shtesë, se një valë e re mund të pasojë në vjeshtë nuk janë inkurajuese. Më duket se tani kemi nevojë për optimizëm dhe inkurajim për të kapërcyer pasojat e kufizimeve të ndryshme, kufizimeve dhe kontakteve të reduktuara sociale sa më shpejt të jetë e mundur. pa i zhveshur përpjekjet dhe rezultatet tona deri më tani isshtë detyrë e organeve kompetente shtetërore dhe profesionale të na udhëzojnë gjatë kësaj periudhe me udhëzime dhe protokolle të qarta dhe në kohë.

Në këtë pikë, ne duhet të përqëndrohemi në riparimin e efekteve anësore të kësaj vale. Nëse ka një valë të re dhe i lutemi Zotit të mos e bëjmë, do të përshtatemi, ashtu si jemi përshtatur me këtë valë pandemike.

Ka shumë mësime për të mësuar nga kjo krizë. Ne kemi lexuar dhe dëgjuar shumë prej tyre këto ditë në portale të ndryshme, në media të shtypura, nga ekspertë të profileve të ndryshme. Me këtë rast dëshiroj të theksoj disa prej tyre. Para së gjithash, riafirmohet rëndësia e organizimit të mirë dhe planifikimit në kohë dhe gatishmërisë emergjente. Kjo vlen veçanërisht për sektorin e shëndetit, mbrojtjen civile, shërbimet e sigurisë, kompetencën e njerëzve që drejtojnë këta sektorë dhe spitalet dhe qendrat shëndetësore të pajisura mirë. Së dyti, kjo krizë ka treguar se sa njerëz (shtete dhe popuj) drejtohen drejt njëri-tjetrit, sa të ndërthurur janë interesat dhe lidhjet midis tyre.

Ceshtja e sigurisë dhe sfidat me të cilat përballet njerëzimi janë të natyrës globale dhe të gjithë duhet të bashkëpunojnë për të luftuar kërcënimet globale, siç është kjo pandemi.       Disiplinës dhe durimi në jetë, dhe aderimin në një mënyrë jetese të shëndetshme dhe mënyrë jetese, ushqim të shëndetshëm dhe higjenë personale. Eshtë një mësim i dobishëm dhe kuptimi që, pavarësisht përparimeve të mëdha në shkencë dhe teknologji, njeriu është akoma një krijesë e kufizuar dhe e prekshme e Zotit, dhe se sjellja e tij e uritur dhe arrogante ndaj natyrës mund ta kap kokën shumë mirë. Sikur të merrnim këto dhe mësime të tjera nga kjo krizë, ajo do të tregojë kohë dhe disa tundime të ngjashme në të ardhmen ", tha ef. Ljevakoviç, N1 raportoi

Kur bëhet fjalë për masat lehtësuese gjatë muajit të Ramazanit, ai thotë:

"Masat e ndotjes të marra nga autoritetet shtetërore kompetente dhe Bashkësia Islame në fushën e tyre, me siguri kanë kontribuar në shtypjen dhe parandalimin e pandemisë. Ndërsa numri i të porsalindurve zvogëlohet, ndalimet dhe kufizimet lehtësohen gradualisht, si në botë, ashtu edhe në vendin tonë. gradualisht do të fillojë të zbusë masat dhe kufizimet e lartpërmendura në lidhje me ekzekutimin e përhapjeve të xhamive në xhami, duke respektuar masat mbrojtëse në fuqi të lëshuara nga autoritetet shtetërore kompetente, dhe pres që kjo të ndodhë në javën e parë të majit.  Shpresoj të hyj në gjendjen shumë më të qetë në gjysmën e dytë të Ramazanit ".