Përfundoi rinovimi i Portës së Kur'anit në Shiraz

Publikuar në Mars 16, 2019, 12:05 a.m.

Një projekt për riparimin dhe rinovimin e Portës së Kur'anit në qytetin jugor iranian të Shirazit ka përfunduar, tha një zyrtar.

Mexhid Kerami Karache, një zëdhënës i Bashkisë së Shirazit, tha se faza e tretë e projektit, me rinovimin e jashtëm të strukturës, përfundoi kohët e fundit.

Ai vuri në dukje se Porta e Kur'anit tani është gati për vizita nga ata që udhëtojnë në Shiraz gjatë pushimeve të Nevruzit, duke shënuar Vitin e Ri iranian.

Porta e Kur'anit është një portë historike në veri të Shirazit.

Ajo është e vendosur në hyrjen verilindore të qytetit, në rrugën drejt Marvdasht dhe Isfahan.

Porta konsiderohet se bekon njerëzit që kalojnë nëpër të me një kopje të  Kur'anit të Shenjtë.

Monumenti me bazë drejtkëndësh fillimisht ishte ndërtuar në shekullin e 18 gjatë dinastisë Zand. Megjithatë, ai u nënshtrua disa tërmete të shumta, të cilat godasin qytetin gjatë epokës së dinastisë Kaxhar (1785-1925).

Gjatë historisë së tij, monumenti ka pësuar disa projekte të restaurimit dhe rinovimit.

Projekti i rinovimit dhe riparimit të fundit ka filluar nga Bashkia e Shirazit nën mbikëqyrjen e departamentit të trashëgimisë kulturore të qytetit.Burimi : IQNA