Sarajeva shënon 25 vjetorin e bombardimit të tregut vdekjeprurës

Publikuar në Shk. 8, 2019, 4:40 a.m.

Të afërmit e 68 personave të vrarë në shkurt të vitit 1994, kur forcat serbe të Bosnjës bombarduan tregun Markale të Sarajevës përkujtuan vdekjen e tyre në kryeqytetin e Bosnjës.

Shkruan:Admir Muslimoviç

Të afërmit e viktimave dhe banorët e Sarajevës të martën vendosën lule dhe lexonin emrat e 68 njerëzve të vrarë në tregun Markale në shkurt të vitit 1994.

Ata vdiqën kur një predhë u gjuajtë nga pozicionet e mbajtura nga ushtria serbe boshnjake. Më shumë se 140 vetë u plagosën gjithashtu.

Senida Karoviç, presidente e Bashkimit të Viktimave të Luftës Civile të Kantonit të Sarajevës, tha se tregu Markale ishte një "simbol i kujtesës" për të gjithë qytetarët e Sarajevës të cilët u vranë ose u plagosën gjatë rrethimit të qytetit midis viteve 1992 dhe 1995.

"Rrethimi i qytetit të Sarajevës ishte më i gjatë në historinë moderne. Ajo zgjati për 1.479 ditë. Më shumë se 50,000 qytetarë të tjerë u plagosën dhe 11,541 u vranë, duke përfshirë 1,601 fëmijë, "tha Karoviç.

Hasan Banda tha se ai mbijetoi masakrën më 5 shkurt 1994 pavarësisht se ishte plagosur rëndë. "Pashë këmbë, koka, pjesët e trupit", kujton Banda.

Përfaqësuesit e Asamblesë së Kantonit të Sarajevës dhe qeverisë gjithashtu vendosën lule, siç bëri edhe anëtari i presidencës shtetërore të Bosnjës, Zheljko Komsiç.

Komsiç tha se përvjetori i sulmit nuk duhet harruar.

"Koha kalon, por dhimbja nuk bëhet më e vogël. Të gjithë ne kemi historitë tona për Markale, por ato që u tha nga familjet, anëtarët e të cilëve u vranë, u plagosën ose u bënë me aftësi të kufizuara këtu janë ato më të vështira dhe më tragjike, "tha Komsiç.

Tribunali i Hagës ka dënuar ish-komandantët e Trupave Sarajevë-Romanija të ushtrisë serbe të Bosnjës Stanislav Galiç dhe Dragomir Millosheviç për bombardimin e Sarajevës gjatë rrethimit.

Vendimi i Galiç në nëntor 2006 e përshkroi sulmin Markale si "një shembull i granatimeve që qëllimisht vunë në shënjestër civilët".