Hashemi nga Press TV zotohet të flasë kundër padrejtësisë së SHBA-së deri në frymën e saj të fundit

Publikuar në Jan. 28, 2019, 1:31 a.m.

Marzieh Hashemi, e cila u lirua të mërkurën pasi kaloi 10 ditë në paraburgim pa akuzë, i ka folur Press TV-së për përvojën e saj dhe se si ajo është e vendosur që të parandalojë të tjerët që t'i nënshtrohen një keqtrajtimi të tillë nga sistemi i drejtësisë së SHBA-së.

Gjatë një interviste të drejtpërdrejtë me Press TV nga Uashingtoni të enjten në mbrëmje, Hashemi tha se gjatë kohës që kishte qenë "ngacmuar" nga oficerë të sigurisë amerikane gjatë udhëtimeve të saj të mëparshme në atdheun e saj, paraburgimi mori gjithçka për një "nivel të tërë të ri".

"Në përgjithësi, kur udhëtoj nëpër Shtetet e Bashkuara dhe fluturimet e brendshme ... gjithmonë duhet të jem në aeroporte tri deri në tre orë e gjysmë para fluturimit vetëm për të shmangur të gjitha pengesat", - tha ajo.

Arrestimi

Hashemi tha se ishte me djalin e saj, Reza, kur FBI e arrestoi dhe e vuri në pranga më 13 janar përpara se të hipte në një fluturim në Denver.

Ajo kaloi natën në aeroportin e St Louis para se të transferohej në selinë e FBI-së në Uashington, të nesërmen.

Atje, agjentët e FBI-së vazhduan t’i thonin Hashemit se ajo nuk po akuzohej, ndërkohë që morën shenjat e gishtërinjve të saj.

"Pastaj, ata thanë se duhej të merrnin ADN-në time", tha Hashemi, duke shtuar se agjentët kryen një shkëmbim ADN-je ndaj saj kundër vullnetit të saj.

Ajo u transferua pastaj në burgun qendror të Uashingtonit dhe më pas në një institucion tjetër paraburgimi, ku ajo u kontrollua terësisht.

"Shikuesit tanë më njohin, unë jam ... një muslimane praktikuese dhe unë i përmbahem hixhabit", -u shpreh ajo. "Pra, për mua, hixhabi është edhe mëi  rëndësishëm për ta veshur para meshkujve të huaj dhe unë kam qenë subjekt i një kërkimi të terësishëm dhe nuk më është lejuar ta vendos shaminë kur jam fotografuar.”

Hashemi u dërgua në gjykatë pasi kaloi një natë në "kushte të pabesueshme" të objektit, ku u burgos në izolim pranë njerëzve të tjerë nga kombësi të ndryshme që FBI kishte arrestuar për arsye të panjohura.

Për të hyrë në sallën e gjyqit, Marzieh u detyrua të ngjitej nëpër shkallë, ndërsa ishte në pranga, për shkak të ashensorëve të cilët nuk funksiononin, që autoritetet nuk ishin në gjendje të riparonin për shkak të mbylljes së qeverisë.

"Trajtimi i përgjithshëm ... ishte një mosrespektim i dukshëm, shpërfillje dhe askush nuk duhet të trajtohet në këtë mënyrë", - tha ajo.

"Po, jetoj në Iran, punoj në Iran tani, por kthehem edhe në Shtetet e Bashkuara, është shtëpia ime dhe unë kam të drejtë të kthehem këtu sa herë që të dua," shtoi ajo.

Vëzhgimi i vetëvrasjes

Në një moment, Hashemi tha, kishte roje të cilët qëndronin jashtë qelisë së saj, dhe për të cilët të burgosurit më pas i treguan asaj se ata ishin duke e mbajtur atë në vëzhgim në rast vetëvrasjeje.

"Kur e dëgjova ... [Unë thashë] e di që nuk do të vras veten, kështu që mund të ketë diçka tjetër këtu", tha ajo.

Kjo ishte kur ajo i  kërkoi njërit nga të burgosurit i cili po dilte për të informuar vajzën e saj se "nëse diçka më ndodh ajo e di se nuk është nga vetëvrasja".

Nevoja për të vazhduar protestat

Hashemi tha se ajo është “përulur" ndaj thirrjeve globale për ta liruar atë, por misioni është shumë larg arritjes sepse shumë të tjerë mund të përballen me të njëjtën përvojë të tmerrshme për aq kohë sa sistemi i drejtësisë i SHBA-së mbetet i njëjtë.

"Unë kam qenë gjithmonë një person që e thotë atë që beson dhe një besimtare e fortë në përpjekjen për të luftuar për atë që është e drejtë dhe ajo që është e vërtetë si dhe person kundër shtypjeve", - tha Hashemi. "Pra, njerëzit si unë gjithmonë paguajnë një çmim."

"Ajo që ndodhi me mua mund të ndodhë me të gjithë, dhe kjo nuk është  vetëm për mua, Marzieh Hashemi," -  shtoi ajo.

Hashemi theksoi nevojën për të ndryshuar një herë e përgjithmonë ligjet e paraburgimit të përdorura si një "taktikë e frikës" nga autoritetet amerikane për të burgosur njerëz të pafajshëm pa asnjë akuzë për sa kohë që ata kënaqeshin.

"Unë nuk besoj se një shumicë e popullit amerikan dhe njerëzve në mbarë botën besojnë se kjo duhet të lejohet në një vend i cili thotë se beson në të drejtat e njeriut", - shtoi ajo. "Kështu që unë po u bëjë thirrje dhe u kërkoj njerëzve që të qëndrojnë në solidaritet dhe të dënojnë këto lloje të akteve".

"Është e frikshme se si fuqitë përpiqen të kontrollojnë ata që besojnë në liri. Por në fund të fundit, janë njerëzit e bashkuar ata të cilët mund të bëjnë ndryshime dhe unë dua që të kërkojmë që ti japim fund kësaj shtypjeje që po ndodh në sistemin gjyqësor amerikan", - shtoi Hashemi.

"Dua të përsëris përsëri, të premten, nëse ka një demonstrim në qytetin tuaj, kudo që të jeni në botë, që njerëzit të dalin për këto protesta," – tha ajo.

'Luftë deri në frymën e fundit'

Duke përfunduar vërejtjet e saj, Hashemi përsëriti vullnetin e saj për të vazhduar luftën me çdo kusht.

"Unë do të flas gjithmonë deri në fryën  time të fundit", - tha ajo.

"Ata erdhën për mua javën e kaluar; po nesër për kë do të vijnë? Kush janë ata që do t’i marrin? Kur do të thuani se mjaft është mjaft? Dhe unë duhet të mbështes atë që është e drejtë pa marrë parasysh koston”, - u shpreh ajo.Burimi : Press Tv