Pushtimi i Palestinës është zemra e projektit imperialist

nga Wael Mustafa al Hersh | Publikuar në Qershor 15, 2024, 2:03 p.m.

Si përfundim, imperializmi, e veçanërisht marrëdhënia në mes të SHBA-së dhe Izraelit, nuk mund të cilësohet si e mirë, e keqe apo hezituese, duke pasur parasysh se Izraeli konsiderohet si një nga shtetet e SHBA-së, por i cili ndodhet diku më tutje dhe kjo lidhje organike nuk është fshehur kurrë. Kjo është ajo që jemi përpjekur të tregojmë në rreshtat e mëparshëm.

Izraeli është shfaqur si një projekt sionist për imperializmin, si baza kryesore për të zgjeruar hegjemoninë e imperializmit mbi rajonin arab dhe për të mbrojtur interesat e tij atje, për të parandaluar ngritjen e lëvizjes nacionalçlirimtare arabe dhe për të ndaluar zhvillimin e të gjitha vendeve arabe.

Por, ky mision nuk binte ndesh me ambicien e Izraelit për të kontrolluar rajonin arab. Kjo mundësi u shfaq në Luftën e Qershorit (1967), në të cilën Izraeli doli dhe pushtoi të gjithë territorin palestinez, Lartësitë e Golanit të Sirisë dhe Gadishullin Sinai të Egjiptit. Pastaj Izraeli realizoi ëndrrën e tij sioniste për t'u zgjeruar përtej Palestinës.

Pas Luftës së Tetorit (1973), Izraeli u përgatit të luante një rol të ri në rajon; ky rol nuk kufizohej më të qenit një bazë prokure për monopolet ndërkombëtare, zgjerimin e kapitalit sionist dhe zgjatjet e tij të përfaqësuara nga korporatat shumëkombëshe. Përkundrazi, për shkak të vështirësive të saj objektive dhe subjektive, ekonomia izraelite filloi të dëshironte të zgjerohej në rajonin arab.

Rritja e industrisë izraelite kërkon që regjimi të thyejë barrierat e izolimit dhe të hyjë në tregje që formojnë një vend natyror për të, kryesisht në tregjet arabe. Ky zhvillim është materializuar kohët e fundit në ambicien e Izraelit për kontroll ekonomik mbi rajonin arab dhe ambicien e kapitalizmit të tij për të marrë pjesë drejtpërdrejt në vjedhjen e pasurisë arabe duke marrë një pjesë të parave dhe naftës arabe.

Përballë këtyre nevojave urgjente, Izraeli filloi të nxirrte sllogane "paqe" sipas kushteve të veta, duke shpresuar të arrinte me metodën e re koloniale atë që nuk mund të arrinte me metodat e vjetra koloniale. Kështu, në tokat arabe, në “Palestinë” u operua një projekt që, si çdo projekt kapitalist, toleronte fitim dhe humbje, por ruajti fizibilitetin ekonomik për vendet imperialiste deri në ditët e sotme.

Dhe ne duhet të bëjmë një dallim të qartë brenda Izraelit. Pra, në mes  të fenomenit imperialist dhe atij sionist; Ndërsa imperializmi në përgjithësi mund të përkufizohet si lëvizja e kapitalistëve kolonialë në mbarë botën, Sionizmi është lëvizja e kolonëve hebrenj, veçanërisht në rajonin arab.

Në librin e tij "Sionizmi dhe Palestinezët" botuar në Londër në vitin 1979, Simha Flapan thekson se "mendimi politik izraelit u formua në periudhën para krijimit të Izraelit dhe në procesin e kristalizimit të këtij mendimi, u formulua një doktrinë nga një disa koncepte bazë":

1 - Ndërtimi gradual i organizatave ekonomike dhe ushtarake si bazë për arritjen e qëllimeve politike.

2 - Aleancë me një fuqi të madhe nga jashtë Lindjes së Mesme.

3 - Mosnjohja e një ekzistence kombëtare për palestinezët.

4 - Diskriminimi ekonomik, social dhe kulturor i domosdoshëm për rilindjen e jetës kombëtare hebreje.

Prandaj, në të kaluarën nuk ishte plotësisht e drejtë që ne ta klasifikonim Izraelin si një forcë lëvizëse ose thjesht një nga instrumentet e kolonializmit global në rajonin arab. Është e qartë se mendimi i parë nuk mund të konsiderohet i drejtë dhe as mendimi i dytë nuk është plotësisht i drejtë.

Edhe pse Izraeli e ruajti prej kohësh imazhin e tij si njerku i përkëdhelur i kolonializmit, ai tani e ka përmbushur me sukses rolin e tij dhe është kthyer në një fuqi të vogël koloniale; sidomos kur metodave të tij të zgjerimit rajonal i shtoi metodat neokoloniale të kontrollit ekonomik në rajonin arab.

Palestina bënë pjesë në qendër të projektit perandorak

Interesimi i regjimeve koloniale dhe perandorake ndaj Palestinës filloi gjatë periudhës së kapitalizmit të tregtisë së lirë dhe konkurrencës tregtare midis vendeve kapitaliste industriale koloniale, madje edhe para mesit të shekullit të 19-të. Motivimi kryesor për këtë ishte rëndësia e vendndodhjes strategjike gjeografike të Palestinës për tregtinë koloniale ndërkombëtare, e cila konsiderohej si dega më e rëndësishme ekonomike në fushën e konkurrencës koloniale, në fazën e luftës koloniale për të siguruar konkurrencën e lirë dhe tregjet e huaja.

Palestina shtrihet në mes të "Lindjes Arabe" dhe konsiderohet si rruga më e shkurtër tokësore midis vendeve kapitaliste koloniale në Evropë, veçanërisht Britanisë, dhe kolonive të saj në Lindjen e Largët - Indi dhe të tjera. Palestina në këtë fazë, ishte pjesë e Perandorisë Osmane, e cila vuante nga dobësia, moszhvillimi ekonomik dhe moszhvillimi në krahasim me vendet kapitaliste të zhvilluara industrialisht. Për këtë arsye, gjatë periudhës së konkurrencës së lirë, vendet imperialiste u përpoqën të depërtonin në pjesë të Perandorisë Osmane, veçanërisht në Lindjen e Afërt, dhe të hapnin rrugën për ndarjen e trashëgimisë së tyre në këtë rajon të rëndësishëm. Këto përpjekje ishin përpjekje të regjimeve imperialiste për t'iu afruar Sulltanatit Osman me qëllim që të siguronin rrugë tregtare dhe të merrnin privilegje të tilla si lejimi i kolonave tregtare kapitaliste të kalonin nëpër territorin e Palestinës dhe Sirisë (në atë fazë Palestina, Libani, territori Trans - Jordanez dhe Sirian përbënte Sirinë Historike).

Me rritjen e interesit për Palestinën “në mes të viteve 1839 dhe 1854”, shihet se fuqitë e mëdha evropiane krijuan konsullata në qytetin e Jerusalemit. Vendet imperialiste po ashtu u përpoqën të përqafonin sekte të ndryshme në Palestinë dhe dukej se mbronin interesat e tyre, duke fshehur qëllimin e tyre real për të monopolizuar qendrën e ndikimit në Palestinë dhe për të krijuar një bazë materiale nga e cila varet. Ndoshta gjëja më e rëndësishme që zbulon synimet imperialiste pas një slogani të tillë të mbuluar si mbrojtja e interesave të sekteve është qëndrimi i imperializmit britanik ndaj komunitetit hebre dhe përpjekjet e tij për ta bërë atë bazën kryesore për zgjerimin e ndikimit të tij kolonial.

Në fillim të viteve të dyzeta (shekulli i nëntëmbëdhjetë), shumë politikanë imperialistë britanikë kërkuan vendosjen e hebrenjve në Palestinë si garanci për të mbrojtur interesat tregtare imperialiste britanike dhe për të siguruar lirinë e rrugëve për në Indi.

Në librin e tij "Historia e Sionizmit", sionisti Nahum Sokolov tërheq vëmendjen në shumë shembuj dhe citate që vërtetojnë realitetin dhe shtrirjen e këtyre aspiratave. Kolonializmi britanik qëndronte pas idesë së vendosjes së hebrenjve në Palestinë edhe para se Organizata Botërore Sioniste të hynte në skenën politike.

Për shembull, Sokolov përmend se ministri i Jashtëm britanik Viskont Palmerston shkroi një letër më 25 shtator 1840, duke konfirmuar “problemin sirian” pasi Britania ndërhyri ushtarakisht në anën e Turqisë për të zmbrapsur forcat e Ibrahim Pashës. Ai shkroi se propozoi krijimin e një kolonie britanike atje dhe shtoi se rajoni kishte nevojë për para dhe punë... “Dhe hebrenjtë presin të kthehen në Siri. Prandaj, nëse kombet garantojnë ligje që do të sigurojnë barazi në Siri, dhe dyshimet e hebrenjve shpërndahen, atëherë thirrja do t'i vëjë ata në lëvizje dhe ata do të dalin me pasurinë dhe industrinë e tyre..." Ministri po ashtu theksoi se kolonizimi i Sirisë nga hebrenjtë ishte mënyra më e lirë dhe më e sigurt për të marrë këto rajone pak të populluara dhe që kanë nevojë për popullsi.

Në fakt, qëllimi i kolonializmit britanik nuk ishte asnjëherë të plotësonte nevojat natyrore të popullsisë siriane dhe të merrte ndihmë nga vendbanimi hebre për të arritur këtë qëllim. Përkundrazi, qëllimi i saj kryesor ishte të eliminonte fuqitë rivale duke vazhduar të siguronte privilegje tregtare perandorake britanike dhe rrugë tregtare me kolonitë e saj. Në këtë aspekt dhe për të mbrojtur interesat e tij, ai mori anën e Perandorisë Osmane kundër shtetit të ri në Egjipt të udhëhequr nga Muhamed Aliu dhe forcat e tij nën drejtimin e djalit të tij Ibrahimit.

Gjatë periudhës nga 1831 deri në 1840, Muhamed Aliu dhe djali i tij Ibrahim u përpoqën të themelonin një shtet të madh arab. Ky shtet shtrihej nga Egjipti në Sirinë Historike dhe në kufijtë e Azisë së Vogël. Në një letër që i dërgoi ambasadorit të vendit të tij në Napoli më 21 mars 1833, Palmerston deklaroi se qëllimi i Muhamed Aliut ishte të krijonte një mbretëri arabe që të përfshinte të gjitha vendet arabo - folëse. Ndërsa thekson se ky projekt nuk mund të shkaktojë asnjë dëm më vete, ai shton: "Kjo situatë do të çojë në shpërbërjen e Turqisë dhe ne nuk jemi të kënaqur për këtë. Për më tepër, ne nuk shohim asnjë arsye për të justifikuar zëvendësimin e Turqisë me një mbret arab që kontrollon Rrugën e Indisë."

Palestina fitoi një rëndësi të veçantë në hartën e konfliktit midis regjimeve perandorake pas hapjes së Kanalit të Suezit në vitin 1869. Megjithatë, në fillim të shekullit të njëzetë, veçanërisht në prag dhe gjatë Luftës së Parë Botërore, konflikti perandorak në mes të Britanisë, Francës, Rusisë Cariste dhe Perandorisë Gjermane për të ndarë tokat e Perandorisë Osmane, duke përfshirë Palestinën, çoi në Traktatin Sykes - Picot të vitit 1916, i cili ndau vendet e Lindjes së Afërt midis Francës, Britanisë dhe Rusisë Cariste.

Themelimi i Izraelit me financim perandorak

Që në muajt e parë të krijimit të entitetit sionist, detyrën e financimit të tij e morën vendet kapitaliste, “Shtetet e Bashkuara - Suedia - Zvicra - Belgjika - Franca - Gjermania Perëndimore”. Për këtë arsye, sipas asaj që ka deklaruar Galina Tynikina në librin e saj "Shteti i Izraelit", fluksi i kapitalit të huaj në Izrael konsiderohet baza më e rëndësishme për zhvillimin e ekonomisë së tij.

Karakteri kryesor i ekonomisë izraelite ishte rritja e shpejtë për shkak të zgjerimit të importeve të kapitalit. Në atë kohë, shkalla e kapitalit për kokë banori  në Izrael ishte bërë më e larta në botë dhe e gjithë ekonomia, duke përfshirë edhe sektorin privat, ishte plotësisht e varur nga ndihma e huaj. Nëpërmjet kanaleve të kontrolluara nga shteti, ky kapital rrjedhte në projektet e migrimit, vendbanimeve dhe punësimit, duke kontribuar në këtë mënyrë në financimin e jetës së përditshme të qytetarëve të shtetit të ri.

Fillimisht, qëllimi i financimit të huaj perandorak ishte inkurajimi i imigrimit në Izrael, absorbimi i emigrantëve atje dhe zhvillimi i bujqësisë dhe industrisë. Me çdo sfidë me të cilën përballej pushtimi sionist, vendet imperialiste nxituan t'i jepnin donacione ekonomisë izraelite në formën e reparacioneve gjermane, ndihmës amerikane dhe armëve franceze, si dhe marrëveshjeve dypalëshe tregtare, kredive, shitjes së bonove dhe kredive për importet dhe eksportet, kreditë për tepricat bujqësore amerikane dhe nxitja e investimeve direkte private.

Prandaj, pikëpamja mbizotëruese për formimin e kapitalit kombëtar drejtohet nga vetë regjimi. Kjo detyrë jetike iu dha Izraelit nga fuqitë e mëdha imperialiste. Prandaj, roli i kapitalit global në krijimin e të ashtuquajturës "mrekulli izraelite" duhet të zbulohet vazhdimisht.  Burimet totale në Izrael tejkalojnë totalin e Prodhimit të Brendshëm Bruto, gjë që ka lejuar investime intensive që ofrojnë një normë të lartë rritjeje vjetore pa shkaktuar presion mbi nivelet e konsumit.

Si rezultat, ne përballemi me fenomenin unik të shfaqjes së një shteti të tërë si një projekt ekonomik i financuar plotësisht nga imperializmi global dhe vetëm kjo mjafton për të demonstruar afërsinë në mes të Sionizmit dhe Imperializmit.

Është fakt që transferet e njëanshme/të lira janë një tipar i rëndësishëm që mbështet shkrirjen midis imperializmit dhe sionizmit; Por investimi i huaj kishte një kuptim të largët dhe konkret, ishte një manifestim i pjesëmarrjes së sionizmit ndërkombëtar dhe imperializmit në projektin e krijimit të shtetit të Izraelit.

Tranzicioni në imperializmin amerikan dhe izraelit

Që në fillim, lëvizja ndërkombëtare sioniste ishte e lidhur me lëvizjen globale kapitaliste dhe qendrën imperialiste të pushtetit politik. Në fillim të shekullit të kaluar, Sionizmi ndërkombëtar i mbështeti shpresat e tij te Gjermania, një fuqi kapitaliste në rritje që konkurronte me monopolin britanik. Pas Deklaratës së Balfour dhe fitores së Aleatëve në Luftën e Parë Botërore, besnikëria u zhvendos në Britaninë e Madhe, e cila hapi dyert e Palestinës për emigracionin hebre, dhe që nga Lufta e Dytë Botërore, Organizata Botërore Sioniste i ka varur shpresat atje duke zhvendosur selinë e saj në Shtetet e Bashkuara.

Në Konferencën e Jashtëzakonshme Sioniste të mbajtur në hotelin Baltimore në Nju Jork më 11 maj të vitit 1942, u miratua dokumenti i quajtur në atë kohë si "Deklarata e Baltimores". Aspekti më i rëndësishëm i deklaratës ishte mbështetja tek Shtetet e Bashkuara si mbështetja kryesore e lëvizjes sioniste.

Në të vërtetë, udhëheqja e botës kapitaliste i kishte kaluar Shteteve të Bashkuara, të cilat rastësisht kishin kapur puset e naftës arabe, dhe financuesit kryesorë të saj (Cohn, Lieb, Lehman, Goldman, Sachs, Guggenheim, Mullazar, Rockefeller dhe Morgan) ishin të lidhur prej kohësh me Agjencinë Hebraike. Me përfundimin e Luftës së Dytë Botërore dhe rënien e qendrave të Francës dhe Britanisë në Lindjen Arabe, Shtetet e Bashkuara ndërhynë më fuqishëm në të gjithë rajonin dhe qëndruan prapa vendimit të Kombeve të Bashkuara për të ndarë Palestinën dhe për të krijuar Izraelin.

Por, në vitet e para të themelimit të Izraelit, SHBA-të donin të fshihnin faktin se po financonin Izraelin, sepse kishin frikë të nxitnin armiqësi arabe ndaj Izraelit. Gjermania Perëndimore, në marrëveshje me SHBA-në, ndërmori procesin e financimit në ato vite, qoftë duke paguar dëmshpërblim, qoftë duke dërguar fshehurazi armë dhe Shtetet e Bashkuara nuk u shfaqën kurrë në skenë. Shtetet e Bashkuara u shfaqën vetëm me Luftën e Qershorit dhe që atëherë nuk e kanë fshehur marrëdhënien e tyre të veçantë me Izraelin apo angazhimin e plotë ndaj tij.

Për sa i përket financimit, Shtetet e Bashkuara kanë qenë organizatorja, forca shtytëse dhe financuesi kryesor i procesit themelues të Izraelit. Izraeli mori më shumë se 3.2 miliardë dollarë nga SHBA në mes të viteve 1948 dhe 1962, dhe këto para u përdorën për pajisjen dhe zgjerimin e vendbanimeve bujqësore, ndërtimin e banesave, sigurimin dhe rinovimin e rrugëve, porteve dhe transportit dhe furnizimin me ushqim për publikun.

Pas Luftës së Qershorit, Shtetet e Bashkuara u bënë burimi kryesor i fondeve të huaja në forma të ndryshme. Për shembull, ndihma e SHBA-së e ofruar gjatë pesë viteve pas sulmit tejkaloi dyfishin e ndihmës së ngjashme të SHBA-së për Izraelin në dy dekadat para luftës dhe vazhdoi të rritet, veçanërisht kreditë e buta.

Huatë e SHBA-së për Izraelin janë jashtëzakonisht të tepërta dhe këto kredi janë krejtësisht të buta. Periudhat e mospagimit për shtyrjen e kredive, përjashtimet periodike nga borxhet e mëparshme, iniciativa për të dhënë grante dhe kredi të reja, trajtimi preferencial në tarifa dhe trajtimi i ndryshëm tatimor i dhuratave për Izraelin i bëjnë huatë amerikane si bonot e thesarit izraelit.

Sa i përket investimeve amerikane, këto investime luajtën një rol të rëndësishëm funksional në forcimin e ekonomisë sioniste edhe para krijimit të Izraelit. Sepse bashkëpunimi mes këtyre investimeve dhe Agjencisë Hebraike ishte i madh dhe këtu bëhet fjalë për rolin e rëndësishëm të dy kompanive amerikane: “Palestine Economic Company” e themeluar në vitin 1926 dhe “American Palestine Company” e themeluar në vitin 1942. Kjo kompani e fundit është një monopol gjigant që lidh kapitalizmin amerikan dhe sionizmin. Kompania ka krijuar shumë kompani të tjera në Palestinën e pushtuar në partneritet me Histadrut ose shtetin e Izraelit.

Deri më sot, edhe me të gjitha ndryshimet në administratë ndërmjet demokratëve dhe republikanëve, mbështetja e SHBA-së rinovohet vazhdimisht përmes rezolucioneve dhe ligjeve të Dhomës së Përfaqësuesve të SHBA - së.

Si përfundim, imperializmi, e veçanërisht marrëdhënia në mes të SHBA-së dhe Izraelit, nuk mund të cilësohet si e mirë, e keqe apo hezituese, duke pasur parasysh se Izraeli konsiderohet si një nga shtetet e SHBA-së, por i cili ndodhet diku më tutje dhe kjo lidhje organike nuk është fshehur kurrë. Kjo është ajo që jemi përpjekur të tregojmë në rreshtat e mëparshëm.Burimi : Peoples Dispatch