Hezbollahu në portat e Galilesë 17 vjet pas Luftës së Dytë të Libanit

nga Hasan Illaik | Publikuar në Gus. 2, 2023, 11:13 p.m.

Pavarësisht nga të gjitha përpjekjet për të eliminuar rezistencën libaneze, Tel Avivi tani përballet me një Hezbollah më të fortë, më të guximshëm dhe më të vendosur, i cili është i mbyllur dhe i ngarkuar në kufirin verior të Izraelit.

"Në prill të vitit 2022, një kamion me një kontejner u shfaq papritur përballë Avivimit në anën libaneze. IDF e ndoqi atë dhe nuk e kuptoi qëllimin e tij. Kamioni e vendosi kontejnerin pranë kufirit dhe disa anëtarë të forcës elitare të Hezbollahut, Trupat Ridwan, u vendosën, të armatosur lehtë, por të pajisur me sisteme vëzhgimi. Pas një kohe të shkurtër, pranë kontejnerit u ndërtua një strukturë prej betoni dhe u vendos në pozicion të përhershëm.

Më pas u shfaqën më shumë se 30 pika të llojit të tillë, të shtrira në të gjithë gjatësinë e kufirit, nga deti në mal, në një distancë shumë të shkurtër nga kufiri ndërkombëtar.Të gjithë ata mbeten anëtarë të armatosur të Hezbollahut dhe qarkullojnë me armë gjatë ditës, me armë të gjata gjatë natës, dhe kanë po ashtu edhe mitralozë dhe pushkë snajper.

Disa janë poste vëzhgimi që monitorojnë dhe dokumentojnë aktivitetet ndërkufitare të IDF, disa janë pika paralajmëruese në rrugën e tyre drejt Libanit dhe janë krijuar për të vonuar forcat izraelite që përpiqen të hyjnë.

Brenda, ka njerëz të stacionuar nga forca sulmuese e Hezbollahut, forca Ridwan, e cila është një njësi e ndryshme nga forcat e mbrojtjes tokësore të Hezbollahut - kryesisht të përqendruara në fshatra - dhe ka zinxhirin e vet të komandës.Ajo që filloi me disa trupa të zgjeruara që ktheheshin nga lufta në Siri, që atëherë është shndërruar në një forcë me disa brigada dhe më shumë se 15 batalione të vendosura përgjatë kufirit izraelit.Pozicionet dhe prania e tyre e armatosur janë në kundërshtim të qartë me Rezolutën 1701 të OKB-së, por forca e UNIFIL [Forca e Përkohshme e Kombeve të Bashkuara në Liban] nuk ka guxim të përballet me ta.

Disa nga këto forca janë në gatishmëri të vazhdueshme për të nisur një sulm ndaj Izraelit disa orë pas dhënies së urdhrit. Është ende e paqartë për Izraelin se çfarë e shtyu Hezbollahun të vendosë forcat e tij në frontin matanë kufirit, por kjo vjen në një prirje që ka vazhduar për katër vitet e fundit pasi Hezbollahu ka kërkuar të intensifikojë fërkimet me Izraelin."

Teksti i mësipërm është nga një artikull i shkruar më 7 korrik nga Alon Ben David, komentator ushtarak izraelit për gazetën hebraike Maariv, duke komentuar luftëtarët e Hezbollahut duke ngritur dy tenda në zonën e pushtuar të Fermave Sheba në Liban.

Izraeli e konsideron këtë zonë si pjesë të territorit të tij, për shkak se ai e pushtoi atë së bashku me Lartësitë Golan të Sirisë në vitin 1967. Pavarësisht pretendimit të kontestuar territorial të Tel Avivit, ushtria izraelite shmangi afrimin e tendave të Hezbollahut për 50 ditë, ndërsa zyrtarët izraelitë dhe punonjësit e medias shprehën zemërimin e tyre për atë që ata e perceptuan si shkelje të sovranitetit të vendit të tyre.

Siç thekson Ben David, sipas inteligjencës ushtarake izraelite, rëndësia e këtyre stacioneve të reja është më shumë se dy çadra. Shtatëmbëdhjetë vjet më parë, më 12 korrik 2006, Izraeli nisi Luftën e Dytë të Libanit kundër Libanit me qëllim të shkatërrimit të Hezbollahut dhe dëbimit të grupit të rezistencës nga Libani jugor.

Në fund të luftës, më 14 gusht 2006, Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi Rezolutën 1701, duke ndaluar çdo prani ushtarake në zonën midis lumit Litani dhe kufijve libanezo-palestinez, me përjashtim të ushtrisë libaneze dhe forcave paqeruajtëse ndërkombëtare të UNIFIL.

Tani, 17 vjet më vonë, inteligjenca ushtarake izraelite po monitoron nga afër luftëtarët e Hezbollahut përgjatë kufirit. Sipas analizës izraelite, këta nuk janë individë të izoluar, por siç thekson Ben David, brigadat dhe batalionet po përgatiten të sulmojnë Palestinën e pushtuar (pra, Izraelin) kur të jepet urdhri.

Vendosja publike e forcave të Hezbollahut në kufi nuk filloi në prill 2022. Para kësaj, Izraeli akuzoi një "shoqatë mjedisore" të quajtur "Gjelbërt pa Kufi" si një mbulesë për Hezbollahun për të monitoruar lëvizjet e ushtrisë okupatore izraelite. Inteligjenca izraelite e ka trajtuar çdo "vrojtues mjedisor" të shoqatës, e cila pretendon se qëllimi i saj kryesor është mbjellja e pemëve në Libanin jugor, si një vrojtues ushtarak.

Indiferenca e 'paqeruajtësve' të UNIFIL dhe Rezoluta 1701

Në prill të vitit 2017, Hezbollahu zhvilloi një turne mediatik ku një oficer në terren i rezistencës kufitare u shpjegoi gazetarëve masat mbrojtëse që ushtria izraelite po zbaton në territorin libanez, në pritje të një sulmi të mundshëm të ardhshëm nga Libani.

Gjatë vizitës, luftëtarët e Hezbollahut - së bashku me pajisjet e tyre ushtarake - u shfaqën para fotografëve të medias në zonën jugore të Litanit. Për herë të parë që nga gushti i vitit 2006, trupat e Hezbollahut janë parë publikisht në këtë zonë: një prej tyre madje mbante një raketë anti-ajrore mbi supe. Ishte atëherë, në vitin 2017, që Hezbollahu e bëri të qartë se nuk i njeh më kufizimet e Rezolutës 1701 të OKB-së.

Tre vjet më vonë, në maj të vitit 2020, Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut, Hassan Nasrallah tha në një intervistë të bërë me Al-Mayadeen:

“Ne nuk jemi kundër mbijetesës së forcave të UNIFIL-it apo marrëdhënieve pozitive me ta, por nuk është në interesin tonë të ulim numrin e UNIFIL-it. Nëse detyrat e UNIFIL-it rishikohen, ne do të kërkojmë që UNIFIL të jetë në anën tjetër të kufirit."

Këto forca UNIFIL, të autorizuara nga OKB-ja, supozohej të përfshinin rreth 15,000 ushtarë, misioni i të cilëve ishte të ndihmonin ushtrinë libaneze të zgjeronte juridiksionin e saj në rajonin në jug të lumit Litani.

Megjithatë, pritet që deri në vitin 2023, numri i ushtarëve të UNIFIL të arrijë në 10,000 nga 48 vende. Edhe pse shumica e ushtarëve nuk janë evropianë, UNIFIL tradicionalisht udhëhiqet nga oficerë nga vendet e NATO-s si Italia dhe Spanja, dhe forca sulmuese përbëhet nga francezët.

Megjithatë, sipas Ben David, "paqeruajtësit" e UNIFIL nuk guxojnë të përballen me Hezbollahun në jug. Në vitin 2021, UNIFIL u përmbajt nga zbatimi i vendimit të tij për të instaluar kamera sigurie në vende të caktuara në Libanin Jugor, të cilat i kishte marrë me nxitjen e Izraelit.

Në atë kohë, mbështetësit e partisë së rezistencës në jug, veçanërisht në Këshillat e qytetit, akuzuan UNIFIL për spiunazh në emër të Izraelit, gjë që çoi në ngrirjen e projektit të kamerës.

Në vitin 2022, UNIFIL kërkoi ndërmjetësim nga autoritetet libaneze për të bindur luftëtarët e Hezbollahut të hiqnin një stacion të përkohshëm që kishin ngritur pranë kufirit, duke bllokuar lëvizjen e patrullave të tyre.

Përveç kësaj, në të njëjtin vit, UNIFIL i ka raportuar vazhdimisht OKB-së se ka zbuluar poligone trajnimi dhe qitjeje brenda zonës së tij të operacionit. Pavarësisht këtyre sfidave në mandatin e tyre, fuqitë ndërkombëtare nuk ishin në gjendje t'i trajtonin ato në mënyrë efektive.

Performanca në terren e Hezbollahut në jug dhe qasja e kujdesshme e UNIFIL reflektojnë ndryshime në balancën e forcës në rajon.

Në vitin 2017, kur Hezbollahu shpalli publikisht se luftëtarët e tij po shfaqeshin në jug, lidershipi i tij kishte një ndjenjë sigurie për shkak të mbrojtjes që i ishte dhënë prapa në Siri.

Qeveria e Damaskut dhe aleatët e saj kishin rifituar iniciativën ushtarake në luftën siriane, veçanërisht në rajonet jugore, qendrore dhe perëndimore të vendit.

Dy faktorë që ndryshojnë lojën

Megjithatë, ndryshimet më të rëndësishme mund t'i atribuohen dy faktorëve: Unitetit elitarë të Hezbollahut Ridvan dhe projektitë të tij të raketave precize.

Luftëtarët e Unitetit Ridwan fituan përvojë unike në fushën e betejës siriane. Ky konflikt i mprehte aftësitë luftarake të Hezbollahut dhe i lejonte anëtarët e tij - veçanërisht njësitë e Forcave Ridwan - të përfshiheshin në beteja sulmuese mbi zona të mëdha duke përdorur një gamë të gjerë armësh, duke përfshirë mbështetjen ajrore.

Lufta në Siri i ka lejuar udhëheqjes së Hezbollahut të rrisë numrin e forcave elitare dhe në të njëjtën kohë të përmirësojë armët dhe pajisjet e tyre.Izraeli tani e percepton Forcën Ridwan si një kërcënim të rëndësishëm dhe synon t'i neutralizojë këto forca në çdo konflikt të ardhshëm. Dështimi për ta bërë këtë do të thotë se ushtria okupuese izraelite do të duhet të përballet me Forcën Ridwan në territoret palestineze në të ardhmen.

a i përket projektit të raketave precize, ushtria izraelite u përpoq të pengonte këtë projekt raketash precize, qoftë duke penguar transferimin e shumicës së këtyre raketave nga Irani nëpërmjet Sirisë në Liban, qoftë duke penguar krijimin e objekteve brenda Libanit për të kthyer raketat "budallaqe" në  raketa "të menqura”.

Qasja e Hezbollahut në mijëra raketa që mund të godasin "çdo pikë" në Palestinën e pushtuar ia grabitin Tel Avivit aftësinë për të luftuar sa herë që ai dëshiron. Për më shumë se një dekadë, agjencia izraelite e sigurisë i ka parë raketat precize si një armë që thyen avantazhin e saj ushtarak.

E thënë në mënyrë të thjesht, këto raketa mund të ngarkohen me sasi të mëdha eksplozivi dhe të lëshohen për të goditur saktësisht objektivat e tyre kudo që janë brenda Izraelit. Praktikisht, jo vetëm në teori, të gjitha objektet ushtarake izraelite tani janë brenda rrezes së raketave të afta për t'i shkatërruar ato. Debati këtu nuk është më vetëm për numrin e raketave, por për cilësinë e tyre dhe "cilësinë" e objektivave që shkatërrojnë.

Në Konferencën e Herzliya në vitin 2017, gjenerali Herzi Halevi (shefi aktual i shtabit), kreu i Njësisë së Inteligjencës Ushtarake të Izraelit u shpreh se: "Irani punoi vitin e kaluar për të ngritur fabrika të armëve precize në Liban dhe Jemen."

Nasrallah, i cili parandaloi pretendimet e Izraelit se ushtria e tij mund të parandalonte transferimin e raketave të ndjeshme nga Irani dhe Siria në Liban ose prodhimin e tyre në objektet sekrete në këtë rrugë, njoftoi se projekti i raketave precize përfundoi në vitin 2018.

Në fjalimin e tij, udhëheqësi i Hezbollahut konfirmoi se rezistenca libaneze tani ka një sërë raketash precize që i mundësojnë asaj të luftojë kundër Izraelit pa frikën se do të shterojë rezervat e tij.

Edhe pse Nasrallah mohoi se partia e tij kishte fabrika për raketa precize, ai nuk mohoi ekzistencën e objekteve që i kthenin raketat me defekt në raketa precize, siç kishte paralajmëruar Izraeli.

E aplikueshme për raketat precize, përfshin gjithashtu edhe avionë të komanduar nga larg. Rregulli i përgjithshëm të cilit i përmbahet ushtria izraelite është se çdo sistem i ri i armëve i shpallur nga Irani (i cili me arsye mund të pritet të transferohet në Liban) është në mënyrë të pashmangshme tashmë nën mbikëqyrjen e Hezbollahut. Si shembull i efektivitetit të Iranit në transferimin e fshehtë të pajisjeve ushtarake, vini re praninë e dronëve iranianë në luftën e Rusisë në Ukrainë.

Përveç kësaj, Tel Avivi regjistroi atë që Hezbollahu ka marrë nga magazinat e Ushtrisë Arabe Siriane (SAA) që nga shpërthimi i luftës siriane në 2011. Izraeli, pra, përballet me dy armë vdekjeprurëse që Hezbollahu posedon: Forcat Ridwan dhe armët precize.

Këto dy armë i dhanë Hezbollahut besimin për të thyer kufizimet e vendosura nga Rezoluta 1701 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe për të vendosur trupat e tij përgjatë kufirit të pushtuar palestinez.

Është e vërtetë që këto dy armë aktualisht përdoren vetëm për të balancuar parandalimin kundër Izraelit, por Tel Avivi është plotësisht i vetëdijshëm se ndërtimi i aftësive mbrojtëse do të çojë në mënyrë të pashmangshme në konvertimin e "doktrinës luftarake" të Hezbollahut dhe aleatëve të tij nga mbrojtëse në sulmuese nëse nuk arrin t'i frenojë ato.

Dy armët vdekjeprurëse nga të cilat Izraeli ka frikë janë sot në kufijtë e tij dhe janë gati për luftë një ditë. Në luftën e vitit 2006, Izraeli u përpoq dhe dështoi të hiqte qafe Hezbollahun përgjithmonë. 17 vjet më vonë, Tel Avivi është kthyer në rrugën e duhur: duke u përpjekur furishëm të ndalojë rezistencën që të sulmojë Galilenë.Burimi : The Cradle