Rishikimi i rënies së Mosulit: Kush ishte fajtori?

nga William Van Wagenen | Publikuar në Nën. 21, 2022, 2 a.m.

Dorëzimi i Mosulit ndaj ISIS-it zakonisht i është atribuar korrupsionit dhe sektarizmit nga Bagdadi, megjithatë hetimet e mëtejshme zbulojnë rolin e Turqisë fqinje në rënien e qytetit.

Më 5 qershor 2014, qindra militantë të ISIS-it filluan një sulm rrufe në Mosul, qytetin e dytë më të madh të Irakut. Si rezultat i dorëzimit masiv dhe dezertimit të forcave irakiane, ISIS mori kontrollin e plotë të qytetit më 10 qershor, vetëm 5 ditë më vonë. Grupi plaçkiti bankat, liroi të burgosur dhe kapi sasi të konsiderueshme të pajisjeve ushtarake të furnizuara nga SHBA gjatë procesit.

Por si ra kaq lehtë Mosuli? Pse katër divizione të ushtrisë irakiane, rreth 50,000 ushtarë, u tërhoqën pa luftë përballë vetëm qindra militantëve të ISIS-it që sulmuan qytetin?

Pikëpamja konvencionale argumenton se ushtria irakiane u shemb për shkak të korrupsionit dhe politikave sektare nën ish-kryeministrin irakian Nuri al-Maliki – një shiit, politikat diskriminuese të të cilit i bënë banorët kryesisht sunitë të Mosulit ta shihnin ushtrinë irakiane si një forcë okupuese dhe të mirëpritnin. ISIS hyri në qytet si çlirimtarë.

Si ra Mosuli në duart e ISIS

Megjithatë, një rishikim më i afërt i ngjarjeve në Mosul tregon se rënia e qytetit nuk ishte për shkak të mbështetjes popullore nga banorët e qytetit, as për shkak të zemërimit popullor kundër sektarizmit të Malikit. Në vend të kësaj, rënia e Mosulit u lehtësua nga guvernatori i atëhershëm i Nineveh, Atheel al-Nujaifi, i cili ishte duke bashkëpunuar me ISIS-in dhe duke vepruar si një përfaqësues turk.

Kjo përpjekje u ndihmua nga Shtetet e Bashkuara, Arabia Saudite dhe Qeveria Rajonale e Kurdistanit (KRG), të cilat të gjitha dëshironin që Mosuli të binte gjithashtu në duart e ISIS.

Kjo pikëpamje mbështetet nga dëshmia e anëtarëve të Këshillit Provincial të Nineveh, dhënë një komiteti parlamentar irakian, i ngarkuar me hetimin se si ra qyteti. Komiteti parlamentar arriti në përfundimin se "komploti për të lejuar që Mosuli të binte në duart e Daeshit [ISIS] nuk ishte vetëm ushtarak, por edhe politik dhe administrativ, duke sugjeruar se figura të qeverisë lokale ishin të përfshirë në komplot".

Anëtari i parlamentit irakian Abd al-Rahman al-Louizi, i cili ishte gjithashtu anëtar i komitetit parlamentar, përmend në mënyrë specifike rolin e guvernatorit Nujaifi dhe jep detaje të përgatitjeve të bëra nga Nujaifi për të lejuar rënien e qytetit.

Duke shkruar në al-Akhbar, Louizi shpjegoi se militantët Baathist nga Ushtria Naqshbandi (një milici sunite e ish-oficerëve Baathistë që luftuan përkrah ISIS-it) kishin tentuar të merrnin Mosulin më 25 prill 2013, pas urdhrit të Malikit që ushtria të pastronte një kamp proteste në Hawija, afër Kirkukut, ku grupe të ndryshme sunite po merrnin pjesë në një protestë për të protestuar kundër qeverisë së Malikit.

Militantët Baathist morën kontrollin për një kohë të shkurtër të disa lagjeve në veriperëndim të Mosulit, por këto u rimorën nga forcat e sigurisë të nesërmen. Rreth 300 njerëz vdiqën në dhunë.

Si rezultat, Baathistët e kuptuan se nuk mund të dëbonin forcat e sigurisë vetë dhe vendosën të përdorin ISIS-in si një "forcë goditëse" për të nisur një sulm të ardhshëm në qytet. Baathistët u përgatitën për këtë duke formuar "këshillat ushtarakë të revolucionarëve fisnorë", që mund të merrnin kontrollin e qytetit pas një sulmi të tillë.

Louizi citon më tej një kabllogram sekret nga inteligjenca irakiane, e cila i referohej një takimi të 26 janarit 2014, ku morën pjesë Baathistët në shtëpinë e një sheiku të Mosulit, ku ata diskutuan formimin e komiteteve ushtarake dhe një sulm të ardhshëm në qytet. Pjesëmarrësit e takimit ranë dakord që, në rast të një sulmi në Mosul, guvernatori Nujaifi dhe policia lokale nuk do të ndërhynin për ta ndaluar atë.

Ata diskutuan gjithashtu caktimin e një komandanti të ISIS për të koordinuar ofensivën dhe nevojën për t'iu afruar zyrtarëve kurdë për të kërkuar neutralitetin e tyre.

Indikacionet e hershme të bashkëpunimit të Nujaifit me militantët që do të formonin ISIS-in, janë vite më parë. Në një letër të vitit 2009 të publikuar nga Qendra për Luftimin e Terrorizmit të West Point, një anëtar i Shtetit Islamik të Irakut (ISI, pararendës i ISIS) në Mosul diskutoi "marrëdhëniet e vjetra miqësore mes tij [Nujaifi] dhe vëllezërve tanë, Abu Ahmed dhe Abu Leith".

Louizi citon dëshminë e dhënë komisionit parlamentar nga anëtarët e Këshillit Provincial të Nineveh, në të cilën ata thonë se Nujaifi diskutoi hapur sulmin dhe rënien e Mosulit gjatë një takimi tjetër, në mars 2014, dhe se Nujaifi përshkroi planin e tij për të “mbrojtur qytetin duke përdorur policinë lokale, komitetet ushtarake fisnore, madje edhe Peshmergat kurde nëse është e nevojshme.

Tradhti nga bronzi i lartë

Kur sulmi i ISIS-it në Mosul filloi më 5 qershor 2014, militantët fillimisht u përballën me rezistencën e njësive të Policisë Kombëtare. Megjithatë, më 9 qershor, katër brigadat e ushtrisë irakiane të ngarkuara me mbrojtjen e qytetit u tërhoqën pa luftë, duke lejuar ISIS-in të merrte kontrollin e plotë të qytetit të nesërmen, më 10 qershor.

Sipas një ushtari irakian nga Bagdadi që luftoi në Mosul, oficerët e tij komandues "na tradhtuan, ata thjesht u larguan dhe nuk dhanë asnjë urdhër" dhe u kthyen në Bagdad me helikopter, duke detyruar ushtarët e rangut të ulët të shkonin për në Erbil në kërkimi i sigurisë.

Kjo shtron pyetjen se kush i ka dhënë urdhrat për tërheqjen e komandantëve. Hetimi parlamentar arriti në përfundimin se komandantëve të ushtrisë iu dhanë urdhra të qartë për t'u tërhequr, por nuk u deklarua se kush ishte përgjegjës për lëshimin e tyre.

Duke hedhur dritë mbi këtë, Reuters raportoi se gjeneralët irakianë Ali Ghaidan dhe Aboud Qanbar, të cilët ishin ngarkuar nga Maliki për të komanduar ushtrinë në Mosul, u larguan nga qyteti natën e 9 qershorit, menjëherë pas një takimi në një bazë ushtarake me guvernatorin e Nineveh. Nujaifi dhe këshilltari i tij, Khaled al-Obeidi.

Sipas gjeneral-lejtnant Mahdi Gharawi, komandanti operacional i Policisë Kombëtare në provincën Nineveh, Nujaifi dhe Obeidi u larguan nga baza pas takimit në orën 20:25. Pastaj Qanbar dhe Ghaidan e informuan atë (Gharawi) pak para orës 21:30 se ata po tërhiqeshin përtej lumit në lindje të Mosulit, duke mos i dhënë atij asnjë arsye për tërheqjen e tyre.

Gharawi shpjegoi se kjo ishte "kashta që theu shpinën e devesë", e cila u pasua nga dezertime masive të rekrutëve, ikja e komandantëve të ushtrisë dhe pushtimi i plotë i qytetit nga ISIS.

Koha e këtij takimi mes Nuxhaifit dhe dy gjeneralëve, dhe ikja e tyre e menjëhershme më pas, sugjeron se Nuxhaifi mund të ketë luajtur një rol në lëshimin e urdhrit për tërheqjen e ushtrisë.

Sipas nëntetarit irakian Muammer Naser, Qanbar dhe Ghaidan ishin dashamirës të ideologjisë Baathiste dhe për këtë arsye "në thelb ia kaluan kontrollin e qytetit" Ushtrisë Naqshbandi. Ghraidan dhe Qanbar ishin të parët që u larguan nga qyteti, pohoi Naser.

Nuxhaifi dhe ‘çlirimtarët’ e ISIS-it

Veprimet e guvernatorit Nujaifi pasi militantët e ISIS hynë në Mosul tregojnë më tej rolin e tij në lehtësimin e rënies së qytetit. Në mënyrë tronditëse, Nujaifi i mirëpriti publikisht militantët e ISIS-it, duke i portretizuar ata si çlirimtarë.

Omar Mohammed, me origjinë nga Mosuli dhe autor i blogut Mosul Eye, shpjegon se më 8 qershor, ndërsa po përhapeshin thashethemet për praninë e militantëve të ISIS në pjesën perëndimore të qytetit, Nujaifi u shfaq në mes të natës, pranë ndërtesës së qeverisë. , duke mbajtur një AK-47:

“Ai iu drejtua njerëzve dhe tha se nuk ka arsye për t'u shqetësuar, gjithçka është nën kontroll dhe ata që erdhën në Mosul erdhën për të na çliruar nga shtypja e qeverisë qendrore të Bagdadit, qeverisë sektare, ata janë vëllezërit tanë dhe ata janë këtu për të na çliruar nga ajo padrejtësi.”

Mohammed shpjegon më tej se kur video e fjalimit të Nuxhaifit u përhap në mediat sociale dhe kanalet satelitore arabe, kjo “ndaloi të gjithë lëvizjen e njerëzve, mijëra njerëzve, përfshirë familjen time. Po iknim nga qyteti. Të gjithë po iknin nga qyteti. Një ditë më vonë, Nujaifi largohet nga Mosuli. Duke vepruar kështu, ai e dënoi Mosulin me një fat me të cilin nuk do të përballej”.

Intervistat e kryera nga Muhamedi me banorët zbulojnë se si mesazhi i Nuxhaifit i inkurajoi ata të qëndronin në Mosul në vend që të shfrytëzonin mundësinë për të ikur. Prandaj, ata u detyruan të vuanin nën sundimin fetar ekstremist fondamentalist të ISIS-it prej vitesh.

Mohammed vëren se konfuzioni u përkeqësua më tej kur militantët e ISIS që kontrollonin rrugët në ditët e para nuk zbuluan identitetin e tyre, në vend të kësaj u thanë banorëve "Ne jemi rebelë" ose "mos u shqetësoni, ne jemi vendas si ju".

Edhe banorët që fillimisht supozuan se qyteti kishte rënë në duart e ISIS, u qetësuan nga militantët që pretendonin se ishin "revolucionarë", qëllimi i të cilëve ishte të detyronin Malikin të jepte dorëheqjen. Kjo gjithashtu inkurajoi banorët të qëndrojnë në shtëpitë e tyre në vend që të largohen nga qyteti.

Nujaifi përsëri shprehu mbështetje të qartë për rënien e Mosulit në një postim në Facebook më 26 korrik 2014, gjashtë javë pas rënies së qytetit, duke i përshkruar militantët e ISIS që pushtuan qytetin si "batalione" të "djemve" të Mosulit. Nujaifi ka sqaruar se:

“Kushdo që mendon se milicitë ose ushtria e Malikit ka ende aftësinë për t'u kthyer në Mosul ose për të luftuar në provincat që po ngrihen, është mashtrues, pasi ajo histori përfundoi më 10 qershor [ditën kur qyteti ra në duart e ISIS-it]. Një ushtri që është shembur në një disfatë kaq të tmerrshme dhe ka humbur pozicionet dhe armët e saj, nuk mund të kthehet të luftojë përsëri, dhe milicitë nuk mund të luftojnë në një tokë që nuk e pranon praninë e saj. Përballë këtij dështimi në sistemin e sigurisë së Irakut dhe formacionet e tij sektare, populli i Mosulit nuk ka asgjë për t'u mbështetur përveç vetes dhe batalioneve të djemve të tyre që do të çlirojnë Mosulin dhe do të qëndrojnë në mbrojtje kundër çdo sulmi. Këto batalione janë ato që do të formojnë të ardhmen e re të Ninevisë.”

ISIS kishte lëshuar publikisht "Wathiqat al-Madinah" ose statutin e tij të qytetit duke detajuar rregullat e reja që grupi ekstremist po i impononte shoqërisë Mosuli dy javë më parë, më 13 qershor. Kjo u raportua gjerësisht në shtypin irakian dhe arab në atë kohë. Kjo do të thotë se nuk kishte absolutisht asnjë dyshim se ishte kryesisht ISIS, dhe jo Baathistët nga ushtria Naqshbandi, të cilët kishin pushtuar dhe pushtuar qytetin në kohën kur Nujaifi shkroi postimin e tij në Facebook më 26 korrik.

Dora e Turqisë

Nujaifi ka të ngjarë të mos bashkëpunonte me ISIS me vullnetin e tij, por me mbështetjen e sponsorit të tij kryesor politik, Turqisë, e cila kishte punuar për të zgjeruar ndikimin e saj në Mosul pas pushtimit të paligjshëm të Irakut në vitin 2003 nga SHBA. Sipas gazetarit Fehim Tastekin, kjo përfshinte sponsorizimin e figurave të shquara arabe sunite në rajon, duke përfshirë Nujaifi.

Gazeta Al-Mada raportoi se kreu i komitetit parlamentar që hetonte rënien e Mosulit theksoi se konsulli turk i qytetit Ozturk Yilmaz ishte "guvernatori aktual" i Nineveh. Ky pretendim bazohej në dëshminë e kreut të shërbimit inteligjent të provincës dhe në takimet e ndryshme të konsullit me figura të dyshimta përpara rënies së qytetit.

Fatkeqësisht, konsideratat diplomatike e penguan komisionin parlamentar që të thërriste konsullin turk për t'u marrë në pyetje gjatë hetimit.

Kjo sugjeron se konsulli turk Yilmaz punoi me Nuxhaifin për të lehtësuar rënien e qytetit. Nujaifi nuk do ta kishte bërë këtë nëse nuk do të drejtohej nga sponsorët e tij turq, të cilët gjithashtu bashkëpunuan ngushtë me ISIS.

Mbështetja e Turqisë për grupet e Al-Kaedës në Siri ishte vendosur mirë përpara sulmit të ISIS në Mosul. Në tetor 2013, Wall Street Journal kishte raportuar se inteligjenca turke veproi si një "polic trafiku" për të lehtësuar transferimin e armëve përtej kufirit 565 milje të Turqisë me Sirinë në mbështetje të grupeve xhihadiste.

Al-Monitor raportoi se kjo i kishte dhënë Turqisë etiketën e "vendit që ushqen grupe të lidhura me Al-Kaedën", duke përmendur shumë incidente të raportuara nga parlamentari turk Mehmet Ali Edipoglu për mbështetjen e inteligjencës turke në lëvizjen e armëve dhe luftëtarëve përtej kufirit për grupet radikale islamike.

Për më tepër, oficerët e inteligjencës turke po takoheshin drejtpërdrejt me komandantët e ISIS në Turqi. Ahmet Yayala, një ish-oficer i policisë turke kundër terrorizmit, tha në një intervistë se inteligjenca turke (MIT) ka "ndihmuar vazhdimisht ISIS-in, drejtpërdrejt ose tërthorazi" dhe se në vitin 2014 "ne pamë terroristët të takoheshin me shërbimin tonë. Ishte jashtëzakonisht shqetësuese.”

Në tetor 2014, nënpresidenti Joe Biden pranoi rolin e Gjirit Persik të Uashingtonit dhe aleatëve turq në mbështetjen e ISIS-it gjatë një fjalimi në Universitetin e Harvardit.

Ëndrrat neo-osmane

Por pse do të donte Turqia që ISIS të pushtonte Mosulin? Gazetari turk Fehim Tastekin shpjegoi se për shumë në Turqi, "Mosuli mbetet një 'atdhe i humbur' që rrëshqiti nëpër gishtat e Turqisë ndërsa Perandoria Osmane u shemb" dhe se sipas këtij mendimi, "i gjithë Vilajeti historik i Mosulit duhet të bëhet autonom dhe Turqia duhet rrini në pritje për një mundësi për të aneksuar rajonin.”

NBC News vuri në dukje në mënyrë të ngjashme se "Turqia ëndërron të ketë ndikim në Mosul" dhe se "Kur ISIS shkatërroi kufirin midis Sirisë dhe Irakut dhe shpalli fundin e marrëveshjes britaniko-franceze që copëtoi Perandorinë Osmane, gjithçka ishte për t'u rrëmbyer".

Sipas gazetarit Jerevan Saeed, dëshira neo-osmane për të rivendosur kontrollin turk mbi Mosulin u shtri edhe te presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan personalisht.

Konsideratat financiare luajtën gjithashtu një rol në dëshirën e Ankarasë për të parë rënien e Mosulit. Në qershor 2014, pikërisht kur ISIS po pushtonte Mosulin, Turqia nënshkroi një marrëveshje 50-vjeçare me udhëheqësit e Kurdistanit irakian, duke i lejuar ata të eksportonin naftë kurde (irakiane) në botë.

Marrëveshja do t'i lejonte firmat turke të blinin dhe rishitnin naftën pa pëlqimin e kërkuar ligjërisht të Bagdadit, duke e dërguar atë nga porti turk mesdhetar i Ceyhan në Izrael, i cili ishte i dëshpëruar për një burim shtesë të besueshëm energjie. Turqia do të merrte gjithashtu të ardhura nga tranziti për lëvizjen e naftës përmes tubacionit.

Eksporti kurd i naftës përmes Turqisë u kundërshtua nga Maliki dhe qeveria qendrore irakiane megjithatë, duke tërhequr zemërimin e politikanëve turq nga partia AKP e Erdoganit.

Për të anashkaluar qeverinë qendrore, autoritetet kurde duhej të kontrollonin Kirkukun, gjë që do t'u jepte atyre jo vetëm akses në sasi të mëdha shtesë nafte, por edhe në infrastrukturën e nevojshme për ta eksportuar atë përmes Turqisë, të cilat të dyja do të vendosnin themelet për një të ardhme të qëndrueshme. shteti i pavarur kurd.

Bashkëpunim kurd

Ky problem u tejkalua kur, gjatë kaosit të pushtimit të Mosulit nga ISIS, njësitë Peshmerga u zhvendosën menjëherë për të pushtuar Kirkukun e pasur me naftë, të cilin ata e shihnin si "Jerusalemin kurd".

Kjo rriti rezervat e naftës kurde me 9 miliardë fuçi dhe u lejoi kurdëve aksesin në tubacionin Kirkuk-Cejhan për të eksportuar naftë në Turqi. Autoritetet kurde tani mund të eksportonin naftë pavarësisht nga kundërshtimi nga Bagdadi dhe kishin bazën industriale të nevojshme për t'u bërë potencialisht një vend i pavarur.

Erdogan dhe familja e tij përfituan drejtpërdrejt financiarisht nga eksporti i naftës kurde, pasi djali i tij Bilal dhe dhëndri, ministri turk i Energjisë Berat Albayrak, zotëronin firma të përfshira në tregtinë e naftës.

Jerusalem Post raportoi se deri në gusht 2015, afërsisht 77 për qind e furnizimit me naftë të Izraelit importohej nga Kurdistani i Irakut nëpërmjet portit Ceyhan, duke e bërë gazetën të komentojë se, “Me pak fjalë, ndërkohë që Turqia mban qëndrimin e saj të fortë anti-izraelit për konsum publik. , ai po i siguron Izraelit çdo ditë mijëra fuçi naftë dhe po korr shpërblimet e mëvonshme.”

Marrëveshja kurde në pushtimin e territorit të ri nga ISIS vazhdoi kur Peshmergët – që supozohej se kishin për detyrë të mbronin Sinxharin dhe fushën e Ninevisë – konfiskuan armët e pakicave të rrezikuara Yazidi dhe të Krishterë, dhe më pas u tërhoqën nga të dy rajonet pa paralajmërim, duke i lënë të dyja popullatat të pambrojtura. Kjo i lejoi ISIS-it të masakronte dhe skllavëronte seksualisht mijëra Yazidi dhe të spastronte etnikisht qindra mijëra të krishterë.

Cjapi sektar

Që nga rënia e Mosulit në duart e ISIS-it në vitin 2014, Mosulisit janë fajësuar për mirëpritjen e ISIS në qytet si çlirimtarë. Megjithatë, qyteti ra për shkak të veprimeve të elementëve të veçantë politikë në Mosul, të udhëhequr nga guvernatori i atëhershëm Atheel al-Nujaifi.

Ishte Nujaifi ai që lehtësoi rënien e ushtrisë irakiane, duke lejuar ISIS-in të pushtonte qytetin praktikisht pa kundërshtarë. Banorët e Mosulit më pas vuajtën për vite me radhë nën sundimin brutal fetar fondamentalist të ISIS.

Nujaifi e bëri këtë si pjesë e një plani për të ndarë Irakun në interes të fuqive të huaja, veçanërisht të Turqisë, udhëheqësit e së cilës dëshironin të zgjeronin ndikimin e tyre në Mosul dhe të përfitonin nga eksporti i naftës kurde në Turqi dhe më gjerë.

Në vitin 2018, një gjykatë irakiane e dënoi Nujaifin në mungesë me tre vjet burgim, sekuestroi asetet e tij dhe e ndaloi të udhëtonte jashtë vendit. Ai u akuzua për "komunikim" dhe "bashkëpunim" me Turqinë për infiltrimin e forcave të paligjshme ushtarake turke në Irakun verior.Burimi : The Cradle