SHBA-të kanë vjedhur 105 miliardë dollarë naftë të Sirisë që nga fillimi i luftës / Amerikanët së bashku me SDG-në grabisin çdo ditë 83% të naftës së vendit

Publikuar në Gus. 21, 2022, 12:10 a.m.

U deklarua se: “Forcat pushtuese dhe mercenarët amerikanë - duke iu referuar Forcave Demokratike Siriane (SDG) të mbështetura nga SHBA - thuhet se po vjedhin 66,000 fuçi në ditë nga zonat e pushtuara në rajonin lindor.” Kjo sasi korrespondon me rreth 83 për qind të prodhimit ditor të naftës në Siri.

Më 9 gusht, Ministria Siriane e Naftës lëshoi ​​një deklaratë ku akuzoi forcat amerikane që pushtuan Sirinë si përgjegjëse për vjedhjen e pjesës më të madhe të naftës së vendit.

Në deklaratën e bërë nga Ministria e Naftës thuhet: “Sasia e prodhimit të naftës në gjysmën e parë të vitit 2022 është 14.5 milionë fuçi, me një mesatare prej 80.3 mijë fuçi në ditë. 14.2 mijë prej tyre dërgohen në rafineri në ditë.”

U deklarua se: “Forcat pushtuese dhe mercenarët amerikanë - duke iu referuar Forcave Demokratike Siriane (SDG) të mbështetura nga SHBA - thuhet se po vjedhin 66,000 fuçi në ditë nga zonat e pushtuara në rajonin lindor.” Kjo sasi korrespondon me rreth 83 për qind të prodhimit ditor të naftës në Siri.

Sipas të dhënave të kësaj ministrie, sektori sirian i naftës pësoi "rreth 105 miliardë dollarë humbje nga fillimi i luftës deri në mesin e këtij viti" si rezultat i fushatës amerikane të vjedhjes së naftës.

Në deklaratë po ashtu thuhet se përveç dëmeve materiale që ka pësuar sektori i naftës, ka pasur edhe humbje në njerëz, ku përfshihen 235 dëshmorë, 46 të plagosur dhe 112 të rrëmbyer.

Më 10 gusht, u postuan pamjet në mediat sociale që tregonin një kolonë kamionësh që transportonin naftë të kontrabanduar në Irak nga Raqqa, të kapur nga një helikopter sulmues rus dhe të kontrabanduar në Irak nga ushtria amerikane.

Ushtria amerikane, aktualisht duke pushtuar Sirinë verilindore, po grabit vazhdimisht naftën e vendit dhe po e kontrabandon atë në bazat e tyre në Irak përmes disa kalimeve të paligjshme kufitare.

Burimet lokale në provincën Hasakah të Sirisë raportuan më 6 gusht se ushtria amerikane ka kontrabanduar dhjetëra cisterna nafte të grabitura jashtë vendit dhe se kjo ishte dërgesa e dytë e vjedhur e naftës nga SHBA-ja atë javë.

Vetëm brenda muajit korrik, afro 200 cisterna plot me naftë të Sirisë u rrëmbyen nga trupat amerikane pasi që Uashingtoni intensifikoi politikën e tij të vjedhjes së burimeve të Sirisë dhe shitjes së tyre jashtë vendit.

Ish-presidenti amerikan, Donald Trump, në komentet e tij të turpshme në vitin 2019, tha saktësisht: “Ne mbajmë naftën [e Sirisë]. Nafta është tek ne dhe është e sigurt. Kemi lënë ushtarë këtu vetëm për naftë.”

Kompania amerikane Delta Crescent Energy (DCE) operoi në Sirinë verilindore deri në prill, si pjesë e angazhimit të Trump për të "mbajtur" naftën në bashkëpunim me SDG.

Pavarësisht se Shtëpia e Bardhë ka lejuar skadimin e heqjes dorë nga DCE, trupat amerikane vazhdojnë të pushtojnë fushat e naftës të vendit.

Në një letër drejtuar Kongresit më 8 qershor, presidenti amerikan Joe Biden konfirmoi se "një pjesë e vogël e Forcave të Armatosura të SHBA-së mbetet në lokacione të rëndësishme strategjike për të kryer operacione të përbashkëta me forcat tokësore lokale në Siri".

Më 19 korrik, presidenti rus Vladimir Putin i kërkoi qeverisë amerikane të ndalojë grabitjen e vazhdueshme të burimeve natyrore të Sirisë.

Ushtria amerikane është përgjegjëse edhe për plaçkitjen e grurit të vendit, duke përkeqësuar krizën akute të ushqimit, gjë që ka shkatërruar Sirinë dhe pjesën tjetër të Azisë Perëndimore.Burimi : The Cradle