Irani po bëhet shpejt thelbi i projekteve të lidhjes multipolare të Euroazisë

nga Andrew Korybko | Publikuar në Qershor 22, 2022, 12:50 a.m.

Roli i Iranit si bërthama e projekteve të ndërlidhjes multipolare të Euroazisë do të thotë që Rusia, India dhe Kina duhet ta marrin parasysh këtë kur koordinojnë strategjitë e tyre ndaj superkontinentit. E thënë thjesht, Irani po bëhet shumë i rëndësishëm për t'u lënë jashtë debateve të tilla sot pasi është një motor integral i multipolaritetit për shkak të rëndësisë së tij gjeo-ekonomike.

Vendndodhja strategjike e Iranit në udhëkryqin e Azisë Qendrore, Evropës Lindore, Azisë Jugore, Kaukazit Jugor dhe Azisë Perëndimore i jep atij një potencial unik gjeo-ekonomik, prandaj, udhëheqja e tij vizionare e ka vendosur Republikën Islamike në thelbin e projekteve të ndërlidhjes multipolare euroaziatike. Do të ishte gjëja e duhur të përpiqesh të konvertoheshe. Partneriteti i saj strategjik 25-vjeçar me Kinën, i nënshkruar vitin e kaluar, e bën atë një nyje kryesore në Iniciativën e Pekinit "Një brez dhe një rrugë" (BRI), kështu që këto Fuqi të Mëdha së bashku po udhëheqin një korridor tokësor në të gjithë rajonin e Azisë Qendrore që ndodhet midis tyre. Përveç kësaj, pritja e presidentëve kazak dhe turkmen nga Irani tregon se sa seriozisht e merr rajonin e tyre.

Lidhja lindje-perëndim përmes BRI nuk është i vetmi integrim transkontinental që Irani po ndjek aktualisht, pasi ndodhet në mes të Korridorit të Transportit Veri-Jug (NSTC) midis Rusisë dhe Indisë. Republika Islamike dërgoi ministrin e saj të jashtëm në shtetin e Azisë Jugore në fillim të këtij muaji, në të njëjtën ditë që lideri i saj thirri homologun e tij rus; kjo tregon fuqimisht se këto tre Fuqi të Mëdha po bashkëkrijojnë një pol të tretë ndikimi në Rendin Botëror Multipolar në zhvillim. Irani gjithashtu ftoi së fundmi Ministrin e Jashtëm rus Lavrov për të vizituar këtë verë dhe delegacioni tregtar mori pjesë në Forumin Ekonomik Ndërkombëtar të Shën Petersburgut (SPIEF).

Kryetari i Bordit të Komisionit Ekonomik Euroaziatik tha të premten se blloku i udhëhequr nga Rusia po bën përparim në negocimin e marrëveshjeve të tregtisë së lirë me Indinë dhe Iranin, të cilat do të forcojnë bashkëpunimin trepalësh pasi të përfundojë. Kombinuar me lidhjet tregtare në rritje të Iranit me Kinën dhe rrjedhimisht Azinë Qendrore për shkak të korridorit tokësor që ata drejtojnë së bashku në këtë rajon, është e qartë se Republika Islamike është e gatshme për një bum ekonomik në të ardhmen e afërt. Jo vetëm kaq, Irani po bëhet gjithashtu pika e konvergjencës midis tre Fuqive të Mëdha shumëpolare të Euroazisë: Rusisë, Indisë dhe Kinës, duke bashkëpunuar kolektivisht përmes platformës RIC.

Ky vëzhgim ngre mundësinë që ata mund të përfshijnë Iranin në këtë strukturë, për shembull për të zgjeruar RIC (Rusi, Indi, Kinë) në RIIC (Rusi, Indi, Iran, Kinë) ose RICI (Rusi, Indi, Kinë, Iran). Në fund të fundit, kjo do të kishte shumë kuptim pasi interesat e tyre gjeo-ekonomike gjithnjë e më shumë mbivendosen në Republikën Islamike. Për më tepër, roli i Iranit si bërthama e projekteve të ndërlidhjes multipolare euroaziatike do të thotë se të gjithë ata duhet ta marrin parasysh këtë kur koordinojnë strategjinë e tyre ndaj superkontinentit. E thënë thjesht, Irani po bëhet shumë i rëndësishëm për t'u lënë jashtë debateve të tilla sot pasi është një motor integral i multipolaritetit për shkak të rëndësisë së tij gjeo-ekonomike.

Rritja e lidhjeve tregtare me Fuqitë e Mëdha shumëpolare më të mëdha të Euroazisë do të përmirësojë përfundimisht standardet e jetesës brenda Iranit, duke e bërë më pak të ngjarë që fuqitë e jashtme të komplotojnë me demagogë të brendshëm për t'i çuar njerëzit në revoltë kundër qeverisë. Mund të çojë gjithashtu në disa ndryshime socio-kulturore pasi iranianët fillojnë të ndërveprojnë më shumë me bashkëmoshatarët e tyre rusë, indianë dhe kinezë përmes tregtisë, udhëtimit ose arsimimit. Në përgjithësi, të gjitha vijnë së bashku në mënyrë mbresëlënëse për Iranin, ndërsa udhëheqja e tij gradualisht zhvillon vizionin e tij të madh strategjik për të shfrytëzuar potencialin e tij unik gjeo-ekonomik për ta bërë Republikën Islamike një nga lojtarët kryesorë në multipolaritet.Burimi : One World Press