KUSH U BE BARRIER KUNDER ASMILIMIT TE SHQIPTAREVE NE SLLAV! PSE HISTORIOGRAFIA SHQIPTARE NUK THOTE TE VERTETEN?

nga Azem Gani Kovaçi | Publikuar në Maj 6, 2022, 3:29 a.m.

Qysh me adoptimin e krishterimit si fe te perandorise nga kostandini i madh (ilir) feja dhe riti origjinal i krishter ka qene ai ortodoks, ndarja e perandorise romake ne ate te lindjes (me qender Kostandinopojen) dhe ate te perendimit me qender Romen..beri dhe lindjen e versionit te ri te krishter ..katolicizmin.

Çfare dua te them eshte, qe Arbëroret qe nga origjina kur krishterimi u be fe zyrtare e perandorise romake te lindjes ishin te ritit ortodoks ne mas. Pra kemi qene pjese e Perandorise Romake te Lindjes.
Katolik ka patur shume pak por mos te thene fare. Ato pak u konvertuan nga ortodoks ne katolik shume me vone (ne mesjeten e hershme) vetem ato pak troje (bregdetare) qe rane ne kontakt dhe ishin te okupuara nga venediku..

Pra, ortodoksia ishte feja e masave nder Arbërore edhe para ardhjes dhe gjate okupimit serb dhe bullgar. Sllavet nuk lenin asnje liturgji ne gjuhen amtare, te gjitha kishat, prifterinjte i benin ritualet ne serbisht, kush kapej duke folur gjuhen jo Sllave (damkosej me hekur te nxehte).

Pra feja e Arbëroreve ishte e njejte me sllavet dhe kishin filluar te jepnin e mirrnin, proçesi I asmilimit kishte filluar. Sa per dyert fisnike te Arbëroreve po ashtu jepnin dhe merrnin me sllavet, dhe ishin vasale te dominimit sllav. Arberoret ishin te uzurpuar, dominuar dhe paguanin taksa shume te medha. Ishin tkurrur, dhe shume kishin emigruar qe ti ikinin dominimit brutal serb

Po te kishte vazhduar edhe 100 vjet sundimi serb, gjeneza Arbërore do te ishte shkrire dhe bashkuar me ate sllaven.
Eshte fakt i pa kontestueshem.

Vet fakti qe ato dyer fisnike Arbërore qe moren pjese ne Betejën e Kosovës 1389 ishin nen urdherat dhe komanden serbe eshte i pamohueshem. Vet Balshajt nuk identitetifikoheshin me si Arbërore por si malazez/serb/sllav.

Pra, Arbërit dhe prijesit e tyre ishin ne proçes te humbjes/shkrirjes..si kripa ne uje.

Pra, mesjeta 600 vjeçare nen sllavet bullgaro/serb kishte pothuajse shkrire gjenezen arberore.

Mbreteria serbe mori teposhten vetem atehere kur u perballen me osmanet...dhe pikerisht qe nga kjo kohe prezenca Arbërore erdhi duke u fuqizuar dhe duke rimarre trojet e tyre nga sllavet.

Pra, ardhja e Osmaneve jo vetem qe shpetoi Arberoret nga asmilimi sllav por gjithashtu i çliroi nga zgjedha sllave ku u bene pashallare e Ballkanit dhe gjetke.
Fituan dinjitetin e tyre, bene emer.

Renia e Perandorise Osmane ne fillim shek 20 i gjeti Shqiptaret me popullsine dhe hapesiren me te madhe (4 vilajete ) ne Ballkan , dhe ishte vetem gjenocidi i orkestruar perendimore qe perdoren si mashë sllavo-vllehe-greket ne 1912-65 qe i copetoi dhe tkurri shqiptaret.

Mbetet trillim, shpifje dhe manipulim historik, sikur gjoja Perandoria Osmane ishte bashkepunuese ne kete gjenocid kunder Shqiptareve.

Historia Shqiptare duhet rishikuar ne themel.

Azem Kovaçi. 3. Maj. 2022

N.B.Harte e mesjetes gjate sundimit sllav ne Ballkan.
Reference " Kosovo a short History " Sir Noel Malcom. University of Cambridge. Published, London 1998. pg. xii