Nasir Kandil: Lufta e Ukrainës Lufta më e rëndësishme pas Luftës së Dytë Botërore

nga Nasir Kandil | Publikuar në Prill 1, 2022, 12:45 a.m.

Prandaj, ne jemi përballë pjesës së dytë të Luftës së Tretë Botërore. Nëse Siria ishte pjesa e parë e saj, Ukraina është pjesa e dytë. Kapitulli i parë ka përfunduar - nëse po flasim ndërkombëtarisht - dhe ka përfunduar me një fitore të qartë për Rusinë. Tani jemi në pjesën e dytë.

Do të doja të përmendja disa pika për luftën në Ukrainë, sepse ne - si gjithmonë - synojmë të thellojmë dhe konsolidojmë mirëkuptimin, ndërgjegjësimin dhe perceptimin e audiencës tonë, jo të imponojmë opinionet tona.

Të nderuar shikues, përfundimi i parë që do të doja të përforcoja me ju është Lufta e Dytë Botërore. Është lufta më e madhe që nga Lufta e Dytë Botërore. Përpara se të vija në këtë përfundim, unë studiova tërësisht historinë; Shikova luftërat e Koresë dhe Vietnamit, pushtimet e Irakut dhe Afganistanit dhe luftërat që Izraeli ka bërë në rajonin tonë që nga viti 1967. Kjo përfshin Luftën e Tetorit që ne luftuam kundër Izraelit si arabë dhe pushtimin izraelit të Libanit. Si rezultat i gjithë kësaj mora përgjegjësi edhe për fjalët e mia. Mund të them me bindje se ishte konflikti më i madh në botë që nga Lufta e Dytë Botërore. Dhe unë do të shpjegoj pse.

Pika e parë është se Rusia ishte iniciatorja e kësaj lufte dhe se Rusia ishte një nga faktorët e përbashkët në të gjitha luftërat e tjera. Ne nuk pamë një luftë; Me përjashtim, natyrisht, në Luftën e Tetorit ose luftëra të kufizuara të zhvilluara nga forcat që merrnin iniciativën kundër projektit të hegjemonisë amerikane, shtrirjeve dhe aleancave të tij. 99% e luftërave të dëshmuara në botë pas Luftës së Dytë Botërore ishin beteja për dominim dhe kontroll të kryera nga SHBA. Kështu, si tipar i parë, jemi përballë një lufte që kap iniciativën ushtarake në vendimmarrje. Ky ndryshim; iniciativa filloi duke u rrëshqitur nga duart e Shteteve të Bashkuara, të cilat e kanë mbajtur atë dhe kanë udhëhequr rrugën globale për shtatëdhjetë vjet, dhe së fundmi ka filluar të tërhiqet nga Afganistani. Nga ana tjetër, me luftërat e Osetisë së Jugut të vitit 2008 dhe luftërat e Krimesë të vitit 2014, me pozicionin masiv të marrë në Siri në 2015 dhe pozicionin në Kazakistan në 2021, ne kemi pasur një rritje tjetër të palës për më shumë se 10 vjet, megjithëse në një nivel të kufizuar. ritmin. Megjithatë, ajo që po dëshmojmë tani është beteja më e madhe e Presidentit Putin, pas kësaj ngritjeje të qetë të Rusisë dhe rënies përkatëse të fuqisë amerikane.

Këtu nuk mund ta shikojmë luftën vetëm në aspektin gjeografik. Përpara se të futemi në drejtimin gjeografik, kjo është një çështje thelbësore dhe e rëndësishme po... Por para së gjithash, nga fuqia në rënie e një shteti, kurba e fuqisë në rënie të SHBA-së dhe një hark rus në rritje; po flasim për një hark që përfaqëson ngritjen e Azisë në tërësi dhe efektet e të cilit mund të shihen në Lindje. Edhe nëse nuk ka një koordinim dhe qasje të saktë dhe plotësisht korrekte midis Rusisë, Iranit dhe Kinës, kjo situatë shfaqet në mënyra të ndryshme në vende të ndryshme aziatike. Të shumtë janë ata që do të përpiqen të thellojnë disa nga të çarat dhe boshllëqet në këtë rreshtim; prandaj nuk po flasim për harmoni absolute të qasjeve. Edhe në Luftën e Sirisë, Kina nuk mbajti qëndrimin që mori Irani; U desh shumë kohë që Rusia të merrte një pozicion për të mbështetur Sirinë, por në fund e bëri, pagoi çmimin dhe korri përfitimet. Si përfundim, nuk ka nevojë të flitet për kohezion, por ka një ngritje aziatike që askush nuk mund të debatojë, duke shkundur hegjemoninë amerikane. Askush nuk mund të thotë se ngritja e Iranit nuk është e dukshme dhe se kjo rritje nuk ka gërryer pozicionin e Amerikës në zemër të Azisë dhe veçanërisht në rajonin tonë. Gjithashtu, ngritja e Kinës shqetëson Amerikën dhe të gjithë Perëndimin, dhe rritja aktuale e Rusisë tani është e dukshme në zhvillimin e saj ushtarak. Duke shprehur këtë ngjitje të Azisë, ky hark rus në rritje është përpara Azisë në vendimmarrje të guximshme, siç është evidente në hapin e fundit të madh cilësor.

Nga ana tjetër, tipari i dytë i kësaj lufte që e bëri atë një nga konfliktet më të rëndësishme në botë pas Luftës së Dytë Botërore është se ajo u zhvillua në Evropë. Të gjitha luftërat e tjera - sipas mendimit të Perëndimit që udhëheq botën, ishin në periferi të tij (Perëndimi është SHBA dhe Evropa) dhe në vendet e botës së tretë. Dua të them, lexoni historinë e të gjitha luftërave të mëparshme - kjo na shpjegon pse ringjallja e fundit e të menduarit racist shihet në qëndrimet e gazetarëve dhe analistëve, ndonjëherë me rrëshqitje të padëshiruara të gjuhës. Por kjo luftë është në fakt në Evropë, jo në një vend të botës së tretë.

Prandaj, për herë të parë që nga Lufta e Dytë Botërore, një luftë po troket në derën e Evropës. Edhe pse lufta e Jugosllavisë ishte në Evropë, ajo ishte një luftë e zhvilluar nga SHBA-të dhe Evropa Perëndimore për të shkatërruar atë që kishte mbetur nga trashëgimia sovjetike dhe për t'i hapur rrugën atyre për të marrë përsipër të gjithë gjeografinë, ekonominë dhe politikën e Evropës. Pra, Rusia po bën një luftë dhe po e bën atë në portën evropiane. Ky është faktori i dytë.

Për sa i përket faktorit të tretë... do të doja të tërhiqja vëmendjen për domosdoshmërinë e kryerjes së disa studimeve për të interpretuar saktë informacionin për Ukrainën. Këtu do të paraqes pikat kryesore që do ta ndihmojnë shikuesin të kuptojë se për çfarë po flasim. Historikisht, ekziston një zinxhir prej pesë vendeve kryesore evropiane të quajtur "Ura e Evropës": Spanja, Franca, Gjermania, Polonia dhe Ukraina. Ukraina është pak më e madhe se Franca në hapësirën gjeografike dhe është e barabartë me Gjermaninë, Holandën, Belgjikën dhe Zvicrën së bashku. Popullsia e Ukrainës është e barabartë me atë të Francës dhe e njëjtë me Poloninë dhe Rumaninë së bashku. Pjesa tjetër e vendeve të Evropës Lindore u copëtuan pas shpërbërjes së Çekosllovakisë. Pjesa tjetër, si Lituania, Estonia dhe Hungaria, janë në thelb mikroshtete në krahasim me madhësinë e Ukrainës. Po flasim për 45 milionë njerëz, dyfishi i popullsisë së Irakut në fillim të luftës. Përsëri, ne po flasim për një sipërfaqe prej përafërsisht 600,000 km², që është tre herë e gjysmë më e madhe se Siria dhe 60 herë më e madhe se Libani. Ukraina ishte shteti i dytë më i rëndësishëm i Bashkimit Sovjetik pas Rusisë për nga madhësia, popullsia, ushtria, aftësitë teknike të popullit të saj, shkollat, pjesëmarrja në ushqim dhe prodhim teknik dhe armë bërthamore.

Prandaj, duke vuajtur nga krizat e brendshme, të pambështetura nga asnjë fuqi e jashtme dhe në një distancë të madhe nga Evropa; Nuk po flasim për një Irak të rrethuar, të copëtuar dhe të dobët. Edhe pse në Irak u deshën 20 ditë që ushtria amerikane të hynte në kryeqytetin Bagdad, madje edhe në kulmin e avancimit të tyre. Kështu, edhe nëse ushtrisë ruse ui deshën 200 ditë që të hynte në Kiev, përsëri duhet konsideruar se ata bënë përparim të mirë. Kjo qasje na lejon të lexojmë saktë situatën. Natyrisht, historia e Ukrainës është e lidhur ngushtë me Rusinë, dhe Ukraina konsiderohet kryesisht "mini-ruse". Fillimisht Rusia lindi në Kiev, Perandoria Ruse u themelua në Kiev dhe më vonë u zhvendos në Moskë. Ndaj mes tyre ka një luftë dhe konkurrencë. Ata që njohin mjedisin sovjetik e dinë se kur vizitojmë Bashkimin Sovjetik, askush tjetër përveç ukrainasve nuk prezantohet me kombësinë e tyre origjinale dhe veçanërisht duke theksuar se ata nuk janë rusë; Ata nuk do të thoshin "Unë nuk jam rus". Dhe përveç kësaj, e kam fjalën për komunistë, zyrtarë zyrtarë, detyra e të cilëve është të negociojnë me ne dhe të flasin për çështjet. Prandaj, çështja ka një dimension të veçantë në lidhje me origjinën evropiane të Ukrainës, ndjenjën e konkurrencës midis popullit të saj dhe mënyrën se si përcaktohet gjeografia e saj. Ukraina është me etni të përzier, dhe nëse shikoni gjeografinë e saj, mund të vëreni se një pjesë e saj nuk është ukrainase dhe një pjesë e vendit përbëhet nga toka të aneksuara nga Stalini: për shembull pjesë të Moldavisë dhe Polonisë, dhe gadishulli i Krimesë që është rus.

Në çdo rast, Lenini dhe Stalini kishin paragjykim ndaj Ukrainës dhe ishte në interesin e tyre të kënaqnin krenarinë e ukrainasve, t'i siguronin ata se Ukraina kishte një status të rëndësishëm dhe të veçantë. Prandaj, ndonjëherë përdor një metaforë, duke thënë se marrëdhënia e Ukrainës me Rusinë është si ajo e Mbretëreshës Elizabeth dhe Zonjës Diana. Këtu Mbretëresha Elizabeth përfaqëson fronin, historinë dhe Zonja Diana përfaqëson hirin, rininë dhe bukurinë. Prandaj, Ukraina në sytë e Bashkimit Sovjetik dhe Perëndimit është siç thoshte Brzezinski në vitet '80 ose 1978: "Rusia është një shtet i madh, edhe pa Ukrainën, por së bashku me Ukrainën është një perandori".

Pra, ne duhet të dimë se për çfarë po flasim dhe pse po i them këto fjalë. Si përfundim, duhet të themi se Putini është përgatitur për këtë luftë të paktën që nga viti 2014, lufta e parë ukrainase për Presidentin Putin filloi kur ai aneksoi Gadishullin e Krimesë në 2014. Për më tepër, kur ajo hyri në Osetinë e Jugut në vitin 2008, në fakt nuk synonte Gjeorgjinë. Shikoni hartën e botës, madhësia e Gjeorgjisë nuk është as e krahasueshme me Ukrainën! Lufta është për Ukrainën, ashtu si Siria ka një rëndësi të madhe në Lindjen e Mesme; Kushdo që kontrollon Sirinë kontrollon të gjithë rajonin e Lindjes së Mesme dhe, përmes tij, botën. Ai që dominon sot Ukrainën do të kontrollojë edhe Evropën dhe botën nëpërmjet tij.

Prandaj, pika e parë që duhet të heqim qafe në reflektimin dhe diskutimin tonë është të flasim për kohëzgjatjen e luftës. Kush tha se Putini dëshiron t'i japë fund kësaj lufte sa më shpejt të jetë e mundur? Kush doli me formulën që thotë se suksesi në luftë varet nga shkalla me të cilën ndodh? Ky nuk është një rregull! Kjo luftë mund të jetë projektuar qëllimisht që të zgjasë; Kështu, një sistem i ri botëror mund të ndërtohet mbi degët, zhvillimet dhe kornizat e tij që do të dalin si rezultat.

Kjo është një luftë që nuk mund të përfundojë pa arritur një marrëveshje ruso-amerikane-evropiane. Kush është Zelensky? Çfarë pozicioni dhe çfarë fuqie ka ajo në krahasim me fuqinë e Rusisë? Çfarë mund të ofrojë ai në negociata? Dhe çfarë lloj vendimi do të marrë ai në negociata? Prandaj, kjo është një luftë ruso-amerikane. Edhe Europa është bërë pjesë e saj. Dhe nëse Evropa nuk do të kishte marrë vendimin për të qenë pjesë e saj, gjithçka do të kishte përfunduar në një marrëveshje ruso-evropiane. Prandaj, SHBA-ja përdori të gjitha mjetet e saj për ta bërë Evropën pjesë të luftës, por kjo nuk është një situatë e përhershme. Sot lufta e kapërcen Evropën; Deri në çfarë mase Europa mund të mbetet pjesë e kësaj lufte?

Prandaj, ne jemi përballë pjesës së dytë të Luftës së Tretë Botërore. Nëse Siria ishte pjesa e parë e saj, Ukraina është pjesa e dytë. Kapitulli i parë ka përfunduar - nëse po flasim ndërkombëtarisht - dhe ka perfunduar me një fitore të qartë për Rusinë. Tani jemi në pjesën e dytë.Burimi : Middle East Observer