NATO dhe Afrika: Marrëdhënia midis dhunës koloniale dhe supremacisë strukturore të bardhë

nga Djibo Sobukwe | Publikuar në Mars 30, 2022, 3:25 a.m.

"Duke pasur parasysh vëmendjen e përhapur të medias dhe shqetësimin e publikut rreth zgjerimit të mundshëm të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), ne mendojmë se do të ishte e dobishme t'u kujtonim njerëzve historinë e përgjakshme të NATO-s në Afrikë."

Duke pasur parasysh vëmendjen e përhapur të medias dhe shqetësimin publik në lidhje me zgjerimin e mundshëm të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO), mendojmë se do të ishte e dobishme t'u kujtonim njerëzve historinë e përgjakshme të NATO-s në Afrikë. NATO u krijua në vitin 1949, pas Luftës së Dytë Botërore, në një kohë kur vendet afrikane ishin ende nën zgjedhën e kolonializmit. Në fakt, shumica e themeluesve të hershëm të NATO-s, përkatësisht Britania, Franca, Portugalia, Belgjika, Italia dhe Shtetet e Bashkuara, ishin kolonizatorët kryesorë të Afrikës. Shtetet e Bashkuara ishin gjithashtu organizatori kryesor dhe partneri dominues i NATO-s. Organizata u krijua si një mjet i mbrojtjes kolektive kundër Bashkimit Sovjetik, me kusht që çdo sulm ndaj njërit prej tyre të konsiderohej se ishte kryer ndaj të gjithëve dhe si rrjedhim një përgjigje kolektive (neni 5).

Meqenëse NATO u krijua për të ndaluar agresionin e mundshëm sovjetik dhe për të frenuar përhapjen e komunizmit, pas rënies së BRSS në 1991, NATO-ja nuk duhej më. Megjithatë, që atëherë, NATO është zgjeruar nga dymbëdhjetë anëtarët e saj themelues fillestarë në organizatën aktuale tridhjetë-shtetërore, e përbërë kryesisht nga ish-vendet e Evropës Lindore, ish-republikat sovjetike dhe anëtarët e Paktit të Varshavës. Sot, NATO është kthyer në një bosht gjigant në timonin e kompleksit ushtarak-industrial, i shtyrë nga oreksi i egër i kapitalit monopol dhe i kontrolluar nga Perandoria Amerikane për dominim në shkallë të plotë.

Afrika koloniale si baza të NATO-s

Në  librin si Evropa e la Afrikën të Pazhvilluar, Walter Rodney përshkruan shumë mirë themelet e hershme të marrëdhënieve të Afrikës koloniale me NATO-n, e cila vazhdon edhe sot:

"Eshtë e panevojshme të thuhet, në vitet 1950, kur shumica e afrikanëve ishin ende subjekte koloniale, ata nuk kishin absolutisht asnjë kontroll mbi përdorimin e tokës së tyre për qëllime militariste. Pothuajse e gjithë Afrika e Veriut u shndërrua në një zonë operacionale të NATO-s me baza që synonin Bashkimin Sovjetik. Popujt afrikanë nuk kishin njohuri për këtë çështje. mund të ishin përfshirë lehtësisht në një luftë bërthamore. Fuqitë koloniale mbajtën konferenca ushtarake në qytetet afrikane si Dakar dhe Nairobi në fillim të viteve 1950, duke ftuar të bardhët afrikano-jugor dhe rodezian, si dhe amerikanët. qeveria, pra, në fakt vë në dukje se kontinenti po detyrohet të kontribuojë në shfrytëzimin e tij.[1]

Në librin e tij të vitit 1967, Lufta e Kongos, Kwame Nkrumah paralajmëroi se ka të paktën shtatëmbëdhjetë baza ajrore, nëntë baza detare të huaja, tre vende raketash dhe një vend testimi atomik në Afrikën e Veriut të përdorura nga NATO. Përveç këtyre, misione ushtarake në një duzinë vende të tjera afrikane; Për të mos përmendur minierat në Kongo, Angola, Afrikën e Jugut dhe Rodezinë, ku nxirren lëndët e para për prodhimin e armëve bërthamore.[2] Nkrumah theksoi veprimin urgjent kundër NATO-s, me strategjinë e përshkruar në Manualin e tij të Luftës Revolucionare, i cili kërkon një komandë të lartë ushtarake dhe krijimin e Ushtrisë Revolucionare Popullore Afrikane (AAPRA).[3]

Vlen të shqyrtohet shembulli i Portugalisë, një nga anëtarët e parë të NATO-s. Luftëtari i madh i lirisë së Afrikës, Amilcar Cabral e përshkroi Portugalinë si "një zgjatim i kalbur i imperializmit" dhe tha, "Portugalia është vendi më pak i zhvilluar në Evropën Perëndimore. Portugalia nuk mund të kishte nisur kurrë tre luftëra koloniale në Afrikë pa ndihmën e NATO-s, armëve, avionëve dhe bombave të NATO-s. Ishte e pamundur për ta”.[4]

Cabral vazhdon duke thënë se e vetmja arsye pse Portugalia ishte në gjendje të mbante kolonitë e saj afrikane ishte sepse ajo kishte qenë një gjysmëkoloniale britanike që nga viti 1775 dhe Britania mbrojti interesat portugeze gjatë ndarjes së Afrikës. Gjithashtu, NATO, një produkt i Shteteve të Bashkuara, po përdorte Portugalinë dhe kolonitë e saj si pjesë të qëllimit të saj më të madh të dominimit afrikan dhe botëror.[5] Portugalia; Ajo zhvilloi një luftë brutale kundër kolonive të saj në Guinea Bisau, Kepi Verde, Angola dhe Mozambik, siç bënë Shtetet e Bashkuara në Vietnam. Në të dyja rastet, fuqitë koloniale përdorën armët më moderne, duke përfshirë napalm dhe municione thërrmuese, kundër ushtrive guerile që refuzuan të dorëzoheshin. Diktatorit portugez Marcelo Caetano iu desh të hiqte dorë nga interesat e tij ekonomike në Angola në favor të disa fuqive të NATO-s në këmbim të armëve dhe materialeve të NATO-s të përdorura.[6] Megjithatë, Portugalia e humbi luftën kundër forcave heroike antikoloniale.

Strategjia e Re Koloniale e NATO-s

Imperializmi ka përdorur gjithmonë strategjinë e përça dhe sundo. Fuqitë koloniale e dinin se për të pranuar idenë e një NATO-je "dashamirëse", ata duhej të bindnin dhe rekrutonin një klasë neokoloniale afrikane, indigjene që do të bënte kërkesën e tyre. Kjo ndarje u shfaq në ndarjen midis lëvizjeve nacionalçlirimtare, midis atyre që ishin miqësore me fuqitë imperialiste dhe atyre që donin një shkëputje të vërtetë nga kolonializmi. Nkrumah, në Neo-Kolonializmi, Faza Përfundimtare e Imperializmit, ilustron shumëllojshmërinë e gjerë të metodave të përdorura nga neo-kolonializmi në një spektër që përfshin domenet ekonomike, politike, fetare, ideologjike dhe kulturore. Për ta arritur këtë, NATO punon krah për krah me mekanizma të tjerë të imperializmit si CIA, si në grushtin e shtetit kundër qeverisë Nkrumah dhe vrasjen e Patrice Lumumba.[7]

Azania/kolonia e kolonëve të Afrikës së Jugut është një shembull tjetër i postave të NATO-s. Duke qenë në thelb një koloni britanike dhe për rrjedhojë një përfaqësues i NATO-s, ai ka qenë hapur në anën e forcave perëndimore/NATO që në fillim. Në vitin 1955, Afrika e Jugut dhe Britania formuluan marrëveshjet Simonstown, të cilat përmbanin dispozita për mbikëqyrjen detare dhe mbrojtjen e kontinentit afrikan nga Kepi në Kajro. Megjithë të ashtuquajturën embargo të armëve, vendet e NATO-s dhe Izraeli gjithashtu i dhanë Afrikës së Jugut teknologjinë e nevojshme për të zhvilluar armë bërthamore.

NATO dhe AFRICOM

AFRICOM është në fakt një produkt i drejtpërdrejtë i NATO-s përmes Komandës Evropiane të SHBA-së (EUCOM). EUCOM është një pjesë qendrore e NATO-s dhe ka marrë gjithashtu përgjegjësinë e 42 shteteve afrikane. Në vitin 2004, NATO përfundoi periudhën e saj pesëvjeçare të zgjerimit; Në vitin 2007, komandanti i EUCOM propozoi krijimin e AFRICOM. James L. Jones Jr. shpjegoi se si ai propozoi themelimin e AFRICOM kur ishte komandant EUCOM dhe gjithashtu komandant i forcave operacionale të NATO-s.

Është e rëndësishme të nënvizohet roli i SHBA/NATO-s në shkatërrimin e Libisë në vitin 2011, sepse ai jep mësime të rëndësishme. Së pari, imperializmi amerikan dhe pasardhësit e tij perëndimorë nuk pranojnë asnjë vend që vendos të bëhet një fuqi e pavarur jashtë sferës së tyre të ndikimit. Së dyti, demonstron gjithashtu se si NATO mund të punojë krah për krah me institucione të tjera botërore të dominuara nga SHBA/Perëndi, si OKB-ja. Në vitin 2011, OKB-ja (rezoluta 1973) siguroi legjitimitet politik për bllokadën dhe shpalljen e një "zone të ndaluar fluturimi" në Libi, gjoja për të "mbrojtur" qytetarët e saj. Megjithatë, ato rezultuan në shkatërrimin e vendit më të begatë dhe më të lartë të Indeksit të Zhvillimit Njerëzor të Afrikës.

Forcat e NATO-s të udhëhequra nga SHBA filluan një fushatë bombardimi që vrau mijëra civilë dhe shkaktoi dhjetëra miliarda dollarë dëme pronësore dhe infrastrukturës. Kjo dëshmon se megjithëse NATO e udhëhequr nga SHBA ndonjëherë përdor OKB-në për mbulim politik, ajo nuk sheh asnjë problem në tejkalimin e paligjshëm të mandatit të OKB-së për të kryer krime kundër njerëzimit dhe për të arritur qëllimin e ndryshimit të regjimit. Edhe ato pak vende që abstenuan nga votimi në OKB, si Kina, thanë se e bënë këtë për të mos ofenduar Ligën Reaksionare Arabe dhe Bashkimin Afrikan, të cilët miratuan rezolutën. Në këtë rast, bashkëpunimi indirekt dhe i drejtpërdrejtë ndërmjet NATO-s, OKB-së, Bashkimit Afrikan dhe Ligës Arabe (ku përfshihen vendet e GCC) tregon rrjetin e gjerë dhe thellësisht të thurura të SHBA-së dhe NATO-s.

The Illegal War (Lufta Ilegale në Libi),  redaktuar nga Cynthia McKinney, përfshin kapitullin e mëposhtëm nga Stephen Ledman me titull "NATO’s Libya War, A Nuremberg Level Crime” (Lufta e NATO-s në Libi, një krim i nivelit të Nurembergut):

"Lufta e NATO-s e udhëhequr nga SHBA kundër Libisë do të mbahet mend si një nga krimet më të mëdha në histori, duke shkelur shkronjën dhe frymën e ligjit ndërkombëtar dhe Kushtetutës amerikane. Shefi i Gjykatës së Nurembergut, Robert Jackson (gjyqtar i Gjykatës së Lartë), dënoi krimet e luftës naziste si "më të lartat kundër paqes". Krimi ndërkombëtar. Këtu janë fjalët e tyre hyrëse më 21 nëntor 1945:

Krimet që ne përpiqemi t'i dënojmë dhe ndëshkojmë janë aq të llogaritura, aq keqdashëse dhe aq shkatërruese sa qytetërimi nuk mund ta tolerojë injorancën e tyre, sepse nëse përsëriten, nuk do të shpëtohet kësaj radhe".

Të gjitha luftërat e SHBA-së pas Luftës së Dytë Botërore bien nën këtë përkufizim. Që atëherë, Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar luftëra agresioni të drejtpërdrejta dhe të përafërta në mbarë botën. Ai vrau miliona njerëz në Azinë Lindore dhe Qendrore, në pjesë të tjera të Veriut dhe Afrikës, në Lindjen e Mesme, në Evropë dhe gjithashtu në Amerikën Qendrore dhe Jugore.[8]

Ajo që përmendet këtu është vetëm një shembull i vogël i aktiviteteve të përgjakshme të NATO/AFRICOM në historinë afrikane. NATO vazhdon të operojë nën maskën e ndihmës paqeruajtëse "edukative" dhe "humanitare". Dhuna terroriste xhihadiste në kontinent ka çuar në viktima civile dhe paqëndrueshmëri që nga themelimi i AFRICOM dhe shkatërrimi i Libisë nga NATO, të cilin Perëndimi po e përdor si justifikim për nevojën për AFRICOM. Që nga themelimi i AFRICOM, grushtet e shtetit nga ushtarët e trajnuar nga AFRICOM janë shtuar gjithashtu, siç raporton mbikëqyrësi i Aleancës së Zezë për Paqe AFRICOM.

Në përputhje me paralajmërimet e bëra nga Nkrumah, Rodney dhe të tjerët në vitet 1960 dhe 1970, NATO vazhdon sot, nëpërmjet AFRICOM, të shkaktojë kërdi, destabilizimin dhe plaçkitjen institucionale të Afrikës. Për shembull, Republika Demokratike e Kongos (DRC), kobalt, tantal, krom, koltan dhe uranium etj. Ajo është duke u grabitur vazhdimisht për lëndët e para strategjike. Këto minerale kanë një rëndësi strategjike jo vetëm për pajisjet elektronike, por edhe për teknologjitë që i nevojiten kompleksit industrial ushtarak. AFRICOM vazhdon të mbështetet në përfaqësuesit e saj neo-kolonialë afrikanë për të arritur qëllimet e saj, për të luftuar për veten në Kongo dhe në të gjithë Afrikën. Me ngritjen e Kinës, SHBA/NATO po bëjnë një luftë të plotë dominimi këto ditë për të mbajtur Kinën ose ndonjë vend tjetër jashtë konkurrencës për të kontrolluar kapitalin global.

Fusnotat:

[1] Rodney, Walter, How Europe Underdeveloped Africa, p. 189

[2] Nkrumah, Kwame, Challenge of the Congo, p. xi

 [3] Nkrumah, Kwame, Handbook of Revolutionary Warfare, p. 56

[4] Cabral, Amilcar, Return to The Source, p. 82

 [5] Ibid, p.83

 [6] Fogel, D, Africa in Struggle National Liberation and Proletarian Revolution, p. 230

 [7] Nkrumah, Kwame, Neo-Colonialism The Last Stage of Imperialism, p. 247

 [8] McKinney, Cynthia ed., The Illegal War on Libya, p. 79Burimi : Medya Şafak