Si e ndërtoi gjenerali Kasim Sylejmani "rrethin e raketave" që përfshin Izraelin?

nga Hadice Shukr | Publikuar në Jan. 27, 2021, 3:18 a.m.

Kështu, Dëshmori Gjeneral Sylejmani ishte në gjendje të ndërtonte një kordon raketash që mund të mbyste armikun nga forcat aleate. Para martirizimit të tij, ai kishte përfunduar planin kur raketat nga të katër anët do të binin mbi objektet vitale dhe strategjike dhe vendbanimet e territoreve të okupuara.

Ka nga ata që mendojnë se prania e gjeneralit Kasım Sylejmani në vendet e rajonit është "diçka e re" dhe se u shfaq si rezultat i dhënies së dorës së tij në lidhje me ngjarjet që ndodhën pas shfaqjes së ISIS. Por e vërteta është se ky person tashmë ishte në rolin e "komandantit ushtarak të aleancës së rezistencës" dhe zhvillimet e shpejta të fundit nuk kanë ndryshuar kuptimin e tij strategjik të trajtimit të çështjeve rajonale dhe botërore. Në krye të kësaj vinte vlerësimi se prania e pushtimit izraelit në territoret palestineze ishte mjeti kryesor i atyre që dëshironin të vendosnin hegjemoni në rajon duke trembur regjimet dhe popujt e rajonit. Nga kjo ai arriti në përfundimin se kjo njësi do të shkatërrohej në mënyrë të pashmangshme dhe se shkatërrimi i saj do të kërkonte një forcë të aftë ushtarake. Si rezultat i analizës në terren, ai ishte i bindur se arma më efektive që mund të siguronte fuqinë e nevojshme për këtë ishin raketat. Për këtë, sistemet raketore duhej të vendoseshin sa më afër forcës pushtuese. Ishte e domosdoshme të ndërtohej një Bosht i Rezistencës i përbërë nga disa fronte, secila prej të cilave luante një rol të rëndësishëm dhe të mbash kontrollin e ritmit midis tyre.

Rrethi perëndimor dhe jugor

Zhvillimi i shpejtë i "Haxhit" në marrëdhëniet e tij me grupet palestineze dhe thellësia e njohurive të tij për të gjitha hollësitë e skenës palestineze sikur ai të ishte një prej tyre ishin të jashtëzakonshëme. Fillimisht, u krijua struktura e luftës së grupeve në Gaza para se të fillonte Bregu Perëndimor dhe rrethimi. Ndërkohë, Sylejmani përfitoi nga mënyrat e mundshme të shpërndarjes së raketave dhe mbështetjes në Gaza përmes kanalit, më e rëndësishmja prej të cilave është linja Deti i Kuq - Sudan - Sina. Haxhi më pas u përpoq të "përqendrohej në prodhimin në shtëpi" për të kompensuar vështirësinë në transportin e armëve si rezultat i ndryshimit të kushteve në rajon, duke siguruar palestinezët me mjete financiare dhe pajisje teknike, teknologjinë dhe ekspertizën e nevojshme për të rritur nivelin e prodhimit të raketave. Të gjitha këto përpjekje çuan në një kapërcim cilësor përpara në sistemin raketor palestinez krahasuar me fillimin e Intifadës, së pari për sa i përket rrezes, pastaj fuqisë së përpiktë të goditur dhe së treti, kapacitetit shkatërrues. Disa ditë më parë, Sekretari i Përgjithshëm i lëvizjes Xhihadi Islamike zbuloi se krahu ushtarak i lëvizjes, Brigadat e Jeruzalemit, kishte raketa me koka shpërthyese me peshë 450 kg dhe se këto raketa tashmë janë të hapura për Libanin e Jugut. Sa për burimet e Hamasit, ata filluan të përmendnin dendësinë si një faktor të katërt, duke treguar që qyteti i okupuar i Tel Avivit, në veçanti, do të dëshmojë zjarr raketash vetëm nga Gaza në çdo konflikt të ardhshëm.

Me pak fjalë, raketat janë vendosur në rajonet perëndim-jug të Palestinës së okupuar, duke pritur momentin e lëshimit.

Rrethi verior

Para çlirimit të Libanit Jugor (1998-2000), Sylejmani filloi stërvitjen e udhëheqësve të rezistencës në mënyrë që të ngrinin nivelet e tyre ushtarake dhe strategjike në vitet e para të marrjes së rolit të tij në Forcën e Jeruzalemit. Përveç kësaj, ai i siguroi Rezistencës armët dhe pajisjet e nevojshme. Kur armiku u mund në vitin 2000 në Liban, u hapën horizonte të reja për Rezistencën dhe Udhëheqja Iraniane kuptoi se mbështetja e tyre për 18 vjet kishte arritur këtë rezultat.

Sylejmani përfitoi nga kjo arritje për të modeluar çdo lëvizje rezistence në ndonjë arenë tjetër. Planet e tyre në atë kohë bazoheshin në tre pika kryesore:

- Ndihma ndaj rezistencës palestineze përmes Libanit duke transferuar përvojë dhe aftësi.

- Forcimi i strukturës së Hezbollahut në Liban jo vetëm në fushën ushtarake, por në përgjithësi.

- Përgatitja e një strukture mbrojtëse që mund të parandalojë një pushtim të ri dhe të parandalojë çdo sulm.

Prandaj, midis 2000 dhe 2006, përpjekjet për të rritur kapacitetin raketor dhe zhvillimin e forcave detare dhe ajrore vazhduan me shpejtësi të plotë. Një udhëheqës i rangut të lartë në rezistencë konfirmon rëndësinë e ndihmës së Haxhi Kasimit për Hezbollahun në vitet ndërmjet Çlirimit (2000) dhe Luftës së Korrikut (2006): "Ai kishte një ndikim të drejtpërdrejtë në rrjedhën e konfliktit gjatë luftës dhe është nder i tij të forcojë kapacitetin e posaçëm të raketave që Rezistenca ka përdorur në atë kohë ose e ka lënë për më vonë." Ky person vazhdoi: "Haxhi është gjithashtu përgjegjës për blerjen e dronëve nga Rezistenca, luajti një rol të rëndësishëm gjatë luftës. Kjo është hera e parë që po deklarojë këtu që dronët u përdorën gjatë Luftës së 2006 për të gjurmuar lëvizjet e armikut dhe nganjëherë madje edhe për t’i sulmuar ata.”

"Pas luftës, pasi rëndësia e disa armëve ishte e qartë dhe ishte kuptuar që ato nuk mund të ruheshin në tokë, u vendos që të punohej shpejt për të përmirësuar kapacitetin në të gjitha fushat - nga gjilpëra për ndihmësmjekët ushtarakë deri te raketat Fatih 110.”

Më vonë, kur shpërtheu Lufta Siriane, një nga objektivat kryesorë të së cilës ishte prerja e mbështetjes për rezistencën në Liban, u bënë përpjekje për të rritur kapacitetin në "sasi cilësore" (d.m.th. marrja e një numri të madh të raketave të përparuara). Kështu, Rezistenca hyri në fazën e "raketave precize" që mund të arrinin çdo objektiv në Palestinën e Pushtuar me këto raketa me cilësi të jashtëzakonshme. Përveç kësaj, u shtuan zhvillime shumë të përparuara në forcat ajrore dhe detare.

Komandanti u shpreh se: “Sot, falë përpjekjeve të Soleimani, rrethi raketor i veriut është forcuar dhe është kthyer në një "pyll raketash" ... Në të vërtetë, armiku po përballet me një forcë me një kapacitet raketash që 90% e vendeve të botës nuk e kanë.”

Rrethi verilindor

Marrëdhënia e Sylejmant me Udhëheqësinë Siriane vazhdoi që nga vitet e para të marrjes të komandës së Forcës së Jeruzalemit e deri në Luftën e 2006, kur depot e Ushtrisë Siriane luajtën një rol vendimtar në hapjen e transferimeve të armëve dhe pajisjeve për Hezbollahun. Marrëdhëniet me Sirinë u forcuan në vitin 2011 në të gjitha nivelet. Dhe që nga momenti kur Haxhi hyri në arenën Siriane për të ndihmuar, ai e pa këtë si një mundësi për të treguar "aleancën e rezistencës" dhe për ta bërë Sirinë bazën e kësaj aleance për shkak të vendndodhjes së saj gjeografike. Ndërsa punonte për situatën e brendshme dhe luftërat në vazhdim, ai ishte gjithashtu i interesuar në ndërtimin e formacioneve ushtarake që do të luanin një rol të rëndësishëm në luftën e madhe të aleancës, qoftë për t'u përballur me amerikanët apo me Izraelin.

Sa i përket aftësive ushtarake në Siri, Soleimani gjithmonë mendonte se si t'i zhvillonte ato në nivelet e ajrit, tokës dhe detit për të përfituar nga një luftë gjithëpërfshirëse. Haxhi Kasim, për shembull, këmbënguli në zhvillimin e dronëve që kanë provuar vlerën e tyre kundër militantëve, të gatshëm për të luftuar armikun izraelit. Një burim i afërt me të thotë se Sylejmani ka thënë se: “Dronët kanë provuar rëndësinë e tyre për tekfirxhit, por duhet të zhvillohen më tej para se të mund të përdoren në veprim kundër izraelitëve.” Dhe, ai mendoi se Siria, të cilën ata donin t’a kthehenin në radhët amerikano-izraelite, duhet të ishte e aftë t'i rezistonte çdo agresioni izraelit, madje edhe në një luftë gjithëpërfshirëse me armikun, pasi të hiqet rreziku i madh. Bazuar në këtë vizion, Haxhi Kasim e ktheu kërcënimin e luftës në një mundësi dhe, për shkak të vështirësisë së shtrëngimit të kordonit të raketave pa Sirinë, së pari siguroi se vendi tashmë e kishte atë dhe u përpoq ta bënte atë "një arsenal të madh raketash të aftë për të arritur në të gjithë territorin e okupuar Palestinez”. Përveç raketave në Liban, edhe raketat në Siri do të kontribuojnë në intensifikimin e kërcënimit dhe shtrëngimin e kordonit nga ana veriore.

Një nga drejtuesit e rezistencës dhe ata që e njohin këtë dosje vërejnë se "në arsenalin sirian, ekzistojnë llojet e raketave të ndjeshme që na duhen për të goditur çdo shënjestër në territoret e okupuara, nga çdo pikë e vendit". Ndër raketat më të rëndësishme në arsenalin sirian janë:

1- Toshka (120 km)

2- Scud 3 (Golan) (180 km)

3- Scud "B" (Shahab 1) (350 km)

4- Shahab 2 (750 km)

5- Aleksandri (800 km)

6- Shahab 3 "A" (1,300 km)

7- Shahab 3 “B” (2000 km).

Rrethi lindor

Për dy vitet e fundit, Dëshmori Sylejmani ka bashkëpunuar me Dëshmorin Abu Mehdi për të ruajtur lidhjen gjeografike midis kryeqyteteve të Aleancës së Rezistencës (Teheran-Bagdad-Damask-Beirut Rruga), dhe al-Hashd al-Shaabi (Forcat Popullore të Mobilizimit) ka qenë në gjendje të përballet me kërcënime dhe çdo u përpoq ta zhvillonte atë në mënyrë që të mund të merrte pjesë në një konflikt gjithëpërfshirës. Izraeli e përqendroi kapacitetin e tij mbrojtës në veri dhe verilindje (Liban dhe Siri) dhe jug (Gaza) me arsyetimin se "kërcënimi me raketa është i kufizuar në këto dy drejtime". Izraeli dëshironte të ishte i sigurt në anën e Jordanisë, Egjiptit dhe frontit të Mesdheut Qendror, për shkak të mundësisë që raketave iraniane mund t'u shtohen atyre. Nga ana tjetër, Sylejmani donte ta privonte armikun nga kjo pikë sigurie duke fituar fuqinë për të sjellë zjarr në territoret e okupuara nga të gjitha drejtimet. Sylejmani e pa domosdoshmërinë e plotësimit të zbrazëtisë "së sigurt" duke e vendosur Irakun në këtë unazë që kërcënonte armikun, pasi Palestina Lindore (Jordania) mbeti jashtë rrethit të kërcënimit pavarësisht përpjekjeve të vazhdueshme për këtë.

Një burim thotë se megjithë skenën e vështirë politike në Irak, "Haxhi arriti të ndërtojë një forcë raketore këtu që mund të godasë territoret e okupuara Palestineze dhe të gjitha bazat ushtarake Izraelite atje nga veriu në jug.” Sipas Sylejmanit “Iraku është zemra dhe pulsi i këtij boshti dhe ky puls nuk mund të ndalet”. Ky burim po ashtu thotë se: “Forcimi i Irakut, veçanërisht nga fronti lindor i armikut, do ta vendosë Izraelin në një pozitë të vështirë në mbrojtjen raketore në frontin verior dhe do ta shtyjë atë në një mbrojtje rrethore që dobëson aftësinë e tij të përgjithshme mbrojtëse." Sepse sistemet e mbrojtjes nuk kanë mundësi të ndalojnë raketat e shkrepura nga të gjitha këto fronte.

Rrethi jugor

Megjithëse marrëdhëniet me Ansarullahun datojnë që nga e kaluara, një fazë tjetër hyri kur agresioni kundër Jemenit filloi në 2015. Soleimani dërgoi shpejt një forcë elite për të vepruar në nivele të ndryshme për të ndihmuar Jemenasit në një plan me tre hapa:

- Përballja e agresionit dhe menaxhimi i konflikteve me vendosmëri.

- Shfrytëzimi i aftësive të mbetura të ushtrisë dhe mbrojtja dhe përmirësimi i tyre, veçanërisht raketave.

- Ngritja e nivelit organizativ përmes trajnimit dhe kualifikimit.

Qëllimi tjetër i gjeneralit ishte të siguronte një fuqi raketore jemenase që do të luante një rol themelor në zmbrapsjen e agresionit dhe më vonë. Plani i zhvillimit të kapacitetit të raketave duket të jetë në katër faza:

- Mbrojtja dhe zhvillimi i raketave të mbajtura nga ushtria dhe trajnimi i jemenasve për t'i përdorur ato. Më të rëndësishmet prej tyre ishin Toshka (120 km), Scud (deri në 500 km) dhe raketa nga ajëri në ajër (SAM 6).

- Identifikimi i mangësive në arsenalin e raketave dhe sigurimi i tyre: Më të rëndësishmet prej tyre ishin raketa Fajr (300 km), raketa Kiyam (700 km), dronët dhe armë të tjera si raketa detare me një distancë prej më shumë se 200 km.

- Trajnimi i jemenasve për të mbledhur, dizajnuar dhe bërë raketa që vijnë në formë të çmontuar.

- Përveç sigurimit të Jemenasve me pajisjet e nevojshme për krijimin e fabrikave që do të prodhojnë raketa, armë ajrore dhe detare,  janë bërë studime për të rritur nivelet e kapacitetit shkencor.

Një burim ushtarak që shoqëron Haxhin në arenën e Jemenit tha se "Gjenerali përqendrohet në zhvillimin e prodhimit, montimit dhe kapacitetit teknologjik për të siguruar vetë-mjaftueshmëri në fushën e raketave dhe dronëve, dhe në veçanti rritjen e shkallës së goditjes dhe rrezes së raketave”. Ky burim thotë se: “Raketat jemenase janë përmirësuar shumë në rrezen e tyre të lartë, me aftësisë së tyre për të anashkaluar mburojat e raketave.” Ndër më të rëndësishmet nga këto raketa janë:

- Llojet Burkan (1500 km)

- Llojet Zilzal (2000 km)

- Llojet e Jeruzalemit (2000 km)

Për më tepër, grupet e reja të dronëve dhe raketave të lundrimit filluan të bëhen të rëndësishme, jo vetëm për nga aftësia e tyre e projektimit dhe sulmit, por edhe për distancat e tyre të mëdha që mund të udhëtonin pa u zbuluar nga radarët.

Me pak fjalë, Haxhi Kasim nuk e pa Jemenin si një arenë që u sulmua vetëm dhe duhej të mbronte veten. Përkundrazi, ai besonte se jemenasit mund të luanin një rol jetësor dhe themelor në çdo luftë gjithëpërfshirëse, madje edhe me Izraelin, duke forcuar aftësitë e tyre, veçanërisht aftësinë e tyre raketore. Ai mendoi se Jemeni mund të luante gjithashtu një rol të madh në çështje të tjera. Për shembull:

- Garantimi i sigurisë së Detit të Kuq dhe kontrollimi i linjave detare mbi të cilat bazohet pjesërisht ndihma për kalimin e saj në Palestinën Jugore.

Parandalimi i mburojave mbrojtëse të palës kundërshtare duke qëlluar me raketa nga jugu, të cilat përveç Gazës, armiku nuk i sheh si kërcënim.

Ndërsa Jemeni sot ka raketa që mund të arrijnë të gjitha objektivat në Palestinën e okupuar Jugore me kalimin e kohës, janë duke u bërë përpjekje për të zhvilluar këtë aftësi për të goditur të gjitha zonat e okupuara.

Kështu, Dëshmori Gjeneral Sylejmani ishte në gjendje të ndërtonte një kordon raketash që mund të mbyste armikun nga forcat aleate. Para martirizimit të tij, ai kishte përfunduar planin kur raketat nga të katër anët do të binin mbi objektet vitale dhe strategjike dhe vendbanimet e territoreve të okupuara.Burimi : Medya Şafak