Kërcënimet e SHBA –ve e vënë Indinë në një dilemë

Publikuar në Shta. 18, 2018, 12:55 a.m.

India po përballet me një dilemë se si t'i përgjigjet kërcënimit të SHBA ndaj masave ndëshkuese ndaj vendeve që nuk pajtohen me sanksionet ndaj Iranit, thonë ekspertët.

Të enjten, ndihmësi i sekretarit të shtetit për çështjet ekonomike dhe të biznesit, Manisha Singh, paralajmëroi për "veprime të fuqishme të mundshme për njerëzit që nuk do të na ndihmojnë në përputhje me këtë varg të ri të sanksioneve që ne jemi vënë përsëri në vend."

Ajo u pyet në Kongres: "Nëse ndonjë nga blerësit e mëdhenj të naftës të  papërpunuar iraniane,  që janë Kina, India ... nëse refuzojnë ndjeshëm të ulin ulur blerjet e tyre, janë me të vërtetë të përgatitur jashtë nga sistemi bankar botëror?" Singh u përgjigj: " Ne jemi të gatshëm të ndërmarrim veprimet më serioze të mundshme për Iranin ".

Një zëdhënës i partisë në pushtet të Indisë Bharatiya Janata (BJP), Sudesh Verma, tha për Arab News: "Partia ende duhet të mendojë për këtë çështje."

Harsh V. kreu i Programit për Çështje Strategjike në Fondacioni i Kërkimeve Observer, tha për Arab News:

"Qëndrimi zyrtar i Indisë mbetet se ajo nuk i nderon sanksionet e njëanshme, por realiteti në terren është ndryshe. "

Ai tha: "India dhe Irani po përpiqen të shohin se si t'i anashkalojnë sanksionet, por India do ta ketë të vështirë të shpëtojë marrëdhëniet me Iranin duke pasur parasysh faktin se administrata Trump po vepron me presion. Ekziston një presion i madh për Indinë që të bjerë në linjë ".

Ai shtoi: "India ka ulur tashmë importet e saj të naftës nga Irani. New Delhi është në dijeni të faktit se sistemi financiar i SHBA është i rëndësishëm për Indinë. "

Ashok Sajjanhar, një ish-diplomat i cili ka shërbyer në Ambasadën Indiane në Iran, i tha Arab News:

"Ne kemi të bëjmë me Uashingtonin në një mënyrë shumë të shkathët."

Ai tha: "Nju Delhi do të duhet të luajë një akt balancues shumë të butë. Ajo mund të ulë importet e saj, por nuk do të shkojë në zero. "

Irani është furnizuesi i tretë më i madh i naftës në Indi pas Arabisë Saudite dhe Irakut.Burimi : AFP