Indonezia do të krijojë 1,000 eko-xhami deri në vitin 2020

Publikuar në Nën. 21, 2017, 10:58 a.m.

Namazlitë në Indonezi, shteti më i madh në botë me muslimanë, do të mbesin të gjelbër me një iniciativë të re që synon të krijojë 1.000 eko-xhami deri në vitin 2020.

Nisur këtë javë nga nënpresidenti indonezian Jusuf Kalla, iniciativa do të ndihmojë  që xhamitë të kenë burimin e energjisë së rinovueshme, të menaxhojnë nevojat e tyre të ujit dhe ushqimit në mënyrë të qëndrueshme, të zvogëlojnë dhe riciklojnë mbeturinat dhe të sigurojnë edukimin mjedisor.

Projekti do të zhvillohet  nga një ekip ekspertësh më të lartë musliman në sektorin privat, ministria e shëndetësisë dhe planifikohet nga qeveria, universitetet dhe grupet e tjera fetare në një përpjekje për të rritur ndërgjegjësimin mjedisor në komunitetet anembanë vendit.

"Shumica e muslimanëve në Indonezi dëgjojnë më shumë udhëheqës fetarë sesa qeverinë," tha Hayu Prabowo, kreu i mjedisit dhe burimeve natyrore në Këshillin e Ulema Indonesian (MUI).

"Nëse një udhëheqës musliman thotë diçka që duhet ndjekë, ndiqet, por nëse qeveria thotë diçka, ata nuk e ndjekin ".

Indonezia, me 250 milion banorë , ka një rekord të përzier mjedisor.

Arkipelagu  është eksportuesi më i lartë i qymyrit termik në botë dhe prodhuesi i vajit të palmës, që ka çuar në pastrimin dhe zhvillimin e tokave pyjore dhe presionit të madh ndërkombëtar për të kufizuar shpyllëzimin.

Shumë nga krahinat rurale dhe më të varfra të Indonezisë vuajnë nga thatësirat e rregullta për shkak të ndryshimeve klimatike, ndërkohë që edukimi i fëmijëve shpesh pengohet nga mungesa e furnizimit të rregullt me ​​energji elektrike.

Hening Parlan, koordinatore për menaxhimin e mjedisit dhe të katastrofave në Aisyiyah, dega e grave të organizatës së dytë më të madhe të Indonezisë, Muhammadiyah, tha se ideja e eko-xhamive  ishte se si t'i bëjnë xhamitë qendra për mjedisin dhe arsimin brenda një komuniteti.

"Për shumë indonezianë, kuptimi i tyre për mjedisin ndodh vetëm kur ata shohin ndikimin e ndryshimeve klimatike (në vend se përmes edukimit) ... nëse vuajnë nga përmbytjet ose rrëshqitjet e tokës për shembull," tha Parlan.

Ajo tha se iniciativa do t'i ndihmonte xhamive të krijojnë furnizime më të mira të ujit dhe depove, të ofrojnë këshilla për mbledhjen e fondeve dhe të sigurojnë fonde për xhamitë për t'i ndihmuar ata të bëhen miqësorë me mjedisin.

Energjia diellore dhe biogazi gjithashtu do të promovohen mbi lëndët djegëse fosile dhe imamët do të mësojnë vetëdijen më të mirë mjedisore.

Iniciativa e eko-xhamisë nuk është hera e parë që MUI ka marrë drejtimin e mjedisit - gjithashtu ka nxjerrë dekrete, ose fetva apo vendime, mbi zjarret e pyjeve dhe minierave.

Në Indonezi ka më shumë se 800,000 xhami, por zyrtarët shpresojnë të themelojnë më shumë se 1000 eko-xhami dhe gjithashtu edhe vende të tjera të adhurimit.Burimi : MY S