Kryetari i Sudanit urdhëron lirimin e të burgosurve politikë

  • None
Publikuar në Prill 11, 2014, mesnatë

Kryetari i Sudanit, Omar al - Bashir flet gjatë Forumit të Dytë Ekonomik, në Kartum, më 23 Nëntor 2013.


    Sudani ka vendosur për të liruar disa të burgosur politikë dhe të lejojë partitë politike që të jetë aktive pa kufizime, si pjesë e përpjekjeve kombëtare të pajtimit.


    Kryetari i Sudanit, Omar al - Bashir e bëri njoftimin në një takim me përfaqësuesit e më shumë se 50 partive dhe grupeve politike të dielën, njoftoi PDSH.


     Omar al-Bashir tha se ai i kishte dhënë urdhër për lirimin e të gjithë të burgosurve politikë të cilët nuk kanë kryer veprat penale dhe urdhëroi autoritetet lokale për të lejuar partitë politike të ushtrojnë aktivitetet e tyre brenda dhe jashtë selisë së tyre pa ndonjë kufizim.


      Bashir u zotua, gjithashtu, për të krijuar një atmosferë të përshtatshme për një dialog kombëtar gjithëpërfshirës të popullsisë.


    Udhëheqësi sudanez i bëri thirrje mediave që të kontribuojnë në suksesin e dialogut kombëtar.
    Lirimi i të burgosurve është lëvizja më e fundit nga  kryetari Omar al-Bashir për të shtyrë përpara dialogun kombëtar. Ajo u pasua nga një riorganizim i kabinetit në muajin dhjetor 2013, për këtë analistët kanë thënë se me këtë kishte për qëllim qetësimin, shuarjen e protestave. Protestuesit dolën në rrugë në muajin shtator 2013, pasi qeveria shkurtojë  subvencionet e karburantit.


       Sudani ka humbur miliarda dollarë nga të ardhurat e naftës pasi Sudani i Jugut e fitoi e pavarësinë dy vjet më parë, duke marrë me vete rreth 75 për qind të prodhimit bruto të vendit, dikur të bashkuar.


     Sudani po rrënohet nga inflacioni dhe një monedhë  e cila po dobësohet që ndarja e vendit.