Ramazani është i mrekullueshëm për disa japonezë jomuslimanë

Publikuar në Maj 20, 2017, 1:24 a.m.

Ka disa arsye të forta pse Japonia dhe japonezët janë shumë të ndryshëm nga pjesa tjetër e botës, ose të paktën në botën që ne jemi të vetëdijshëm deri tani.

Japonia ishte e izoluar për qindra vjet. Askush nuk e dinte se çfarë po ndodhte në ishujt, dhe japonezët nuk kishin ndonjë ide për atë që ishte përtej ishujve të tyre. Dhe vetëm nga 1868, legjenda filloi të zbulohet.

Një shembull i këtyre dallimeve është koncepti i "fesë": Më lejoni të ju jap një ide për fenë në Japoni.  Budizmi dhe Shinto janë dy fetë më të popullarizuara në Japoni, interesante, nuk bien në kundërshtim me vlerat e njëra-tjetrës dhe mësimet e tyre. Pra, mund të besohet në të dyja, siç bëjnë shumë japonezë. Megjithatë, kur bëhet fjalë për martesë ose vdekje, shumica e japonezëve ndjekin traditat dhe ritualet e Budizmit.

Nga përvoja ime, shumica e japonezëve janë pak të hutuar nëse do të përkufizohen si besimtarë apo jo, sidomos të rinjtë. Kjo është arsyeja pse feja për japonezët nuk është e lidhur me gjërat që mund ose nuk mund të bëni, as me shpërblime dhe dënime. Nuk është thjesht një gjë që ju e përkujtoni  dhe jetoni çdo ditë, as nuk ndikon në mënyrën se si mendoni apo si veproni.

Gjithashtu, nuk është në rregull për të diskutuar gjëra të tilla si xhehnemi  dhe xhenneti,  jeta pas vdekjes, Zoti, në një bisedë të rastësishme me një koleg ose në një tavolinë  gjatë darkës me një mik. Nuk është e drejtë. Dhe nëse provoni, ka një shans mjaft të mirë që ju do të shmangeni nga ai person përgjithmonë.

Duke thënë këtë, është shumë e kuptueshme pse japonezët befasohen dhe hutohen kur e dinë që unë lutem pesë herë në ditë, nuk ha mish derri, nuk pi alkool, vetëm e praktikoi fenë time sipas urdhërave të Zotit. Prandaj, kur ata dëgjojnë për agjërimin nga agimi deri në perëndim të diellit, për një muaj të tërë, nuk ka shumë kuptim për ta.

Isha me fat që personalisht takova japonezët jomyslimanë që agjërojnë gjithë  muajin e shenjtë, Ramazanin, ashtu si do të bën një musliman. Kjo në të vërtetë më befasoi, më lë me gojë të hapur dhe më shtini të mendoj.

Meqenëse ky Ramazan është i dyti për mua në Japoni, dhe kam kaluar edhe dy Ramazana në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për fat të mirë, gjithmonë kam qenë rreth njerëzve që janë të interesuar për gjuhën arabe dhe fenë Islame. Por sinqerisht, kurrë nuk kam parë një vullnet të tillë për të agjëruar për një muaj të tërë, sidomos kur të gjithë ata që nuk kanë dijeni  për Islamin është ose kanë dituri shumë  të pakët. Pa përmendur shumë heshtjen e tyre që buron nga familja dhe miqtë e tyre.

Unë gjithashtu u kam bërë atyre shumë pyetje për të kuptuar pse e bënin këtë? Tani, më lejoni të përmbledh dy përgjigje interesante dhe mjaft të ndryshme që kam marrë nga dy zonja japoneze që i njoh.

Zonja e Parë

Ajo filloi të mësojë arabisht vitin e kaluar dhe kështu ajo u takua me disa arabë dhe muslimanë. Ramazanin e fundit, ajo agjëroi vetëm një ditë dhe shpjegon "ishte shumë  vështirë, sepse nuk e bëra me zemër.", më duhet të shtoj se imazhi i saj rreth muslimanëve nuk ishte shumë i mirë në fillim për shkak të disa njerëzve. Ajo thotë: "Disa njerëz nuk respektojnë kohën dhe nuk e mbajnë fjalën".

Këtë vit, ajo po agjëron ashtu siç agjëron një musliman. Ajo më tha se gjatë gjithë vitit të kaluar, ajo ka takuar dy muslimanë për të cilët beson se janë njerëz të mirë. Pra, ajo dëshiron të agjëroi Ramazanin si një mundësi për t'u lutur për sigurinë dhe lumturinë e tyre, si dhe për t'u lutur për vajzën e saj gjithashtu. Ajo shton:

"Unë nuk jam muslimane dhe nuk kam në plan që të bëhem, por zemra ime zbutet kur dëgjoj Kur'anin dhe thirrjan e ezanit për namaz nga telefoni im.  Kjo më bën shumë të qetë".  

Zonja e dytë

Ngjarja filloi katër vjet më parë kur ajo ishte në shkollë të mesme. "Unë takova një musliman për herë të parë katër vjet më parë dhe kemi folur për vdekjen. Fatkeqësisht, të gjithë japonezët duhet të djegin trupat e vdekur me ligj, gjithmonë kam menduar që ndoshta fati për të gjithë njerëzit është xhehenemi i zjarrtë".

Ajo shton: "... dhe pastaj ai më tha që të gjithë njerëzit i djegin trupat e vdekur, me përjashtim të muslimanëve", kjo është shumë e rëndësishme dhe unë isha me të vërtetë i habitur. Gjithashtu, dy javë më vonë, vëllai i gjyshes   vdiq, i krishterë, por për shkak të ligji japonez, ata e dogjën trupin e tij, gjithashtu.

Që atëherë, gjithmonë mendoj për Islamin. Tani, unë nuk ha mish derri, nuk pi alkool,  unë lutem, falem. Por, pse unë nuk mund ta prek Kur'anin? Mësoj përmes telefonit tim ". E pyeta për arsyen dhe më pas ai u përgjigj: "Shumë dijetarë thonë se jo-muslimanët nuk mund ta prekin Kur'anin".

Një nga gjërat që dallon jomuslimanët japonezë nga jo-muslimanët e tjerë në botë është se shumica e tyre nuk janë stereotipa që ekzistojnë rreth muslimanëve. Ata marrin informacionin, procedojnë atë logjikisht, "në mënyrën japoneze".

Kjo botë është me të vërtetë e madhe për të mos e ndalë kurrë mësimin, komunikimin, ndihmën, eksplorimin, përpjekjen dhe buzëqeshjen.

Për hajr, urime muajin e Shenjt të Ramazanit! Burimi : ABNA24