Muzeu i ri në Kashmir i dorëshkrimeve të Kur’anit

Publikuar në Shk. 22, 2017, 8:17 p.m.

Ministri indian-, Myftiu i Kashmirit,  Mehbuba, përuruan Muzeun Shtetëror të Artit  të Azisë Qendrore  në qytetin Leh.

Muzeu është ndërtuar nga Departamenti i Turizmit në bashkëpunim me një grup lokal të komunitetit, Anxhuman-e-Muinul Islam.

Muzeu ka artefakte, dorëshkrime dhe pjesë e trashëgimisë të mbledhura nga Azia Qendrore, Tibeti dhe Kashmiri nga shekujt 18 dhe 19, disa prej të cilave janë 400 vjeçare.   

Komunikimi me qytetarët me këtë rast, Mehbuba e vlerësoi historianin  lokal, Abdul Ghani Shejh, për konceptimin,  idenë e muzeut. Ajo gjithashtu përshëndeti përpjekjet e studiuesit gjerman Andre për të bashkëpunuar  me autoritetet për të materializuar konceptin. Ajo tha: "Ne duhet të ruajmë rrënjët tona kulturore për brezat tanë në të ardhshëm në mënyrë që ata të mbeten të lidhur me të kaluarën."

Ajo njoftoi një grant prej Rs 20 lakh për të shtuar më shumë artefakte në  në muze.

Aktualisht, shtëpia muze pjesë e artit, me instrumente të lashta, numërator të vjetër, monedha të vjetra nga disa shtete të Azisë Qendrore, ngrohtëse të vjetër të ujit të karavaneve, enë nga Jarkandi, dorëshkrime si  dhe përkthimet turqisht të Kur'anit , kronologji e lashtë e shkruar me dorë për Pejgamberin, Muhammed (a.s.). dhe  kopjet e Kur’anit të shkruar me dorë.Burimi : Tribune India