Imami i Xhamisë së Madhe në Taipei: Muslimanët trajtohen si të barabartë në Tajvan

  • Imam i Xhamisë së Madhe të kryeqytetit thotë se komuniteti i 'vogël' musliman merr pak mbështetje financiare
Publikuar në Nën. 12, 2016, 11:40 a.m.

Imami i Xhamisë së Madhe në Tajpei ka pohuar se muslimanët trajtohen si të barabartë në ishullin e vogël, edhe pse ai thotë se ata nuk kanë numrat për të marrë mbështetje financiare.

Në një intervistë me Agjencinë Anadolu, Ibrahim Gao tha se rreth 200.000 muslimanët në Tajvan janë të lirë për të praktikuar fenë Islame, sikur kanë dëshirë.

"Anëtarët e çdo feje lirisht mund të kryejnë aktivitetet e tyre sipas kornizës kushtetuese dhe ligjore," tha ai.  

Ai theksoi barazinë e sistemit Tajvanez,  por u ankuan për mungesën e mbështetjes financiare nga qeveria duke thënë se ata që e praktikonin Islamin përfaqësuar një "pakicë të vogël e popullsisë së përgjithshme " prej 23 milion banonëve.

Në Tajvan jetojnë 200.000 muslimanë, vetëm gjysma e tyre janë vendas, tha Ibrahim Gao, të tjerët janë  emigrantë që kanë arritur në këtë në vend për arsye të punësimit.

Ndërsa ata nuk jetojnë si një bashkësi, "ata janë politikisht të dobët," tha ai.

Imami, gjithashtu, ngriti çështjen e mungesës së pranisë muslimane në parlament dhe në institucionet shtetërore.  

Xhamia e Madhe në Taipei është më e madhja dhe më e famshmja në mesin e shtatë xhamive në Tajvan.

Roli i saj në shoqëri lokale, megjithatë, është më i madh se në shumë shoqëri të tjera muslimane ndërsa shkollat ​​në Tajvan nuk ofrojnë edukim fetar, qoftë musliman, të krishter apo budist.

" Janë prindërit të cilët janë përgjegjës për edukimin fetar të fëmijëve", tha Ibrahim Gao, duke shtuar se edhe ata organizojnë aktivitete edukative-arsimore në xhami.Burimi : World Bulletin