Autoritetet e Malajzisë arrestuan 50 muslimanët shiitë në ditën e Ashures

Publikuar në Tet. 22, 2016, 12:49 p.m.

Autoritetet Islame të Selangor-it arrestuan ata që  gjoja kishin marrë pjesë në një ngjarje për të shënuar ditën eAshures, e cila shënohet nga muslimanët shiitë në mbarë botën.

- Selangor, shtet i Malajzisë, autoritetet fetare arrestuan 50 musliman shia, ndërsa ata përkujtonin shehidllykut e Imam Hussejnit (a.s. në ditën e Ashures javën e kaluar.

Ata ishin në një ngjarje për të shënuar Ashuren  - një ditë përkujtimi në të   gjithë botën nga muslimanët shiitë me lutje dhe e ilahi, elegji, për martirizimin e nipit të Pejgamberit, Muhammedit (a.s.), Imam Hussejnin (a.s.).

Mohd Kamilzuhairi Abd Aziz, një anëtar i shquar i komunitetit lokal  shia, tha se grupi u arrestua në Batu Caves, dhe u sollën në zyrën e Departamentit Islamic të Selangorit,  në Kuang në 11-të të natës. Ai tha se shumica e të burgosurve ishin të kombësisë pakistaneze.

Ai tha se 15-të prej tyre ishin gra dhe fëmijë. Ai pret që 35 të tjerë të sillen në Gykatën e Sheriatit.

Nuk është e qartë se me çfarë vepre mund të ngarkohen, por autoritetet islame  në të kaluarën kanë vepruar kundër muslimanëve shiit në Malajzi të  bazuar në një fetva pro-Vahabite  (dekretit fetar) deklarimin se muslimanët shia janë si të devijuar.

Megjithatë, Gjykata kishte lëshuar një deklaratë në vitin 2010 që përjashton shtetasit e huaj nga vendimi.

Mohd Kamilzuhairi Abd Aziz, një anëtar i shquar i komunitetit lokal  shia,   tha se grupi ka marrë pjesë në ceremoninë e zisë për Imam Hussejnin (a.s.)

Dita e Ashures përkujtohet në ditën e 10-të të muajit Muharream, sipas Kalendarit Islamit, të Hixhretit.

"Është e çuditshme se të huajve po u mohohet e drejta për t’u regjistruar  tek sektet e të tyre," tha ai, duke shtuar se autoritetet kishin bërë edhe disa konfiskime.

Dy ditë më parë, zyrtarë nga Departamenti i Islamik në Malacca arrestuan dy vendas, të moshës 32 dhe 54, për gjoja se ka shfaqur një flamur me fjalën "Hussejn, ",  në lidhje me Ashuren.Burimi : Free Malaysia Today