Algjerianët nisën fushatën për bojkotimin e Haxhit

  • None
Publikuar në Mars 29, 2016, mesnatë

- Një fushatë ka nisur në mediat sociale nga algjerianët për të bojkotuar haxhin e këtij viti.

Sipas rrjetit të lajmeve Al-Alam, një numër i mediave  të Algjerisë përfshirë  edhe gazetën ‘Shprehja’ janë bashkuar me fushatën.

Mungesa shqetësuese  nga Arabia Saudite  për jetën e haxhijnve gjatë Haxhit si dhe ndërhyrja e Rijadit në punët e shteteve arabe si Siria dhe Jemeni janë përmendur si arsyet e iniciativës.

Ata që udhëheqin fushatën thonë se Haxhillëku vjetor duhet të bojkotohet deri sa Arabia Saudite fillon pët t’i kushtuar vëmendje mbrojtjes së jetës të haxhinjve dhe të ndalon ndërhyrjen e saj në punët e Botës Arabe.

Të paktën 7.500 haxhinj u mbytën gjatë një incidenti në Mina, pranë Mekës, më 24 shtator 2015, gjatë obligimeve të Haxhit.

Për incidentin u fajësuan sauditët  për keqmenaxhimin e punëve të Haxhit. 

Incidenti ndodhi  afër dy javë pasi dhjetëra haxhinj u mbytën në një incident tragjik në Mekë.

Më 11 shtator 1015, një vinç masiv ndërtimi u rrëzua në Xhaminë e Madhe të Mekës gjatë një stuhije, duke vrarë të paktën 107 persona dhe duke plagosur 201 të tjerë.

Autoritetet saudite janë kritikuar për paaftësinë e tyre për të siguruar jetën  e qindra e mijëra haxhinjve që shkojnë në Mekë çdo vit.  Burimi : IQNA News