Muxhahedinët e Popullit rrezikojnë të ardhmen ekonomike të Shqipërisë

Publikuar në Jan. 16, 2022, 11:26 a.m.

Çfarë është organizata e Muxhahidëve të Popullit? Organizata e Muxhahidëve të Popullit, e cila u prezantua si një organizatë militante islamike pas revolucionit iranian në 1979, e la Islamin pas një periudhe ndryshimi ideologjik dhe u frymëzua nga Marksizmi si një metodë lufte.

Në demonstratat e mbajtura gjatë revolucionit iranian në vitin 1979, drejtuesit e kësaj organizate, duke vepruar në kundërshtim me udhëzimet e Ajatollah Khomeinit, liderit të revolucionit, u kthyen në ekstremizëm dhe filluan të vrasin disa nëpunës civilë nën emrin e luftës së armatosur.

Pasi ndodhi revolucioni, drejtuesit e kësaj organizate kërkuan një pjesë më të madhe të udhëheqjes së revolucionit; megjithatë, ata nuk morën asnjë votë nga populli në zgjedhje dhe gjithmonë dështuan. Së fundi, në fund të viteve 1980, kjo organizatë rriti më tej metodën e luftës së armatosur dhe ekstremizmin e saj; Me sulmet terroriste që kreu vrau mbi 100 persona nga zyrtarët e shtetit iranian dhe 17 mijë njerëz nga njerëzit e thjeshtë. Disa nga këto sulme terroriste ishin të paprecedentë në historinë politike. Për shembull, 72 anëtarë të partisë humbën jetën në sulmin me bombë që kryen në zyrën e Partisë së Republikës Islamike. Ata vranë gjithashtu foshnja dhe fëmijë të vegjël në masakrën e tyre të disa familjeve në Teheran. Fakti që kjo organizatë vrau tre persona që ishin kundër tyre duke ua prerë kokën të gjallë dhe dokumentimi i kësaj ngjarje mundësoi që kjo organizatë të njihet si organizatë terroriste në botë.

Pasi udhëheqësit dhe anëtarët e kësaj organizate ikën nga Irani, ata u bënë aleatë me diktatorin e atëhershëm irakian Sadam Husein dhe spiunuan kundër popullit iranian në emër të regjimit të Sadamit. Amerika, nga ana tjetër, e përdori këtë organizatë kundër Iranit pasi pushtoi Irakun për shkak të armiqësisë së saj ndaj Iranit.

Udhëheqësit e organizatës Muxhahidinët e Popullit, të cilët pothuajse mbetën jetimë në Irak pas ekzekutimit të Sadam Huseinit, fituan sërish një mbështetës falë Amerikës. Shtetet e Bashkuara e hoqën këtë organizatë nga lista e organizatave terroriste. Asnjë vend në botë, përfshirë Amerikën, nuk refuzoi të pranonte organizatën e Muxhahidëve të Popullit dhe t'u jepte atyre një kamp. Çfarë fitoi qeveria shqiptare duke pranuar këtë organizatë duke rrezikuar marrëdhëniet e saj politike me Iranin? Kina, aktualisht investitori më i madh në Shqipëri, është aleati strategjik i Iranit dhe ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi 25-vjeçare me Iranin. A është e gatshme qeveria shqiptare të humbasë investitorin e saj më të madh të huaj nga një organizatë terroriste?