Islami feja më e shpejtë në rritje në Japoni

Publikuar në Shk. 20, 2021, 5:33 a.m.

shoqërisë në mënyra pozitive. Në fakt, Islami ka potencial të madh për të adresuar problemet sociale - racizmin, pabarazinë dhe pabarazinë gjinore midis shumë të tjerëve. Njerëzit kanë qenë më mirë për Islamin dhe kjo e bën atë një nga fetë më të shpejta në rritje në botë.

Në të vërtetë, në vendin e Azisë Lindore, Japonia, pothuajse 112,000 deri në 230,000 njerëz kanë pranuar Islamin duke e bërë atë një nga vendet ku feja po rritet me shpejtësi. Pavarësisht se Japonia nuk është duke u mirëpritur për muslimanët në të kaluarën, në vitet e fundit, ato janë bërë më të pranueshme në drejtim të kuptimit të një besimi / kulturës të ndryshme se sa të tyret. Muslimanët në Japoni vijnë nga prejardhje të ndryshme - kombësia, përkatësia etnike, kultura, mënyra e jetesës etj. Disa muslimanë-muslimanë ndjekin traditat e tyre si lutjet dhe agjërimi, ndërsa të tjerët janë më liberalë.

Pra, cilat faktorë kanë shtyrë rritjen e shpejtë të popullsisë muslimane në Japoni?

 

Popullsia e re myslimane

Në Japoni, rreth gjysma e rezidencave të përhershme muslimane kanë krijuar një familje, duke sugjeruar që Japonia do të ketë më shumë myslimanë të dytë dhe të gjeneratës së tretë në të ardhmen. Këta myslimanë të rinj do të ekspozohen ndaj prejardhjeve të ndryshme kulturore dhe shoqërore dhe do të ishin çelësi për të kapërcyer shoqërinë tradicionale japoneze me komunitetin musliman.

 

Prania e muslimanëve në rajonet me rritje të shpejtë

Një arsye e dytë e madhe pse popullsia muslimane është përqendruar në Japoni është për shkak të ekonomisë në rritje. Njerëz nga vendet me shumicë myslimane si Pakistani, Indonezia, Bangladeshi dhe të tjerët erdhën në Japoni si punëtorë. Shumë punuan në biznesin e ndërtimit që po lulëzonte gjatë ekonomisë së flluskës. Kjo rritje në emigrantët myslimanë panë një fluks të të trajnuarve dhe punëtorëve të tjerë, të cilët jo vetëm shumëfishuan popullsinë, por gjithashtu rezultuan në një rritje të numrit të xhamive në të gjithë Japoninë.

 

Rritja e numrit të xhamive

Duke folur për një fluks të emigrantëve muslimanë dhe xhamive, vendet e adhurimit shërbejnë një numër të funksioneve të komunitetit. Kjo përfshin ofrimin e një shansi për japonezët jo-muslimanë që të shoqërohen dhe të mësojnë për fenë. Gjithnjë e më shumë xhami po ndërtohen dhe pranojnë turne nga japonezët jomuslimanë, kështu që besimi është i ekspozuar ndaj shoqërisë. Megjithatë, me rritjen e numrit të xhamive në të gjithë Japoninë, mosmarrëveshjet gjithashtu dolën në qytete të ndryshme.

 

Ndjenjat islamofobike ndaj Islamit

Një nga aspektet më interesante ka qenë se si perceptimet anti-islame në mbarë botën ndikuan në rritjen e muslimanëve në Japoni. Njerëzit u bënë kurioz dhe donin të dinin se si një nga fetë kryesore në mbarë botën ka nxitur dhunën - apo jo. Xhamitë panë një rritje në numrin e vizitorëve japonezë jo-muslimanë në ambientet, të cilat treguan motivimin e popullit japonez për të mësuar më shumë për Islamin.

 

Prezantimi i turizmit pa viza

Në disa vende myslimane si Indonezia dhe Malajzia, udhëtarët nuk kanë nevojë për viza për të udhëtuar në Japoni. Rritja e udhëtimit ajror me kosto të ulët ka kontribuar gjithashtu përse njerëzit nga vendet muslimane gëzonin turne në Japoni.

 

Kuptimi i ndjenjave muslimane

Për t'u kujdesur më mirë për klientët muslimanë nga e gjithë bota, shumë restorante kanë shkuar gjatësi shtesë për t'u siguruar që ata të kenë ushqim hallall (Halal është arabisht për të lejuar. Ushqimi Halal është ai që i përmbahet ligjit islam, siç përcaktohet në Kur'an që muslimanët ndjekin) dhe kanë kërkuar certifikim halal nga organizata të ndryshme japoneze. Është e qartë se Japonia po bën një punë të madhe në ruajtjen e një qëndrimi më neutral dhe mikpritës ndaj muslimanëve.

 

Normat e ulëta të kalimit të fesë

Kalimi fetar është relativisht i ulët në shoqëritë muslimane dhe e njëjta gjë vlen edhe për muslimanët japonezë. Në përgjithësi, muslimanët që u lindën prindërve muslimanë, pavarësisht nga vendi i tyre i lindjes, tentojnë t'i përmbahen Islamit. Edhe nëse nuk e ndjekin plotësisht besimin e tyre, ata kryesisht identifikohen si muslimanë - duke shkaktuar që muslimanët japonezë në Japoni.

Është një e vërtetë dhe e pranuar në mënyrë universale se ajo që mendon se feja varet kryesisht nga ajo që mendojmë se është feja. Prandaj, Japonia definitivisht e ka ngritur lojën e tyre për të futur më shumë tolerancë, pranim dhe harmoni në shoqërinë e tyre për të kuptuar Islamin, e cila është keqkuptuar vazhdimisht nga bota. Nuk e dimë se si do të përcaktohet e ardhmja nga një rritje e popullsisë muslimane.

Megjithatë, një gjë është e qartë se do të ndikojë pozitivisht strukturat kulturore dhe shoqërore që festojnë disa karakteristika të rëndësishme adaptive midis kulturës japoneze - dhe shpresojmë se bota.Burimi : IQNA