Intervista Historike e Sejjid Nasrallahut (3)

Publikuar në Shk. 18, 2021, 6:37 a.m.

Khamenei.ir, faqja zyrtare e Imam Khameneit, bëri një intervistë me Sekretarin e Përgjithshëm të Hezbollahut të Libanit, Sejjid Hasan Nasrallah. Kjo është pjesa e tretë e kësaj interviste të transmetuar për herë të parë.

Kush po udhëheq sot në mbështetjen e aspiratës për një shtet palestinez?

Sot nuk ka dyshim se Ajatollah Khamenei (Zoti e bekoftë) është flamurtari i çështjes Palestineze. Nuk ka dyshim se Republika Islamike e Iranit sot është pionieri, bërthama dhe boshti kryesor i lëvizjes së rezistencës me vendosmëri, vullnet dhe fuqi.

Zyrtarët izraelitë njoftuan tërheqjen e tyre nga Libani i Jugut në vitin 2000 dhe u përpoqën të pretendonin se ky ishte një veprim vullnetar. A u larguan ata nga Libani i Jugut vullnetarisht apo u detyruan ta bënin këtë?

Izraelitët donin të largoheshin nga Libani i Jugut për shkak të humbjeve të mëdha financiare dhe njerëzore që u ishin shkaktuar atyre nga Rezistenca. Nuk ka dyshim se rezistenca dhe operacionet e saj e detyruan Izraelin të largohej nga Libani i Jugut. Në Liban, askush nuk dyshon në këtë, pra që të gjithë bien dakord. Pa operacionet e përditshme të rezistencës, Izraeli do të qëndronte në jug të Libanit dhe askush nuk ka dyshim për këtë. Izraelitët, natyrisht, donin të bënin lëshime nga armiqtë e tyre dhe të impononin parakushtet e tyre në Siri dhe Liban, madje edhe nën presionin më të rëndë të Rezistencës. Në atë kohë, si Libani ashtu edhe Siria nën udhëheqjen e Hafëz Asadit nuk dëshironin të bënin asnjë lëshim ndaj Izraelit. Kjo e ndihmoi shumë qeverinë libaneze, pasi Siria kishte një ndikim të fortë mbi qeverinë libaneze, gjë që e bëri më të lehtë për qeverinë të hidhte poshtë kushtet e Izraelit. Këtu, do të doja të tregoja edhe një pikë në lidhje me bisedimet midis Yitzhak Rabin dhe Hafez Assad: Një nga faktorët që kontribuoi në përfundimin e negociatave izraelito-siriane ishte pozicioni i marrë nga Hafëz Asad në atë kohë. Sepse kur izraelitët sollën kufijtë e 4 qershorit në rendin e ditës, Hafëz Asad këmbënguli për të marrë përsëri Liqenin Taberiye. Kjo ishte një nga arsyet pse negociatat siriano-izraelite nuk vazhduan nën Shimon Peres pas vdekjes së Yitzhak Rabin.

Tani kthehemi te çështja e Libanit të Jugut. Ne kemi thënë që izraelitët po përpiqen të bëjnë lëshime nga Siria dhe Libani dhe t'u imponojnë parakushtet e tyre atyre. Qeveritë e Sirisë dhe Libanit kundërshtuan edhe këtë. Hizbullah dhe Rezistenca gjithashtu e mohuan këtë. Nga ana tjetër, Rezistenca e Hezbollahut, vazhdoi operacionet e saj derisa Izraeli e kuptoi se qëndrimi në Liban ishte i kushtueshëm për të dhe nuk mund të bënte lëshime nga Libani. Më në fund ata vendosën të largoheshin nga Libani i Jugut pa ndonjë parakusht. Gjithashtu në atë kohë kishte një presion tjetër të brendshëm për të cilin doja të tërhiqja vëmendjen tuaj. Izraelitët që jetonin në vendbanimet e okupuara po bënin presion që regjimi izraelit të tërhiqej nga Siria. Familjet e ushtarëve dhe civilëve të vdekur izraelitë kërkuan që Izraeli të largohej nga Libani. Ajo që është edhe më interesante është se megjithëse ata vendosën korrikun 2000 si datën e tërheqjes së tyre nga Libani, operacionet intensive të Rezistencës e detyruan Tel Avivin të tërhiqej nga Libani dhe trupat e regjimit u larguan nga Libani i Jugut me një turp dhe rënie të plotë. Ky ishte hiri i Zotit.

Dua ta përfundoj këtë diskutim duke bërë edhe një pyetje. Ajatollah Khamenei kishte thënë disa vjet më parë se Izraeli do të jetonte më së shumti edhe 25 vjet më shumë.

Para se të arrij në atë pikë, dua të përfundoj atë që kam për të thënë në lidhje me fitoren e vitit 2000. Kam një kujtim të rëndësishëm për Ajatollah Khamenei. Ju kujtohet kur thashë në 1996 se nuk do të kishte një marrëveshje paqeje midis Sirisë dhe Izraelit. Në vitin 2000, disa muaj para tërheqjes së Izraelit nga Libani Jugor, në përputhje me planet tona, ne shkuam në Teheran për t'u takuar me Ajatollah Khamenei dhe zyrtarë iranianë. Ne, këshilli i Hezbollahut, ishim në Iran. Për herë të parë në këtë udhëtim, komandantët e Hezbollahut po na shoqëronin gjithashtu, dhe rreth 50 komandantë të Rezistencës ishin me ne.

Në atë kohë, ne menduam se në vitin 2000, Izraeli nuk do të tërhiqej nga Libani i Jugut. Ne nuk ishim të sigurt, por e konsideruam këtë të pamundur sepse besuam se Izraeli nuk do të pranonte të tërhiqej pa vendosur disa parakushte. Ne i thamë komandantit: 'Izraeli nuk mund të tërhiqet nga Libani i Jugut. Duket se Izraeli do të qëndrojë në Liban për një kohë të gjatë dhe na duhet më shumë kohë dhe operacione për të siguruar tërheqjen e Izraelit pa parakushte.' Ai pyeti: 'Pse mendoni se është e pamundur?' Ne u përgjigjëm: 'Sepse ky hap do të përbëjë një kërcënim të madh për Izraelin. Tërheqja e pakushtëzuar e Izraelit nga Libani Jugor do të ishte një fitore e qartë dhe do të konsiderohet fitorja e parë e madhe e Rezistencës. Natyrisht do të ndikojë në Palestinën dhe axhendën e brendshme të popullit Palestinez. Kjo do të paraqesë një kërcënim strategjik për Izraelin dhe do t'u dërgojë mesazh palestinezëve se rruga kryesore është rezistenca, jo negocimi. Ky mesazh do të jetë "negociatat ju morën tokën dhe të shenjtën, por rezistenca çliroi Libanin dhe Libanin e Jugut". Në atë kohë, Komandanti tha: 'Unë ju sugjeroj të mendoni seriozisht se Izraeli do të mposhtë Libanin dhe ju do të jeni fitimtar. Bëni veprimet dhe planet tuaja për të ardhmen bazuar në këtë supozim. Planifikoni se si do të takoni tërheqjen izraelite nga Libani në aspektin ushtarak, punën në terren, media dhe politika. ' Këto fjalë na shtangën sepse të gjithë besonim se Erhud Barak i sapozgjedhur nuk do ta përmbushte premtimin e tij për t'u tërhequr. Për shkak se parakushtet që ai vendosi nuk u plotësuan, dhe posaçërisht marrëveshja e sigurisë nuk u arrit. Me fjalë të tjera, as qeveria libaneze, as qeveria siriane dhe as Hezbollah libanez nuk i kanë dhënë asnjë premtim Izraelit në lidhje me sigurinë. Se si do të ishte e mundur tërheqja e Izraelit ishte një mister. Kjo dukej irracionale dhe e palogjikshme.

Më e rëndësishmja, në mbrëmje pas takimit, ne shkuam në shtëpinë e Komandantit me vëllezërit nga Rezistenca, duke përfshirë edhe të ndjerin Haj Imad Mughniyya. Vëllezërit tanë në rezistencë po luftonin në vijën e parë të frontit dhe ishin gati të martirizoheshin në çdo moment. Kur hymë në shtëpinë e komandantit, ne dhe vëllezërit tanë shkuam në një sallë të madhe të përdorur për adhurim. Vëllezërit tanë mbanin uniforma ushtarake. Ata ishin shumë të ngjashëm me forcat Basixh në Iran. Ne menduam se do të bënim lutjet e xhematit me komandantin dhe do të bënim përshëndetjet tona në fund të ceremonisë. Pas faljes së namazit të Jacisë, Komandanti u ngrit për të përshëndetur vëllezërit e tij Libanezë.

Pastaj komandanti u tha miqve të tij të largoheshin. Pastaj, më tha mua: "Unë jam këtu për të ju dëgjuar juve.” Në atë moment erdhi një nga vëllezërit tanë dhe i puthi dorën Komandantit. Disa nga vëllezërit tanë filluan të qajnë. Disa ishin aq të impresionuar sa nuk mund të qëndronin në këmbë. Ata u afruan ngadalë përpara. Njëri nga vëllezërit puthi dorën e Komandantit dhe kur tjetri u përkul për të puthur këmbën e tij, ai nuk e la atë. Ai u kthye nga unë dhe më tha: "Thuaju atyre të ulen dhe të qëndrojnë të qetë, në mënyrë që të flasim.” Nuk ishte planifikuar ndonjë fjalim për ceremoninë. Duke u thënë vëllezërve të mi që të rrinin të qetë, fillova të përktheja fjalimin e Komandantit për ta. Një nga çështjet që ai preku ishte, sipas meje ishte jo vetëm një analizë e thjeshtë politike, por diçka më e thellë që buron nga pikëpamja e tij shpirtërore. Ai tha: 'Me hirin e Zotit, ju do të jeni fitimtar. Fitorja juaj është shumë më afër sesa mendojnë disa.' Bënte me shenjë nga unë, sepse ne kishim thënë që ishte e pamundur që Izraeli të tërhiqej në këtë mënyrë. Duke bërë me shenjë me dorën e majtë, ai tha: "Secili prej jush do të shohë me sytë e tij se jeni fitimtar.”

Më vonë u kthyem në Liban. Ne kemi kryer operacione të mëdha në atë kohë dhe natyrisht shumë anëtarë të Rezistencës u martirizuan. Më 25 maj, Izraeli filloi të tërhiqej nga Libani i Jugut në një mënyrë befasuese, të papritur dhe të pandershme. Ne gjithashtu dhamë disa dëshmorë ndërsa ishim duke lëvizur përgjatë kufirit. Ishte këtu që të dy parashikimet e Udhëheqësit të Revolucionit u bënë të vërteta. Së pari, fitorja e Rezistencës ishte e pashmangshme, vetëm disa muaj pas atij takimi. Së dyti, të gjithë ata që morën pjesë në takimin me Komandantin dhe morën pjesë në operacionet e vijës së frontit dëshmuan fitoren e madhe me sytë e tyre.

Pyetja që ju bëra më parë ishte për fjalët e Ajatollah Khamenei, që Izraeli nuk do t'i shohë 25 vitet e ardhshme. Kjo do të thotë, regjimi sionist do të zhduket brenda 25 vjetësh. Kjo fjali është interpretuar në mënyra të ndryshme. Disa e morën atë si një premtim të vendosur dhe filluan të numëronin ditët derisa të ndodhte. Nga ana tjetër, fronti i arrogancës gjithashtu filloi të tallet me komentet e deklaratës. Ju keni qëndruar kundër regjimit Sionist në kohë të ndryshme dhe keni shumë përvoja të luftës kundër këtij regjimi. Kur dëgjuat këtë thënie të Ajatollah Khamenei, duke marrë parasysh përvojat tuaja, si ishin perceptimi dhe ndjenjat tuaja?

Së pari, nuk jam i befasuar nga deklaratat e Ajatollah Khamenei personalisht. Sepse kemi dëgjuar deklarata të ngjashme në vitet e mëparshme, veçanërisht në vitin 2000, në takime private që kemi mbajtur pas fitores sonë kundër regjimit Sionist. Ne vizituam Ajatollah Khamenei disa muaj pas fitores. Ai ishte shumë i lumtur për fitoren. Ne folëm për të ardhmen. Ai më pas tha: "Nëse populli palestinez, rezistenca në Liban dhe popujt e rajonit i kryejnë detyrat e tyre siç duhet dhe vazhdojnë në këtë mënyrë, prania e Izraelit në rajon nuk do të zgjasë për shumë kohë". Ai kishte thënë më pak se 25 vjet në atë kohë.

Kështu që kur dëgjova deklaratën ‘25-vjeç’ të Komandantit, arrita në përfundimin se ai i dha Izraelit kohë shtesë. Kështu që nuk habitem. Nga ana tjetër, këto deklarata të Komandantit për Izraelin duhet patjetër të merren seriozisht. Sipas përvojave tona, disa prej të cilave i kam përshkruar më parë, ne besojmë se disa nga deklaratat e tij erdhën nga burime të tjera, ashtu si në luftën 33-ditore. Duhet gjithashtu të theksohet se të gjitha të dhënat, hulumtimet dhe informacionet tregojnë se Izraeli do të zhduket. Sidoqoftë, kjo nuk do të ndodhë pa kushte. Do të zhvillohet në rrethana të caktuara. Me fjalë të tjera, nëse ne rezistojmë dhe vazhdojmë rrugën tonë, kushtet aktuale dhe kushtet në terren tregojnë se Izraeli nuk mund të qëndrojë në rajon për më shumë se 25 vjet.

Ne kemi bërë shumë hulumtime dhe studime mbi regjimin izraelit. Ne u përpoqëm të gjenim përgjigje për pyetjet vijuese: Cilat janë bazat e këtij regjimi? Cilët janë faktorët e fshehur që e bëjnë këtë regjim të ekzistojë? Cilat janë pikat e forta dhe të dobëta të këtij regjimi? Pra, Rezistenca gjithmonë ka përfituar nga kërkimet dhe fuqia e arsyes. Ai zgjodhi të mendojë sipas fakteve të disponueshme.

Megjithëse ekziston një frymë revolucionare në luftën kundër sionizmit, kjo nuk do të thotë që luftës i mungojnë kërkimet dhe racionaliteti. Unë nuk i di dimensionet e fshehura të fjalëve të komandantit. Bazuar në studime në terren dhe kërkime reale, ne mund të themi qartë se prania e Izraelit në rajon nuk është një entitet natyror dhe për këtë arsye nuk mund të mbijetojë. Ekzistenca e tij nuk përputhet me natyrën e rajonit. Ky entitet i imponohet zonës dhe për këtë arsye nuk mund të normalizohet. Nuk mund të shndërrohet në një qenie normale.

Për më tepër, të gjitha kombet në rajon e kundërshtojnë ekzistencën e Izraelit, edhe nëse mbretërit arabë, emirët dhe sundimtarët e tyre e dëshirojnë këtë dhe e mohojnë ekzistencën e tij të paligjshme pavarësisht vullnetit të sundimtarëve të tyre. Ka mjaft dobësi në ekzistencën e Izraelit dhe regjimi ka shumë të ngjarë të shembet. Më lejoni të jap dy shembuj të dobësisë së dukshme të Izraelit: E para, forca aktuale e Izraelit varet shumë nga Shtetet e Bashkuara. Si rezultat, ju do të shihni se izraelitët mbledhin sendet e tyre dhe largohen nga rajoni sa më shpejt të jetë e mundur si rezultat i kolapsit ekonomik, problemeve të brendshme dhe papajtueshmërive dhe katastrofave natyrore, të cilat do të bënin që SHBA të ulnin ndikimin e tyre në rajon duke pushtuar problemet e veta, siç bëri në BRSS. Pra, për zhdukjen e tyre, nuk është kusht lufta.

Prania e Izraelit në Palestinë varet nga mbështetja morale, psikologjike, ushtarake dhe ekonomike e Shteteve të Bashkuara. Nëse Shtetet e Bashkuara janë të shqetësuara për problemet e tyre, Izraeli nuk do të ketë një shans për të mbijetuar dhe nuk do të ketë asnjë arsye për të luftuar këtë regjim. Ky është vetëm një shembull që mund të parashikohet me të vërtetë.

Të gjithë e dinë që SHBA-të ndajnë 3 miliard dollarë në vit për Izraelin. Nga ana tjetër, të ardhurat vjetore të Izraelit nga aktivitetet bankare në SHBA janë 10 miliardë dollarë. Një pjesë e pagesave të taksapaguesve në SHBA shpenzohen për Izraelin. Për më tepër, teknologjitë më të përparuara transferohen në Izrael. Mbështetja e Uashingtonit për Izraelin është shumë e qartë. Një nga arsyet më të rëndësishme për qëndrimin e turpshëm të regjimeve arabe ndaj Izraelit është frika e tyre nga SHBA, jo nga Izraeli. Nëse vjen një ditë kur disa regjime dhe ushtri arabe janë të lira nga presioni i SHBA-së, qëndrimi i tyre ndaj Izraelit do të jetë i ndryshëm. Edhe vetë ushtria dhe regjimet do të mbajnë një qëndrim tjetër.

Më lejoni të jap një shembull tjetër: qeveritë e botës zakonisht krijojnë ushtri për vete, por thuhet se Izraeli është një ushtri e krijuar për regjimin. Ushtria e një vendi në botë mund të shembet, por vendi vazhdon të ekzistojë. Për shembull, pas luftës së SHBA ndaj Irakut, amerikanët shpërndanë ushtrinë Irakiane, por Iraku vazhdoi të ekzistonte dhe nuk u zhduk. Ka vende në botë që nuk kanë një ushtri ose kanë ushtri të dobëta, por regjimi izraelit nuk mund të mbijetojë pa një ushtri të fortë. Nëse ai mund ta mposhtë Orfusin, ose nëse kolonët e kuptojnë faktin se ushtria izraelite është e papërshtatshme, e dobët dhe e paqëndrueshme për t'i mbrojtur ata, ju do t'i shihni ata të mbledhin sendet e tyre dhe të ikin.

Vëllezërit e mi të dashur! Izraeli ka shumë dobësi jetësore. Prandaj, unë besoj se ngjarjet rajonale dhe ndërkombëtare do të zhvillohen nën hijen e fuqisë së vullnetit kombëtar kundër këtij regjimi. Besoj se brezi i ri, me vullnetin e Allahut, do të hyjë në Palestinë dhe do të fal namaz në Jeruzalem. Besoj se Izraeli do të zhduket.

Letër e fshehtë dërguar nga Imam Khamenei në Hezbollah përmes gjeneral Sylejmanit

Lufta 33-ditore ishte një provë e mirë se sa të fortë janë Izraeli dhe Hezbollahu dhe Boshti i Rezistencës. Ushtria izraelite kishte luftuar kundër disa vendeve arabe në të kaluarën dhe i mundi ata në një luftë 6-ditore. Gjatë luftës 33-ditore, ushtria sioniste kishte sulme brutale ndaj vendeve të Hezbollahut dhe njerëzve të pafajshëm në Libanin e Jugut, por këto sulme u mohuan përfundimisht. Me këtë luftë, u pa që fitorja në fund ishte një nga pikat kthyese në histori. Cilat janë analizat tuaja për këtë luftë dhe humbjen e Izraelit përpara se ajo të arrijë qëllimet e saj? Me fjalë të tjera, cilin drejtim e mori Tel Avivi këtë humbje?

Ndërsa diskutojmë gjerësisht këtë çështje, mund t'i referohemi periudhës pas 11 shtatorit. Në atë kohë, në periudhën e George Bush, në SHBA u shfaqën Konservatorët e Ri dhe lufta e Libanit ishte pjesë e të njëjtit projekt dhe një plan i madh. Ishte atëherë që rëndësia e rolit udhëheqës të Ajatollah Ahamaney në rajon u bë gjithnjë e më e dukshme. George Bush dhe ekipi i tij përdorën incidentin e 11 shtatorit si një justifikim për të sulmuar vendet në rajon. Ata po konsideronin t'i bënin këto sulme edhe para ngjarjes së 11 shtatorit. Ata zgjodhën Irakun si shënjestër për shkak të armëve të tij të shkatërrimit në masë. Por pas 11 shtatorit, ata u detyruan të shkonin së pari në Afganistan dhe pastaj në Irak.

Më vonë, në vitet 2000 dhe 2001 filloi një projekt amerikan. Washington besonte se procesi i paqes midis arabëve dhe Izraelit në rajon po dobësohej. Rezistenca fitoi një fitore të madhe në Liban, dhe si rezultat Izraeli u tërhoq nga Libani i Jugut. Irani gjithashtu u forcua si brenda ashtu edhe në të gjithë rajonin. Kjo ishte një fitore e madhe për Libanin, Sirinë, Iranin dhe madje edhe për grupet palestineze të rezistencës. Irani ishte duke rritur fuqinë e tij si në vend ashtu edhe në rajon. Duke parë këto zhvillime, SHBA vendosi të ruajë një prani të fortë ushtarake në rajon. Kështu, së pari, ajo do të mbronte interesat e vendeve në rajon duke fituar kontroll mbi naftën dhe burimet natyrore dhe së dyti, do të forconte ekzistencën e saj duke imponuar një zgjidhje që do të funksiononte për Izraelin në rajon.

Për të arritur këtë qëllim, ata duhej të kapërcenin të gjitha pengesat. Këto pengesa ishin Rezistenca Palestineze, Rezistenca Libaneze, qeveria Siriane dhe Irani. Ky ishte projekti që ata ndoqën. Të gjitha dokumentet dhe provat e konfirmojnë këtë. Pas 11 shtatorit, atyre iu desh të hynin në Afganistan sepse neokonet dhe pjesa e vendimit e projektit të George Bush përfshinte rrethimin dhe izolimin e Iranit. Forcat amerikane në Pakistan, shtetet e Gjirit Persik dhe ujërat e Gjirit, si dhe në Siri dhe disa vende fqinje, u vendosën në Afganistan dhe më pas në Irak për të përfunduar rrethimin e Iranit.

Sigurisht, amerikanët duhej të arrinin një dominim të plotë në Irak, të shkatërronin Rezistencën në Palestinë dhe Liban dhe të shkatërronin qeverinë e Damaskut përpara se të izolonin Iranin dhe ta sulmonin atë. Pra, miqtë e Iranit dhe vendet që Shtetet e Bashkuara i perceptojnë si aleatë dhe degë të forta të Iranit në rajon. Amerikanët gjithashtu donin të shkatërronin ata që rezistuan në nënshkrimin e një paqe poshtëruese me Izraelin. Sepse paqja me Izraelin ishte një nga kushtet për të izoluar dhe sulmuar Iranin. Me fjalë të tjera, qëllimi i parë është të zgjerojnë drejtpërdrejt praninë ushtarake dhe më pas të përmbysin qeveritë, të eliminojnë grupet e rezistencës, të realizojnë paqen arabo-izraelite dhe të krijojnë një front të vetëm arabo-izraelit nën udhëheqjen e Uashingtonit, të shkatërrojnë Republiken Islamike duke e sulmuar Iranin, si dhe të okupojnë vendin. Ky ishte projekti i SHBA-së.

Kështu, hapi i parë ishte lufta e nisur në Afganistan dhe e dyta në Irak. Unë do t'ju tregoj se cila është faza e tretë. Siç mund ta mbani mend, pas luftës në Irak, Colin Powell, Sekretari i Shtetit i atëhershëm i Shteteve të Bashkuara, shkoi në Damask me një listë të gjatë kushtesh dhe u takua me Bashar Assad. Ai donte të impononte kushtet e tij mbi çështje të tilla si Lartësitë Golan, Palestina, Rezistenca Palestineze dhe Hezbollah Libanez duke përfituar nga atmosfera e frikës e krijuar pas sulmeve të SHBA në rajon. Pra, ekzistonte një listë e gjatë. Por, përkundër kërcënimeve të SHBA-së, Bashar Assad nuk pranoi të dorëzohej.

Pra, amerikanët dështuan dhe kaluan në fazën tjetër. Në atë kohë, do të mbaheshin zgjedhjet e Asamblesë Legjislative në Palestinë. Shtetet e Bashkuara menduan se Autoriteti Palestinez, i udhëhequr nga Mahmut Abbas, do të fitonte zgjedhjet dhe Hamasi dhe grupet e tjera të rezistencës do të humbnin. Uashingtoni kishte llogaritur që Autoriteti Palestinez do të fitonte dhe do të niste procesin e paqes me Izraelin duke çarmatosur grupet e rezistencës. Por çfarë ndodhi? Një surprizë e madhe. Hamas mori shumicën dërrmuese të votave dhe mori Asamblenë Legjislative. Pas kësaj, SHBA ndërmori hapin e saj të radhës. Pra, sulmoi Libanin. Në këtë pikë filloi lufta 33-ditore dhe Rezistenca e Hezbollahut u ngjit në skenë.

Qëllimi i SHBA-së ishte të neutralizonte Hamasin dhe Xhihadin Islam në Palestinë dhe të sulmonte Hezbollahun Libanez. Pas arritjes së këtyre qëllimeve, ata do të vinin në Siri dhe do të rrëzonin qeverinë e Damaskut, sipas planeve të tyre. Pastaj, do të fillonte procesi i paqes me Izraelin dhe normalizimi midis arabëve dhe Izraelit. Pastaj, Irani do të rrethohej dhe të izolohej. Sigurisht, në atë kohë, fitorja mbi Rezistencën Palestineze, fitorja e Izraelit mbi Hezbollahun në Liban dhe rrëzimi i qeverisë së Bashar Assadit do të ishte një sukses i madh për George W. Bush. Kështu Bush mund të arrinte fitore në Kongres dhe në zgjedhjet presidenciale.

Në fund të vitit 2006, ndërsa zgjedhjet afatmesme të Kongresit po afroheshin dhe George Bush duhej të kishte fituar dy të tretat e vendeve, një shkrimtar amerikan më tha dhe më pas edhe i shkroi këto fjalë: “George W. Bush ka nevojë urgjente për të hyrë në fushatën elektorale si një kauboj, me tre koka të përgjakshme në dorë, për të fituar zgjedhjet e Kongresit dhe më pas zgjedhjet presidenciale: me kokën e Rezistencës Palestineze, kokën e Rezistencës së Hezbollahut dhe kokën e Bashar Assadit. Nëse Bush merr këto tre koka, ai mund të marrë dy të tretat e votave për partinë e tij në zgjedhjet e Kongresit, ndërsa në të njëjtën kohë mund të garantoj luftën kundër Iranit.” Ajo që duhej të bëhej ishte t'i jepte fund problemit palestinez dhe të përgatitej për një luftë kundër Iranit. Unë do ta shpjegoj këtë çështje në detaje dhe shpresoj të kem mundësinë për t'ia shpjeguar këtë çështje popullit iranian. Kështu, iranianët do të jenë në gjendje të kuptojnë saktë se qëllimi përfundimtar i konflikteve dhe mosmarrëveshjeve në rajon nuk është vetëm Palestina, por edhe rivendosja e dominimit të SHBA-së mbi Iranin dhe aftësia për t'u kthyer në epokën e Shahut dhe për të menaxhuar Burimet dhe objektet e Iranit.

Me zhvillimet në rajon në atë fazë të historisë, qëndrimi i Iranit dhe Komandantit ishte shumë i rëndësishëm moralisht. SHBA kishte hyrë në rajon. Ishte e qartë se nuk kishte më Bashkim Sovjetik apo front socialist. Në vend të kësaj, ishte vetëm një forcë në botë e quajtur Shtetet e Bashkuara, tiranike, arrogante dhe të pamëshirshme. Kjo forcë vendosi të fillojë një luftë në rajon dhe erdhi në rajon me ushtritë e tyre dhe pajisjet ushtarake. Shumica ishin të frikësuar dhe të befasuar. Këtu kujtojmë qëndrimin e Komandantit kundër pushtimit të SHBA-së në Afganistan dhe më vonë në Irak. Ajatollah Khamenei shkoi në rajone të ndryshme të Iranit dhe siguroi popullin iranian, popujt e rajonit dhe grupet e rezistencës. Ai mbajti fjalime që forcuan frymën e rezistencës dhe këshilluan që të mos dorëzoheshin kurrë kundër sulmeve brutale të SHBA të papara në histori. Kjo në të vërtetë ishte një detyrë shumë e vështirë. Pas pushtimit të Afganistanit dhe para pushtimit të Irakut, unë shkova në Iran dhe u takova me Komandantin.

Unë i tregova atij për shqetësimet në rritje në rajon. Tani kushtojini vëmendje këndvështrimit të tij. Ai u kthye drejt meje dhe më tha: 'Thuaju të gjithë vëllezërve tanë të mos kenë frikë. Sepse, ardhja e amerikanëve është një shenjë që rajoni do të bëhet i pavarur në të ardhmen.' U habita kur dëgjova këto fjalë. Ai theksoi duke bërë me gisht: “Amerikanët arritën kulmin e fuqisë së tyre, por rënia e tyre filloi me pushtimin e Afganistanit. Nëse amerikanët do të besonin se Izraeli dhe regjimet e tjera arabe dhe mercenarët në rajon mund të mbështesnin interesat e Uashingtonit, ata kurrë nuk do të kishin vendosur ushtritë dhe flotat e tyre në rajon. Kjo është, veprimi i tyre ushtarak është një shenjë e disfatës së tyre dhe dështimit të politikave të tyre në rajon. Nëse nuk do të kishin dështuar, ata nuk do të kishin përdorur një rrugë të tillë. Nëse amerikanët kanë arritur në përfundimin se duhet të veprojnë drejtpërdrejt për të mbrojtur interesat e tyre në rajon, kjo është një shenjë e dobësisë, jo e fuqisë. Pavarësisht sa e madhe dhe e fuqishme është një ushtri, nëse lëviz mijëra milje dhe vjen në një zonë ku jetojnë popujt, me siguri do të humbasë. Me fjalë të tjera, ardhja e SHBA-së në rajon nuk është një shenjë e një epoke të re, por rënia dhe humbja e tyre.”

Ajatollah Khamenei e përsëriti këtë pikë në raste të ndryshme dhe me fjalë të ndryshme. Sidoqoftë, këto fjalë që citova ishin mjaft të qarta për mua dhe diskutuam së bashku për këtë temë. Sidoqoftë, ishte viti 2006 kur ishim në rrugën e rezistencës. Nëse ju kujtohet, në ditën e parë të luftës, Komandanti mbajti një fjalim duke mbështetur rezistencën dhe duke theksuar domosdoshmërinë e rezistencës dhe luftës kundër pushtuesve. Ky hap që ai bëri në emër të tij ishte shumë i rëndësishëm për ne, njerëzit dhe luftëtarët tanë. Sepse ishte një luftë brutale në të cilën ne ishim dëshmitarë të gjakut, dëshmorëve dhe plagëve.

Gardianët tanë, udhëheqësi ynë, pararoja jonë dhe selia jonë e panë Komandantin që na inkurajonte të rezistonim, dhe shpirtërorja dhe motivimi ynë u rritën disa herë, dhe ne hymë në luftë fuqimisht kundër pushtuesve. Për një kohë të shkurtër, brenda 4 deri në 5 ditë kur Izraeli bombardoi kudo ku dinte, Amerikanët menduan se ishim në një pozitë të dobët, kishim frikë dhe ishte koha të dorëzoheshim. Amerikanët pastaj, u takuan me Kryeministrin aktual të Libanit, Saad Hariri. Hariri nuk ishte kryeministër në atë kohë. Ai ishte në krye të një grupi parlamentar pranë kryeministrit të atëhershëm Fuad Sinyora. Hariri na kontaktoi dhe tha se Amerikanët ishin të gatshëm të ndalnin luftën në Libanin e Jugut nëse plotësoheshin tre kushtet që ata dëshironin.

Kushti i parë ishte që Hezbollah të lirojë dy të burgosurit izraelitë. Kushti i dytë ishte që Hezbollah të çarmatosej plotësisht dhe të shndërrohej vetëm në një parti politike. Kushti i tretë ishte që Hezbollah të jepte pëlqimin për vendosjen e forcave shumëkombëshe në Libanin e Jugut. Këto nuk ishin forca ndërkombëtare që janë organizata ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara. Në atë kohë, kishte tashmë forca shumëkombëshe në Irak. Këta nuk ishin të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Ishin forcat e SHBA-së.

Qëllimi ishte të na bënte të pranonim vendosjen e forcave shumëkombëshe në Liban, kufirin Liban - Palestinë, kufirin Liban - Siri, aeroporte, plazhe dhe pikat hyrëse dhe dalëse të Libanit. Ishte një okupim ndërkombëtar, një okupim Amerikan. Sigurisht, ne i hodhëm poshtë këto tre kushte dhe vazhduam të luftonim. Condoleezza Rice kishte vizituar Libanin në atë kohë. Çfarë u tha ajo libanezëve? Ajo u tha se lufta ishte vendimtare dhe se Hezbollah patjetër do të mposhtet dhe shkatërrohet. Dhe përdori këto shprehje të famshme: "Rajoni po përjeton dhimbjet e lindjes në një Lindje të Mesme të re.” Kjo është 'Lindja e Mesme e Re' për të cilën po flisnim.

Përkundër gjithë kësaj, rezistenca ishte fituese. Kështu që raundi i parë i projektit amerikan përfundoi me disfatë në dritën e zgjedhjeve palestineze. Ata gjithashtu humbën raundin e dytë në Liban, kështu që përpjekja për të shkatërruar Hezbollahun gjithashtu dështoi. Si rezultat, ata humbën raundin e tretë. Me fjalë të tjera, ata do t'i shpallnin luftë Sirisë pasi të eleminonin Hezbollahun dhe Izraeli dhe SHBA kishin planifikuar të përmbysnin qeverinë aktuale Siriane. As kjo nuk ndodhi. Kështu që SHBA humbi raundin e parë, të dytë dhe të tretë.

Komandanti kishte një qëndrim absolutisht të qartë ndaj Irakut. Ai këmbënguli që SHBA të pranohet si pushtuese në Irak. Qëndrimi i të gjithë zyrtarëve të Republikës Islamike të Iranit vuri në dukje se Iraku ishte pushtuar nga SHBA. Pas një kohe, rezistenca popullore filloi në Irak. Ndërsa SHBA supozohej të qëndronte, të mbizotëronte dhe të kontrollonte vendin, Uashingtoni nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të tërhiqej përballë një rezistence të armatosur dhe të ashpër në këtë vend - jo si Fronti Nusra, al-Kaeda, apo rezistenca e tekfiristëve. Qëndrimi i fortë politik i Irakut dhe vullneti i njerëzve ishin gjithashtu shumë të efektshëm në këtë. Pas kësaj, SHBA u tërhoq nga Iraku, megjithëse me një marrëveshje. Kur SHBA u tërhoq nga Iraku, unë e kisha bërë të qartë se ky ishte një sukses i madh dhe fitore e rezistencës Irakiene, por fatkeqësisht askush nuk e festoi këtë sukses të popullit Irakian. Detyrimi i SHBA-së për të lënë Irakun në 2011 ishte një fitore e madhe për t'u festuar.

Në fund të fundit, të gjitha projektet e SHBA në rajon në këtë fazë u shembën: të gjitha projektet Amerikane midis 2001 dhe 2011, ose projekti 'Lindja e Mesme e Re', dështuan. Projekti amerikan për të kontrolluar rajonin për të bërë një paqe poshtëruese me Izraelin, për të normalizuar marrëdhëniet arabo-izraelite për t'i dhënë fund problemit palestinez, për të shkatërruar lëvizjet e rezistencës, për të dominuar vendet dhe për të kontrolluar rajonin për të izoluar dhe pushtuar Iranin dështuan. Si ndodhi kjo? Këtu shohim rolin e Komandantit, Republikës Islamike të Iranit dhe aleatëve dhe miqve të saj në rajon. Këto ishin ato që i bënë komplotet në fjalë të paefektshme.

Al Saud dhe shumica e sundimtarëve të vendeve arabe dhe të Gjirit Persik ishin natyrshëm pjesë integrale e planeve të SHBA-së në rajon dhe ishin aparati që zbatoi politikën amerikane. Izraeli ishte mjeti më i rëndësishëm për të realizuar planet e SHBA-së në rajon. Por ata që qëndruan kundër intrigave dhe komploteve të SHBA ishin Republika Islamike e Iranit nën udhëheqjen e Ajatollah Khamenei, Siria, rezistenca libaneze dhe aleatët e udhëhequr nga Presidenti Asad, rezistenca Palestineze dhe aleatët e saj, udhëheqësit e ndershëm politik dhe kombëtar të udhëhequr nga udhëheqësit fetarë të qytetit të shenjtë Najaf në Irak dhe grupet islamike dhe kombëtare në rajon.

Por çfarë luajti rolin më të rëndësishëm dhe përkrahu dhe fuqizoi të tjerët? Ishte pozicioni, qëndrimi dhe vendosmëria e Republikës Islamike të Iranit dhe Ajatollah Khamenei. Për dhjetë vjet midis 2001 dhe 2011, ne ishim në qendër të zhvillimeve dhe rezultateve të qarta që rezultuan në disfatën e Shteteve të Bashkuara.

Unë do ta mbyll këtë pjesë të fjalës sime duke i treguar një kujtim për Ajatollah Khamenei (Zoti e bekoftë). Në fillim të luftës 33-ditore - e cila në të vërtetë zgjati 34 ditë, por referohet si lufta 33 ditore - populli libanez natyrshëm kishte frikë se çfarë do të ndodhte. Cfare ndodhi? Madje edhe disa zyrtarë libanezë u takuan me zyrtarë sauditë, duke kërkuar që Riadi të jetë një ndërmjetës për administratën dhe t'i japë fund luftës në Libanin e Jugut. Sauditët iu përgjigjën autoriteteve libaneze si më poshtë: “Askush nuk do të përzihet. Ekziston një konsensus midis SHBA-së, bashkësisë ndërkombëtare dhe rajonit mbi humbjen dhe shkatërrimin e Hezbollahut. Hezbollahut nuk i mbetet tjetër veçse të dorëzohet ose të zhduket.” Vendimi ynë ishte qartë për të kundërshtuar duke luftuar, dhe ekzistonte një shpirt Qerbela që dominonte plotësisht Hezbollahun me vullnetin për të luftuar. Fjalët e mëposhtme të Imam Huseinit (a.s.) ishin gjithmonë para nesh: 'Shikojeni këtë njeri të poshtëruar, ai më ka vendosur në mes të dy gjërave. Ose shpata, ose poshtërimi. Por, poshtërimi është larg prej nesh!”

Na duhej të zgjidhnim midis luftimit apo dorëzimit me turp dhe ne zgjodhëm të luftonim. Në ditët e para të luftës, shoku dhe vëllai ynë i dashur Haxhi Kasim Sylejmani na kontaktoi. Ai erdhi në Damask, vuri kontakt me Bejrutin dhe tha që duhet të takoheni me ne. Ne e pyetëm atë: 'Si dëshiron që të ndodhë?' Ne i thamë Haxhi Kasim Sylejmanit se izraelitët bombarduan të gjitha urat, rrugët dhe makinat dhe se nuk mund të takoheshin me ne. 

Ky mik i dashur na tha që ai duhet të vinte tek ne sepse mbartte një mesazh të rëndësishëm nga Ajatollah Khamenei për të na e dërguar. Ne bëmë aranzhimet e nevojshme dhe më në fund Haxhi Kasim arriti në periferi në jug të Bejrutit në ditët e para të luftës. Komandanti (Zoti e bekoftë) na tregoi se ndërsa ishte në Mashhad ai kishte një takim ku kishte ftuar të gjithë zyrtarët e Republikës Islamike, duke përfshirë presidentët e mëparshëm dhe aktualë, ish-ministrat e tanishëm dhe të tanishëm, ministrat e mbrojtjes ish dhe aktual, ish dhe aktual Komandantët e Gardës Revolucionare dhe zyrtarë të tjerë.

Haxhi Kasim më tha se gjatë takimit, u diskutua çështja se çfarë drejtimi do të merrte lufta, si dhe lufta kundër Libanit dhe qëllimet e saj. Republika Islamike e Iranit e ka parë luftën e Libanit që nga fillimi si një pjesë të planit të SHBA-së në rajon dhe një çështje të pandashme nga komploti i SHBA-së. Haxhi Kasim na tha që të gjithë të pranishmit në takim, pa përjashtim, ranë dakord që Republika Islamike e Iranit duhet të qëndrojë pranë Rezistencës Libaneze, qeverisë dhe popullit Libanez dhe Sirisë.

Për shkak se ekzistonte një mundësi që lufta të përhapej në Siri dhe për këtë arsye, Iranit iu desh të përdorte të gjitha aftësitë e tij politike, financiare dhe ushtarake që fronti i rezistencës të fitonte. Haxhi Kasim gjithashtu shtoi se pasi mbaroi takimi dhe u kryen lutjet e mbrëmjes dhe të natës, komandanti donte që ata të qëndronin edhe pak ndërsa audienca po bëhej gati të shkonte dhe tha: "Ka diçka tjetër për të cilën dua të flas me ju.” Kjo ishte pas takimit të parë, pas takimit zyrtar.

Më pas, Ayetulah Khamenei u kthye te Haxhi Kasimi dhe i tha: 'Shkruaj atë që thashë dhe shko në Bejrut dhe jepja atij personalisht. Nëse e merr parasyshë, ai do ta diskutojë çështjen me miqtë dhe vëllezërit e tij.’ Haxhi Kasim filloi të më lexonte fjalët e Komandantit pasi më tregoi për situatën. Deklaratat në mesazh ishin si më poshtë:

Ushtarët izraelitë të zënë rob nga Rezistenca Libaneze janë një bekim i fshehtë i Zotit. Sepse, ky operacion i detyroi forcat izraelite të hyjnë në Liban si përgjigje e veprimit tuaj. Izraelitët dhe amerikanët po planifikonin të sulmonin Libanin dhe Hezbollahun në fund të verës ose në fillim të vjeshtës, por ju i befasuat kur ata nuk ishin gati për luftë. Kështu që rrëmbimi i forcave ushtarake izraelite ishte një bekim hyjnor që ju mundësoi t'i shmangni ato. Kështu, lufta nuk filloi në një kohë të planifikuar nga SHBA dhe Izraeli. Lufta filloi në një kohë kur ata po përgatiteshin, por nuk ishin ende gati, por kur ishit ju gati. Ushtarët nuk pritej që të ziheshin rob në befasi.

Këto deklarata të komandantit u konfirmuan dhe vërtetuan më vonë nga individë të rëndësishëm. Për shembull, kur i ndava në media, profesori i famshëm Muhammed Hasaneyn Heykel e konfirmoi këtë në programe të ndryshme në kanalin Al Jazeera në atë kohë. Seymour Hersh, një nga shkrimtarët e shquar amerikanë, gjithashtu konfirmoi çështjen. Duhet gjithashtu të them se nuk e përmenda emrin e Komandantit kur e ngrita çështjen në shtyp.

Një çështje tjetër që Ajetullah Khamenei përmendi në mesazhin e tij ishte kjo: ‘Kjo luftë është shumë e ngjashme me Betejën e Hendekut që u zhvillua gjatë jetës së të Dërguarit të Allahut (s.a.w.s). Kjo luftë është shumë e vështirë dhe dëshpëruese dhe kërcënon ekzistencën tuaj. Duhet të jesh i durueshëm në këtë luftë.’ Komandanti citoi ajetet e Kuranit në këtë pjesë të mesazhit: '... dhe zemrat erdhën në gojë nga frika dhe ju kishit mendime të ndryshme rreth Allahut. (Kuran 33:10)’ Komandanti gjithashtu tha si vijon: ‘Ju duhet të keni besim vetëm te Zoti’. Pjesa e tretë e mesazhit ishte: 'Ju do të triumfoni në këtë betejë.' Nuk e mbaj mend saktësisht nëse ishte para apo pas, por dëgjova se Ajatollah Behçet tha fjalë të ngjashme: ‘Ji i sigurt dhe beso që do ta fitosh luftën me lejen e Allahut.’

Por pika interesante dhe e rëndësishme në mesazhin e Komandantit ishte se 'ju do të fitoni luftën dhe pastaj do të bëheni një fuqi rajonale me të cilën askush nuk mund të përballet'. Në atë moment unë qesha me Haxhi Kasimin dhe i thashë: 'A do të jemi një fuqi rajonale? Nëse i mbijetojmë kësaj lufte dhe mbrojmë ekzistencën tonë, ne do të kemi arritur një sukses të madh.' Pastaj bëra një shaka: 'Vëllai im i dashur. Ne nuk duam të jemi një fuqi rajonale.' Sidoqoftë, letra e Ajatollah Khameneit krijoi një lloj besimi tek unë atë ditë. Prej asaj dite, unë isha i sigurt se ne do ta fitonim luftën dhe më pas do të bëheshim një fuqi rajonale, dhe kjo me të vërtetë u bë.Burimi : Mukavim