Xhamia e sapo zbuluar në kryeqytetin e Pakistanit besohet të jetë 500 vjet e vjetër

Publikuar në Jan. 21, 2021, 4:52 a.m.

Një xhami historike e zbuluar së fundmi afër Liqenit Lotus në Islamabad, kryeqyteti i Pakistanit, tani besohet të jetë 500 vjet e vjetër dhe mund të shpallet një vend arkeologjik pas rishikimit të sondazheve të kryera nga autoritetet përkatëse.      Sipas detajeve, Ministria e  Mjedisit i Autoritetit të Zhvillimit të Kapitalit (CDA) kohët e fundit gjeti rrënojat e xhamisë së vjetër ndërsa kryente punën e zhvillimit në Liqenin Lotus.

Në dukjen e  parë u duk se xhamia ishte gati 100 vjeçare, por kur Drejtoria e Mjedisit kërkoi mendimin e ekspertëve nga autoritetet përkatëse, ata thanë se rrënojat treguan se ajo ishte ndërtuar rreth pesëqind vjet më parë.

Tani CDA është në proces për të bërë rregullime për një studim gjithëpërfshirës të xhamisë për të përcaktuar faktet reale në lidhje me të. Drejtoria e Mjedisit e CDA-së pohoi se xhamia ishte përdorur si një vend adhurimi nga fshatarët në Shakarparian. Kjo xhami e braktisur u zbulua kur nisi makina  gjatë punës për zhvillimin e liqenit Lotus. Pema banyan e vendosur në oborrin e xhamisë gjithashtu besohet të jetë 500 vjet e vjetër.

Drejtori i Përgjithshëm i CDA-së bëri një vizitë në vendin e xhamisë dhe udhëzoi anëtarët e stafit të përgatisin një plan për ta rikthyer atë në pamjen e saj origjinale. Ekspertët e departamentit arkeologjik gjithashtu do të angazhohen në procesin e restaurimit që ka të ngjarë të fillojë në javët e ardhshme.Burimi : Daily Pakistan